Bucătărie

Ghid anti-înghesuială: 12 idei de organizare și amenajare pentru o bucătărie mică

    O bucătărie mică este o invitaţie la idei creative. Dar oricât de jucăuşe şi inovatoare ar fi ele, pregăteşte-te pentru o serie de compromisuri. Poate nu vei reuşi să integrezi o chiuvetă cu o cuvă generoasă, dar cu câteva trucuri de organizare, vei obţine suficient spaţiu de depozitare pentru toate farfuriile simpatice la care nu vrei să renunți. Uite cum poți să foloseşti la maximum spaţiul limitat de care dispui.

    Ca să ne asigurăm că îţi oferim cele mai utile sfaturi, am apelat la rândul nostru la trei arhitecţi care s-au confruntat adesea în proiectele lor cu bucătării mici. 

    1. Identifică rolul principal al bucătăriei

    bucatarie mica
    Bucătărie din casa designerilor Val Decor

    Poate că sună derutant. Bucătăria e pentru gătit, pentru ce altceva? Dar într-o bucătărie mică trebuie să fii mai precis de atât, ca să evidențiezi priorităţile. Găteşti mult şi ai nevoie de spaţiu pe blat? Acela ar trebui să fie în prim-plan. Ai o mulţime de căni, farfurii şi pahare de cristal? Atunci depozitarea în dulapuri cu uşi ar trebui să fie principala preocupare. Foloseşti tehnologie performantă? E cazul să-i faci loc.

    Perspectiva se schimbă dacă eşti colecţionar de condimente din călătorii, obişnuieşti să comanzi des şi mult şi ai nevoie de spaţiu la masă sau primeşti prieteni la prânz. Identifică rolul principal al bucătăriei, pentru ca apoi să planifici eficient şi personalizat modul cum o vei organiza. 

    „Organizarea bucătăriei porneşte de la nevoile tale. Pune-ţi întrebările esenţiale înainte să faci un design frumos de bucătărie cu funcţionalitate zero”, concluzionează arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design

    2. Asigură fluxul corect

    Arhitecta Ana-Maria Vasile de la Jooca Studio menţionează că organizarea bucătăriei porneşte de la poziţionarea unor elemente cheie – frigiderul, chiuveta, plita/cuptorul şi centrala termică (dacă există). 

    Acestea ar trebui aşezate în ordinea logică: intri în bucătărie, scoţi mâncarea din frigider, o speli, iar apoi o aduci în zona de gătit. Centrala termică ar trebui să fie la distanţă de cel puţin 20 de centimetri de plită şi cuptor. Între toate aceste elemente este bine să existe zone de blat de lucru. Apoi poţi planifica zonele de depozitare în jurul lor. 

    3. Rezumă-te la obiectele esenţiale

    organizare pentru o bucătărie mică
    Nu umple blatul cu electrocasnice inutile

    Arhitecta Gabriela Borlescu te sfătuieşte să te rezumi la strictul necesar. Asta înseamnă că ar trebui să te pregăteşti sufleteşte pentru decluttering, specialitatea lui Marie Kondo. Fă o listă cu obiectele pe care chiar le foloseşti şi una cu cele strict decorative, în ciuda faptului că nu ăsta era scopul lor original. Renunţă la surplusul de tigăi, la farfuriile ciobite, la paharele care nu-ți plac și pe care nu le mai folosești, la maşina de pâine pe care n-ai folosit-o niciodată sau la feţele de masă de Crăciun pe care le-ai cumpărat doar de gura părinţilor. 

    Nu trebuie neapărat să arunci aceste obiecte. Dacă sunt în stare bună, caută-le să le donezi, să le dai prietenilor care le-ar folosi sau poate chiar să le vinzi pe OLX (mai puţin farfuriile ciobite). 

    4. Alege electrocasnice incorporabile

    Arhitectele Alexandra Pătrașcu și Daniela Truță de la Next Interior cred că electrocasnicele incorporabile asigură unitatea spaţiului. Ana-Maria Vasile adaugă faptul că această alegere va ajuta şi la eliberarea blatului de lucru. Pentru un aspect mai plăcut și mai organizat, alege chiar şi un frigider incorporabil. Dacă nu le acoperi cu o mască din acelaşi material cu dulapurile, atunci asigură-te că toate electrocasnicele la vedere au aceeaşi culoare, iar ea dă bine cu nuanţa fronturilor. Evită contrastele puternice. 

    5. Alege obiecte de dimensiuni compacte

    organizare pentru o bucătărie mică
    Nu expune obiecte supradimensionate

    Dacă trebuie să integrezi neapărat o maşină de spălat vase într-o bucătărie mică, orientează-te spre modelul compact, cât jumătate din modelele clasice. Alege chiuvetele rotunde, cu diametru mic şi picurător deasupra. Rezistă ispitei frigiderului cu două uşi. Renunţă la cuptorul cu microunde sau incorporează unul micuţ în dulapul superior. Şi, în general, alege varianta de mici dimensiuni pentru orice element pe care vrei să-l introduci în bucătărie. 

