Unsplash
De la specialiști

Insula de bucătărie: 6 criterii de care să ţii cont când o alegi

publicat pe 02 mart. 2020

  Insula de bucătărie, datorită flexibilității ei, poate transforma bucătăria într-un loc plin de viaţă şi personalitate. Pe lângă avatanjele estetice pe care le oferă, acest obiect vine la pachet şi cu mai mult spaţiu pentru gătit şi pentru luat masa. Aş putea spune că nu ar trebui să lipsească din casa nimănui, dar adevărul este că nu se potriveşte în orice tip de bucătărie. Ea este mai ales greu de integrat într-o bucătărie deja construită şi finisată.

  Cum ne dăm seama dacă insula de bucătărie este alegerea potrivită sau nu? Mai jos am alcătuit o listă cu şase criterii de care să ţii cont atunci când te gândeşti să adaugi o insulă de bucătărie în casa ta.

  1. Dimensiunea şi forma bucătăriei determină dimensiunea şi forma insulei

  Primul pas este cel mai important, dar şi cel mai evident. Degeaba ne dorim o insulă mare care să cuprindă toate zonele de lucru dintr-o bucătărie dacă spaţiul nu ne permite. Dacă doreşti ca insula să lege bucătăria de zona de living, atunci spaţiul ar trebui proiectat pornind de la acest criteriu. Dacă ai deja fixe dimensiunile bucătăriei, atunci calculează astfel încât să ai suficient loc de circulație în jurul insulei, plus acces la dulapuri și sertare.

  Lăţimea standard a unui corp de bucătărie este de 60 centimetri, iar distanţa dintre două corpuri de bucătărie cu uşi batante este de 120cm. Respectând aceste dimensiuni, ai suficient loc de trecere dar şi de acces la corpurile de mobilă. Cu cât spaţiul este mai mic şi mai înghesuit, cu atât devine mai incomfortabil de utilizat. De aceea e important să planifici riguros amenajarea zonei.

   

  insula de bucatarie - dimensiuni
  Dimensiunea bucătăriei dictează dimensiunea insulei.

  2. Scopul insulei de bucătărie trebuie clar definit de la început

  Odată cu stabilirea dimensiunii insulei, următorul pas este să decizi la ce vrei să o foloseşti. Dacă ai suficient spaţiu şi blat, poţi muta zona de preparat şi gătit pe insulă, alături de zona de luat masa. Dacă doreşti să fie strict o zonă de luat masa şi socializare, atunci păstreaz-o curată şi liberă, iar punctele importante din bucătărie incorporează-le în restul corpurilor prezente. Cu cât e insula mai mare, cu cât îţi permite să obţii mai multe lucruri de la ea. Dacă este mică, o poţi transforma într-o zonă de bar şi de mic-dejun. În cazul în care vrei să o incorporezi într-o bucătărie deja existentă, o poţi folosi strict ca şi spațiu de luat masa şi de petrecut timp alături de cei dragi. În orice caz, un metru în plus de blat pe care să te desfăşori nu strică niciodată.

  Important este ca tu să decizi scopul pe care acesta să-l servească, şi cu cât decizia este luată mai devreme, cu atât sunt şansele mai mari ca proiectul să fie unul reuşit.

  3. Fluxul de lucru triangular – regula de aur a bucătăriei

  Pentru orice tip sau formă de bucătărie, este bine să ţii cont de de fluxul de lucru triangular. Regula datează încă din anii ’30 și ajută la eficientizarea timpului de gătit, al modului de lucru şi la îmbunătăţirea spaţiului de lucru. Cum? Uneşte punctele principale dintr-o bucătărie: zona de depozitare (frigiderul), zona de preparare (chiuveta) şi zona de gătit (aragazul/cuptorul). Și spune așa: nicio latură a triunghiului nu ar trebui să fie mai mică de 1,2 metri sau mai mare de 2,7 metri; suma laturilor ar trebui să fie cuprinsă între 4 metri şi 7,9 metri. Niciun corp de depozitare înalt nu ar trebui să fie poziţionat între oricare două vârfuri ale triunghiului.

   

  insula de bucatarie - workflow
  Fluxul triangular unește cele trei puncte principale ale bucătăriei.

  4. Nu uita de instalaţiile sanitare şi electrice

  În cazul în care proiectul bucătăriei e în stadiu incipient, e ușor să faci planuri și să adaugi prize sau țevi. Dacă, în schimb, lucrările sunt în stadiu avansat, e momentul să hotărăști clar ce funcţii vrei să aibă insula de bucătărie. Dacă doreşti să aibă chiuvetă sau maşină de spălat vase, asigură-te că ai posibilitatea să modifici instalaţiile fără să cauzezi daune prea mari, mai ales când vine vorba de încălzire în pardoseală. Dacă doreşti plită, trebuie să te gândeşti unde faci evacuarea hotei, fie că e vorba de o hotă suspendată sau incorporată în blat.

  Instalaţiile electrice sunt mai uşor de controlat, mai ales dacă majoritatea cablurilor sunt ascunse sub corpul insulei.

  Nu uita să iei în considerare şi costurile execuţiei, care ar putea să sară peste bugetul stabilit inițial.

  5. Stabileşte un buget de la început

  Pentru a preveni orice fel de dezamăgire, care poate să apară atunci când îţi dai seama că nu îţi permiţi o insulă de bucătărie cu blat din marmură Patagonia, stabileşte un buget de la început.

  Un buget clar îţi spune la ce gamă de materiale să te uiţi atunci când vine vorba de finisaje. Munca ta devine automat mult mai uşoară, pentru că numărul mare de posibilităţi devine mai uşor de gestionat, iar procesul de design are şanse să decurgă mai lin.

  Investește într-un blat de calitate, mai ales dacă folosiţi insula pentru a găti. Un blat durabil, rezistent, care este uşor de întreţinut, e alegerea perfectă. De aceea, materiale precum betonul, marmura sau compozitul sunt în trend zilele acestea.

  Şi nu uita: există buget pentru finisaje şi buget pentru execuţie.

  6. Testează băbeşte dacă insula încape în bucătăria ta

  Tot nu e clar dacă insula la care te-ai gândit încape în spaţiul disponibil? Există un mod simplu de a testa ideea fără să iroseşti timp, bani şi materiale. Ai nevoie de o bucătă de bandă izolatoare, un creion de tâmplărie şi o ruletă. Măsoară, apoi trasează forma insulei pe pardoseală cu banda izolatoare. Odată terminat acest proces, marchează limitele cu scaune sau obiecte care sunt stabile. Învârte-te în jurul acestora ca şi cum ar fi insula în locul lor. Te loveşti de ele? Ai destul loc să găteşti? Are logică noul obiect în spaţiu?

  Dacă răspunsul la întrebările tale este unul favorabil, atunci nu mai sta pe gânduri şi dă-i bătaie.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Insula de bucătărie: 6 criterii de care să ţii cont când o alegi