10 tipuri de plante cățărătoare ce rezistă foarte bine pe timp de iarnă
publicat pe 18 sept. 2023Plantele cățărătoare și arbuștii care pot fi aranjați să urce pe ziduri sau pergole și care își păstrează frunzele sau arată bine iarna, pot fi foarte valoroase pentru grădina ta. Nu numai că vei avea o grădină superbă și pe timp de iarnă, dar aceste plante pot ajuta și păsările și insectele benefice cu care împarți spațiul.
Dacă te-ai decis să incluzi în grădină plante cățărătoare rezistente iarna, îți oferim o listă cu zece astfel de tipuri, inspirate de la Horticulture și Garden Express.
1. Plante cățărătoare rezistente iarna: iederă
- Nume botanic: Hedera Helix
- Temperatura minimă necesară: -10 grade Celsius
- Lumină: nu e pretențioasă, se potrivește în orice zonă
Iedera este una dintre cele mai des întâlnite plante cățărătoare rezistente iarna, pe care o găsești pretutindeni în București și în alte zone ale țării. Frunzele sale rămân verzi tot timpul anului și oferă adăpost pentru o serie de vietăți sălbatice și adaugă interes vizual chiar în cele mai reci luni.
De asemenea, face și fructe în lunile de iarnă și oferă astfel o sursă excelentă de hrană pentru păsări. Poate fi crescută atât în zone însorite, cât și la umbră și este o plantă nepretențioasă în grădină. Îți recomandăm să o folosești ca să-ți îmbrace un gard sau un perete asupra căruia vrei să atragi atenția. Dacă vrei ceva mai deosebit vizual, găsește și soiuri de iederă variegată.
2. Caprifoi
- Nume botanic: Lonicera
- Temperatura minimă necesară: -15 grade Celsius
- Lumină: Soare direct sau umbră parțială
Dacă îți plac plantele care fac și flori parfumate, caprifoiul este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face pentru grădina ta. Este o plantă cu frunzele veșnic verzi și înflorește din vară până la finalul toamnei. Poate suporta și soarele direct, dar prosperă în umbră parțială. Este important să o tunzi anual ca să o păstrezi sănătoasă și să-i menții aspectul sub control.
3. Hortensie cățărătoare
- Nume botanic: Hydrangea Petiolaris
- Temperatura minimă necesară: -10 grade Celsius
- Lumină: nu e pretențioasă
Hortensia cățărătoare este o altă alegere minunată dacă vrei plante cățărătoare rezistente iarna, care să te încânte și cu florile lor. Este o plantă nepretențioasă care se descurcă cu aproape orice lumină (dar preferă umbra) și orice tip de sol. Este în schimb foarte important ca solul să nu devină îmbibat cu apă în timpul iernii. Horticultorul Florian Luca recomandă să o protejezi cu un material special de pâslă, numit agril.
În primii doi ani, creșterile sunt mici, iar florile se dezvoltă pe lăstarii formați în anul în curs.
4. Plante cățărătoare rezistente iarna: Evonimus
- Nume botanic: Euonymus Fortunei
- Temperatură minimă necesară: între -10 și -20 grade Celsius
- Lumină: Nu e pretențioasă
Evonimus este o specie de plantă decorativă pe care o poți folosi și pe post de gard viu, dar și ca plantă cățărătoare pe pergole și ziduri. Nu este deloc pretențioasă în ceea ce privește lumina, dar preferă un sol fertil și cu drenaj foarte bun, fiindcă nu tolerează multă umiditate. Face și flori mici, albe-verzui pe timp de vară. Planta este toxică în caz de ingerare.
5. Pyracantha
- Nume botanic: Pyracantha Coccinea
- Temperatura minimă necesară: Între -10 și -20 grade Celsius
- Lumină: Soare direct sau umbră parțială
Pyracantha este un arbust excelent pentru garduri vii, dar pe care îl poți folosi și ca plantă cățărătoare pe un zid sau gard. Face flori mici albe primăvara și vara, apoi fructele roșii toamna. Fructele sale rezistă pe tot parcursul iernii și atrag o mulțime de păsări. Planta, fiindcă face parte din familia rosaceae, ca trandafirul, are țepi similari.