    6. Renunţă la masa clasică

    Masa clasică, de 180×90 de centimetri, ocupă prea mult loc într-o bucătărie mică. Arhitecta Ana-Maria Vasile de la Jooca Studio propune o masă de tip bar, aşezată în dreptul ferestrei, ca o continuare a blatului, dacă spaţiul o permite.

    Arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design integrează în mobilier blaturi pentru luat măcar micul dejun. Alteori, foloseşte artificii precum mesele transformabile, care se extind în mai multe trepte, dar se pot regla şi pe înălţime. 

    proiect Next Interior
    Masa rabatabila din proiectul Next Interior poate fi adusă la perete cu uşurinţă

    „Pentru a profita la maximum de spațiu, poți folosi o  masă rabatabilă în combinaţie cu două sau patru scaune pliabile. Le folosești atunci când ai nevoie, iar în restul timpului le depozitezi și te bucuri de spațiul liber. În plus, masa rabatabilă se poate transforma într-un element de decor aplicat pe perete. Este o soluție care funcționează cel mai bine pentru bucătăriile închise”, sunt de părere arhitectele Alexandra Pătrașcu și Daniela Truță.

    7. Organizează mobila pe un singur perete

    proiect Jooca Studio
    Proiectul Jooca Studio e un exemplu despre cum ai totul la îndemână într-o bucătărie liniară

    Ana-Maria Vasile crede că în spaţiile mici, mobilierul de bucătărie liniar (desfăşurat pe un singur perete) este cel mai practic într-un proiect de organizare pentru o bucătărie mică. Peretele opus poate conţine câteva rafturi înguste pentru mirodenii sau diverse accesorii şi, eventual, o zonă de luat masa precum cele de mai sus. Cu această compartimentare, te asiguri că centrul camerei este mereu liber pentru circulație. 

    8. Alege dulapuri simple și culori neutre

    Propunerea echipei Next Interior presupune o cromatică neutră. Cele două arhitecte recomandă o paletă de culori deschisă, astfel bucătăria va părea mai spaţioasă şi aerisită. Cu toate acestea, neutru nu înseamnă doar bej și crem. Poţi adăuga câteva accente de culoare, precum turcoaz, albastru sau galben, poți avea inserţii de lemn sau marmură, sau poți opta pentru un model interesant geometric de gresie sau faianţă.

    În privinţa modelului de fronturi, cea mai sigură alegere este cea mată, fără frezare, în linii drepte, cu cât mai puţină fragmentare. Asta înseamnă că în loc de 5 sertare mici, poţi avea o singură uşă de dulap care să ascundă 5 rafturi. Într-o bucătărie mică, numărul elementelor ar trebui să rămână la fel de mic.

    9. Nu pune dulapuri de colţ

    Arhitecta Gabriela Borlescu crede că o bucătărie mică poate fi încurcată de dulapurile de colţ. „Dacă faci un corp de colţ cu poliţe, întotdeauna vei accesa greu spatele dulapului. Dacă optezi pentru corpuri tip carusel (rotative), consumi mult spaţiu din bucătărie”, explică ea. 

    10. Profită de înălțimea camerei

    organizare pentru o bucătărie mică
    Dulapurile înalte îţi aduc extra spaţiu de depozitare

    O altă recomandare este să comanzi dulapurile superioare până în plafon. Arhitecta Ana-Maria Vasile de la Jooca Studio subliniază că, într-o bucătărie de mici dimensiuni, locurile de depozitare sunt cele mai importante. De aceea este bine să foloseşti spaţiul pe care îl ai cât mai eficient. Corpurile suspendate montate până în plafon arată mai puţin fragmentat şi asigură depozitarea pe verticală, cea mai recomandată într-o încăpere mică.

    11. Foloseşte-te de orice artificiu

    Lasă-ţi imaginaţia să găsească soluţia salvatoare. Printre recomandările noastre? Extinde depozitarea pe verticală cu ajutorul unor panouri magnetice, de care să agăţi cuţitele, ustensilele şi tigăile. Prinde de tavan un suport pentru pahare. Foloseşte uşile dulapului pentru depozitarea cutiilor de orez, faină etc. Comandă un cărucior cu rotile și spaţii de depozitare, pe care să-l poţi muta uşor în dining sau în living. Sau, de ce nu, adu o oglindă în bucătărie pentru a da senzaţia de spaţiu mărit. Instalează blaturi retractabile pe care poţi tăia legumele. Orice-ţi vine în minte şi e util, aplică-l. 

    12. Nu uita de organizatoare

    Iar ultimul sfat și poate cel mai la îndemână: nu lăsa obiectele alandala. Bucătăria poate deveni rapid haotică dacă tacâmurile nu stau în suporturi speciale în sertare, dacă mirodeniile nu au locul lor, dacă nu foloseşti cutii, tăvi sau lăzi care să segmenteze unele de altele sau dacă nu ai montate suporturi pentru tocătoare, caserole sau prosoape de hârtie. Nu uita să etichetezi borcanele. 

    Sperăm că ţi-am oferit imboldul de care aveai nevoie pentru a-ţi organiza bucătăria mică. Acum e momentul! 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Ghid anti-înghesuială: 12 idei de organizare și amenajare pentru o bucătări...