LIFE

Plante de interior rezistente pe alese: ce tip de floare la ghiveci este potrivită pentru tine

publicat pe 07 dec. 2019

    Plantele de interior schimbă întru-totul aspectul casei tale, însă pentru a supraviețui acestea au nevoie de o îngrijire dedicată. Dacă nu ai suficient timp la dispoziție pentru a te ocupa temeinic de mica ta gradină indoor, află că există plante mai ușor de întreținut.

    Dacă vrei să te asiguri că îngrijirea pentru ghivecele cu plante de interior nu devine un motiv de stres, alege pentru casa ta câteva plante rezistente din lista de mai jos.

    Plante de interior: cum să-ți transformi casa cu ajutorul plantelor de interior

    Plantele de interior fac parte, fără îndoială, din categoria elemente de decor vii care au un impact puternic asupra decorului casei tale. Orice estetică ai alege, plantele de interior se pot integra fără probleme, cel mai important lucru de care trebuie să ții cont, în alegerea lor, fiind timpul pe care ești dispus să îl aloci îngrijirii lor.

    Planta păianjen (Chlorophytum comosum)

    plante de interior rezistente planta paianjen
    Planta păianjen se udă moderat

    Chlorophytum comosum, cunoscută și sub denumirile planta păianjen, voalul miresei sau crinul verde, este o plantă perenă originară din Africa de Sud, conform Horticultorul.ro. Vara, trebuie udată astfel încât pământul să fie constant umed, însă iarna cu cât mai rar, cu atât mai bine. Această plantă rezistă foarte bine la temperaturi între 5-31 de grade Celsius, dar nu trebuie așezată direct în bătaia razelor de soare.

    Dracena

    plante de apartament dracena
    Dracena rezistă foarte bine la umbră

    Dracena nu are nevoie de prea multă lumină și se adaptează în orice tip de mediu. În schimb, are nevoie ca solul să îi fie umed în permanență, dar atenție: nu o pune într-un ghiveci care permite scurgerea apei pentru că rădăcinile îi pot putrezi.

    Sansevieria

    Plante de apartament rezistente planta sansevieria
    Limba soacrei se udă rar și nu are nevoie de prea multă atenție

    Sansevieria, cunoscută local ca Limba Soacrei, este o plantă de apartament rezistentă, ideală dacă ești o persoană activă și petreci puțin timp acasă și nu ai timp să îi acorzi foarte multă atenție. Vara trebuie udată o dată pe săptămână, iar în sezonul rece o dată pe lună, cu puțină apă. Dacă ai un balcon deschis, vara o poți lăsa afară, însă iarna va trebui să o bagi în casă sau apartament, pentru că nu face față temperaturilor sub 15 grade Celsius.

    Aloe Vera

    plante de interior aloe vera
    Aloe Vera poate supraviețui mult timp fără apă

    Între plantele de apartament rezistente, Aloe Vera ocupă un loc de cinste. Dincolo de calitatea sa decorativă și îngrijirea ușoară, aceasta are și o calitate medicinală. Frunzele sale produc un suc lăptos cu efecte benefice asupra pielii și sistemului digestiv. Aloe Vera are nevoie de multă lumină, așa că te sfătuim să o așezi lângă fereastră. Fiind este o plantă suculentă, Aloe Vera poate supraviețui o perioadă mai lungă de timp fără să fie udată. În sezonul rece, ud-o cât mai rar și pulverizează-i apă pe frunze pentru hidratare.

    Pana Cocoșului (Aspidistra elatior)

    plante de interior rezistente aspidistra elatior 2
    Pana Cocoșului necesită îngrijire modică

    Aspidistra sau Pana Cocoșului este o plantă de tip tufă care nu necesită foarte multă îngrijire. În sezonul cald se udă regulat cu moderație, preferabil prin pulverizare. Iarna trebuie udată doar când simți că solul este uscat. Planta preferă locurile luminoase, însă trebuie ferită de bătaia directă a razelor de soare.

    Indiferent care sunt plantele de interior rezistente pe care le alegi, nu uita să alegi ghivece care să se potrivească cu stilul locuinței.

