Bucătărie

Inspirație pentru bucătărie: 12 idei smart să amenajezi un spațiu mic și îngust

    Ca să creezi iluzia de spațiu într-o încăpere îngrămădită nu trebuie să fii magician, însă trebuie să ai un pic de imaginație și viziune. Cam cum au acești designeri și arhitecți români de la care am „furat” câteva idei de amenajare pentru bucătării mici și înguste.

    Spațiul limitat poate fi o provocare în amenajarea unei bucătării, dar când încăperea are și o formă dificilă, deja pare imposibil să găsești o soluție pentru a o face funcțională. Pentru că vrem să facem procesul un pic mai ușor pentru tine, îți punem la dispoziție câteva surse de inspirație de încredere. Am adunat, mai jos, câteva idei de amenajare pentru bucătării mici și înguste din proiecte gândite de designeri și arhitecți români.

    1. Mărește vizual spațiul cu oglinzi pe post de antistrop

    Un cer senin în toiul verii – asta a fost inspirația care a dat tonul paletei cromatice din această bucătărie. Pentru a reda atmosfera specifică, designerul de interior Georgiana Ursache de la UG Interiors a folosit mobilier în tonuri de azuriu și un tapet crem cu imprimeu albastru pe peretele opus mobilei. Însă încăperea nu ar fi părut la fel de spațioasă și luminoasă fără antistropul făcut din oglinzi, ce pare că lărgește vizual bucătăria. Deși poate fi greu de întreținut un astfel de antistrop, iluzia optică pe care o poate crea îl face să merite efortul.

    2. Folosește peretele cu fereastra pentru extra spațiu de depozitare

    bucatarie in forma de L
    Spațiile de depozitare se extind și pe peretele cu fereastra

    Cele mai multe idei de amenajare pentru bucătării mici și înguste valorifică peretele cu fereastra, pentru că e important ca încăperea să fie luminoasă. În loc să-l „astupi” cu un corp suspendat de depozitare pentru că simți nevoia să creezi cât mai multe astfel de spații, poți amplasa depozitarea fix dedesubtul geamului. Așa cum a făcut designerul de interior și restauratorul Adela Chivărean în această amenajare. Mobilierul l-a creat într-o nuanță neutră deschisă la culoare, care contrastează cu antistropul din faianță neagră lucioasă. Motivul alegerii unei astfel de ceramice e simplu: dă senzația de mai multă adâncime pe peretele respectiv.

    3. Folosește un blat de lucru și pe post de masă

     

    Când trebuie să te încadrezi cu toată mobila în câțiva metri pătrați, s-ar putea să nu-ți mai rămână loc pentru o masă cu scaune. În această garsonieră din Floreasca, bucătăria este lungă și îngustă, ceea ce n-ar fi lăsat loc pentru o astfel de masă, așa că arhitectele Oana Constantin și Alexandra Coman de la Artizone au improvizat cu un blat de lucru suspendat. Și au profitat de ocazie pentru a insera și o pată de culoare în încăperea unde albul e dominant, prin tapițeria scaunelor. „Într-un spațiu mic, nu folosi multe texturi și culori, pentru că vei încărca excesiv spațiul”, este sfatul lor.

    4. Nu încărca spațiul cu prea multe detalii și piese de mobilier

    bucatarie
    Bucătăria este mică, dar bine proporţionată. Foto: Andreea Iancu

    Tot o abordare minimalistă în ceea ce privește paleta cromatică și texturile a avut și designerul Katalin Csíki de la Studio 11 în această amenajare. Probabil una dintre cele mai bune idei de amenajare pentru bucătării mici și înguste e să nu segmentezi vizual încăperea și deci să încastrezi electrocasnicele. Și simplifică totul până în punctul în care renunți la mânerele pentru mobilier în favoarea unor fante invizibile, cum a făcut Katalin. Iar la nivelul finisajelor, nu trebuie neapărat să folosești faianță de un alb imaculat. Poți obține efectul de extindere vizuală a camerei și cu o faianță cu model de marmură.

    5. Alege finisaje deschise la culoare și lasă pereții liberi

    Și bucătăria acestui apartament din Militari, București, e o dovadă că nu trebuie neapărat să folosești alb. Faianța verde pastelat aduce o pată subtilă de culoare în spațiu și nici măcar nu e nouă. Arhitectele Oana Vasile și Teodora Bîncus de la Diez Office au curățat-o și au păstrat-o din vechea amenajare. Împreună cu blatul de lemn și mobila albă, face spațiul să arate cozy și aerisit. Tot pentru look-ul aerisit au luat și decizia de a lăsa peretele de lângă geam liber.

