Bucătărie

65 de idei de amenajare pentru o bucătărie mică, dar aerisită și superbă

publicat pe 08 dec. 2023

    O bucătărie spațioasă, cu tavane înalte și lumină naturală amplă, este un vis absolut. Cu toate astea, cei mai mulți dintre noi trebuie să se mulțumească cu amenajări ciudate și spații de depozitare mai puțin ideale.

    Dar o bucătărie mică nu trebuie să fie atât de rea. De fapt, cu soluțiile potrivite pentru spații mici și ideile de design funcționale, nu va mai conta cu ce spațiu lucrezi. Așa că, pentru inspirație, ți-am pregătit 65 de idei de amenajare pentru bucătării mici de la House Beautiful care te vor ajuta să profiți la maximum de spațiu.

    1. Idei de amenajare pentru bucătării mici: simplifică spațiul

    Dacă optezi pentru o bucătărie complet albă, spațiul pare instantaneu mai mare, datorită caracterului de reflexie a luminii al nuanței. Dulapurile netede și lucioase (fără mânere) și blatul asortat minimizează efectul de strălucire.

    2. Fă-ți propria insulă

    În această bucătărie mică, o masă de lucru la înălțimea tejghelei servește și ca insulă și ca spațiu de luat masa. Poți împinge cu ușurință o astfel de piesă la perete sau o poți muta afară din cameră oricând începe să se simtă înghesuit spațiul.

    3. Vopsește fiecare porțiune

    Iată o modalitate jucăușă prin care să desemnezi diferite zone ale bucătăriei și să o faci să pară mai mare: Folosește trei nuanțe de albastru ca să creezi profunzime. Întinderea celei mai deschise nuanțe până la tavan subliniază înălțimea și face spațiul să se simtă mai aerisit.

    4. Idei de amenajare pentru bucătării mici: materiale și culorii naturale

    Ca să amenajezi o bucătărie mică, fără să arate ca o peșteră, folosește o culoare închisă doar pe jumătatea de jos, iar în partea de sus folosește o nuanță mai deschisă. Lemnul natural conectează acest spațiu cu pădurea de afară.

    5. Vopsește podeaua

    Pentru a deschide această bucătărie, designerul a pictat pe podea un imprimeu în carouri lucioase de mari dimensiuni. Culorile deschise și luminoase se coordonează perfect cu materialul pentru perdelele de cafenea.

    6. Renunță la mânerele din metal

    Ca să menții un aspect vizual elegant, când faci mobilă la comandă, renunță la mânerele din metal în favoarea unor decupaje pe ușile dulapurilor și la sertare.

    7. Instalează uși

    Instalează uși glisante pentru a ascunde zona de gătit a bucătăriei atunci când nu gătești sau nu faci curățenie. Este o idee perfectă pentru locuințele cu bucătărie open space și pentru garsoniere.

    8. Acoperă îngrămădeala

    Ai o chiuvetă în stil farmhouse sau instalații sanitare expuse care au avut zile mai bune? Acoperă problema. Adică pune o draperie sub chiuvetă ca să acopere îngrămădeala și problema, așa cum se făcea în vechile bucătării de la țară.

    9. Folosește insula pentru depozitare

    Partea exterioară a insulei poate avea mai multe utilizări. Atunci când stabilești planul pentru mobila la comandă, proiectează insula cu dulapuri în loc de o placă de lemn masiv. Astfel devine ideală pentru depozitarea obiectelor pe care nu le folosești atât de des.

    10. Folosește o culoare veselă

    Bucătăriilor înguste le poți schimba aspectul prin culoare și lumină. Instalează o pereche de corpuri de iluminat suspendate cu lumină caldă în stânga și în dreapta dulapurilor. Astfel, bucătăria e luminată de la un capăt la altul și atragere privirile în sus.

    11. Creează un „garaj” pentru electrocasnice

    N-ai mult spațiu pe tejghea? Creează un „garaj” în dulap pentru aparate. Pune la vedere în spațiul creat o cafetieră sau orice alt aparat pe care îl folosești des.

    12. Păstrează o paletă cromatică neutră

    Cu o paletă de culori neutre, bucătăria mică poate părea deschisă și mai senină. Ia ca exemplu bucătăria din imagine care încorporează faianță făcută manual, blaturi de marmură și dulapuri în nuanța Caldwell Green de la Benjamin Moore, care face o trimitere subtilă la exterior.

    13. Necesități built-in

    În această bucătărie, un fund de tăiat de tipul slide-in și un suport de uscare încadrează aragazul, ceea ce face gătitul mult mai ușor. Ca să nu mai zicem cât de mult ajută și la curățenie. Nu trebuie să-ți mai faci griji unde le potrivești în alte sertare sau dulapuri.

    14. Creează un spațiu pentru bancă

    Ia în considerare maximizarea locului de luat masa cu un colțișor pentru o bancă încorporată în perete, ca în exemplu din această bucătărie chic.

    15. Eliberează tejghelele

    Dacă agățarea unui suport de vase din tavan nu este pentru tine, optează pentru o șină scurtă, fixată pe un mic raft deschis. Expui câteva unelte și ustensile pentru gătit pe vertical, iar blaturile rămân libere și creează spațialitate.

    16. Folosește cărămidă falsă

    Amplifică personalitatea unei bucătării mici cu aspectul de cărămidă la un preț accesibil. Un tapet cu aspect de cărămidă poate face minuni pentru spațiul din bucătărie, fără să fie nevoie de o renovare totală și de o echipă de muncitori.

    17. Lucrează cu aparate mai mici

    Economisește spațiu pe tejghea cu un aragaz electric încorporat. O versiune subțire, cu două arzătoare, îți va oferi mai mult spațiu pentru pregătirea meselor și depozitare.

    18. Rafturi deschise elegante

    Creează mai mult spațiu pentru depozitare și decor cu rafturi deschise în stil industrial, dispuse în formă de coloane. Îți va elibera tejgheaua și vei vedea cu ușurință lucrurile.

    19. Sistem pull-out pentru sticle

    Oricine iubește vinul, dar nu are spațiu sau buget pentru un mini-frigider pentru vinuri, are nevoie de un sistem pull-out pentru sticle. Cea mai bună parte? Îl poți folosi pentru alte băuturi, dar și pentru conserve și borcane.

    20. Idei de amenajare pentru bucătării mici: depozitează pe tavan

    Dacă nu mai ai spațiu în dulapuri, adaugă spațiu de depozitare pe tije fixate de tavan. Rafturile din țevi de cupru sau o bară de alamă arată super chic și sunt ideale ca să agăți căni sau tigăi.

    21. Folosește puterea plantelor

    Plantele fac totul să arate mai încântător – chiar și bucătăriile mici. În plus, dacă ai parte de lumină excelentă, de ce să nu profiți de asta? O plantă în bucătărie învelește chiar și spațiul restrâns.

    22. Cât mai multă lumină (chiar și artificială)

    Ai nevoie de cât mai multă lumină într-o bucătărie mică. Instalează aplice deasupra blatului și a zonei cu chiuvetă. Nu numai că luminează la propriu spațiul de lucru, dar adaugă și un strop de strălucire bucătăriei.

    23. Corpuri de iluminat statement

    Oare va observa cineva cât de mare sau mică este bucătăria ta atunci când există un corp de iluminat atrăgător (sau două) deasupra capului? Categoric nu. Ne plac și metalele mixte și vopseaua verde măsliniu.

    24. Bar pentru micul dejun

    Chiar dacă n-ai un loc dedicat pentru micul dejun în bucătărie, sigur poți să-ți amenajezi strategic un bar la tejghea. O masă unde să iei micul dejun care să servească și drept insulă de bucătărie este o alegere bună pentru o bucătărie mică.

    25. Încălzește spațiul cu un covor

    Când nu poți face prea multe pentru un spațiu îngust fără să-l faci să pară și mai mic, adaugă un covor. Va încălzi încăperea și va adăuga culoare și textură fără să-ți copleșească bucătăria.

    26. Optează pentru uși din sticlă

    Ușile înalte din sticlă creează iluzia unui spațiu mult mai mare, iar vopseaua neagră lăcuită face camera întunecată să fie mai confortabilă. Dacă nu vrei să optezi pentru o bucătărie albă și-ți place negrul, vopseaua neagră lucioasă este potrivită pentru spațiile mici.

    27. Idei de amenajare pentru bucătării mici: folosește minimul necesar

    Chiar ai nevoie de 25 de boluri în plus? Redu lucrurile din bucătărie la minimul necesar și vei fi surprinsă de cât de mult spațiu ai la dispoziție. Astfel vor ieși în evidență și decorațiunile sau piesele statement.

    28. Păstrează clasicul

    Uite un motiv în plus ca să iubești faianța de tip subway. Acoperă cu ea fiecare centimetru din spațiu, inclusiv hota, ca să ajuți spațiul să pară mai larg. Și păstrează o paletă cromatică neutră, monocromatică, pentru o notă clasică.

    29. Adaugă un covor lung

    Covoarele lungi și înguste se potrivesc perfect într-o bucătărie de tip galerie. O astfel de piesă creează continuitate în spațiu și-l scoate din anonimat fără să sufoce vizual camera.

    30. Refolosește mobilierul

    Când nu mai ai spațiu în dulapurile din bucătărie, refolosește o vitrină pentru depozitarea veselei. Poți beneficia de aspectul decorativ dacă expui farfurii și căni din aceeași paletă cromatică cu restul bucătăriei.

    31. Cămară tip pull-out

    Dacă montezi rafturi pentru depozitare, nu vrei ca acestea să pară aglomerate. Ia ca exemplu această cămară extensibilă, care folosește un colțișor incomod de lângă frigider și ascunde produsele inestetice în spatele unei uși super-utile cu tablă cretată.

    32. Pictează tavanul

    Atunci când folosești vopsea lucioasă pentru un efect reflectorizant, de oglindă, nu uita să incluzi și tavanul. În această bucătărie mică, finisajul elegant este echilibrat de căldura stilului country englezesc, grație accentelor de lemn rustic și a unui corp de iluminat statement.

    33. Depozitare built-in pentru vin

    Strecoară un spațiu de depozitare suplimentar ori de câte ori ai ocazia. Aici e ascuns un întreg dulap pentru depozitarea vinului în cadrul finisajelor bucătăriei – fără a fi nevoie de spațiu suplimentar pe podea.

    34. Idei de amenajare pentru bucătării mici: Bar mobil

    Ca să câștigi spațiu pe tejghea, adaugă un bar mobil la ușa bucătăriei. Atunci când trebuie să intri și să ieși, îl poți muta cu ușurință ca să-l îndepărtezi din drum.

    35. Extra spațiu de depozitare

    Dacă ai spațiu între dulapuri și tavan, ai spațiu de depozitare. Adăugă coșuri de răchită sau rafturi și coșulețe înalte până la tavan – este locul perfect pentru a păstra uneltele sau cărțile de bucate mai puțin folosite.

    36. Renunță în totalitate la mânere

    Renunță la feroneria voluminoasă de pe dulapuri și sertare. Îți va ajuta spațiul să arate mai aerisit și mai elegant. De asemenea, dacă alegi monocromia, vei potența eleganța spațiului.

    37. O altfel de insulă

    Newyorkezii știu cât de incomode pot fi bucătăriile cu un singur perete: Sunt mici și totuși reușesc cumva să ocupe un perete întreg din sufragerie. Această bucătărie elegantă și simplă dovedește că există modalități prin care să rezolvi această problemă. O consolă funcționează ca o insulă de bucătărie și un loc de luat masa fără a întrerupe fluxul camerei.

    38. Culori deschise cu accente

    Știi cum stă treaba: mai alb = mai luminos. Păstrează totul alb, apoi adăugă câteva note de culoare de la veselă sau o lampă suspendată care nu ocupă prea mult spațiu.

    39. Creeaază flow cu culoare

    Crearea unui flux vizual între spațiile mici și comune va face o diferență enormă. O culoare de vopsea verde deschis îmbină bucătăria mică și zona de luat masa din acest „jungalou”, mai ales atunci când este combinată cu gresia marocană din lut și cu scaunele de bar ombré din camera de zi.

    40. Deschide ferestrele

    Sigur, bucătăria poate fi mică, dar ferestrele cu siguranță nu sunt. Dacă te afli într-o situație similară, deschide ferestrele ca aerul să circule și să intre cât mai multă lumină. Spațiul se va simți mai puțin claustrofobic. Adaugă și accente decorative luminoase ca să deschizi și mai mult spațiul.

    41. Un loc pentru toate

    Desigur, bucătăriile în stil galerie nu prea au spațiu pe tejghea, dar poți compensa asta dacă te gândești la spațiu în zone: o zonă pentru a pregăti, o zonă pentru gătit pe aragaz și așa mai departe. Apoi, poți pregăti cina în stil linie de asamblare.

    42. Joacă-te cu tapetul

    Poate că nu ai o tonă de spațiu pe tejghea și pe podea cu care să te joci în amenajare, așa că folosește-te de pereți. Dacă nu vrei ca tapetul să ți se pară prea copleșitor, folosește-l ca un accent în loc să acoperi cu el un întreg perete.

    43. Expune-ți bunurile

    Albul va lumina un spațiu mic, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la lemn pentru totdeauna. Rafturile din lemn recuperat adaugă contrast – și depozitare necesară. În această bucătărie, cele mai frumoase obiecte sunt expuse pe rafturi, astfel încât elementele esențiale mai puțin atractive pot fi ascunse în dulapuri.

    44. Folosește un cărucior de bar

    Atunci când bucătăria ta este minusculă, va trebui să renunți la visul unei insule clasice de bucătărie (cel puțin pentru moment). Următorul lucru cel mai bun – și cel mai potrivit din punct de vedere proporțional este un cărucior de bar. Acesta oferă ceva mai mult spațiu de depozitare și poți opta și pentru un mic cărucior rulant cu blat pentru gătit.

    45. Profită de fiecare bucată de spațiu

    Profită de fiecare mică suprafață, chiar și de cele care nu par funcționale. De exemplu, poți adăuga o tijă cu cârlige sub rafturile superioare pentru a agăța căni și ustensile de gătit. Strategic și șic.

    46. Idei de amenajare pentru bucătării mici: Scaune mici

    Un disco ball sau o tejghea pentru micul dejun? Această bucătărie mică este mai mult decât cool. Placajul din gresie cu oglinzi contrastează frumos cu taburetele din răchită. Cheia este să le păstrezi la un nivel scăzut pentru a nu ocupa prea mult spațiu vizual.

    47. Pictează un perete de accent

    Dacă ești curajoasă, acoperirea unei întregi bucătării mici într-o singură culoare strălucitoare va suna incitant – dar dacă nu ești sigură de culoarea pe care dorești să o alegi sau dacă stai cu chirie și nu vrei să riști să pierzi garanția, pictează un perete de accent. Aici, a fost adăugat un perete de accent albastru pudrat și o sculptură, dar restul a rămas strălucitor și alb.

    48. Contopește camerele

    Dacă ai o bucătărie mică, care este expusă la spațiul de locuit, fă-o să se integreze cât mai mult posibil. Aici, frigiderul argintiu, dulapurile albe simple și blaturile din marmură reușesc să fie atât elegante, cât și discrete, astfel încât sufrageria să strălucească în lumina reflectoarelor. În plus, o masă rustică poate servi ca loc pentru cină și suprafață de lucru.

    49. Alege o schemă cromatică atmosferică

    Odată ce te-ai decis ce culoare să alegi, nu uita de finisaj. Un strat lucios poate ajuta un spațiu mic să pară mai mare.

    50. Bucătărie statement

    Este mică, așa că fiecare centimetru trebuie să fie funcțional și să transmită o declarație de stil corectă. În această bucătărie, este vorba despre un fundal cu model unic și o culoare îndrăzneață a vopselei.

    51. Optează pentru scaune fără spătar

    Scaunele fără spătar se pot strecura sub tejghea pentru a economisi spațiu. Alege o culoare care să se îmbine cu insula și să unifice camera. Taburetele industriale din această bucătărie deschisă se integrează perfect.

    52. Atârnă tigăile și oalele

    Tigăile voluminoase pot ocupa un spațiu prețios, așa că instalează un suport industrial pentru oale deasupra insulei de bucătărie sau pe un perete gol. Este funcțional și elegant.

    53. Idei de amenajare pentru bucătărie: Uși pliabile

    Instalează uși pliabile pentru a închide sufrageria de bucătărie. Dacă spațiul este restrâns, vei beneficia de spațiul suplimentar atunci când vin musafiri.

    54. Integrează negrul mat

    Îmbrățișează spațiul mic, optând pentru dulapuri negre. Contrar credinței populare, culorile închise ale vopselei pot face ca un spațiu mic să pară mai mare decât o vopsea albă strictă. În această bucătărie de dimensiuni modeste, nuanța închisă la culoare creează o atmosferă intimă și liniștitoare.

    55. Regândește layout-ul

    Această bucătărie micuță dovedește că niciun spațiu nu este prea mic pentru a fi funcțional și frumos. Oglinda convexă îndrăzneață aduce o notă jucăușă și stil personal și, de asemenea, distrage atenția de la sobă (care, într-un spațiu atât de mic, ar fi putut părea voluminoasă).

    56. Raft deasupra aragazului

    Ca să extinzi o bucătărie mică, adăugă rafturi suplimentare în locurile în care vor fi cele mai funcționale, cum ar fi deasupra aragazului. Astfel, nu va trebui să cheltui mulți bani sau să ocupi un spațiu valoros pe podea.

    57. Cât mai multe ferestre

    Adăugă cât mai multe ferestre ca spațiul mic să se simtă mai puțin claustrofobic. Un finisaj lucios pe dulapuri ajută, de asemenea, fiindcă reflectă lumina în cameră.

    58. Accentuează o culoare aprinsă

    Optează pentru un obiect într-o culoarea aprinsă și accentuează-l cu ceva metalic lucios. În combinație cu culori neutre deschis sau alb va scoate din anonimat spațiul și va centra amenajarea.

    59. O notă industrială

    Rafturile deschise amplifică senzația rece, industrială a țevilor expuse din această bucătărie. Ca să pară un pic mai rafinată, optează pentru alb.

    60. Color-block

    Cu greu îți poți da seama că dulapurile din această bucătărie se întind până la tavan. Abordarea color-blocking ajută la disimularea lor, la fel ca și lipsa feroneriei.

    61. Idei de amenajare pentru bucătării mici: Scară pe șină

    Adăugarea unui spațiu de depozitare suplimentar în partea de sus este o idee grozavă, dar pe de altă parte, este o provocare. Instalează o scară pe șină ca să accesezi dulapurile de la înălțimea tavanului.

    62. O masă cu picioare înalte

    O masă înaltă funcționează foarte bine într-un spațiu care este prea mic pentru o masă obișnuită și prea mare pentru a nu avea nimic. Poate funcționa atât ca un colțișor, cât și ca o insulă. În această bucătărie, masa din lemn se suprapune peste insula de bucătărie modernă.

    63. Raftul care contează

    Nu ai spațiu pe tejghea? Nicio problemă. Un singur raft adaugă un loc unde să pui obiectele de bucătărie nu atât de necesare (dar, de fapt, absolut necesare), cum ar fi lumânări, obiecte de artă și vaze.

    64. Ascunde prăjitorul de pâine

    În loc să ții aparatele electrocasnice, cum ar fi prăjitorul de pâine sau cuptorul cu microunde, la vedere, caută modalități interesante de a le ascunde. Dacă-ți faci mobila la comandă, ai toate șansele să implementezi soluții inteligente. În bucătăria asta, a fost creată o ușă glisantă pe tejghea pentru a ascunde o tavă pentru prăjitorul de pâine.

    65. Un truc cu o singură culoare

    Intensifică o culoare și fă-o să pară și mai vibrantă prin lăcuire. Păstrează totul, chiar și frigiderul, în aceeași culoare și spațiul va părea mai uniform.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments