DESIGN INTERIOR

Inspirație pentru bucătărie: 5 exemple în care mobila albă îți ia ochii

publicat pe 03 feb. 2020

    Cine crede că albul este rece sau plictisitor nu a văzut aceste bucătării albe pe care le-a vizitat echipa Lovedeco. Aparent o culoare pretențioasă, alegerea acesteia în amenajarea unui spațiu vine la pachet și cu multe avantaje, pentru că este o culoare versatilă, care reflectă lumina și poate fi accesorizată ușor cu orice altă nuanță.

    Dacă-ți dorești un spațiu de gătit luminos și cozy, dar care să aibă în același timp un touch de eleganță, mobila albă s-ar putea să fie răspunsul. Iată cinci bucătării albe din care să te inspiri, iar ca bonus, la final îți lăsăm niște trucuri de îngrijire.

    1. Alb și lemn, un mix bun într-o bucătărie open space generoasă

    exemple de bucătării albe
    Mobilierul alb potențează lumina naturală

    Poți amplifica lumina naturală din timpul zilei într-un spațiu dacă alegi un mobilier predominat alb. În această bucătărie open space, insula și pereții albi fac pereche bună cu parchetul de lemn masiv și transformă spațiul într-un adevărat răsfăț cu umbre și lumini.

    Cum obții o astfel de bucătărie: alege un mobilier alb pe care să-l poți personaliza în funcție de necesități și spațiu. Dacă în magazine nu găsești ceva care să ți se potrivească, apelează la ajutorul celor care fac mobilă la comandă. Astfel știi că mergi la sigur, iar bucătăria ta albă va fi exact ce ai nevoie. Ca să păstrezi atmosfera caldă din exemplul de mai sus, pune parchet în bucătărie și nu aglomera camera cu decorațiuni în alte culori. Câteva scaune negre pentru masa din bucătărie și un tablou pe perete sunt de ajuns.

    2. Simplitatea unei bucătării albe

    bucătării albe lovedeco
    O masă rotundă albă și niște scaune transparente creează impresia de mai mult spațiu

    Această bucătărie albă aparține unui cuplu de pensionari din București, îndrăgostiți de artă și design, și colecționari de piese vintage. De amenajare s-a ocupat arhitecta Beatrice Marta de la Something We Design. Bucătăria nu este foarte mare, dar albul și accentele minimaliste îi oferă un look aerisit. Scaunele transparente dau și mai multă spațialitate camerei. În plus, într-o bucătărie albă, accentele de culoare ies în evidență foarte fin, așa cum sunt paharele și decorațiunile din rafturile de pe perete, care creează o dinamică subtilă.

    Cum obții o astfel de bucătărie: un asemenea look se potrivește de minune și în spațiile mici. Alege piese de mobilier albe și nu încărca mobila cu multe decorațiuni. Păstrează la vedere doar câteva obiecte pentru accente cromatice, într-un dulap cu rafturi, bineînțeles tot alb. Ca să dai impresia de și mai multă spațialitate, alege o masă de bucătărie albă și rotundă cu scaune transparente.

    3. Bucătărie albă cu accente de roșu și negru

    modele bucătă
    O bucătărie albă, cu accente roșii și negre, dintr-un bloc modernist

    Această bucătărie mică și albă, cu accente de roșu și negru îi aparține arhitectului Mihail Neagu de la Inedit Works. Apartamentul său face parte dintr-un bloc modernist din 1939, iar amenajarea îi poartă semnătura. Scaunele din bucătărie sunt marca Tolix, pe care acesta le-a cumpărat de pe olx.ro cu 400 lei bucata. Erau roșii inițial, dar le-a vopsit în negru fiindcă nu se potriveau spațiului. Accentul roșu mai atipic este dat de chiuveta roșie, care este piesa vedetă a bucătăriei.

    Cum obții o astfel de bucătărie: alege mobilier alb, dar folosește anumite accente cromatice, precum o chiuvetă colorată, scaune sau tablouri, ca bucătăria ta să prindă viață. Dacă nu dispui de foarte mult spațiu, poți monta rafturi deschise pentru pereți și încearcă să pui la vedere obiecte în aceleași nuanțe (alb, negru și roșu), fiindcă altfel riști ca bucătăria să pară sufocantă și kitsch.

    4. Bucătărie albă cu accente rustice și industriale

    Modele de bucătării albe
    Mobilierul alb se potrivește foarte bine și într-o amenajare în stil industrial sau scandinav

    Mobila și pereții sunt albi, la fel și accentele mesei și raftul pe care sunt depozitate două cutii din lemn, care aduc un aer rustic și relaxat. Tavanul este înalt și nefinisat, așa că proprietarii au inclus și câteva elemente industriale, cum ar fi corpurile de iluminat din metal.

    Cum obții o astfel de bucătărie: păstrează pereții albi, iar dacă vrei să obții un tavan cu note industriale, îl poți vopsi într-o nuanță de gri. Alege o lustră metalică cu abajur alb și monteaz-o deasupra mesei din lemn cu picioare albe.Montează un raft alb pe perete și accesorizează-l cu niște cutii din lemn și flori uscate. Bonus: alege un parchet în aceeași nuanță cu blatul mesei.

    5. Bucătărie albă la mansardă cu accent colorat supradimensionat

    Bucătărie în casă veche
    Alege o pictură de mari dimensiuni pentru o pată de culoare

    Mugur Kreiss, arhitect și designer de interior, a reușit să păstreze aerul boem al unei case construite în 1936, iar în același timp să o transforme într-un spațiu modern. A construit singur multe piese de mobilier, iar o parte sunt obiecte care au aparținut familiei sale și pe care le-a restaurat. Pe unele le-a cumpărat din târgurile de antichități și de la magazinele de mobilă, precum IKEA, Mobexpert, European Heritage etc. Bucătăria albă de la mansardă are un aer relaxat în care totul se îmbină perfect, dar ce o face cu adevărat specială este accentul de culoare supradimensionat dat de o pictură realizată chiar de proprietar.

    Cum obții o astfel de bucătărie: vopsește pereții și tavanul mansardei în alb și alege corpuri de iluminat suspendate, pentru un spațiul minimalist și aerisit. Pentru ustensilele și vesela de bucătărie alege un dulap cu uși transparente și adu o pată de culoare cu o pictură de dimensiuni mari. P

    Dacă te sperie gândul că bucătăriile albe sunt mai greu de curățat, ți-am pregătit câteva trucuri de întreținere. Din cauza acțiunii directe a razelor solare, mobilierul alb se poate îngălbeni. Ca să eviți o astfel de situație, folosește draperii sau jaluzele la geamurile din bucătărie.

    Un alt inamic al culorii albe este grăsimea și vaporii care rezultă în urma gătitului. În timp, aceste particule se depun pe mobilier și îl îngălbenesc. Soluția este ca atunci când gătești, să deschizi geamurile. Sau dacă e foarte frig afară, să gătești cu hota pornită.

    Un alt obicei pe care ar fi bine să ți-l formezi dacă vrei să-ți păstrezi bucătăria albă: spală mobilierul pe care s-au adunat pete de grăsime cu un burete înmuiat în detergent de vase degresat, o dată pe lună. Nu folosi substanțe abrazive fiindcă îți vei zgâria mobilierul.

    Foto principală: Something We Design 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments