Bucătărie

15 idei de amenajare pentru o bucătărie lungă și îngustă: de la minimalism, la stil clasic sau scandinav

    Cu mobilier în formă de „L”, cu tejghele pentru mic dejun sau cu oglinzi pe post de contrablat – hai să vezi cele mai ingenioase idei de amenajare pentru o bucătărie lungă și îngustă, venite direct de la arhitecți și designeri.

    Forma unui spațiu e un criteriu important de luat în considerare când faci planul pentru o amenajare interioară. Poate influența modul în care poziționezi mobilierul, iar într-o amenajare de bucătărie acesta este elementul cel mai important. Asta pentru că ocupă mult din încăpere și trebuie să te asiguri că îți oferă nu numai suficient spațiu de depozitare, ci și loc de lucru pe blat și un traseu de muncă natural între electrocasnice și lavoar.

    Și peste toate aspectele practice, ca să ai o locuință în care să te simți bine, trebuie să-ți placă și cum arată la final. Sunt multe de pus la punct, dar nu lăsa asta să te intimideze – ți-am pregătit câteva idei de amenajare pentru o bucătărie lungă și îngustă. Dă scroll printre ele și „împrumută” de la designeri și arhitecți cele mai ingenioase soluții de a face un astfel de spațiu funcțional și plăcut din punct de vedere estetic.

    1. Idei de amenajare pentru o bucătărie lungă și îngustă: loc de luat masa sub geam

     

    Când spațiul e prea mic să acomodeze mobilier pe ambii pereți ai laturii lungi, poți optimiza o bucătărie îngustă folosind inteligent spațiul de sub geam. În amenajarea bucătăriei din acest apartament din București, echipa de arhitecți Next Interior a „placat” una dintre laturile lungi a bucătăriei cu mobilier din MDF și contrablat de sticlă, iar pe cealaltă au lăsat-o liberă. În schimb, au prelungit blatul până sub fereastra de pe latura îngustă, iar sub el au creat o mască pentru radiator. Tot aici au adus și două scaune de bar și astfel au creat o zonă de luat masa, dar la care se poate și lucra.

    2. Mobilier alb, minimalist și mult spațiu de depozitare pe ambele laturi ale bucătăriei

    Însă când dimensiunea spațiului permite, poți folosi ambele laturi lungi ale bucătăriei pentru a optimiza spațiile de depozitare. Așa cum a făcut arhitecta Andra Bica de la Kanso Design în bucătăria lungă și îngustă a acestui apartament de pe Calea Moșilor. Mobilierul cu blat și fronturi albe în partea de sus, dar gri în partea de jos, e dispus pe de-o parte și de alta. El încastrează electrocasnicele și oferă mult loc proprietarilor pentru a depozita toate cele necesare. Pentru că a rămas suficient spațiu de mișcare în mijlocul încăperii, arhitecta a creat acolo și o zonă de luat masa cu un singur scaun și o bancă integrată în mobilier.

    3. Bucătărie în formă de „L” și loc de luat masa pentru două persoane

    Lipsa unei ferestre pe latura îngustă a dat tonul acestei idei de amenajare pentru o bucătărie lungă și îngustă. Asta i-a permis arhitectei de interior Ștefania Bobaru de la VIM Studio să gândească un mobilier de bucătărie în formă de „L” pentru această garsonieră de 35 metri pătrați. Ba chiar i-a încăput o zonă de luat masa cu două scaune – a ales o masă mai slim, iar astfel a rămas și suficient loc de mișcare. Arhitecta a gândit practic și compartimentarea dulapurilor: sub cuptorul suspendat a incorporat o mașină de spălat vase compactă. În rest, a ales o cromatică minimalistă în care predomină albul și contrastează cu blatul și contrablatul gri antracit. Ca să dea senzația de profunzime, la baza corpurilor suspendate a montat o bandă LED. La capătul corpurilor de bucătărie, Ștefania a creat o zonă de bibliotecă, fiindcă amenajarea este open space și compartimentarea este făcută prin mobilier.