    Un plus de eleganță „vie” în casa ta: plante de interior cu flori

    Când vine vorba de plante de interior cu flori, procesul de selecție poate fi unul dificil. Există o mulțime de plante de interior cu flori foarte frumoase, însă rutina lor de îngrijire poate fi, adesea, o provocare. Îți prezentăm câteva opțiuni care nu necesită extraordinar de multă atenție, însă chiar și acestea, din cauza pregătirii pentru perioada de înflorire, au nevoie de tine din când în când.

    Clivia

    Originară din Africa de Sud, Clivia înflorește în perioada februarie-aprilie, cu o influreșcență bogată, de 15-20 de flori în formă de umbrelă, în culori diferite – roșu portocaliu și galben pal. Frunzele ei au 30-50 de centrimetri lungime și sunt arcuite în formă de evantai pe tulpină.

    plante de interior cu flori clivia la ghiveci
    Clivia face parte dintr-o familie de plante de interior cu flori longevive, atingând, adesea, vârsta de 15 ani SURSĂ FOTO: whiteflowerfarm.com

    Este una dintre acele plante de interior cu flori care tolerează bine semiumbra și trebuie udată o singură dată pe săptămână. Dacă stă la răcoare, de la sfârșitul lui octombrie până la perioada de înflorire, aceasta trebuie udată o dată la 15 zile. Pentru a înflori, Clivia are nevoie să fie ferită de lumină pe timpul iernii și să stea la o temperatură medie, în jur de 10 grade Celsius. Poate supraviețui până la 15 ani în ghiveci, potrivit enciclopediei plantedeinterior.com.

    Clivia are nevoie de pământ mraniță, nisip și pământ de grădină în mod egal și de hidratarea și curățarea frunzelor – acestea trebuie șterse, o dată pe săptămână, cu o cârpă umedă.

    Schlumbergera

    Schlumbergera provine din pădurile tropicale din Brazilia. Florile ei sunt diume, roșii, purpurii, albe sau roz și stau înflorite din decembrie până în martie. După formarea bobocilor, nu schimba locul plantei și evită scăderea temperaturii. În mod ideal, umiditatea trebuie să atingă pragul de 40%. Iarna, planta trebuie pulverizată și ținută la o temperatură mai mare de 18 grade Celsius.

    planta de interior cu flori Schlumbergera
    Schlumbergera provine din pădurile tropicale din Brazilia SURSĂ FOTO: theplantsgarden.com

    Această plantă se dezvoltă bine dacă stă la lumină, însă nu în bătaia directă a soarelui, în pământ cu substrat pentru orhidee amestecat, în cantități egale, cu mraniță. Se udă la 3-5 zile din iunie până în septembrie și în perioada în care este înflorită, o dată pe săptămână în lunile octombrie-decembrie și o dată la 15 zile după ofilirea florilor, până la finalul lunii mai. Schlumbergera trebuie transferată în alt ghiveci o dată la 3-4 ani și poate trăi de la 10 până la 20 de ani în casă.

    Hoya (Floarea-de-porțelan)

    Hoya, cunoscută și drept Floarea-de-porțelan, are rădăcini în Asia, Indonezia și Australia. Frunzele ei au între 3 și 6 centimetri lungime, sunt eliptice, lanceolate și cărnoase, iar florile apar pe tulpinile tinere, din iunie până în octombrie. Este împodobită, în perioada de înflorire, de peste 30 de flori în formă de stea, alb-lăptos, cu o consistență ceroasă.

    plante de interior cu flori hoya floarea de portelan
    Hoya este una dintre acele plante de interior cu flori care emană un parfum puternic SURSĂ FOTO: Houseplant411.com

    Este una dintre acele plante de interior cu flori care poate emana, în funcție de specie, un parfum puternic, perceptibil de la o distanță de până la 2 metri. Nu suportă bine soarele direct, așa că cel mai bine ar fi să o ții la umbră, mai ales în perioadele caniculare. Pe timpul verii, stropește-i frunzele cu vaporizatorul de două ori pe săptămână, iar iarna zilnic. Pământul suportat cel mai bine este un amestec de pământ de ericacee și mraniță pentru cactuși, în părți egalem cu scoarță sfărâmată și cărbune de lemn. La udare, așteaptă ca pământul să se usuce la o adâncime de 2-3 centimetri de la suprafață și folosește apă la temperatura camerei.

