Garsoniere

Un apartament cu o cameră amenajat cu motive tradiționale pentru o româncă plecată în afară

    Cum împarți un apartament cu o cameră astfel încât să aibă și zonă de living, și dormitor, și dining? Cu un plan bine pus la punct, cu culori care să delimiteze zonele și multă creativitate. Arhitectele din echipa Miso Architects ne-au povestit detalii despre această amenajare gândită pentru o româncă cu dor de casă.

    În mai 2017, o tânără care locuiește în străinătate din 2014 și-a cumpărat un apartament cu o cameră (sau studio, cum i se zice acum) de 41 metri pătrați, pe Splaiul Independenței din București. Și-a dorit să aibă o casă a ei unde să stea atunci când se întoarce în țară și a visat să o amenajeze cu cele mai dragi simboluri românești. Pentru că nu ar fi avut timp să se ocupe singură de proiect și a vrut să fie sigură că totul iese la carte, a lucrat cu Miso Architects.

    apartament o cameră
    Mare parte a mobilierului a fost lucrat pe comandă la firma Movi Design, după schițele arhitectelor realizate pe dimensiunile acestui apartament cu o cameră.

    Proiectul a fost preluat în stadiul de la gri, adică fără finisaje şi obiecte sanitare. Lucrarea s-a desfășurat anevoios, din cauza distanței la care locuiește proprietara. Astfel, întâlnirile importante dintre ea și arhitecte au avut loc la intervale destul de mari iar, într-un final, amenajarea a fost terminată în mai mult de un an.

    „Proprietara şi-a dorit o locuinţă caldă şi plăcută, în care să regăsească elemente tradiţionale şi trei culori preferate: roşu-carmin în baie, magenta şi roz-violet în camera de zi şi bucătărie”, povestesc arhitectele. Iar detaliile oltenești de pe panoul de sticlă din bucătărie, dulapurile suspendate gravate cu elemente florale tradiţionale și covorul din living stau la baza amenajării.

    Accesorii artizanale

    Pe lângă elementele tradiționale românești, în decor au fost integrate și piese create în ateliere locale, semnate de designeri români. Blaturile de bar, din stejar masiv, sunt de la Bucin Mob, covorul – de la Dare to Rug, cănile din email – de la Odaia cu podoabe, cana din porţelan – de la Una ca Luna, iar căsuţele decorative – de la Ubikubi.

    Fetele au împărțit camera în două zone – de zi şi de noapte. În cea de zi au montat dulapuri suspendate, gravate elemente florale tradiţionale stilizate, un covor cu pattern tradiţional, o canapea confortabilă și o măsuța de cafea lucrată din secțiunea unui trunchi de copac.

    amenajare garsoniera moderna
    Pernuțele sunt accentele de culoare ale amenajării.

    Pe jos au montat o pardoseală din LVT (Luxury Vinyl Tiles), un material compozit foarte rezistent, care imită lemnul cu o notă uşor rustică.

    amenajare living modern
    Măsuța de cafea atrage toate privirile, fiind lucrată din secţiunea unui trunchi de copac.

    Canapeaua e extensibilă și a fost lucrată pe comandă la Divanissimi. E accesorizată cu pernuțe vesele, în ton cu peretele magenta pe care este amplasat televizorul, iar cele câteva corpuri de iluminat moderne, cu design inedit, accentuează culorile și completează atmosfera. Realizate din material textil îmbibat în răşină, acestea sunt semnate de designerul Arturo Alvarez și importate de Luminna.

    lustra Luminna moderna
    Această lustră este semnată de designerul Arturo Alvarez.

    Și living, și dormitor

    Zona de zi este foarte clar delimitată de cea de noapte cu ajutorul unui ansamblu multifuncțional, format din pat, bibliotecă şi spaţii de depozitare.

    apartament o cameră
    Patul este realizat pe o structură din lemn, ce ascunde dedesubt spații de depozitare.

