Proiecte

Amenajare în stil industrial și grădină interioară într-un penthouse din București

Acest penthouse de 200 metri pătrați din București, zona Piața Unirii, spune o poveste rafinată despre o amenajare în stil industrial foarte rafinată, în care predomină negrul, lumina naturală, metalul, cărămida și betonul cofrat. Elementul surpriză? Grădina interioară cu copaci tropicali.

Proprietarii apartamentului, un cuplu de antreprenori cu doi copii, au știut de la bun început că-și doresc ca spațiul ce urmează să le devină acasă să fie înspirat din stilul industrial, iar pentru proiectul de amenajare au apelat la Raluca și Radu Dofin, arhitecții din spatele Dofinteriors. Pe lângă înălțimea  celor trei camere și ferestrele ample – elemente des întâlnite în interioarele industriale -, arhitecții au mai adus câteva elemente specifice stilului: paleta cromatică în culori închise și materiale naturale – lemn, metal, cărămidă și beton cofrat ( betonul căruia i s-a eliminat cofrajul de lemn în care a fost turnat ), pentru a oferi un echilibru vizual.

Amenajarea a ajuns la echipa Dofinteriors de când încă se lucra la proiectul de arhitectură al întregului bloc. Acest lucru i-a încurajat să aplice multe idei îndrăznețe și să amenajeze spațiul de la zero, în funcție de dorințele proprietarilor.

Raluca și Radu mizează mult pe legătura omului cu natura și încearcă să aducă în fiecare proiect rezidențial la care lucrează câte un pic de verdeață, indiferent că este vorba de o plantă, două – trei, sau, de ce nu, chiar o grădină interioară.

Pentru că spațiul le-a permis, ei le-au propus proprietarilor o curte interioară, care a devenit ulterior piesa centrală a amenajării. Toate celelalte obiecte și decoruri din încăpere au fost integrate subtil și parcă gravitează în jurul ei. Iar pe lângă frumusețe și apropierea de natură, grădina are și un rol funcțional: aduce lumină într-un spațiu care altfel ar fi fost întunecat și anost.

„Realizarea curții interioare a fost o provocare deoarece a fost necesar ca aceasta să aibă un întreg ghiveci în care să putem planta copacii tropicali și pe care, evident, o doream la același nivel cu pardoseala. A fost o provocare ambițioasă pentru toți cei implicați: noi, clienții și echipa de șantier, care a dat multă valoare unui spațiu care altfel era anost”, povestește Raluca.

Arhitecții au căutat cât mai multe soluții pentru ca spațiul să fie unul luminos. Lumina naturală pătrunde generos în casă grație grădinii, a suprafețelor mari vitrate, dar și a terasei.

Ușile filomuro ( uși coplanare cu peretele ) folosite pentru dormitoare, dau un aer minimalist, susțin unitatea estetică a întregii case și fac povestea amenajării să curgă lin și natural. Acestea sunt vopsite în același ton închis, sunt camuflate în pereți și dau iluzia că peretele ar fi un fel de pânză.

uși_filomuro_amenajare_stil_industrial
Arhitecții au ales să folosească ușile filomuro pentru a oferi un efect minimalist spațiului

Elementele specifice amenajării au fost create în jurul plafonului: înălțimea generoasă a spațiului, ferestrele cu tâmplăria fragmentată, iluminarea dată de benzile led și gama cromatică care privilegiază nuanțele mate de negru și gri – folosite atât pentru a da culoare pereților, cât și pentru mobilierul din încăperi. Echilibrul este dat de lumina naturală și textura caldă a lemnului periat și netratat folosit în amenajare.

Nici băile nu au fost neglijate. Acestea au fost tratate în armonie cu tematica principală a spațiului. Arhitecții au folosit lemn masiv, iar finisajele respectă și ele aceeași paletă cromatică cu griuri închise  și mate.

„Rezultatul amenajării este expresiv și transmite vitalitate, autenticitate și prospețime într-un cadru urban care reușește să producă tranziția dintre oraș și acasă încă de la prima perspectivă„, povestește Raluca.

Textura întregului spațiu este dată de betonul cofrat de la nivelul plafonului și de cărămida vopsită în negru și alb, atât în holul casei, cât și în toate cele trei camere. Banda de lumină led unește plafonul de pardoseală și creează un plan luminos ce separă zona de zi de cea de noapte.

Foto: prin Dofinteriors

Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de cei de la Dofinteriors. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la contact@lovedeco.ro și spune povestea acelei case!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
icon

VIDEO 5 branduri mici românești ale căror produse te învelesc în hygge