De la specialiști

Cum să alegi covorul în funcţie de forma camerei: 8 sfaturi de la specialiști

    Covoarele sunt atemporale. Indiferent de aspectul şi calitatea pardoselii, întotdeauna există cel puţin un colţ din casă care arate mai bine cu un covor. Dacă nu știi care e cel mai potrivit, doi specialiști îți dau opt sfaturi despre cum să alegi covorul în funcție de forma camerei în care urmează să-l așezi.  

    Designerul de interior Mădălina Plugaru și arhitectul Sergiu Califar te învață cum să iei cea mai bună decizie în privinţa covorului.

    1. Analizează forma camerei

    În camera unui copil, unde tot mobilierul se află la perete, poţi îndulci atmosfera cu un covor rotund. Exemplu din portofoliul Pure-Mess

    Majoritatea camerelor sunt dreptunghiulare şi impun un covor paralelipipedic, cea mai potrivită formă care să pună în valoare o încăpere obişnuită, spun specialiștii. Iar covorul trebuie ales în dimensiunea potrivită, în funcție de cât de mare e camera în care urmează să fie integrat, dar și în funcție de restul pieselor de mobilier. 

    Dacă ai de-a face cu un spaţiu atipic, care nu se încadrează în categoria paralelipedelor, iar dimensiunile sunt mici, orientează-te către un covor rotund, recomandă arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess: “Dacă avem camere de dimensiuni mai mici şi forme mai atipice, dar şi un mobilier poziţionat pe lateral (ex: camerele de copii), recomand un covor rotund, ca să nu direcţioneze spaţiul”.

    2. Evaluează obiectele din cameră

    Un covor poate da unitate unei camere cu multe elemente. Dacă ai un spaţiu generos şi luminos, dar şi multe obiecte în jur care nu aparţin neapărat aceluiaşi stil, un covor uni mai mare, dreptunghiular sau pătrat, poate funcţiona ca bază pentru toate acestea. La polul opus, dacă obiectele din cameră sunt asortate şi destul de “cuminţi”, covorul poate fi piesa dinamică prin modelul, forma şi dimensiunea lui. Liber la imaginaţie. 

    3. Delimitează funcţionalităţile cu ajutorul unui covor

    Covorul delimitează partea de living de cea de dining. Exemplu foto din portofoliul Pure-Mess

    Tot arhitectul Sergiu Califar crede că un covor poate delimita perfect livingul de dining, într-un open space dreptunghiular. Principiul este valabil şi pentru alte zone apropiate, dar cu funcționalități diferite. “Dacă un open space cuprinde şi o zonă de zi, și o zonă de dining, atunci recomand un covor dreptunghiular, ce marchează doar zona canapelei. Este foarte important este ca zona destinată livingului să fie amplasată pe partea lungă a camerei, ca un pătrat, astfel încât prin delimitarea dată de poziţia covorului, să pară că are o proporţie de 60% faţă de cei 40% rămaşi pentru zona de dining”, explică el. 

    4. Alege covorul potrivit în funcţie de restul obiectelor

    Lasă covorul la finalul procesului de decorat. Întâi, gândeşte-te la modul în care vei așeza piesele de mobilier. Dacă ai de-a face cu o cameră dreptunghiulară, pe care o vei acoperi de-a întregul cu obiecte specifice livingului (o canapea şi două fotolii), atunci alege un covor care să poată cuprinde toate aceste obiecte, propune arhitectul. 

    În majoritatea cazurilor, un spaţiu arată mai bine când covorul se află parţial sub obiectele de mari dimensiuni. 

    5. Foloseşte-l ca un element într-o “compoziţie”

    Când alt element este protagonistul, alege un covor care să nu atragă atât de mult atenţia. Exemplu din portofoliul Pure-Mess

    Abordarea preferată a arhitectului de la Pure-Mess este să priveşti camera, indiferent de forma ei, ca pe o compoziţie. El afirmă că un covor este un element care subliniază o lucrare “de artă”, de aceea trebuie să o completeze. Fie că îl alegi într-o nuanţă complementară, într-o formă care să interacţioneze armonios cu celelalte obiecte, sau într-o dimensiune care să eclipseze sau să pună în valoare un obiect, întreabă-te care este starea şi mesajul pe care vrei să-l transmiți celor care vor sta cel mai mult în camera respectivă.

    6. Nu umple întreaga pardoseală

    Lasă marginile pardoselii libere

    Designerul de interior Mădălina Plugaru atrage atenţia că atât într-o cameră dreptunghiulară, cât şi într-una atipică, pardoseala nu trebuie să fie cu totul acoperită, decât dacă ai ales o mochetă. Un covor trebuie să creeze un joc subtil între imprimeul său şi marginile dezvelite ale podelei, nu doar din raţiuni cromatice, dar pentru a nu da senzaţia că încăperea e mai mică. 

    7. Află proporţiile recomandate

    Designerul completează: “Recomand un covor care să se potrivească ca mărime cu piesa de mobilier care stă aşezată pe el. De exemplu, pentru o canapea, ideal este să avem un covor care să intre 40 centimetri sub ea şi să iasă 20-30 centimetri în stânga şi în dreapta canapelei”. 

    În timp ce evaluezi proporţiile obiectelor aşezate pe covor, ţine cont şi de faptul ar trebui să laşi un culoar de trecere de cel puţin un metru în mijlocul unei camere dreptunghiulare şi înguste, aşa că nu aglomera covorul şi, mai ales, nu poziţiona obiectele în mijlocul lui, nici măcar dacă e vorba de o măsuţă de cafea, recomandă Mădălina.

    8. Ţine cont şi de culoare

    Imprimeul geometric este alegerea potrivită pentru o cameră în stil modern, indiferent de forma ei

    Culoarea covorului influenţează modul cum acesta se integrează într-o cameră. Dacă ai de-a face cu o cameră dreptunghiulară şi îngustă, nu te orienta spre covoare negre sau în culori închise, care micşorează şi mai mult spaţiul. 

    Indiferent de formă, dacă încăperea este mică, ar fi indicat să eviţi şi imprimeurile foarte încărcate care obosesc. Acelaşi lucru este valabil dacă ai o canapea înflorată sau alte elemente cu un desen pronunţat, ce rivalizează cu un alt element aglomerat, amintesc specialiștii.

    Cea mai sigură recomandare este să cauţi un model cu forme geometrice într-o culoare neutră, care să dea o ambianţă plăcută şi liniştită.

     

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum să alegi covorul în funcţie de forma camerei: 8 sfaturi de la specialișt...