    Hoya înflorește doar pe tulpini ramificate, așa că ar fi bine să le scurtezi din când în când. Nu reacționează bine la curenții de aer, care îi pot fi fatali.

    Plante decorative de interior: alege ce ți se potrivește

    Orice tipuri de plante decorative de interior alegi, acestea vor schimba în întregime aspectul casei tale. Dovada vie este apartamentul de două camere din zona Iancului al Sorinei Neaga, PR și Manager Cultural al Centrului Ceh. Trebuie însă să faci alegeri cumpătate, care se potrivesc stilului tău de viață. Nu orice plante decorative de interior au nevoie de un ritual de îngrijire complicat, însă fiecare are anumite nevoi specifice.

    Beaucarnea (Picior-de-elefant)

    Beaucarnea, cunoscută tradițional drept planta Picior-de-elefant, își are originile în regiunile semideșertice, din sudul Statelor Unite ale Americii, până în Guatemala. Este obișnuită, așadar, cu lumina puternică și cu sorele direct pe tot parcursul anului. Din rândul grupului de plante decorative de interior rezistente, Beaucarnea are totuși nevoie de udare o dată la 6-10 zile primăvara și vara și o singură dată la 15 zile pe perioada sezonului rece. Totodată, frunzele acesteia, care pot atinge 180 de centimetri lungime, înguste și ondulate, în formă de panglici, trebuie vaporizate atunci cânt temperatura depășește 20 de grade Celsius.

    plante decorative de interior Beaucarnea
    Beaucarnea sau Planta-picior-de-elefant este o plantă de interior rezistentă SURSĂ FOTO: igiardinidiellis.it

    Pentru planta Picior-de-elefant este recomandat pământul de ericacee și mraniță, cu 30% pietriș fin sau nisip grosier. În luna aprilie a fiecărui an trebuie schimbat pământul de la suprafața ghiveciului, care trebuie înlocuit cu unul mai adânc o dată la 2-3 ani, fără să rupi însă rădăcinile.

    Maranta (Somnoroasa, Planta-care-se-roagă sau Planta-păun)

    Maranta face parte din grupul de plante decorative de interior venite de deoarte: a ajuns în România tocmai din America Centrală și de Sud. Are flori mici, albe, tubulare, aranjate în perechi și grupate în spice. Frunzele ei sunt ovale, eliptice, verde pal cu pete întunecate și nervuri reliefate de până la 10-15 centimetri lungime.

    plante decorative de interior maranta
    Maranta mai este cunoscută și sub numele Somnoroasa, Planta-care-se-roagă sau Planta-păun SURSĂ FOTO: beardsanddaisies.co.uk

    Lumina prea puternică provoacă decolorarea frunzelor, așa că trebuie ținută la adăpost în timpul verii, într-un loc ușor umbrit. Maranta se udă vara o dată la 3-4 zile pentru ca substratul său să rămână umed, însă iarna este recomandat să fie lăsat să se usuce între udări. Solul preferat este un amestec de mraniță de frunze și pământ de ericacee fibroase, în părți egale, cu drenaj bun.

    Umiditatea aerului trebuie să fie de cel puțin 60%, iar planta trebuie pulverizată tot anul. De preferat, în perioada de creștere Maranta trebuie să primească o dată la 15 zile, după udare, îngrășământ llichid pentru plante verzi.

