
Cum alegi designul plăcilor ceramice pentru băi și bucătării mici
Dimensiunea percepută a unui spațiu depinde în mare măsură de finisajele pe care le alegi pentru el. În cazul băilor și bucătăriilor, cel mai des folosite finisaje sunt plăcile ceramice, aplicate atât pe podea, cât și pe pereți. Acestea sunt disponibile într-o varietate mare de culori, imprimeuri, texturi și forme, astfel încât alegerea opțiunii potrivite pentru amenajarea ta poate deveni copleșitoare în lipsa sfatului unui designer. Am alcătuit o listă de criterii de care să ții cont când alegi modelele de plăci ceramice pentru amenajarea unui spațiu mic.
Culoarea poate mări sau micșora vizual spațiul

Cromatica este un factor decisiv în amenajarea unei băi sau bucătării mici. Sunt recomandate culorile cât mai deschise (alb, crem, ivory, bej deschis), iar dacă pentru o dinamică a spațiului se doresc contraste, culorile utilizate trebuie să fie pastelate. Decorurile utilizate trebuie să fie subtile, să nu se creeze accente puternice. În general, culorile închise absorb lumina și e posibil să aibă un efect de micșorare vizuală, de aceea e recomandat să mergi la sigur cu finisaje în nuanțe luminoase. O opțiune versatilă din punct de vedere al designului este modelul de marmură.

Dacă îți dorești totuși un strop de culoare în amenajare, un model potrivit sunt plăcile tip terrazzo, care sunt în continuare în tendințele de design pentru băi și bucătării, iar ele pot avea un efect vizual plăcut în spațiile mici. Picățelele colorate vor distrage privirea de la rosturi și, prin contrastul de dimensiune, vor face încăperea să pară mai spațioasă. În același scop, poți folosi chiar și mozaicuri, pe care le poți aplica local în zone de accent – de exemplu, în cazul băii, în zona dușului.
Nu subestima finisajul plăcilor

Finisajul pereților e de preferat să fie într-o singură culoare, suprafețe netede lucioase, care să lumineze acest spațiu. Pentru încăperi mici, e recomandat să se utilizeze aceeași nuanță pentru pardoseli și pereți, iar rostul folosit trebuie să fie la nuanța plăcilor. Pe scurt, alege plăcile ceramice cu finisaj lucios, care reflectă lumina, lucru care va da senzația de spațiu mai mare.
Dacă nu ți se potrivește o cameră finisată uniform, într-o singură culoare, ori cu un singur model, ține cont că pereții de accent pot fi folosiți în spațiile mici, fără contraste cromatice prea puternice. Ei pot fi inserați subtil, prin ceramică într-o nuanță ușor mai închisă față de cea folosită în restul încăperii.
Dacă preferi o ceramică decorativă, alege un model subtil

O altă soluție pentru crearea unui perete de accent într-un spațiu mic este folosirea unor plăci cu model decorativ subtil deja integrat în coloritul lor, cum sunt plăcile ceramice PURITY Decor de la CESAROM. Accentele aurii inserate pe alocuri sunt suficient de subtile pentru a nu încărca și copleși vizual amenajarea, însă cu siguranță vor evidenția zona și îi vor da o tușă glam care distrage de la dimensiunea reală spațiului.

Iar modelele imprimate pe ceramică nu sunt singurele cu care te poți juca pentru crearea unui perete de accent. Într-un spațiu de dimensiuni reduse, poți insera dinamism vizual în amenajare și prin folosirea unui mozaic cu un model aparte, precum cel chevron sau herringbone.
Dimensiunea plăcilor trebuie să fie proporțională cu spațiul
Spațiile mici trebuie amenajate cu plăci în dimensiuni proporționale. Se recomandă plăci ceramice de dimensiuni medii (60 x 30 centimetri, 50 x 25 centimetri). Plăcile foarte mari, de 120 x 60 centimetri, ar putea genera tăieturi de dimensiuni foarte mici, care pot crea o combinație de formate nedorită în spațiile mai puțin generoase.

Totuși, există și posibilitatea să folosești plăcile de dimensiuni mari, dacă spațiul cere acest lucru – de exemplu, dacă lățimea peretelui cu lavoarul este de 120 centimetri, placarea lui cu plăci de 120 x 60 centimetri va genera mai puține rosturi decât placarea lui cu plăci mai mici. Designerii sunt de părere că plăcile în dimensiuni reduse păcălesc ochiul. Mai precis, atunci când folosești plăci de ceramică mai mici – și deci, mai multe – pentru amenajarea încăperii, vei crea senzația că spațiul este mai mare.
Însă, întotdeauna alegerea gresiei și faianței depinde de dimensiunile exacte ale spațiului raportate la dimensiunile plăcilor, astfel încât la final să ai un efect vizual plăcut și să rămâi cu resturi cât mai puține de material. Din rațiuni similare, dar și pentru un rezultat coerent și aerisit din punct de vedere estetic, nu se recomandă combinațiile de formate în spații foarte mici. Nu uita să ții cont și de celelalte caracteristici ale plăcilor ceramice – găsești aici un ghid complet.