    4. Bar pentru mic dejun într-o bucătărie foarte îngustă

    bucatarie
    Bucătăria este îngustă, dar contrastul dintre verde smarald şi peretele ivoire îi mărește vizual spațiul. Foto: Alexandru Călin Photography

    Pe cât de îngustă este bucătăria acestui apartament din Berceni, pe-atât de funcțional a amenajat-o designerul de interior Adriana Popa de la Studio AP. Nu s-a lăsat până nu a integrat acolo și un mini bar pentru micul dejun. Mobilierul este pe jumătate verde-smarald și continuă cromatica din restul amenajării, iar suprafața reflectivă oglindește cealaltă latură și dă senzația de spațiu mai mare. În partea de sus, Adriana a ales corpuri cu fronturi albe, ca să nu aglomereze vizual și să pară integrate în perete.

    5. Bucătărie open space cu perete despărțitor și depozitare compactă

    Ca să compartimenteze cât de cât open space-ul acestui apartament din Cluj-Napoca, arhitecta Iulia Naidin-Surdu de la Naidin Interiors a montat un perete despărțitor între bucătărie și living. El lasă privirea să treacă, însă delimitează zonele. Astfel, a creat un spațiu lung și îngust pentru bucătărie, unde a fost nevoie să personalizeze depozitarea.

    Corpurile de pe latura principală au o dimensiune normală și integrează cuptorul și frigiderul, iar pe partea opusă se află un extra-corp de depozitare tip insulă, mai subțire. El asigură și un spațiu de lucru în plus, pentru gătit. Iar cromatica verde salvie este inspirată din vacanțele în Asia ale proprietarilor și completează armonios întregul concept de design.

    6. Mobilier gri antracit și un concept din care corpurile suspendate lipsesc cu desăvârșire

    idei amenajare bucatarie lunga si ingusta
    Peretele despărțitor integrează multe spații de depozitare deschise

    Și bucătăria acestui apartament din zona Basarab este tot una open space, însă de data aceasta peretele despărțitor în sine are rol de depozitare. Arhitectele Oana Vasile și Ștefana Costraș de la Diez Office l-au montat în locul unui perete de rigips care ocupa inutil spațiul și l-au folosit pentru a compensa lipsa corpurilor suspendate de pe latura cu peretele. Mobilierul realizat pe comandă are o nuanță de gri antracit și, contrar așteptărilor, nu face încăperea să pară mai mică, ba chiar dă senzația de profunzime. În loc de corpurile montate pe perete, arhitectele au pus un raft simplu care oferă depozitare deschisă pentru pahare și alte piese de veselă.

    7. Electrocasnice „camuflate” și o pată de culoare printre corpurile negre

    Deși multe idei de amenajare pentru o bucătărie lungă și îngustă prezintă variante cu mobilier în culori deschise, designerul Inga Bunduche a gândit un mobilier negru pentru acest apartament din Militari. Ca să nu pară totul prea aglomerat, a „camuflat” electrocasnicele după fronturile minimaliste ale corpurilor, și a distras atenția de la ele cu o pată de culoare galbenă – scaunele din zona de luat masa.

    8. Contrablat din oglinzi și multă lumină

    Bucătăria acestui apartament de la Piața Unirii este lungă și îngustă, dar nu într-atât de îngustă încât să nu capă o masă cu scaune. Însă ca să echilibreze, totuși, dimensiunile spațiului, designerul de interior Georgiana Ursache a placat contrablatul cu oglinzi. Acestea reflectă încăperea și pare că o lărgesc vizual. În fața lor a suspendat câteva corpuri de iluminat cu abajur dantelat, căci proprietarii nu sunt adepții minimalismului și au dorit un concept de design axat pe decorațiuni.

    9. Fronturi albe și blat cu aspect de lemn natur într-o bucătărie în stil scandinav

    bucatarie stil scandinav
    Bucătăria este și ea amenajată în stil scandinav, cu mult alb combinat cu lemn natur

    Pentru acest apartament din Doamna Ghica, arhitectul de interior Cristian Pătrașcu a ieșit din sfera de idei minimaliste de amenajare pentru o bucătărie lungă și îngustă și a mizat pe un stil scandinav. Corpurile sunt albe și au o suprafață lucioasă ce reflectă lumina, iar blatul are un finisaj cu aspect de lemn natur. Accentele lemnoase continuă și pe latura opusă, prin masa montată pe perete pentru a economisi spațiu. Fereastra este și ea accesorizată cu un rulou din paie, care lasă lumina naturală să pătrundă.

    10. Idei de amenajare pentru o bucătărie lungă și îngustă: mobilier în stil clasic, dispus în formă de „L”

    Pentru acest apartament situat într-o clădire istorică din centrul vechi al Brașovului, designerul de interior Ana Maria Călina de la AMC Interiors a gândit un concept de design clasic. Se regăsește și în bucătărie, datorită corpurilor din lemn frezate și decorate cu cornișe. Fronturile au textură din lemn natur și sunt vopsite într-o nuanță neutră, deschisă. Mobila este dispusă în firmă de „L”, pentru a oferi cât mai multă depozitare. Designerul a ales blatul și electrocasnicele în nuanțe mai închise, ca să creeze un contrast ce sparge monotonia cromatică.

    11. Stil modern și extra depozitare sub geam

    bucatarie in forma de L
    Spațiile de depozitare se extind și pe peretele cu fereastra

    Tot în Brașov se află și acest apartament amenajat de designerul de interior Adela Chivărean. Pentru bucătăria lungă și îngustă a ales un mobilier în stil modern, cu fronturi bej accesorizate cu mânere negre. Și contrablatul l-a gândit tot negru, pentru contrast. Ca să nu irosească spațiul de sub geam, designerul a adus acolo încă un corp de mobilă care oferă extra depozitare, dar și suprafață de lucru. Lângă el a încăput frigiderul, iar pe cealaltă latură lungă a adus și o masă cu scaune, iar masa este din stejar și e făcută în atelierul Adelei, The Wood Doctor.

    12. Mobilier alb și contrablat cu motive tradiționale

     

    Mobilierul în stil modern al acestei bucătării e completat cu un contrablat cu motive tradiționale românești. Proprietara apartamentului cu o cameră din București este o româncă plecată în afară din 2014, care și-a dorit o casă a ei în care să stea când se întoarce în țară. Iar pentru amenajare, a lucrat cu echipa Miso Architects și și-a dorit un concept care să integreze cele mai dragi simboluri românești. Și cromatica a pornit tot de-acolo: peretele opus contrablatului este roz aprins și arhitectele au montat pe el un blat din lemn care să servească drept bar de luat masa.

    13. Minimalismul și stil boho fac această bucătărie să pară mai mare

    Ca să scape de senzația de înghesuială din bucătăria acestui apartament din București, arhitecta Cristiana Zgripcea a optat pentru nuanțe deschise, un stil minimalist și accente boho. Corpurile au un sistem de deschidere ascuns, pentru ca spațiul să pară cât mai puțin fragmentat, iar electrocasnicele sunt încastrate. Textura de lemn a pardoselei și fronturile de bază albe dau o atmosferă cozy, completată prin vaza cu iarbă de pampas de pe masca de radiator.

    14. O bucătărie albastră cu mult spațiu de depozitare

    idei amenajare bucatarie lunga si ingusta
    Tejgheaua are dublu-rol: blat de lucru și masă de mic dejun.

    Dacă ești în căutare de idei de amenajare pentru o bucătărie lungă și îngustă care să nu includă mobilier în formă de „L”, exemplul de mai sus e perfect. Arhitecții de la Vim Studio au gândit mobilierul bucătăriei din acest apartament din Militari pe ambele laturi lungi, iar pe cea îngustă au lăsat-o descoperită. Fronturile albastre aduc un pic de culoare în amenajarea modernă, pentru că finisajele sunt neutre și discrete. În partea dreaptă, au montat o tejghea cu dublu-rol: loc de luat masa și spațiu de lucru.

    15. Mult alb, lemn natur și accente negre

    Bucătăria acestui apartament din zona Politehnica este ceva mai spațioasă decât alte bucătării lungi și înguste, însă arhitecta Raluca Vîrtopeanu nu a simțit nevoia să o încarce cu prea multe piese. A organizat tot mobilierul de depozitare pe una dintre laturele lungi, iar pe cealaltă a păstrat-o pentru o masă cu două scaune și un mini coffee bar. Fronturile albe și blatul și contrablatul cu textură de lemn natur fac echipă bună, iar contrastul e asigurat de accentele negre regăsite în obiectele sanitare, electrocasnice și masa cu scaune. Pentru un strop de culoare, a agățat pe perete și un tablou supradimensionat.

    Foto principală: amenajare de Cristian Pătrașcu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    15 idei de amenajare pentru o bucătărie lungă și îngustă: de la minimalism...