
25 de moduri în care poți recicla o sticlă de vin încât să-ți fie utilă în casă
Proiectele DIY cu sticle de vin sunt o modalitate distractivă să faci reciclare creativă cu un recipient din sticlă perfect funcțional, pe care altfel l-ai arunca. Unele dintre obiectele prezentate în articol își pot schimba complet forma, în funcție de cât de confortabil te simți să tai sticlă și să folosești foc.
Ca orice alt proiect care implică folosirea sticlei, trebuie să ai grijă. Dacă nu vrei să riști un accident sau nu ai un dispozitiv de tăiat sticlă, fă mai degrabă proiectele mai simple care te vor învăța cum să pictezi și să decorezi o sticlă de vin. Unele dintre proiectele cu sticle de vin pot fi oferite cadou, iar pe altele le poți chiar și vinde.
1. Sticle de vin transparente transformate în sticlă de mare
Proiectele cu sticle de vin nu trebuie să fie complexe ca să aibă un impact impresionant. Orice sticlă de vin transparentă poate fi transformată cu un spray de vopsea care imită aspectul sticlei de mare. Poți să creezi o decorațiune cu mai multe sticle de diverse dimensiuni. Dacă vrei să faci întocmai proiectul cu decorațiunea, găsești tutorialul la Sadie Seasongooods.
2. Corpuri de iluminat
Cel mai impresionant mod în care oamenii fac reciclare creativă cu sticle de vin este când le folosesc în moduri neașteptate. Din moment ce sunt realizate din sticlă, le poți folosi pe post de abajururi. Proiectul ăsta necesită tăierea sticlelor și poți vedea instrucțiunile pas cu pas aici.
3. Vaze cu efect ombre
Sunt o mulțime de moduri prin care poți picta sticlele de vin. Tehnica asta adaugă un efect de ombre care acoperă cu culoare în întregime sticla și o face să arate ca o vază frumoasă. Vei avea nevoie de spray-uri cu vopsea în trei nuanțe. Vopsește întâi partea de sus cu alb, apoi continuă cu restul culorilor de sus în jos. După ce se usucă complet, mai poți face mici adăugiri de culoare unde este nevoie.
4. Platou pentru mâncare
Dacă ai un cuptor pentru lut sau ai prieteni la facultatea de artă care te-ar putea ajuta, poți realiza proiectul ăsta, fiindcă implică turtirea sticlei prin topire. Nu încerca asta acasă în cuptoarele obișnuite. Vezi tutorialul aici.
5. Torță cu biluțe colorate
Uite un proiect pentru grădină sau terasă făcut din sticle de vin. Torțele vor crea atmosferă și îți vor lumina spațiul, dar vei putea adăuga și ulei esențial de citronella în ele ca să ții la distanță țânțarii. Ca să le realizezi, trebuie să pui pe fundul lor biluțe colorate, să le umpli cu ulei pentru candelă, apoi să introduci în sticlă un fitil gros. Un șurub de alamă la gura sticlei va susține doar partea de sus a fitilului arzând.
6. Vaze boho
Poți decora un set de trei sticle de vin cu diferite accente albe pentru un grup de vaze eclectice. Se potrivesc în special în amenajările de tip boho sau shabby chic. Găsești tutorialul aici, dar poți improviza și alte modele, cu dantelă, ștampile și abțibilduri 3D.
7. Recipient pentru săpun
Dacă cumperi săpun lichid la rezerve sau de la Zero Waste, poți transforma o sticlă de vin în recipient pentru depozitarea săpunului sau a detergentului pentru vase. Adaugă-i un dop pentru sticlele de ulei și ține sticla cu rezerva de săpun lângă dozator.
8. Sticle de vin cu mesaj
Să pictezi sticlele cu vopsea cu efect de cretă și apoi să scrii mesaje pe ele este o idee bună pentru nunți, dar și pentru mesele festive cu invitați. Dar le poți folosi și ca decorațiuni prin casă, fiindcă arată foarte chic.
9. Sticle decorate cu decupaje
Dacă vrei să transformi niște sticle de vin în vaze sau decorațiuni pictate, dar nu te pricepi la desen, poți folosi tehnica decupaj. Pictează întâi sticlele cu culoarea dorită, apoi lipește decupajele pe ele, în funcție de inspirație. Sticlele astfel decorate nu pot fi spălate ulterior, așa că șterge-le des de praf ca să le păstrezi în cea mai bună condiție.
10. Suporturi pentru lumânări
Dacă poți tăia o sticlă de vin în două și apoi să îi șlefuiești marginile cu șmirghel, poți să-ți faci suporturi pentru lumânări. Proiectul ăsta este ideal pentru sticlele închise la culoare, care vor străluci sub lumina lumânărilor.
11. Sticle decorate cu textură
Pentru sticlele cu textură, vopsește-le întâi în totalitate cu o culoare, apoi fă modelul texturat cu vopsea acrilică pentru relief. Dacă nu vrei să investești, poți folosi aceeași vopsea cu care ai făcut fundalul. Lasă vopseaua acrilică câteva minute la aer să devină mai groasă și apoi cu o pensulă pune câte un vârf de vopsea acolo unde vrei să faci textură, dar fără să o întinzi.
12. Gradină de ierburi aromatice
Este întotdeauna o idee bună să ai plante aromatice proaspete în bucătărie. Poți să folosești sticlele de vin ca să plantezi ierburile în ele. Taie partea de sus a sticlei și apoi pune-o în cealaltă bucată cu susul în jos și adaugă pământul și plantele. Pentru un look mai atrăgător, pune etichete cu numele plantei pe fiecare sticlă. Urmărește tutorialul de la DIY Projects ca să faci recipiente care permit plantelor să se hidrateze singure.
