DESIGN INTERIOR

Cât de mare trebuie să fie covorul din living: dimensiuni, poziționări, forme și culori

publicat pe 30 aug. 2023

    Este util și practic să știi cât de mare trebuie să fie covorul din living, dacă vrei să ai un asemenea element în încăpere. Dimensiunea covorului în living depinde de mai mulți factori. Îți explicăm la ce să ții cont când alegi covorul pentru living. 

    Covorul este una dintre piesele centrale ale oricărei amenajări interioare, indiferent de cameră. Are un rol practic, dar și estetic, atunci când este pus în valoare de celelalte piese de mobilier și de aspectul total al camerei. 

    În cazul livingului, covorul trebuie potrivit astfel încât să fie în perfectă armonie cu toată amenajarea interioară. Covorul în living nu are rolul de a aglomera încăperea și mai mult, ci poate da unitate și poate aduce stil și confort. 

    Cel mai important aspect în acest caz este să știi cât de mare trebuie să fie covorul din living. Pentru asta, trebuie să delimitezi spațiul central al camerei, cel definit de canapea și fotolii, cu un covor suficient de mare astfel încât să poată găzdui aceste elemente în totalitate. 

    Cât de mare trebuie să fie covorul din living: dimensiuni și poziționări

    covor living dimensiune shutterstock

    Regula generală arată că orice tip de covor alegi acesta trebuie să păstreze o margine de cel puțin 50-60 de centimetri între perete și tiv. Trebuie să măsori camera în întregime, atât lățimea, cât și lungimea, după care să scazi din totalul fiecărei dimensiuni centimetri amintiți. 

    Cele mai folosite dimensiuni pentru covoare sunt: 60×110 centimetri, 80×150 centimetri, 120×170 centimetri, 160×230 centimetri, 200×300 centimetri. 

    Covorul din living trebuie să fie suficient de mare astfel încât piesele de mobilier să fie plasate pe el, iar laturile să nu depășească zona delimitată de canapea, fotolii sau măsuța de cafea

    Dacă livingul e unul spațios, atunci covorul trebuie să fie așezat în mijlocul încăperii. 

    Dacă te decizi să lipești canapeaua de perete, atunci dimensiunea covorului trebuie să fie una suficient de mare încât partea din față a mobilierului să se afle pe covor. 

    Cât de mare trebuie să fie covorul din living: forme și culori

    covor living dimensiune shutterstock

    În ceea ce privește forma covorului pentru living, poți alege între unul dreptunghiular sau unul rotund. Covorul de tip rotund în dormitor trebuie așezat doar sub prima jumătate a fiecărei piese de mobilier. Acest tip de covor se pretează încăperilor pătrate sau rotunde. În timp ce livingurile dreptunghiulare sunt puse în valoare de covoare alungite, orientate în aceeași direcție. 

    Culoarea covorului din living trebuie să se îmbine cu ideea generală de amenajare interioară. Dacă amenajarea are culori sau imprimeuri, atunci un covor de o singură culoare, de preferat neutră, este alegerea ideală pentru a completa spațiul. 

    Pe de altă parte, dacă ai ales culori neutre pentru pereți și mobilier, atunci covorul poate fi acea pată de culoare necesară și complementară. 

    Cât de mare trebuie să fie covorul din living: materiale și sfaturi

    Dincolo de dimensiunea covorului din living, materialul din care este făcut contează la fel de mult. Sigur că aici intervine opțiunea personală, dar e important de reținut că unele materiale nu se potrivesc în living așa cum ai crede. 

    Iată ce trebuie să știi despre materialele din care este făcut un covor care poate fi pus în living: 

    Covor din lână: acest tip de covoare preiau temperatura casei și pot încălzi spațiul în care sunt puse. Fibrele de lână sunt foarte rezistente în timp și nu își pierd proprietățile estetice. Covoarele din lână sunt moi și confortabile, însă pot fi foarte dificil de curățat. De aceea, covoarele din lână nu se potrivesc în living, acolo unde traficul este mai intens. Ci, mai degrabă, sunt potrivite în dormitor. 

    Covor din poliester: aceste covoare sunt rezistente, ușor de întreținut și se usucă repede. Se potrivesc în orice tip de cameră. 

    Covor din polipropilenă: covoarele din acest material sintetic sunt rezistente la murdărie și durabile în timp. Dezavantajul lor este că se pot deteriora sub greutatea pieselor de mobilier. Cu toate acestea, un covor din polipropilenă se potrivește în living

    Covor din iută: covoarele din iută au modele simple, culori neutre și se potrivesc unui stil rustic. 

    Covor din bumbac: acest tip de covoare sunt rezistente, durabile și pot susține traficul intens și murdăria. Sunt ușor de curățat și revin repede la forma inițială. 

    Covor din acril: acest material, denumit și lână sintetică, este rezistent la pete și la umezeală. Se potrivește și în living, dar și în hol sau în bucătărie. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments