5 soluții de depozitare pentru bucătărie atunci când ai nevoie de spațiu
publicat pe 23 oct. 2019Fie că îți place sau nu să gătești, bucătăria e un spațiu important din casă, în care se creează haos cel mai repede. Dacă e mică sau dacă pur si simplu vrei să îți organizezi mai bine spațiul, câteva soluții de depozitare pentru bucătărie îți vor rezolva problema.
Nu toate apartamentele au bucătării generoase, iar unele garsonierele te obligă să te descurci uneori în mai puțin de trei metri pătrați. Cum faci, atunci, să folosești spațiul cât mai eficient și să mai ai și loc să îți bei cafeaua? Încearcă măcar una dintre aceste soluții de depozitare pentru bucătărie.
Depozitează pe vertical
Dacă nu ai spațiu în bucătărie, optează pentru dulapuri mai înalte și mai înguste decât cele standard. Compartimentează-le în funcție de nevoile tale și ai grijă la numărul rafturilor și sertarelor: prea multe te vor lăsa fără spațiu, de fapt.
Depozitează tot ce e comestibil și nu intră în frigider în cutii sau coșuri, pe suport vertical.
Folosește cutii
Suntem obișnuiți să punem fructele și legumele în frigider atunci când ne întoarcem de la piață, dar nu acolo e locul lor. Ține-le în bucătărie, la temperatura camerei, în cutii sau coșuri pe care le poți organiza pe un suport vertical.
Acordă atenție și cutiilor în care păstrezi cerealele, cafeaua, zahărul și condimentele: alege-le cât mai înguste, dar înalte, cu un sistem de deschidere simplu.
Improvizează în spațiile goale
De obicei, bucătăriile spațioase au în mijloc o insulă de gătit în jurul căreia sunt atârnate toate ustensilele necesare. Chiar dacă abia ai spațiu pentru o masă, darămite pentru o insulă echipată full, există soluții de depozitare pentru bucătărie: pereții.
Dacă ai porțiuni goale de perete în zona în care gătești, pune pe ele suporturi pe care să poți agăța tigăile sau oalele. Poți cumpăra un panou gândit pentru așa ceva sau te poți juca și îți poți construi de la zero accesoriile.
Dacă nu riști să aglomerezi prea mult, prinde panouri de agățat ustensile pe interiorul ușilor de la dulap și pe laterala exterioară. Bonus, ia o etajeră pentru spațiul de deasupra chiuvetei, cu spațiu pentru bureți, detergent și sul de prosoape de bucătărie. Pe lângă partea estetică, îți lasă mai mult spațiu pe chiuvetă sau blat.
Folosește pereții și pentru rafturi pe care să îți așezi toate lucrurile care nu-și mai găsesc locul în dulapuri. Rafturile prinse direct în perete te obligă la ordine și pot fi pe dimensiunea/culoarea/textura alese de tine, în funcție de cum se potrivesc spațiului tău.
Foloșește rafturi
Nu îți poți acoperi toată bucătăria cu rafturi, dar amplasează-le eficient și nici nu vei mai simți nevoia de dulapuri. Încearcă să așezi pe rafturi tot ce folosești constant: condimente, cafea, verdețuri depozitate în coșuri, fafurii și căni sau pahare.
Rafturile sunt printre cele mai eficiente soluții de depozitare pentru bucătărie, dar dacă le așezi pe toate mai jos de jumătatea peretelui, camera va arăta încărcată și vei tăia din spațiul de mișcare.
Împarte pe categorii
Vesela, tacâmurile și ustensilele de gătit ocupă și mai mult spațiu dacă nu le organizezi cât mai bine pe categorii/dimensiuni/sertare. Ca să poți îndesa cât mai multe într-un sertar, în care să și găsești orice dintr-o mișcare, adaugă compartimente în interiorul lui.
Așază oalele, castroanele, tigăile și paharele unele în altele, încât să ocupi spațiu pe verticală și ordonează-le în dulap în funcție de cât de des le folosești. Cu cât răscolești mai puțin, cu atât păstrezi mai mult ordine, iar cu toate aceste soluții de depozitare pentru bucătărie, cu siguranță reușești să îți organizezi mai bine spațiul.
Foto: Unsplash/Pexels
-
DESIGN INTERIOR
Cum afli dacă poți monta un dressing în perete la tine acasă și câteva idei super cool pentru o astfel de amenajare
-
UTILE
Cum se păstrează produsele lactate mai mult timp la frigider sau la congelator
-
UTILE
Cum păstrezi salata la frigider: metode care o țin proaspătă pentru mai multe zile
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.