
Spații mici, idei mari: living, bucătărie, loc de luat masa și birou în 14 metri pătrați
Stilul de locuire „compact” e tot mai întâlnit la nivel global, mai ales în marile orașe. Pe măsură ce acestea se aglomerează, se estimează că din ce în ce mai multe persoane vor locui în micro-apartamente. Din fericire, există diverse „trucuri” care fac spațiul să pară mai generos. Ideea e să folosești fiecare colțișor disponibil, să apelezi la soluții multifuncționale și să folosești nuanțe cât mai deschise.
În design interior, dacă nu ai la dispoziție spațiu, ai face bine să ai imaginație și idei neconvenționale. De fapt, nici nu trebuie să le ai tu – poți să te inspiri de la proiecte deja realizate de specialiști.

Povestea de față începe cu o garsonieră (studio) gata finisată, de 40 de metri pătrați, din ansamblul Cosmopolis, la Nordul Bucureștiului, cumpărată pentru a fi dată în chirie. Bugetul disponibil pentru amenajare e sub 10 000 euro, iar tema proiectului e „crearea unui spațiu funcțional și plăcut vizual, potrivit pentru persoane tinere, care călătoresc mult și lucrează ocazional și de acasă”.

Intră în scenă arhitecta Alexandra Pacescu de la Origami Studio, care a mai amenajat pentru aceiași proprietari două apartamente de închiriat, în același complex rezidențial.
Spațiul inițial nu era prea ofertant, atât din cauza suprafeței foarte reduse, cât și a formelor neregulate ale camerelor

Blat doi în unu: și masă, și birou
Bucătăria are formă de L și o suprafață mică (patru metri pătrați). Prizele erau deja montate și au impus amplasarea obiectelor. Alexandra a folosit mobilierul pentru a delimita într-un mod ingenios bucătăria de zona de zi, în open space-ul de numai 14 metri pătrați.

O masă propriu-zisă de dining nu încăpea în spațiul redus, așa că a montat un blat lung de bucătărie pe trei capre din lemn de la Ikea. Jumătatea dinspre bucătărie servește ca loc de luat masa, iar jumătatea dinspre geam ca birou. Această idee a salvat mult spațiu, mai ales că blatul e montat la perete.

Canapeaua minimală e de la Ikea și e extensibilă – la nevoie, spațiul poate deveni dormitor pentru oaspeți. E poziționată chiar în centrul zonei de zi și are în față o comodă pe care poate sta televizorul.
Pentru a mă putea încadra într-un buget restrâns, au fost realizate pe comandă și după proiect doar piesele de mobilier care nu puteau fi achiziționate de-a gata, din cauza formei și dimensiunilor spațiului. Doar mobilierul de bucătărie a fost realizat custom-made.
Restul pieselor și accesoriile sunt de la Ikea, Kika etc. Alexandra a încercat să meargă pe prețuri cât mai mici și o linie stilistică minimalistă, neîncărcată, potrivită pentru un cuplu tânăr.
Nuanțe neutre și-un strop de galben

Alexandra a folosit un fundal neutru – mult alb, negru, lemn natur – o regulă esențială când ai de-a face cu spații mici. Monotonia lor e întreruptă prin accente puternice de galben – două scaune, un raft pe perete, trei polițe în bucătărie, o oglindă în hol.

Regăsim aceleași draperii mov din living și în dormitor, asortate cu ușa glisantă a dulapului. Și aici, suprafața mică a impus un mobilier minimalist: pat, dressing, noptiere și o comodă.
Holul e suficient de spațios (2,75 metri lungime și 1,75 metri lățime), așa că a devenit zona de depozitare a locuinței. Chiar în dreapta intrării, a încăput un dulap alb, iar în fața ușii, un pantofar, tot alb. Bugetul total al amenajării a ajuns la 8 000 de euro.

Tips&tricks de la arhitecta Alexandra Pacescu:
- Separă zonele printr-un paravan
Am ales un paravan metalic, transparent, care a fost și un punct de pornire al amenajării, pentru că la final l-am accesorizat cu plante și a devenit astfel un punct focal al zonei de zi, pe care îl percepi și stând pe canapea, și din holul de acces.
- Nu imprima prea tare un anumit stil de design
Când e vorba de chiriași, e bine să nu imprimi spațiului un stil anume, ci să-i lași loc celui care îl locuiește să își reflecte propria identitate. Paravanul de mai sus, de exemplu, poate fi personificat de către noii chiriași cu obiecte, poze de familie etc. Astfel, un obiect simplu și fără pretenții poate deveni o „pânză albă” pentru cei care vor ajunge să fie locuitorii noului spațiu.
- Eficientizează prin mobilier multifuncțional
Alege obiecte de mobilier care au dimensiuni mici, dar funcțiuni multiple: aici, paravanul are rol de compartimentare, dar și de depozitare și accesorizare. Blatul de bucătărie pe capre este, în același timp, loc de luat masa și blat de birou.
Foto: Andrei Mărgulescu
-
Before&After
Before&After: a transformat radical un apartament de 45 metri pătrați din Ploiești, moștenit de la bunici
-
LIFE
O locatară din București a amenajat din banii proprii o bibliotecă în scara blocului unde locuiește
-
Garsoniere
Cum a amenajat un arhitect garsoniera de 32 metri pătrați a părinților lui
-
Sponsored
Cum să îți pregătești casa pentru toamnă cu rulourile din colecția VELUX Nature
Ești gata să întâmpini zilele răcoroase și ploioase de toamnă?
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce poți să cureți termopanul îngălbenit, dar și ce să nu faci vreodată
Ai deja toate ingredientele acasă.
-
Case
Și-au construit casă lângă Craiova și au mobilat-o cu piese second-hand din târguri de vechituri și de pe OLX
Masa din bucătărie ne provoacă un pic de invidie ❤️