De la specialiști

Alegerea potrivită casei tale: rafturi de perete versus dulapuri cu uşi

  Poți folosi pereții casei ca pe spații eficiente de depozitare, dar şi ca pe galerii dedicate pasiunilor tale. Pentru asta ai de ales între rafturi de perete și dulapuri cu uşi. Iată avantajele și dezavantajele fiecărei alegeri. 

  Arhitectele Ana Coralevici de la COAR, Iulia Oniciuc de la Ioka Design şi Diana Ofiţeru de la Diana Ofiţeru Design Studio îţi povestesc argumente pro şi contra, pentru rafturi versus dulapuri, că să iei decizia corectă pentru tine. 

  Avantajele rafturilor de perete

  Rafturi deschise

  Rafturile de perete creează o atmosferă intimă. Ana Coralevici, de la COAR, susține că “rafturile deschise, deşi adună praf, sunt ideale pentru cărţi, obiecte dragi – rame foto şi suveniruri, pentru că aceste elemente conturează mare parte din personalitatea casei.

  Diana Ofiţeru, de la Diana Ofiţeru Design Studio, atrage atenţia că rafturile deschise se potrivesc bine în camerele mici pentru că dau impresia de mai mult spațiu. Sunt ușor de vopsit și recondiționat, iar asta îți permite să schimbi uşor estetica camerei, oricând simți nevoia. Dar cel mai bun lucru e că îţi permit să găseşti cu uşurinţă lucrurile pe care le cauţi.

  Dezavantajele rafturilor de perete

  Poți monta rafturi de perete doar în anumite încăperi. Iulia Oniciuc le folosește, în cadrul proiectelor Ioka, în bucătărie, pentru condimente, cărţi de bucate şi anumite piese din veselă designish. Recomandă să le aşezi doar deasupra unor dulapuri montate pe podea, care să aibă sertare în loc de uși.  

  E nevoie să menții constant ordine și disciplină. Ești o persoană dezordonată? Ana consideră că mai bine eviți rafturile. Dacă le încarci cu obiecte de stiluri diferite poți afecta negativ aspectul întregii camere.

  Avantajele dulapurilor cu uşă

  Dulapuri din bucătărie
  Dulapurile ascund mai bine obiectele dezordonate sau inestetice

  Dulapurile cu uşă maschează dezordinea și lucrurile personale. Designerul Diana Ofiţeru consideră că dulapurile dau impresia unui spaţiu mai curat şi ordonat. Dar dacă îți dorești și mai mult spaţiu pentru depozitare, și un design cu obiecte decorative la vedere, poţi alege dulapuri care au uşi de sticlă cu diferite nivele de opacitate.

  Poţi depozita în dulapuri şi obiectele mari, care nu se integrează în decor. Ana sugerează să foloseşti dulapuri nu doar pentru haine, dar şi pentru electronice, electrocasnice şi obiecte care au cabluri inestetice sau pentru acte. 

  Dezavantajele dulapurilor cu uşă

  Îţi dau tendinţa să păstrezi mai multe lucruri inutile în casă. Cu cât ai mai multe sertare şi rafturi cu uşă, cu atât vei păstra mai multe obiecte pe care nu le foloseşti, doar pentru că le găsești alt loc.

  Un dulap cu uşă costă întotdeauna mai mult, indiferent de materialul din care este realizat.

  Ai în vedere că unele spaţii se pretează mai bine cu un anumit tip de depozitare, însă asta nu înseamnă că nu poţi realiza un joc de forme şi culori între cele două variante.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Alegerea potrivită casei tale: rafturi de perete versus dulapuri cu uşi