Shutterstock
Bucătărie

Insula de bucătărie – 8 motive pentru care s-o alegi

  Insula de bucătărie este probabil cel mai util, versatil şi interesant obiect întâlnit într-o bucătărie. Pe lângă faptul că îţi oferă mai mult spaţiu de gătit, ea poate fi folosită şi ca loc de luat masa, zona de socializare cu cei dragi sau zonă de lucru.

  Este greu să încorporezi o insulă de bucătărie într-un spaţiu deja clar definit, chiar şi atunci când e vorba de o reamenajare. Are nevoie de suficient spaţiu, ca să fie funcţională şi să răspundă nevoilor tale. Dar dacă ai  loc şi vrei să încerci ceva nou, mai jos găsești opt motive pentru care să alegi să ai insulă de bucătărie în casa ta.

  1. Mai mult spaţiu pentru gătit

  Dacă îţi place să găteşti, să încerci reţete noi şi să ai ustensile pentru fiecare fel de mâncare în parte, dar nu ai suficient spaţiu să te desfăşori, insula de bucătărie rezolvă această problemă. Instalată într-o bucătărie deja existentă, unde lavoarul şi electrocasnicele au locul lor, ea îţi oferă o suprafaţă extra de blat pe care poţi să o foloseşti după bunul plac.

  insula de bucatarie - blat
  Insula de bucătărie poate să-ți ofere o suprafață suficient de mare pentru a găti cele mai sofisticate feluri de mâncare.

  2. Spaţiu extra de depozitare

  insula de bucatarie - depozitare
  Insula de bucătărie reprezintă un mod bun de a-ți organiza toate obiectele necesare pentru gătit.

  Nu doar suprafaţa de gătit se măreşte, ci şi spaţiile pentru depozitare. Fie că este vorba de rafturi, sertare sau dulapuri, insula de bucătărie este un mod sigur de a organiza şi de a păstra ordine în lucrurile din bucătărie. Dacă nici aşa nu ai spaţiu suficient, atunci poţi lua în considerare şi zona de deasupra insulei. Poţi opta fie pentru o structură metalică simplă de care agăţi diferite obiecte, dulapuri suspendate sau rafturi, în funcţie de nevoile personale.

  insula de bucătărie - depozitare suspendată
  Rafturile suspendate au un rol practic, de depozitare, dar și un rol estetic.

  Ba mai mult, insula de bucătărie poate fi folosită ca zonă de expunere pentru colecţia de vinuri, vasele ceramice preţioase ale bunicii sau cărţile de gătit.

  3. Mai multe locuri la masă

  Un alt avantaj al insulei de bucătărie este faptul că numărul locurilor de luat masa crește. Acest lucru poate fi benefic în cazul în care nu ai suficient loc în apartament pentru o zonă de dining sau o masă generoasă, pentru serile în care ai musafiri.

  insula de bucătărie - locuri la masa
  O insulă de bucătărie mare înseamnă că poți să-i aduni mai ușor la un loc pe cei dragi.

  În cazul în care doreşti să păstrezi o limită între zona de gătit şi cea de luat masa, atunci insula de bucătărie poate să fie construită pe mai multe nivele: înălţimea standard de 90 cm pentru gătit şi înălţime de bar (110 cm) pentru restul activităţilor. Zona mai înaltă poate servi drept şi paravan între living şi vasele murdare din chiuvetă de care nu ai avut timp să te ocupi.

  insula de bucătărie - diferențe înălțime
  Insula de bucătărie pe diferite nivele oferă intimitatea de care ai nevoie într-o bucătărie open-space.

  4. Rol funcţional într-un spaţiu open-space

  Insula de bucătărie nu reprezintă doar un nou loc de depozitare sau de luat masa, ci şi un mod de a organiza un spaţiu open-space. În cazul în care doreşti să existe o limită între living şi bucătărie, dar fără să construieşti pereţi, insula reprezintă soluţia ideală. Aceasta delimitează spaţiile fără a le micşora şi sufoca şi ajută la fluidizarea traficului. Dacă spaţiul îţi permite, atunci poţi să te joci şi cu forma acesteia, pornind de la bara simplă până la forme de L sau U.

  insula de bucătărie - rol funcțional
  Dimensiunea si forma unei insule de bucătărie pot să-ți organizeze spațiul ușor și armonios.

  De asemenea, insula reprezintă un mod bun de a crea şi menţine aşa zisul flux de lucru triangular  întâlnit într-o bucătărie: centrul frigiderului împreună cu cel al aragazului şi al chiuvetei creează un triunghi în care îţi desfăşori activitatea.

  5. Obiect multifuncţional

  Insula de bucătărie este extrem de versatilă. Poţi să o foloseşti pentru gătit, pentru depozitare, pentru luat masa sau pe post de zonă de lucru. Faptul că nu are o funcţie clară o transformă într-un obiect interesant de utilizat şi care poate avea rol social în cazul familiilor mari. Alta este plăcerea atunci când ai suficient loc pentru a-ţi desfăşura activitatea alături de cei dragi. Şi mai ales pentru a-i supraveghea pe copii atunci când îşi fac temele, iar tu ai de gătit.

  insula de bucătărie - multifuncțional
  Insula de bucătarie nu este un singur lucru. O poți folosi pentru a depozita lucruri, pentru a găti si pentru a lua masa – toate în același timp.

  6. Rol estetic

  Dacă îţi plac culorile, dar nu eşti dispus să-ţi asumi riscul de a vopsi suprafeţe mari în aceeasi culoare, atunci insula de bucătărie este calea de mijloc prin care poţi să adaugi puţină culoare sau textură bucătăriei tale. Diverse materiale precum ceramica, betonul, lemnul, piatra, metalul sau sticla pot fi folosite pentru diferite component ale insulei, fie că e vorba despre blat sau zona de depozitare. Nu există reţeta perfectă.

  insula de bucătărie - rol estetic
  Insula poate să fie vopsită în orice culoare pentru a se potrivi cu restul bucătăriei sau pentru a crea contrast.

  Indicat ar fi să alegi un blat care să se potrivească cu restul bucătăriei, în felul acesta creezi un spațiu unitar și armonios. Sau, dacă doreşti ceva diferit, atunci poţi alege materiale, texturi şi culori care se află în contrast cu restul amenajării interioare.

  insula de bucătărie - blat diferit
  Crează contrast prin folosirea unui blat diferit la insula de bucătărie.

  Un alt element cu care te poţi juca îl reprezintă corpurile de iluminat de deasupra insulei. În funcţie de înălţimea încăperii, există diferite soluţii interesante pe care le poţi alege pentru a crea ambianţa dorită.

  insula de bucătărie - iluminat
  Corpurile de iluminat pot deveni atracția principală din bucătăria ta.

  7. Obiect sustenabil şi eco

  insula de bucătărie - sustenabilitate
  Refolosirea obiectelor vechi de mobilă reprezintă un mod bun de a recicla obiecte, de a economisi bani și de a da personalitate bucătăriei tale.

  Dacă bugetul nu îţi permite să investeşti într-o insulă de bucătărie, dar totuşi îţi doreşti una, fii fără grijă pentru că există o soluţie şi în acest caz. Într-un colţ al casei zace un obiect de mobilă de care ai uitat sau pe care nu l-ai mai folosit de mult. Poate fi vorba de un dulap mic, de o comodă sau masă. Dacă aceste obiecte sunt recondiţionate corespunzător, ele pot fi adaptate pentru a servi pe post de insulă de bucătărie. Economiseşti şi bani, dar obţii şi un obiect inedit şi cu personalitate, care va deveni punctul principal de atracţie al casei tale.
  De asemenea, avantajul cel mai mare este că ajuţi la diminuarea deşeurilor.

  8. Personalizare uşoară în funcţie de nevoi

  insula de bucătărie - versatilă
  Insula de bucătarie poate să conțină exact lucrurile de care ai nevoie, fie că e vorba de plită, depozitare sau zonă de luat masa.

  Insula de bucătărie poate să fie un simplu blat gol cu zonă de luat masa şi depozitare sau poate să conţină toate electrocasnicele de care ai nevoie (chiuvetă, plită, maşină de spălat vase, hotă, frigider de vinuri, etc). Ea poate să fie fixă sau mobilă. Dimensiunea ei se poate mări sau nu.

  insula de bucătărie - personalizare ușoară
  Insula de bucătărie poate să aibă și dimensiuni mici, dacă spațiul nu îți permite.

  Felul în care îţi organizezi insula depinde strict de nevoile personale, de estetica dorită, dar şi de modul în care vei folosi bucătăria. Ele vin în diferite forme, mărimi, culori şi accesorii. Sunt uşor de personalizat şi sunt o plăcere de folosit. Trebuie doar să ai puţin curaj şi să dai frâu liber imaginaţiei pentru a-ţi transforma bucătăria în (probabil) locul preferat din casă.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Insula de bucătărie – 8 motive pentru care s-o alegi