
Un apartament de 90 metri pătrați în care amenajarea bucătăriei a fost cea mai dificilă, căci are doar 7,5 metri pătrați
Bucătăria mică și holul îngust (1,6 metri pătrați) au fost principalele provocări în amenajarea unui apartament de trei camere, situat în zona Tineretului, din București. Echipa de arhitecți care s-a ocupat de proiect a venit cu soluții care îmbină latura practică cu cea estetică.
În 2021, Daniel și Nicoleta, un cuplu de 40 de ani, au decis să se mute într-un apartament mai mare, pentru ca cele două fetițe ale lor, Daria (4 ani) și Eva (11 ani), să aibă o cameră mai spațioasă. Cum au văzut acest apartament de 90 metri pătrați, situat la parter, a fost dragoste la prima vedere. Au trecut cu vederea impedimentul bucătăriei și al holului mici, atrași fiind de micuța grădină ce deservește spațiul.
Amenajarea a început de la stadiul de la alb, ceea ce i-a permis arhitectei Daniela Truță, de la Next Interior, să își desfășoare în voie ideile creative. Partea cea mai grea a fost amenajarea bucătăriei, ale cărei formă pătrată și dimensiune redusă (7,5 metri pătrați) au dat mari bătăi de cap.
„A trebuit să obținem o bucătărie complet echipată și funcțională pentru o familie cu 4 membri, într-un spațiu relativ redus. Cea mai bună soluție a fost să organizăm mobilierul în formă de <U> pentru a fructifica tot spațiul”, spune Daniela.
Pe latura din stânga sunt chiuveta, plita și mașina de spălat vase, sub fereastră sunt frontul de lucru și cuptorul, iar în dreapta e un blat mai îngust cu două locuri de ședere și o mică depozitare cu nișă pentru aparatul de cafea și cuptorul cu microunde. Există și o extensie a blatului de bar, pentru a putea să stea mai mult de două persoane la masă atunci când se dorește.
Un hol mic și îngust care a dat bătăi de cap
Lățimea holului a făcut imposibilă integrarea unui mobilier cu adâncimea de 60 centimetri, care să permită montarea unor bare de umerașe. Așa că Daniela a mers pe un mobilier cu adâncimea de 45 centimetri și poziționarea barei de umerașe perpendicular pe spatele dulapului.
Zona de zi este un open space (30 metri pătrați) format din living și dining. Aici a folosit o canapea spațioasă de la Divani&Sofa, o masă extensibilă de la The Home, scaune din catifea de la Ioooi și o bibliotecă realizată pe comandă. Și a completat designul cu trei elemente de accent ale spațiului, toate la nivelul pereților. Primul este finisajul cu vopsea decorativă de la San Marco (pe peretele cu canapeaua), al doilea – placa din lemn masiv frezat cu modele geometrice din spatele comodei TV și al treilea – tabloul alb-negru tot cu model geometric, din dreptul dining-ului.
În dormitorul matrimonial (12 metri pătrați), un spațiu lung și îngust, Daniela a conceput un dulap de haine care înconjoară patul pe laterala din spate. Ansamblul este decorat cu inserții de lemn și accesorizat cu benzi LED, pentru un aer dinamic. Patul este tapițat, are ladă de depozitare și a fost luat de la Ioooi. În completarea lui a gândit un loc de relaxare, cu ajutorul unei biblioteci și al unui fotoliu de la Divani&Sofa. Perdelele și draperiile, într-o nuanță îndrăzneață de albastru, sunt de la Decora Design.
Camera fetelor: iepurași, unicorni și baie proprie
Ajungem în camera fetelor (18 metri pătrați), unde tapetul cu unicorni, nori și iepurași de la Vlădilă dă tonul amenajării. Întregul mobilier este lucrat pe comandă, excepție făcând scaunele de birou, de la IKEA.
„Fetele și-au dorit fiecare patul ei, dar totodată să fie cât mai aproape una de cealaltă. Cea mai bună soluție a fost să poziționez paturile unul în continuarea celuilalt, obținând o structură cu elemente decorative, prevăzută în partea de jos cu sertare”, spune Daniela.
Lângă ansamblul celor două paturi se află biroul dublu, sub fereastră, iar în partea opusă – dulapul de haine. Pentru a continua tematica regăsită la nivelul tapetului, dulapul a fost decorat cu steluțe și norișori.
Camera este deservită de o baie proprie, care preia aceeași linie de design regăsită în dormitor. Finisajele ceramice imită marmura și dau luminozitate și un aer elegant spațiului.

Buget de 28.000 euro
Stilul amenajării este modern, aerisit, bazat pe culori neutre. Ici-colo, accentele de culoare și elementele geometrice nu îi permit monotoniei să se instaleze. Per total, lucrarea a costat 28.000 euro, fără electrocasnice, iar durata a fost de patru luni.
„Chiar si cu o planificare atent urmărită, anumite procese nu pot fi grăbite. Unele piese au termen de livrare foarte îndelungat, iar mobilierul pe comandă durează, mai ales atunci când este destul de mult, cum este și în cazul acestui proiect”, spune Daniela.
Tips&tricks pentru amenajare de la Next Interior
- Atunci când încăperile au suprafață mică sau o formă atipică, cea mai bună soluție pentru a obține o amenajare funcțională este să folosești mobilier pe comandă.
- Dacă vrei să decorezi anumite elemente de mobilier cu diverse forme, folosește MDF vopsit sau furniruit. Prin frezare, acest material poate fi accesorizat cu orice model dorești.
- Pentru a crea un element de atracție într-o încăpere, folosește tapet sau vopsea decorativă pe unul dintre pereți, de obicei pe cel din spatele canapelei sau al patului.
- Pentru a câștiga spațiu de joacă într-o cameră de copii, poziționează paturile unul în continuarea celuilalt. În acest caz, lungime camerei trebuie să aibă minim patru metri.
Foto: Sebastian Stan
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestei garsoniere ne-a fost trimisă de arhitecta Daniela Truță.
-
Apartamente cu 3 camere
Cum a fost amenajat un apartament cu formă hexagonală, în care unghiurile sunt ascuțite și obtuze
-
Apartamente cu 3 camere
Un duplex de 130 metri pătrați în care dormitorul are priveliște și către Pipera, și către living
-
Apartamente cu 3 camere
Cum arată un apartament amenajat cu influențe marine, dar fără vreo scoică sau alte trimiteri explicite
-
Sponsored
Cum să îți pregătești casa pentru toamnă cu rulourile din colecția VELUX Nature
Ești gata să întâmpini zilele răcoroase și ploioase de toamnă?
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce poți să cureți termopanul îngălbenit, dar și ce să nu faci vreodată
Ai deja toate ingredientele acasă.
-
Case
Și-au construit casă lângă Craiova și au mobilat-o cu piese second-hand din târguri de vechituri și de pe OLX
Masa din bucătărie ne provoacă un pic de invidie ❤️