13. Sticlă de vin îmbrăcată în sfoară
Poți face diverse decorațiuni cu sfoară pe o sticlă de vin, dar varianta cea mai directă este să o acoperi cu totul. Ca să faci asta, pune lipici pe sticla spălată și uscată și înfășoară sfoară pe ea în mod circular, până o acoperi în totalitate. Sticlele îmbrăcate astfel merg de minune în stilul de amenajare farmhouse.
14. Ghivece pentru suculente
Varianta asta e similară cu cea de pentru ierburi aromatice, doar că de data asta este vorba despre suculente. Asigură-te că ai dop pentru fiecare sticlă și udă suculentele rar, prin pulverizare.
15. Sticle decorate cu pagini de cărți
Pentru o notă vintage, poți să decorezi sticlele de vin cu pagini din cărți vechi sau din ziare. Poți să îmbraci toată sticla în hârtie, sau să decupezi diverse forme pe care să le lipești pe recipientul vopsit. Găsești tutorialul aici.
16. Sticlă în plasă de sfoară
Dacă ai prin casă sticle mari de vin, de tip damigeană, le poți îmbrăca într-o plasă realizată din fir de cânepă sau iută. Tehnica asta o poți folosi și pentru alte tipuri de sticle. Urmărește tutorialul pas cu pas la Cameo Cottage Designs.
17. Desen liber
Nu trebuie să te pricepi la desen și nici măcar să tragi linii drepte cu markerul ca să poți decora o sticlă de vin. Dacă îți place să desenezi liber, atunci proiectul ăsta este pentru tine. Pictează sticlele cu o vopsea albă și, după ce usucă, desenează modele cu un marker negru permanent. Tot scopul proiectului ăsta este să arate desenat de mână, deci nu te stresa dacă nu arată „perfect”.
18. Torță fixată în gard
Procedeul este similar cu cel de la proiectul anterior cu torță, numai că de data asta nu mai pui biluțe decorative în sticlă (decât dacă vrei asta) și o fixezi în gard. Asigură-te că nu strângi prea tare șuruburile ca să poți desface sticla din gard când vine zăpada. Pentru instrucțiuni, poți vedea tutorialul aici.
19. Pictată la interior, decorată la exterior
Decorurile cu mileuri și panglici merg cel mai bine pe sticle de vin care sunt pictate colorat din interior. Fără să încurajezi consumul de alcool pentru ei, proiectul ăsta merge de minune să-l faci cu copiii. Pentru tutorial vezi TwelveOeight.
20. Vaze decorative cu sfoară
Ca să recreezi vazele astea parțial transparente, îmbracă în sfoară doar partea de sus și de jos a sticlelor. Poți desena sau scrie ceva cu markerul pe partea transparentă pentru o notă personală. Genul ăsta de vaze pot fi folosite și pentru propagarea plantelor în apă, fiindcă îți permit să vezi stadiul rădăcinilor fără să trebuiască să scoți cutting-urile din ele.
21. Hrănitor pentru păsări
Dacă cochetezi cu proiectele care necesită prelucrarea lemnului, uite un proiect interesant și provocator. Design-ul nu este complex, deci e potrivit și pentru începătoare, dar va trebui să poți tăia și modifica bucăți de lemn ca să poți construi hrănitorul pentru păsări. Instrucțiunile le găsești aici.
22. Lumânări homemade
Multă lume a început să-și facă lumânări acasă. Dacă și tu ești una dintre acele persoane, poți folosi sticle de vin pentru recipiente. Pentru cadouri de Crăciun poți face lumânări cu aromă de vin fiert în jumătăți de sticle. Găsești tutorialul la Saved by Love Creations.
23. Sticle vintage argintii
Dacă vrei să faci o sticlă de vin să arate ca și cum are peste o sută de ani, pulverizeaz-o cu vopsea cu efect de oglindă. Ca vopseaua să prindă, este foarte important ca sticlele să fie degresate înainte. Poți face asta dacă le speli bine cu buretele cu detergent pentru vase.
24. Decorațiuni pentru bijuterii
Dacă ai dispozitiv de tăiat sticlă, poți folosi sticlele de vin pentru bijuterii handmade. Bijuteriile din sticlă reciclată sunt la modă acum, deci cine știe unde te poate duce un hobby de genul. Instrucțiunile pas cu pas le găsești aici.
25. Dispozitiv pentru udare plante
Dacă iubești plantele, dar tot uiți să le uzi sau vrei să pleci de acasă câteva zile fără grija lor, nu are niciun rost să dai banii pe un dispozitiv pentru udare. În schimb, poți folosi o sticlă de vin curată pe care să o pui în ghiveci invers. Ca să faci diverse desene cu cremă de gravat sticla pe dispozitiv, urmărește instrucțiunile de la 2 Bees in a Pod.
-
DIY
Cum să faci căsuțe de turtă dulce precum cele din filmele de Crăciun la care te uiți an de an
Mereu am fost curioasă cum se fac acele căsuțe din turtă dulce pe care le vedeam în toate filmele de Crăciun.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum să speli geaca de puf fără să îi deteriorezi umplutura
Foarte important: nu folosi balsam sau înălbitor.
-
LIFE
Ferme cu animale unde poți petrece o vacanță plină de serotonină și dopamină
Ce poate fi mai frumos.