    6. Valorifică zona de sub geam și folosește depozitări deschise

    idei amenajare bucatarii mici si inguste depozitare
    Depozitările deschise nu încarcă la fel de mult spațiul precum corpurile suspendate și pot avea chiar și rol decorativ

    Dacă simți că sacrifici prea mult spațiu de depozitare lăsând pereții complet liberi, poți face un compromis și să montezi depozitări deschise pe care să așezi fie plante, fie recipientele cu condimente sau chiar colecția de cești. Cum a făcut designerul Georgiana Ursache în această amenajare din Piața Revoluției. Și a profitat și de zona de sub geam cu un blat de lucru pe care se poate lua micul dejun.

    7. Creează o iluzie optică prin lumini și finisaje lucioase

    apartament Rahova bucatarie
    Lumina de pe corpurile suspendate se reflectă în faianță și dă senzația de spațiu mai larg. Foto: Sabin Prodan

    Cel mai la îndemână truc pe care îl poți folosi pentru a amenaja o bucătărie mică este lumina. Mai ales dacă nu vrei sub nicio formă să renunți la depozitările suspendate. De exemplu, pentru această amenajare, arhitectele Silvia Olteanu și Roxana Jipa de la Lime Studio au ales corpuri cu fronturi albe și o bandă luminoasă montată dedesubtul lor. Lumina ei se reflectă în ceramica metro lucioasă și deschide vizual spațiul.

    8. Alege fronturi care să reflecte lumina și mizează pe contraste

    bucatarie
    Bucătăria este îngustă, dar contrastul dintre verde smarald şi peretele ivoire îi mărește vizual spațiul. Foto: Alexandru Călin Photography

    Ceramica nu e singurul element care poate reflecta lumina într-o bucătărie mică. Dacă alegi fronturi lucioase, poți obține același efect. De exemplu, designerul de interior Adriana Popa de la Studio AP a ales MDF lucios într-o nuanță de verde smarald pentru ca bucătăria acestui apartament din Berceni să pară mai mare, dar să păstreze și cromatica din restul amenajării. Partea opusă mobilei a vopsit-o ivoire, iar acum se reflectă în ușile dulapurilor de jos.

    9. Concentrează toată mobila pe un singur perete

    În funcție de dimensiuni, unele idei de amenajare pentru bucătării mici și înguste presupun amplasarea mobilei pe un singur perete. Așa cum a făcut arhitecta Cristiana Zgripcea în bucătăria acestui apartament de lângă Parcul Cișmigiu. Astfel, a păstrat un loc confortabil de trecere și a maximizat depozitarea din corpurile de jos.

    10. Deschide parțial bucătăria și fă loc unei insule multifuncționale

    Poate că ideea de living cu bucătărie open space nu-ți surâde prea tare, dar în schimbul unui mic compromis, ai putea obține un spațiu mai lejer pentru gătit. Și când spunem compromis, ne referim la deschiderea parțială a bucătăriei spre living. Pentru că proprietarii acestui apartament își doreau să mențină livingul separat, dar voiau neapărat și o insulă, arhitecta de interior Cristina Micu a găsit o soluție de mijloc.

    amenajare open space cu bucătărie separată de living prin geam. Zonă de dining. Stil scandinav (6)
    Bucătăria are insulă, dar e totuși separată de living. Foto: Dana Dincă

    A spart parțial peretele dintre cele două încăperi, astfel încât să facă o legătură între ele. În golurile create a montat uși armonice din sticlă, ceea ce dă senzația de spațiu liber în bucătărie. Iar pe peretele dintre cele două uși a adus și o insulă, care acum servește și ca spațiu de depozitare, și ca blat de lucru, și ca loc de luat micul dejun.

    11. Păcălește privirea cu un antistrop din sticlă neagră

    Dacă până acum am insistat pe ideea că e ideal să folosești finisaje deschise la culoare într-o bucătărie mică și îngustă, iată că se poate și altfel. Demonstrează arhitecta Cristina Micu în această amenajare în care a inclus un antistrop din sticlă neagră. Suprafața reflectă încăperea, iar nuanța închisă îi dă adâncime. În combinație cu fronturile tot negre, toată partea laterală a bucătăriei pare să fie „împinsă” vizual, lărgind încăperea.

    12. Schimbă amplasamentul utilităților, ca să maximizezi spațiul

    Nici mai mult nici mai puțin de patru metri pătrați, atât avea bucătăria acestui apartament din Brașov când proprietarii au apelat la arhitecta Andreea Baban de la Rheea Studio să-i ajute cu amenajarea. Aragazul era chiar la intrare, iar frigiderul pe hol. Arhitecta a făcut rocadă și a mutat chiuveta în locul aragazului, ca să poată dărâma peretele dintre bucătărie și hol și să integreze și frigiderul în încăpere.

    Foto principală: colaj Cristiana Zgripcea (Radu Gospodinov)/Cristina Micu (Arthur Țintu)/Studio 11 (Andreea Iancu)

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Inspirație pentru bucătărie: 12 idei smart să amenajezi un spațiu mic și �...