Bucătărie

Blat de bucătărie din lemn: doi bucătari povestesc de ce l-au ales și cum îl îngrijesc

  Blat de bucătărie din lemn. Da sau nu? Care sunt avantajele și cum îl îngrijești? Am stat de vorbă cu doi bucătari și au povestit de ce au ales ei lemnul pentru blat, dar și cum se asigură că rezistă, ținând cont că un blat de bucătărie este expus aproape zilnic la tăieturi, umezeală, tăvi încinse și condimente care pătează.

  Cristina Mazilu și Liviu Chiorpec sunt maeștri bucătari și conduc ateliere de gătit artizanal. În anii de formare profesională culinară au înțeles amândoi că nu numai talentul și ingredientele contribuie la succesul în bucătărie, ci și cadrul de lucru și ustensilele. De la un solid blat de bucătărie din lemn – pe care să poți desfășura ingredientele ca un pianist notele pe claviatură – la vase de ceramică sau porțelan, care mai de care mai colorate și mai rezistente la șocuri termice, totul contează în drumul spre mâncarea delicioasă. E și gătitul o artă.

  Blatul de bucătărie din Mazilique Studio

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Mazilique Studio (@mazilique_studio) on

  Cristina Mazilu, zisă și Mazilique, e jurnalist cultural la bază, dar dintr-o pasiune stârnită peste noapte, la o cină cu prietenii, s-a îndreptat către zona culinară. De aproape 11 ani, pasiunea ei pentru mâncare a devenit din ce în ce mai puternică și s-a dezvoltat atât în povești scrise pe blogul Mazilique.ro, cât și în evenimente cu și despre gătit.

  În 2016 a deschis Mazilique Studio – un spațiu de evenimente concentrat în jurul unei bucătării deschise, loc în care organizează evenimente culinare pentru companii sau familii și grupuri de prieteni.

  blat de bucatarie din lemn de la mazilique
  Masa comună din bucătăria Mazilique Studio e făcută, la fel ca și blatul din zona de cooking, din lemn masiv.

  În amenajarea studioului, Cristina și-a dorit încă de la început să fie prezente două elemente: un backsplash (zona dintre blat și corpurile de sus dintr-o bucătărie) din plăci ceramice azulejos (plăci ceramice decorate cu elemente geometrice, vegetale) și o masă comună, din lemn masiv, la fel ca restul blaturilor din studio. Restul detaliilor au venit la sugestia arhitectei Eliza Yokina, care a ajutat-o în amenajarea spațiului.

  „Am ales un blat de bucătărie astfel încât să fie estetic și sustenabil. Mi-am dorit ca lemnul pe care îl folosim să fie unul vechi, recuperat, iar prietena mea Sînziana Pop, de la Visuell, m-a pus în legătură cu un meșter care a realizat toate blaturile din stejar – cel pentru bucătărie, insula, masa și polițele. Toate acestea au costat 1400 euro, un preț bun având în vedere dimensiunile și calitatea lemnului”, ne-a povestit Cristina.

  Cu toate că era conștientă de faptul că într-o bucătărie se lucrează cu ingrediente care pot păta, precum sfecla sau turmericul, care pot rămâne în crăpăturile lemnului, cum sunt făina sau mălaiul și cu ustensile care ard blatul, precum tigăile și tăvile încinse, sau îl zgârie, Cristina a ținut mult să aibă în studio blaturi din lemn vechi, texturat.

  „Puteam alege un granit și scăpam de toate problemele, dar eu țin foarte mult la căldura lemnului, motiv pentru care la același meșter mi-am făcut la fel și blaturile din bucătăria de acasă”, spune Mazilique.

  Blatul de bucătărie din atelierul La Chiorpec

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Liviu Chiorpec (@liviu_chiorpec) on


  Liviu Chiorpec este bucătar autodidact și profesor de gastronomie, pasionat în egală măsură de gust, cât și de fizica și chimia mâncării. Când nu ține ateliere de gătit în cadrul cursurilor Dalles Go sau gătește prin bucătării necunoscute, experimentează cu ingredientele în atelierul propriu, din strada Berzei. Acolo nu este doar un spațiu de gătit, ci și un loc în care aproape zilnic Liviu le transmite oaspeților care îi trec pragul puțin din starea de acasă, dar și din ceea ce este el. Și-a dorit să gătească în mijlocul oamenilor, așa că primul lucru pe care l-a vrut musai în amenajarea spațiului a fost o plită cu inducție, dar și o suprafață mare de lucru.

  blat de bucatarie din lemn la chiorpec
  Pe lemnul masiv din care e făcut bancul de lucru încap multe și mai ales bune feluri de mâncare.

  „Un blat generos este un lucru atât de important, de care uităm în goana noastră după design. Adesea văd bucătării de revistă în care nu ai unde găti. Am două blaturi de lucru, din care unul este și masa unde mâncăm”, povestește Liviu.
  Și-a dorit ca blatul să fie rezistent, plăcut la atingere și ușor de întreținut. Așa a ales unul din lemn. Cu ajutorul a două mese de croitorie vechi, pe care le-a modificat și cărora le-a atașat blaturi solide din stejar, a reușit să își creeze singur cele două spații de lucru. Blaturile au fost realizate la o fabrică de lemn din București și au costat în jur de 1000 euro.

  Pentru că îi place tare mult să lucreze direct pe suprafața blatului, un blat de compozit i-ar fi tocit cuțitele, iar unul melaminat termorezistent s-ar fi zgâriat cu ușurință. Lemnul a fost soluția ideală pentru spațiul și nevoile lui.

  „Ce am eu este genul de blat de bucătărie pe care poți să spargi fără grijă o nucă de cocos. Și da, s-a zgâriat, poartă urme de cuțit, este crestat, zgâriat și ars, dar asta îl face viu. Dacă lucrezi mult, tai, spargi, pui vase fierbinți, trebuie să ții cont de natura suprafeței de lucru. Îmi plac blaturile de compozit, însă nu le-aș alege niciodată ca blat de lucru, ci doar ca blat de prezentare”, explică el.

  Sfaturi pentru îngrijirea blatului din lemn

  • Când îți cumperi un blat de lucru este important să știi modul în care acesta poate fi curățat și întreținut eficient. Pentru blaturile din lemn, Liviu folosește o soluție de dezinfectare bio, iar din când în când îl impregnează cu ulei, pentru a-i proteja fibra de lemn – deși este vopsit, datorită tăieturilor care au apărut între timp, zonele expuse trebuie protejate și sterilizate
  • Mazilique te sfătuiește să nu lași blatul murdar după ce gătești. Este important să cureți întotdeauna suprafața după ce ai terminat treaba și să nu-ți bați capul dacă se zgârie sau se pătează cu vin roșu – așa capătă patină și caracter, iar bucătăria ta va avea un farmec aparte datorită poveștilor spuse și gătite alături de cei dragi
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Blat de bucătărie din lemn: doi bucătari povestesc de ce l-au ales și cum î...