Garsoniere

Spații mici, idei mari: living, bucătărie, loc de luat masa și birou în 14 metri pătrați

  Stilul de locuire „compact” e tot mai întâlnit la nivel global, mai ales în marile orașe. Pe măsură ce acestea se aglomerează, se estimează că din ce în ce mai multe persoane vor locui în micro-apartamente. Din fericire, există diverse „trucuri” care fac spațiul să pară mai generos. Ideea e să folosești fiecare colțișor disponibil, să apelezi la soluții multifuncționale și să folosești nuanțe cât mai deschise.

  În design interior, dacă nu ai la dispoziție spațiu, ai face bine să ai imaginație și idei neconvenționale. De fapt, nici nu trebuie să le ai tu – poți să te inspiri de la proiecte deja realizate de specialiști.

  Amenajare garsoniera Cosmopolis - Origami Studio (9)
  Living, bucătărie, loc de luat masa și birou în 14 metri pătrați.

  Povestea de față începe cu o garsonieră (studio) gata finisată, de 40 de metri pătrați, din ansamblul Cosmopolis, la Nordul Bucureștiului, cumpărată pentru a fi dată în chirie. Bugetul disponibil pentru amenajare e sub 10 000 euro, iar tema proiectului e „crearea unui spațiu funcțional și plăcut vizual, potrivit pentru persoane tinere, care călătoresc mult și lucrează ocazional și de acasă”.

  Amenajare garsoniera Cosmopolis - Origami Studio (5)
  Amenajarea zonei de zi a pornit de la un… paravan metalic.

  Intră în scenă arhitecta Alexandra Pacescu de la Origami Studio, care a mai amenajat pentru aceiași proprietari două apartamente de închiriat, în același complex rezidențial.

  Spațiul inițial nu era prea ofertant, atât din cauza suprafeței foarte reduse, cât și a formelor neregulate ale camerelor

  Bucatarie alba in garsoniera mica
  Mobilierul multifuncțional, secretul spațiilor mici

  Blat doi în unu: și masă, și birou

  Bucătăria are formă de L și o suprafață mică (patru metri pătrați). Prizele erau deja montate și au impus amplasarea obiectelor. Alexandra a folosit mobilierul pentru a delimita într-un mod ingenios bucătăria de zona de zi, în open space-ul de numai 14 metri pătrați.

  Blat de luat masa montat pe capre Ikea
  2 în 1: birou și masă de dining

  O masă propriu-zisă de dining nu încăpea în spațiul redus, așa că a montat un blat lung de bucătărie pe trei capre din lemn de la Ikea. Jumătatea dinspre bucătărie servește ca loc de luat masa, iar jumătatea dinspre geam ca birou. Această idee a salvat mult spațiu, mai ales că blatul e montat la perete.

  Amenajare garsoniera Cosmopolis - Origami Studio
  Amenajarea a pornit de la paravanul metalic Ikea

  Canapeaua minimală e de la Ikea și e extensibilă – la nevoie, spațiul poate deveni dormitor pentru oaspeți. E poziționată chiar în centrul zonei de zi și are în față o comodă pe care poate sta televizorul.

  Pentru a mă putea încadra într-un buget restrâns, au fost realizate pe comandă și după proiect doar piesele de mobilier care nu puteau fi achiziționate de-a gata, din cauza formei și dimensiunilor spațiului. Doar mobilierul de bucătărie a fost realizat custom-made.

  Restul pieselor și accesoriile sunt de la Ikea, Kika etc. Alexandra a încercat să meargă pe prețuri cât mai mici și o linie stilistică minimalistă, neîncărcată, potrivită pentru un cuplu tânăr.

  Nuanțe neutre și-un strop de galben

  Living cu accente de galben
  Scaunele galbene sparg monotonia culorilor neutre

  Alexandra a folosit un fundal neutru – mult alb, negru, lemn natur – o regulă esențială când ai de-a face cu spații mici. Monotonia lor e întreruptă prin accente puternice de galben – două scaune, un raft pe perete, trei polițe în bucătărie, o oglindă în hol.

  Amenajare dormitor draperii mov
  Și dormitorul respectă același design minimalist

  Regăsim aceleași draperii mov din living și în dormitor, asortate cu ușa glisantă a dulapului. Și aici, suprafața mică a impus un mobilier minimalist: pat, dressing, noptiere și o comodă.

  Holul e suficient de spațios (2,75 metri lungime și 1,75 metri lățime), așa că a devenit zona de depozitare a locuinței. Chiar în dreapta intrării, a încăput un dulap alb, iar în fața ușii, un pantofar, tot alb. Bugetul total al amenajării a ajuns la 8 000 de euro.

  Hol alb garsoniera
  În hol au fost create mai multe spații de depozitare

   

   

  Tips&tricks de la arhitecta Alexandra Pacescu:

  • Separă zonele printr-un paravan

  Am ales un paravan metalic, transparent, care a fost și un punct de pornire al amenajării, pentru că la final l-am accesorizat cu plante și a devenit astfel un punct focal al zonei de zi, pe care îl percepi și stând pe canapea, și din holul de acces.

  • Nu imprima prea tare un anumit stil de design

  Când e vorba de chiriași, e bine să nu imprimi spațiului un stil anume, ci să-i lași loc celui care îl locuiește să își reflecte propria identitate. Paravanul de mai sus, de exemplu, poate fi personificat de către noii chiriași cu obiecte, poze de familie etc. Astfel, un obiect simplu și fără pretenții poate deveni o „pânză albă” pentru cei care vor ajunge să fie locuitorii noului spațiu.

  • Eficientizează prin mobilier multifuncțional

  Alege obiecte de mobilier care au dimensiuni mici, dar funcțiuni multiple: aici, paravanul are rol de compartimentare, dar și de depozitare și accesorizare. Blatul de bucătărie pe capre este, în același timp, loc de luat masa și blat de birou.

  Foto: Andrei Mărgulescu

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Spații mici, idei mari: living, bucătărie, loc de luat masa și birou în 14 ...