Insula de bucătărie este probabil cel mai util, versatil şi interesant obiect întâlnit într-o bucătărie. Pe lângă faptul că îţi oferă mai mult spaţiu de gătit, ea poate fi folosită şi ca loc de luat masa, zona de socializare cu cei dragi sau zonă de lucru.
Este greu să încorporezi o insulă de bucătărie într-un spaţiu deja clar definit, chiar şi atunci când e vorba de o reamenajare. Are nevoie de suficient spaţiu, ca să fie funcţională şi să răspundă nevoilor tale. Dar dacă ai loc şi vrei să încerci ceva nou, mai jos găsești opt motive pentru care să alegi să ai insulă de bucătărie în casa ta.
1. Mai mult spaţiu pentru gătit
Dacă îţi place să găteşti, să încerci reţete noi şi să ai ustensile pentru fiecare fel de mâncare în parte, dar nu ai suficient spaţiu să te desfăşori, insula de bucătărie rezolvă această problemă. Instalată într-o bucătărie deja existentă, unde lavoarul şi electrocasnicele au locul lor, ea îţi oferă o suprafaţă extra de blat pe care poţi să o foloseşti după bunul plac.
2. Spaţiu extra de depozitare
Nu doar suprafaţa de gătit se măreşte, ci şi spaţiile pentru depozitare. Fie că este vorba de rafturi, sertare sau dulapuri, insula de bucătărie este un mod sigur de a organiza şi de a păstra ordine în lucrurile din bucătărie. Dacă nici aşa nu ai spaţiu suficient, atunci poţi lua în considerare şi zona de deasupra insulei. Poţi opta fie pentru o structură metalică simplă de care agăţi diferite obiecte, dulapuri suspendate sau rafturi, în funcţie de nevoile personale.
Ba mai mult, insula de bucătărie poate fi folosită ca zonă de expunere pentru colecţia de vinuri, vasele ceramice preţioase ale bunicii sau cărţile de gătit.
3. Mai multe locuri la masă
Un alt avantaj al insulei de bucătărie este faptul că numărul locurilor de luat masa crește. Acest lucru poate fi benefic în cazul în care nu ai suficient loc în apartament pentru o zonă de dining sau o masă generoasă, pentru serile în care ai musafiri.
În cazul în care doreşti să păstrezi o limită între zona de gătit şi cea de luat masa, atunci insula de bucătărie poate să fie construită pe mai multe nivele: înălţimea standard de 90 cm pentru gătit şi înălţime de bar (110 cm) pentru restul activităţilor. Zona mai înaltă poate servi drept şi paravan între living şi vasele murdare din chiuvetă de care nu ai avut timp să te ocupi.
4. Rol funcţional într-un spaţiu open-space
Insula de bucătărie nu reprezintă doar un nou loc de depozitare sau de luat masa, ci şi un mod de a organiza un spaţiu open-space. În cazul în care doreşti să existe o limită între living şi bucătărie, dar fără să construieşti pereţi, insula reprezintă soluţia ideală. Aceasta delimitează spaţiile fără a le micşora şi sufoca şi ajută la fluidizarea traficului. Dacă spaţiul îţi permite, atunci poţi să te joci şi cu forma acesteia, pornind de la bara simplă până la forme de L sau U.
De asemenea, insula reprezintă un mod bun de a crea şi menţine aşa zisul flux de lucru triangular întâlnit într-o bucătărie: centrul frigiderului împreună cu cel al aragazului şi al chiuvetei creează un triunghi în care îţi desfăşori activitatea.
5. Obiect multifuncţional
Insula de bucătărie este extrem de versatilă. Poţi să o foloseşti pentru gătit, pentru depozitare, pentru luat masa sau pe post de zonă de lucru. Faptul că nu are o funcţie clară o transformă într-un obiect interesant de utilizat şi care poate avea rol social în cazul familiilor mari. Alta este plăcerea atunci când ai suficient loc pentru a-ţi desfăşura activitatea alături de cei dragi. Şi mai ales pentru a-i supraveghea pe copii atunci când îşi fac temele, iar tu ai de gătit.
6. Rol estetic
Dacă îţi plac culorile, dar nu eşti dispus să-ţi asumi riscul de a vopsi suprafeţe mari în aceeasi culoare, atunci insula de bucătărie este calea de mijloc prin care poţi să adaugi puţină culoare sau textură bucătăriei tale. Diverse materiale precum ceramica, betonul, lemnul, piatra, metalul sau sticla pot fi folosite pentru diferite component ale insulei, fie că e vorba despre blat sau zona de depozitare. Nu există reţeta perfectă.
Indicat ar fi să alegi un blat care să se potrivească cu restul bucătăriei, în felul acesta creezi un spațiu unitar și armonios. Sau, dacă doreşti ceva diferit, atunci poţi alege materiale, texturi şi culori care se află în contrast cu restul amenajării interioare.
Un alt element cu care te poţi juca îl reprezintă corpurile de iluminat de deasupra insulei. În funcţie de înălţimea încăperii, există diferite soluţii interesante pe care le poţi alege pentru a crea ambianţa dorită.
7. Obiect sustenabil şi eco
Dacă bugetul nu îţi permite să investeşti într-o insulă de bucătărie, dar totuşi îţi doreşti una, fii fără grijă pentru că există o soluţie şi în acest caz. Într-un colţ al casei zace un obiect de mobilă de care ai uitat sau pe care nu l-ai mai folosit de mult. Poate fi vorba de un dulap mic, de o comodă sau masă. Dacă aceste obiecte sunt recondiţionate corespunzător, ele pot fi adaptate pentru a servi pe post de insulă de bucătărie. Economiseşti şi bani, dar obţii şi un obiect inedit şi cu personalitate, care va deveni punctul principal de atracţie al casei tale.
De asemenea, avantajul cel mai mare este că ajuţi la diminuarea deşeurilor.
8. Personalizare uşoară în funcţie de nevoi
Insula de bucătărie poate să fie un simplu blat gol cu zonă de luat masa şi depozitare sau poate să conţină toate electrocasnicele de care ai nevoie (chiuvetă, plită, maşină de spălat vase, hotă, frigider de vinuri, etc). Ea poate să fie fixă sau mobilă. Dimensiunea ei se poate mări sau nu.
Felul în care îţi organizezi insula depinde strict de nevoile personale, de estetica dorită, dar şi de modul în care vei folosi bucătăria. Ele vin în diferite forme, mărimi, culori şi accesorii. Sunt uşor de personalizat şi sunt o plăcere de folosit. Trebuie doar să ai puţin curaj şi să dai frâu liber imaginaţiei pentru a-ţi transforma bucătăria în (probabil) locul preferat din casă.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.