Bucătărie

10 lucruri care să nu-ţi lipsească din bucătărie, de la prize până la electrocasnice

    Inovaţiile tehnologice dintr-o bucătărie modernă simplifică masiv sarcinile casnice. Încă nu s-au inventat roboţii care să se plimbe de la frigider la aragaz şi să prepare o ciorbă ca la mama acasă, dar direcţia automatizării aceasta este. De la maşini de gătit care pregătesc meniuri de rangul unui chef până la maşini de spălat vase cu senzor de identificare a volumului de vase, ai parte de adevăraţi parteneri în bucătărie. 

    Iar pentru a te bucura mai mult de activităţile plăcute, am realizat o listă cu 10 lucruri care nu-ţi lipsească dintr-o bucătărie modernă, cu ajutorul a trei arhitecţi:

    1. Electrocasnice incorporabile

    Inclusiv frigiderele ar trebui să fie încorporate în mobilă, pentru a nu aduce un volum suplimentar, crede arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design: „Atunci când îmbraci maşina de spălat vase sau frigiderul în acelaşi material ca restul mobilei, obţii un aspect mai elegant”, adăugă el. 

    Stilul pe care Sergiu îl urmăreşte pentru o bucătărie modernă este unul cât mai puţin fragmentat, în care elementele să aibă o continuitate naturală şi o uniformitate vizuală, iar elementele de accent să nu apară în mod întâmplător, ci planificat. 

    2. Mobilier din MDF vopsit în culori pastelate sau neutre

    bucătărie modernă
    Culoarea poate influenţa pofta de mâncare, aşa că orientează-te spre culori mai puţin bombastice

    Sergiu recomandă MDF-ul pentru mobila dintr-o bucătărie în care se găteşte în mod constant. În comparație cu PAL-ul laminat, MDF-ul vopsit nu are probleme cu canturile dezlipite din cauza aburului sau cu materialul care pur şi simplu se umflă din cauza umezelii.

    În plus, el optează întotdeauna pentru mobilier în culori pastelate, neutre sau non-culori. “În anii 2000, nu exista o varietate de culoare atât de mare. Oamenii îşi făceau bucătăriile în culori precum verde intens, portocaliu sau roşu. Alea sunt cele mai mari greşeli”, adaugă Sergiu, căci culorile tari ar trebui să se regăsească în elemente de accent în proporţii mici, dar şi pentru că că nuanţele bombastice stimulează excesiv simțurile.

    3. Lumină suficientă

    becuri puternice
    Nu te baza doar pe lumina naturală de afară. Luminează cât mai bine bucătărie cu becuri de aceeaşi temperatură

    Tot Sergiu Califar e de părere că lumina din bucătărie ar trebui să fie uniformizată şi întotdeauna prezentă acolo unde ai nevoie. Dacă ai mai multe surse, ai grijă ca toate să aibă acelaşi tip de lumină, nu una caldă şi alta rece. Arhitectul recomandă lumină la o temperatură neutră spre caldă.

    „Pe lângă iluminat general, este important ca într-o bucătărie modernă să existe şi lumina de lucru, pentru ca toate activităţile din spaţiu să se desfăşoare optim. În funcţie de situaţie, poţi folosi profile cu banda LED sau spoturi montate sub corpurile suspendate, spoturi aplicate deasupra corpurilor suspendate, aplice sau pendule care să lumineze zona blatului de lucru”, adaugă Arhitecta Beatrice Marta de la Something we design.

    4. Spaţii de depozitare

    dulapuri până la înălţimea tavanului
    Pentru mai mult spaţiu de depozitare, adu dulapurile până la înălţimea tavanului

    Alt element esențial e spaţiul de depozitare generos, mai ales în cazul în care nu ai o cămară separată. Dacă toate oalele, vesela, tacâmurile, accesoriile, tăvile şi decoraţiunile culinare trebuie să încapă în bucătărie, Beatrice Marta recomandă dulapuri superioare înalte până în tavan, accesorii magnetice care te pot ajuta să depozitezi cuţite şi alte usensile pe pereţi până la depozitarea pe uşile dulapurilor sau într-un cărucior ce se poate deplasa între bucătărie şi dining. Și sertare, căci sunt foarte utile pentru segmentarea obiectelor: sertare de tacâmuri, sertare de ustensile, sertare de snacks-uri şi dulciuri sau chiar sertare de depozitare a pungilor, nelipsite din bucătăriile locale.