    Spatifilum (Crinul-Păcii sau Floarea-Lunii)

    Provenită din America Centrală și de Sud, Spatifilum are flori pe tot parcursul anului, de-un alb pur, care protejează inflorescențele în formă de spic. Face parte din categoria de plante decorative de interior cu frunze din rizom, cu o lungime de până la 30-50 de centimetri, arcuite, lanceolate, de un verde strălucitor.

    plante decorative de interior spatifilum
    Spatifilum are flori pe tot parcursul anului SURSĂ FOTO: smartparenting.com.ph

    Spatifilum este o floare decorativa de interior care suportă bine semiumbra, așa că trebuie ținută doar o săptămână pe lună într-o încăpere luminoasă, însă ferește-o de soarele direct pe timpul verii. Se udă o dată la 2-5 zilem însă nu abundent. Solul ei, care nu trebuie lăsat să se usuce complet, este un amestec din pământ de grădină, mraniță de transplantare și nisip, cu 20% fertilizant organic pe bază de băligar. O dată pe lună are nevoie de îngrășământ pentru plante cu flori. Nu trebuie mutată des, fiind o plantă sedentară, și trebuie ferită de curenții de aer rece. Trebuie, de asemenea, să îi pulverizezi frunzele o dată pe lună și se dezvoltă armonios și sănătos la o umiditate de 50%.

    O mică grădină la tine-n casă: plante curgătoare de interior

    Așa cum știi deja, plantele curgătoare de interior sunt perfecte pentru orice spațiu, întrucât pot fi așezate oriunde, fără să ocupe prea mult loc. În plus, înfrumusețează orice încăpere și fac parte din categoria plantelor care nu necesită o îngrijire riguroasă.

    Iedera dracului

    Iedera dracului vine din Insulele Solomon, o țară insulară în Oceanul Pacific. Frunzele ei sunt în formă de inimă la plantele tinere, apoi lobat de un verde deschis luminat de panușuri galbene. Acestea pot atinge o lungime de 10-20 de centrimetri, în timp ce florile, spate și spadice, verzi, pot ajunge la 10-15 centimetri lungime.

    plante curgatoare de interior iedera dracului
    Iedera dracului este una dintre acele plante curgătoare de interior care nu suportă soarele direct SURSĂ FOTO: hortology.co.uk

    Iedera dracului este una dintre acele plante curgătoare de interior care nu suportă soarele direct, doar lumina filtrată, așa că trebuie să stea totuși aproape de fereastră. Umiditatea aerului trebuie să fie setată la 60%, fiind un factor important în creșterea frunzelor, care vor crește și se vor diviza în lobi adânci. Această plantă curgătoare de interior trebuie udată generos, o dată pe săptămână pe tot parcursul anului și, pentru o dezvoltare sănătoasă, are nevoie de un îngrășământ lichid pentru plante verzi o dată la 3 săptămâni, după udare, în perioada de vegetație.

    Solul ei favorit este un amestec de pământ vegetal silicos, turbă si mraniță de scoarță, în părți egale, spune enciclopedia plantedeinterior.com. Se transplantează imediat după cumpărare, apoi la 2 ani, în lunile martie-aprilie.

    Dacă este îngrijită corespunzător, tulpinile ei pot atinge până la 3 metri lungime în ghiveci și 15 metri în natură.

    Ceropegia (Lanțul-inimilor)

    Originară din Africa de Sud, Zimbabwe, Ceropegia sau floarea Lanțul-inimilor are frunze cu o lungime de 1-2 centimetri, cărnoase, gri-verzui pe față și purpurii pe dos, în formă de inimă. Florile ei apar vara și sunt în formă de lanternă, verzi-roz, de 1-2 centimetri lungime.

    flori curgătoare de interior floarea lantul inimilor ceropegia
    Ceropegia sau floarea Lanțul-inimilor are frunze cu o lungime de 1-2 centimetri, cărnoase, în formă de inimă SURSĂ FOTO: infojardineria.es

    Un tip de plante de interior curgătoare cu o estetică deosebită, Ceropegia suportă lumina puternică, dar nu soarele direct, și preferă o umiditate de maximum 40-50%. În perioada aprilie octombrie aceasta trebuie udată de aproximativ 2-3 ori pe lună, iar iarna o dată la 20-30 de zile. Mixul de sol favorit este cel din pământ de țelină, turbă și mra­niță de transplantare, în părți egale, cu 15% nisip grosier. Are nevoie de îngrășământ pentru cactee diluat în sezonul cald, de 3-4 ori, și trebuie transferată primăvara, o dată la 3-4 ani, într-un ghiveci cu drenaj bun.

    Produsele din acest articol au fost selectate de echipa lovedeco.ro în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.

     

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments