Casă mai bună

Izolare geamuri iarna: ce metode să alegi pentru a ține căldura la interior

  Menținerea unei temperaturi optime la interior pe timp de iarnă depinde și de izolarea geamurilor. Dacă nu sunt montate corect sau dacă nu sunt izolate, ferestrele pot fi unul dintre elementele casei prin care se pierde foarte multă căldură. Uite la ce metode să apelezi pentru o izolare a geamurilor iarna. Fiecare metodă poate să fie adaptată nevoilor tale și bugetului de care dispui. 

  Izolarea corectă a locuinței pentru perioada de iarnă reprezintă un aspect de luat în seamă pentru o stare bine. De cele mai multe ori, pierderile de căldură se fac prin intermediul geamurilor sau a problemelor asociate acestora. Tocmai de aceea, e important să știi cum se face izolarea geamurilor iarna, cu metode adecvate ție și bugetului tău. 

  Aproximativ 25% din totalul pierderilor de căldură au loc prin ferestre. Pierderile de căldură pot să ajungă și la 40% dacă se iau în calcul crăpăturile din tâmplărie, izolarea defectuoasă a ferestrelor și scurgerile necontrolate de aer. 

  O soluție foarte eficientă pentru a limita pierderile de căldură este să îți instalezi geamuri termopan cu trei foi de sticlă. În felul acesta, izolarea geamurilor iarna devine eficientă, iar pierderile de căldură se reduc cu până la 70%. 

  Izolare geamuri iarna cu adeziv

  izolare geamuri iarna shutterstock

  Există totuși și metode alternative prin care să realizezi izolarea geamurilor iarna. Asta în cazul în care bugetul nu îți permite instalarea de ferestre noi. 

  O metodă relativ mai ieftină și eficientă de izolare a gemurilor iarna este folosirea unui adeziv pentru izolare termică. Practic, cu acest adeziv acoperi orice fisură și crăpătură din jurul ferestrei și limitezi pierderea căldurii. Și adezivul pe bază de silicon poate să fie folosit la fel. 

  O fereastră izolată corect reduce consumul de energie, ceea ce înseamnă că facturile lunare nu vor fi așa de mari. 

  Izolare geamuri iarna: cum se montează benzile autoadezive 

  izolare geamuri iarna shutterstock

  Montarea unei benzi autoadezive din burete, care să etanșeze geamurile pe timp de iarnă, poate să fie o altă metodă de încercat. Acest tip de benzi se dovedesc a fi utile în special în cazul ferestrelor vechi. Acolo unde există spații destul de mari prin care aerul rece pătrunde în casă. 

  Tot ce ai de făcut este să găsești zonele prin care aerul rece intră pe lângă ferestre. Iar fix în acele zone să aplici banda adezivă, de-a lungul ferestrei. Apasă cu putere și asigură-te că banda s-a lipit corect. 

  Dezavantajul acestei metode este că pe timp de vară trebuie să dezlipești banda adezivă. Iar odată cu banda se poate desprinde vopseaua de pe margini. 

  Izolare geamuri iarna: o soluție temporară

  izolare geamuri iarna shutterstock

  O soluție care reduce pierderile de căldură și izolează geamurile iarna este instalarea de folii pentru izolare termică. Acest tip de folii pentru geam ajută și vară împotriva căldurii și luminii puternice. 

  La exterior, foliile pentru izolare termică au efect redus de oglindă, iar la interior au o tentă fumurie. Chiar dacă este o soluție temporară, de sezon, foliile pentru izolare termică reduc semnificativ pierderile de căldură prin suprafața de sticlă a ferestrei. 

  Izolare geamuri iarna: investește în draperii groase

  Dacă ferestrele sunt izolate corect, poți să investești într-un set de draperii groase care să acționeze ca un izolator suplimentar. Căldura va fi astfel păstrată în interiorul locuinței și pot fi și un punct de atracție în proiectul tău de design interior. 

  Dezavantajul draperiilor groase este că pot fi scumpe și pot bloca pătrunderea luminii naturale în casă. 

  Izolare geamuri iarna cu jaluzele

  Nu în ultimul rând, jaluzelele plisate sau storurile celulare semiopace pot fi bune de folosit pentru izolarea geamurilor iarna. 

  Căldura nu scapă prin suprafața ferestrei, iar materialul jaluzelelor lasă lumina să intre în casă. Se montează destul de ușor, însă prețul lor diferă în funcție de tipul de fereastră la care sunt puse. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Izolare geamuri iarna: ce metode să alegi pentru a ține căldura la interior