    5. Hota performantă

    bucătărie modernă
    Nu subestima puterea hotei într-o bucătărie în care se găteşte mult

    Fereastra deschisă nu funcţionează prea bine în combinaţie cu hota, ba chiar sabotează eforturile ei, aşa că nu te baza pe acest duo pentru a scăpa de mirosuri. Mai bine, urmează sfatul lui Beatrice şi orientează-te spre o hotă performantă, care să se integreze în design, dar să facă și față nevoilor. Raportează materialul şi dimensiunea la bucătăria ta şi ţine cont că nivelul minim de absorbţie se poate calcula după formula: lungimea x lăţimea x înălţimea bucătăriei x 10.

    6. Multe prize

    Arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design trage un semnal de alarm pentru prize. Gândeşte-te la toate electrocasnicele pe care le poţi folosi uneori concomitent într-o bucătărie modernă: cuptor cu microunde, prăjitor de pâine, sandwich maker, blender, storcător de fructe, espressor, iar lista poate continua. E important ca sistemul electric să poată susţine toate aceste electrocasnice, aşa că ai grijă mai ales la ce prize cuplezi electrocasnicele mari: frigiderul, cuptorul electric, iar după caz, maşina de spălat vase şi uneori chiar şi cea de rufe. 

    7. Chiuvetă generoasă

    Pe măsură ce gătitul devine o pasiune la modă, ustensilele şi vasele de gătit apar în număr din ce în ce mai mare şi într-o dimensiune crescătoare în bucătărie. Ca să ţii pasul cu această tendinţă, arhitecta Beatrice Marta te sfătuieşte să alegi o chiuvetă generoasă, unde să încapă chiar şi oalele mari ce trebuie frecate. Pentru a-ţi fi mai uşor, poţi completa cu un robinet de tip pull-out/pull-down, ce seamănă mai degrabă cu un duş din baie. Sergiu Califar crede că orice chiuvetă ar trebui să aibă în completare un dozator de săpun.

    8. Filtru de apă

    Un filtru de apă ataşat instalaţiei de la bucătărie asigură apă potabilă și încheie consumul de plastic, căci nu mai ai de ce să cumperi sticle sau bidoane. Arhitecta Gabriela Borlescu crede că n-ar trebui să ocoleşti această opţiune, mai ales dacă tocmai renovezi. 

    Poţi instala şi singur un sistem de filtrare înăuntrul măştii chiuvetei, cu condiţia să ţii cont de câteva recomandări tehnice: unele sisteme vin cu garnituri duble pentru fiecare carcasă, la fiecare operaţiune trebuie să strângi tare cu cheia franceză toate cartuşele care ar trebui centrate în fiecare carcasă, iar la final să verifici culoarea apei. Dacă este albă, nu te speria, sunt bulele de aer aflate în suspensie.

    9. Coşuri de gunoi pentru colectare selectivă

    Într-o bucătărie modernă, grija pentru gătit sănătos ar trebui să meargă mână în mână cu grija pentru sustenabilitate. De aceea, arhitecta Beatrice Marta introduce în listă şi coşurile de gunoi cu mai multe containere, în care poți aduna în mod selectiv deşeurile. Ca să-ţi fie mai uşor, poţi alege culori diferite pentru sacii de gunoi din fiecare compartiment. Ideal ar fi să ai un coş pentru plastic, unul pentru sticlă, unul pentru deşeuri menajere şi altul pentru hârtie şi carton. Pentru o reciclare optimă, clăteşte recipientele înainte de a le arunca.

    10. Maşina de spălat vase

    maşină de spălat vase
    Diferenţa se va vedea în timp, în energie şi în aspectul mâinilor tale

    Arhitecta de la Something we design încheie lista cu un element foarte util, ce oferă mai mult timp pentru activităţile care-ţi fac plăcere: maşina de spălat vase. Dacă nu ai mult spaţiu în bucătărie, descoperă variantele compacte de mărimea unui cuptor cu microunde. Acestea pot fi încorporate în mobilă şi sunt suficient de încăpătoare totuşi chiar şi pentru tigăi şi oale. Unele modele folosesc chiar mai puţină apă decât ai folosi pentru spălarea manuală a aceluiaşi volum de vase.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    10 lucruri care să nu-ţi lipsească din bucătărie, de la prize până la ele...