Uși culisante și multe efecte vizuale, într-un apartament îngust din Cluj-Napoca
publicat pe 24 sept. 2020Ce faci când ai un spațiu un pic atipic, lung și îngust, în care vrei să amenajezi un living, plus o zonă de luat masa? Aplici efecte vizuale și uși culisante pe post de mobilier, ca în acest apartament din Cluj-Napoca. Ușile culisante lărgesc spațiul și îl fac să pară mai înalt, maschează temporar anumite zone și pot fi multifuncționale.
Apartamentul de 75 metri pătrați se află într-un bloc nou din cartierul Bună Ziua, la unul din ultimele etaje. Aici locuiește un developer care se bucură de o priveliște pe cinste: de pe terasă poate vedea tot orașul. Locuința este compusă din două dormitoare – unul cu baie aferentă -, bucătărie, living și zona de dining, iar de amenajare s-au ocupat arhitecții Dan Andreșan și Roxana Iacoban. Ei au preluat apartamentul fără finisaje și au lucrat la el timp de opt luni, cu unele perioade de pauză.
Bucătăria și livingul, delimitate prin elemente decorative și uși culisante
Intrarea în apartament separă zona de zi de cea de noapte, iar arhitecții și-au dorit să ascundă acest lucru, cel puțin la nivel senzorial, ,,să pară că nu există”. Așa că au integrat aici o ușă culisantă acoperită în întregime de oglindă. Atunci când este închisă, în loc de zona de acces în apartament, vezi de fapt continuarea finisajelor de pe perete și podea.
Livingul este mai atipic, fiindcă e foarte lung și destul de îngust – tip vagon. Așa că Dan și Roxana au delimitat zona de dining de zona de relaxare subtil, doar la nivel vizual.
Unul dintre pereții holului care conduc către zona de zi este realizat din marmură Rosso Verona, și comunică cu cel opus, vopsit în albastru puternic. În aceeași nuanță sunt vopsiți și pereții din living. Ca să ajungi în living, treci pe lângă zona de luat masa. În spatele peretelui Rosso Verona este amplasat dulapul de bucătărie, care contribuie la designul unitar al încăperii, fiindcă se află în continuarea dulapului cu loc de șezut din living.
Bucătăria este separată de living printr-o nișă cu uși culisante. Arhitecții și-au dorit ca atunci când proprietarul nu gătește și aceste uși sunt închise, spațiul de zi să fie perceput mai larg. Deasupra locului de luat masa, pe tavan, cei doi au integrat un element decorativ – o tablă perforată, folosită și în biblioteca din living, ca ușă culisantă. „Negrul metalului liniștește un pic toate texturile și le conferă o anumită eleganță” explică Dan.
Ușa culisantă din tablă extrudată corectează proporția ușor stranie a livingului și susține televizorul în același timp. Locul firesc pentru televizor era fix în dreptul ieșirii spre terasă, însă arhitecții au transformat această problemă într-o soluție creativă: o ușă culisantă care acoperă temporar una dintre ușile spre exterior, dar face parte și din mobilier.
Ușa culisantă cu ieșire pe terasă face parte și din mobilier ca suport pentru TV.
Ușa culisantă cu ieșire pe terasă face parte și din mobilier ca suport pentru TV.
O linie albă, ca un raft pe care stau corpuri de iluminat asemenea unor cărți, te conduce dintr-un spațiu în altul. Este același efect pe care îl are și peretele albastru de la intrarea în casă. Plinta pavimentului de pe peretele albastru urcă până la o cotă mai înaltă, de 40 centimetri.
Finisajele sunt realizate din piatră naturală. Au fost folosite plăci mari, mai dificil de montat, își amintesc arhitecții.
Mobilier pe comandă și un proiect DIY întâmplător
În living, Roxana și Dan au integrat o canapea și un fotoliu Flow de la Mobiladalin. Restul obiectelor de mobilier au fost realizate pe comandă.
Designul scaunelor și al meselor este inspirat de modelul canapelei și realizat custom made.
Designul scaunelor și al meselor este inspirat de modelul canapelei și realizat custom made.
Au decorat zona de zi cu câteva rame de tablouri negre, care au devenit suport pentru câteva creații inopinate. „În goana după ultimele decorațiuni am cumpărat și câteva rame de tablouri. Desigur, goale. Nu am putut să le lăsăm așa pe perete. Am scos foaia cu firma producătoare, am întors-o și am schițat rapid cu markerul niște siluete de oameni în diferite posturi. Privind în urmă, cred că se potrivesc foarte bine cu liniile subțiri și negre descrise de picioarele meselor și ale canapelei” povestesc arhitecții.
Paletă cromatică – mai puțin albastrul – continuă și în zona de noapte, însă în tonuri mai liniștite, naturale, precum bej. Marmura este înlocuită de mochetă, iar dulapurile încastrate eficientizează dormitorul.
Dormitorul este decorat în aceleași culori cu livingul, dar în tonuri și texturi diferite.
Dormitorul este decorat în aceleași culori cu livingul, dar în tonuri și texturi diferite.
Tips&tricks de la arhitectul Dan Andreșan:
- Ascultă de primul instinct.
- Alege o imagine de orice fel – un tablou care te atrage, de exemplu, de unde să preiei texturi, culori, tonalități, proporții. Lasa această imagine să fie tema ta de proiectare.
- Mergi la fața locului în diferite momente ale zilei.
Foto: prin Dan Andreșan
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de arhitectul Dan Andreșan.
-
LIFE
De la cititori: cu 10.000 euro a renovat un apartament vechi din centrul Capitalei și l-a transformat într-un Airbnb simplu și util
-
Sponsored
Cum să colaborezi cu succes cu un arhitect sau designer de interior
-
DESIGN INTERIOR
9 proiecte care te vor convinge că ai nevoie de o renovare sau reamenajare
-
Sponsored
Cum să îți transformi pasiunea pentru design interior în business: „Primii 10 ani de arhitectură au fost o bătălie”
Arhitecta Alina Vîlcu ne-a povestit ce a învățat din experiența ei de 20 de ani în lumea businessului, în domeniul designului de interior.
-
Plante
7 plante care atrag dragoste, satisfacție și bucurie în casă
Îți vor însenina și spațiul și sufletul.
-
UTILE
Cum se realizează succesiunea după decesul unui părinte. Ce spune legea despre moștenitori
Îți spunem ce să faci, pas cu pas.