    „Am realizat o structură din lemn, pe care am pus salteaua. Pe partea îngustă a peretelui am montat o placă de lemn tapițată în stil Chesterfield, cu rol de tăblie de pat. Pe latura opusă am gândit o bibliotecă, ce se continuă cu o băncuță”, explică fetele. În interiorul scărilor care urcă spre pat sunt spaţii de depozitare. Iar cu o draperie, zona se transformă într-un dormitor intim.

    apartament o cameră
    Biblioteca este locul de expunere a cărților și obiectelor decorative.

    Accente de culoare

    În bucătărie, frontul de lucru și toate spaţiile de depozitare sunt așezate pe o singură parte. Peretele din dreptul frontului de lucru este placat cu un panou din sticlă imprimată cu imaginea unui covor tradiţional românesc. Același model este reprodus ca brâu decorativ pe dulapul din hol.

    bucatarie cu motive traditionale romanesti
    Mobilierul de bucătărie este lucrat pe comandă din MDF. Panoul din sticlă decorat cu motive tradiționale animă decorul.

    În completarea bucătăriei vine și o mică zonă de luat masa, realizată dintr-un blat de bar din stejar masiv şi două polițe făcute din acelaşi material, toate realizate pe comandă de Bucin Mob. Scaunele cumpărate de la Ioooi sunt o prezență subtilă, care nu aglomerează vizual spațiul. Ca pată de culoare a fost folosită magenta, una dintre culorile preferate ale proprietarei.

    zona de luat masa mica
    Zona de luat masa este pusă în valoare de un perete de accent magenta, una dintre culorile preferate ale proprietarei.

    Au amenajat baia simplu și practic, cu câteva spații de depozitare montate pe un perete roșu-carmin, care dă energie spațiului.

    baie mica moderna
    Obiectele sanitare sunt cumpărate prin Delta Studio.

    Finisajele și obiectele sanitare sunt cumpărate prin Delta Studio, inclusiv bateriile, ce aparțin brand-ului Fir Italia. O piesă cu totul specială este oglinda, de la Porcelanosa, realizată din metal, ce are un blat alb din corian iluminat în cânt.

    apartament o cameră
    Plantele naturale dau energie spațiului.

    Holul de intrare, care leagă toate încăperile, este mobilat cu un dulap încăpător, unde și-a găsit locul și mașina de spălat rufe. Pentru a mări vizual spațiul, ușile dulapului au fost placate cu oglinzi. Toată mobila e lucrată pe comandă la Movi Design, într-o nuanţă deschisă, care contrastează plăcut cu pardoseala şi pereţii de accent. Zonele principale sunt marcate cu ajutorul unor linii de lumină, care creează o ambianţă intimă.

    apartament o cameră
    Holul este mobilat practic, cu piese lucrate pe comandă la Movi Design.

    Cu un buget de 35.000 euro, această garsonieră ne arată cum 41 mp pot fi transformați într-un spațiu cald, care invită la clipe de relaxare și odihnă.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Miso Architects

    • Într-un spațiu mic, folosește finisaje & mobilier deschis la culoare, precum şi placări cu oglindă. La final, adu elemente de accent, pentru a da personalitate încăperii.
    • LVT (Luxury Vinyl Tiles), un finisaj din vinil pentru pardoseli, are avantajul că imită materiale scumpe, precum lemn masiv, bambus și piatră naturală. Este foarte călduros, rezistent la apă și se montează ușor.
    • Într-o garsonieră sau un open space, delimitează zonele diferite cu ajutorul unui joc de lumini, pentru un plus de accent şi ambianţă. Poți folosi chiar și bande LED, pentru mai multă scenografie.

    Foto: Alexandru Drăgoi

    Povestea acestui apartament cu o cameră ne-a fost trimisă de cei de la Miso Architects. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre pe [email protected].

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Un apartament cu o cameră amenajat cu motive tradiționale pentru o româncă p...