6. Cotoneaster
- Nume botanic: Cotoneaster Horizontalis
- Temperatura minimă necesară: rezistă și la temperaturi mai mici de -20 de grade Celsius
- Lumină: Soare direct
Un alt soi din tipurile de plante cățărătoare iarna care sunt decorative și prin fructe este Cotoneaster-ul, un arbust viguros care poate fi crescut peste ziduri sau garduri. Face flori mici delicate albe cu nuanțe roz și apoi fructe roșii decorative. Frunzele sale lucioase se mențin pe tot parcursul iernii. Fructele plantei sunt toxice pentru oameni și animale, dar sunt în regulă pentru păsări.
7. Clematita veșnic verde
- Nume botanic: Clematis Cirrhosa
- Temperatura minimă necesară: -5 grade Celsius
- Lumină: Soare direct, umbră
Dacă îți plac clematitele, să știi că există și un soi de clematită cățărătoare care e rezistentă iarna și veșnic verde. Face flori delicate de un alb cremos, sub formă de clopot. Fiindcă înflorește iarna, i se mai zice și Clematita de Crăciun.
Clematita cățărătoare este o plantă ușor de îngrijit și nu necesită neapărat nici tăiere fiindcă crește lent. În anotimpurile reci nu trebuie să o uzi, fiindcă se va ocupa natura de asta. Pe timpul verii, în schimb, trebuie să o uzi în mod regulat dacă e secetă.
8. Plante cățărătoare rezistente iarna: Wisteria
- Nume botanic: Wisteria Violacea Plena
- Temperatura minimă necesară: -25 de grade Celsius
- Lumină: Soare direct
Wisteria este o viță lemnoasă care face unele dintre cele mai apreciate flori decorative pentru grădină. Acestea sunt numeroase și creează un adevărat spectacol vizual primăvara și vara.
Wisteria trebuie udată în lunile de creștere, iar în perioada de repaus, lași natura să-și facă treaba. Dacă nu primește îndeajuns de multă lumină solară, se reduce numărul bobocilor și nu mai înflorește la fel de spectaculos. După terminarea florilor, taie-le pe cele uscate și ofilite ca să-și păstreze nutrienții pentru tulpini și frunze.
9. Ficus târâtor
- Nume botanic: Ficus Pumila
- Temperatură minimă necesară: -10 grade Celsius
- Lumină: Soare parțial
Ficusul târâtor este o plantă cățărătoare foarte prolifică care acoperă rapid orice suprafață are în cale. Spre deosebire de speciile de ficus cu care suntem obișnuiți în ghivece în interior, cel cățărător prosperă în grădină, atât în soare direct, cât și parțial. Seva plantei este un iritant pentru piele, deci poartă mănuși de grădinărit atunci când o tai. Planta este toxică pentru oameni, câini și pisici.
10. Viță de Canada
- Nume botanic: Parthenocissus quinquefolia
- Temperatura minimă necesară: -10 grade Celsius
- Lumină: Soare direct sau umbră parțială
Vița de Canada este una dintre plantele cu frunze de un colorit spectaculos toamna. Nuanțele de roșu, burgundy și vinețiu îți vor împodobi grădina până iarna. Spre deosebire de restul tipurilor de plante rezistente iarna prezentate în acest articol, vița de Canada își pierde frunzele iarna și crește altele noi primăvara.
Dacă o folosești ca plantă cătărătoare pe un zid, este important să știi că e foarte greu de dezlipit de pe el, deci planteaz-o doar dacă vrei ceva permanent. De asemenea, dacă e în apropierea unui copac, se va cățăra pe el și-l va priva cu frunzele sale de lumina solară. Îți recomandăm să îi oferi pergole, arcade sau garduri pe care să se cațere.
Deși se descurcă minunat și în umbră parțială, culorile sale tomnatice sunt mai intense când are parte de soare direct.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.