DESIGN INTERIOR

Cum modifici vizual dimensiunea unui spațiu prin culoare și pereți de accent

publicat pe 19 apr. 2021

    Și nuanțele închise, și cele deschise pot face un spațiu să pară mai mare. Dar depinde cum le amplasezi în amenajare. Dacă propozițiile anterioare te-au băgat complet în ceață, facem lumină în cele ce urmează. Iată câteva trucuri folosite de designeri în amenajări de spații mici, ale căror dimensiuni le-au modificat vizual prin culoare.

    Dimensiunile unui spațiu sunt greu de corectat, mai ales în apartamentele de bloc, unde nu poți face cine știe ce modificări la nivelul compartimentării. Uneori, dacă nu poți împinge la propriu pereții ca să lărgești camera, poți măcar să-i împingi vizual, ca să o faci să pară mai puțin înghesuită. Designerii de interior au metodele lor, iar noi am observat câteva trucuri în amenajări de spații mici, așa că i-am întrebat cum le aplică ei și care este logica, ca să le poți replica și tu la tine acasă.

    Culorile deschise sunt cele mai cunoscute trucuri folosite în amenajări de spații mici

    O mulțime de trucuri din amenajări de spații mici se bazează pe această regulă: culorile deschise pot face un spațiu să pară mai mare, pentru că vor reflecta lumina, explică Andrei Butușină, arhitect de interior la CRAFTR. Dar contează să o și folosești cum trebuie.

    trucuri amenajari spatii mici hol verde
    Dacă vopsești plafonul alb și pereții într-o nuanță mai închisă, spațiul va părea mai mare. Foto: Mihai Theodor Sava

    „Dacă avem un apartament de dimensiuni mai mici și vom face plafonul alb, iar pereții perimetrali vor fi închiși la culoare, camera va părea mai înaltă și mai amplă”, spune Andrei. Deci nu e întotdeauna nevoie să faci toți pereții albi.

    Dar și cele închise, dacă le plasezi unde trebuie

    tavan vopsit gri inchis hol
    Tavanul gri închis al acestui hol face încăperea să pară mai înaltă. Foto: Alexandru Drăgoi

    Pe de altă parte, poți obține un efect asemănător și cu nuanțe închise de vopsea, contează doar să aplici corect. „De multe ori, culorile închise măresc spațiul, contrar așteptărilor. Mai ales pe tavan, dau înălțime mare, pare mai înalt”, subliniază Sorana Leru, arhitectă de interior la MiSo Architects.

    spatiu lung si ingust
    Ca să „lărgești” vizual o cameră lungă și îngustă, vopsește plafonul și peretele din latura îngustă într-o culoare închisă. Foto: Mihai Theodor Sava

    Iar uneori nu e suficient să vopsești doar tavanul. „Dacă vrem să facem un spațiu îngust să pară mai larg, vom colora plafonul și peretele din capătul îngust (tangent cu plafonul) într-o culoare închisă și vom lăsa pereții laterali albi sau deschiși la culoare”, detaliază arhitectul Andrei Butușină. Dimpotrivă, dacă ai un spațiu care îți pare prea larg și vrei să îl faci mai îngust, atunci poți inversa: pereții laterali îi vopsești într-o nuanță închisă, iar tavanul și peretele din latura largă le lași albe.

    Poți folosi peretele de accent ca să „împingi” vizual pereții camerei

    Însă dacă nu vrei nimic atât de radical, poți „împinge” vizual un singur perete, dacă îl faci perete de accent. Cum a făcut echipa Miso Architects în această amenajare, unde a vopsit o întreagă latură albastră.

    Albastrul închis și jocul 3D de pe perete pare să împingă peretele și să lărgească camera. Foto: Bogdan Iordache

    „Acolo am făcut în primul rând jocul acela 3D, pentru că era un perete lung și o cameră îngustă. Și atunci am făcut asta ca să-i dăm puțină profunzime”, explică Sorana. Apoi a adăugat o bibliotecă fără spate, ca să se vadă nuanța de albastru printre rafturi și să contrasteze cu auriul și fonturile deschise la culoare.

    Dar și mobilierul contează în crearea iluziei

    Un mobilier pe picioare care lasă privirea să pătrundă poate da iluzia de mai mult spațiu. Foto: Mihai Theodor Sava

    Exemplul de mai sus e dovada că și mobilierul e important atunci când aplici trucuri din amenajări de spații mici. Mai exact, faptul că biblioteca de mai sus este deschisă la culoare pune în evidență peretele din spate, care pare cu atât mai departe de cameră.

    Sfatul lui Andrei este să alegi piese care lasă privirea să pătrundă printre ele. „Pentru spațiile de mici dimensiuni, noi preferăm să folosim mobilier pe picioare, care să îți permită să vezi cât mai mult din pardoseală, astfel încât spațiul să pară mai mare”, explică arhitectul.

    Iar dacă nu ai cum sau nu vrei să vopsești pereții, poți folosi principiile de mai sus când alegi dulapul sau biblioteca. De exemplu, în loc să aduci un perete de accent în cameră, poți alege o bibliotecă dintr-un lemn închis la culoare care să acopere toată latura pe care vrei să o îndepărtezi vizual de cameră.

    Foto principală: Amenajare creată de echipa CRAFTR, fotografie de Mihai Theodor Sava

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments