DESIGN INTERIOR

10 idei de decor pentru acel perete din bucătărie pe care nu mai vrei să-l vezi alb și gol

publicat pe 28 sept. 2021

  Albul pe pereți e frumos și am mai spus-o, însă adevărul e că poate deveni plictisitor. Dacă nu ai inspirație de decor pentru acel perete din bucătărie care îți strică tot zen-ul când îl vezi așa gol și monoton, dă scroll să „furi” idei din amenajările arhitecților și designerilor.

  Dacă ai concentrat tot mobilierul suspendat pe o singură latură a bucătăriei, iar cealaltă a rămas liberă, poate apărea un dezechilibru estetic. Și e normal să simți nevoia să acoperi golul cu ceva – poate fi un tablou, un raft, poate chiar o decorațiune luminoasă cu un text jucăuș care schimbă tot vibe-ul încăperii. Uite câteva exemple.

  1. Vopsea de tablă de scris, cretă și tot ce-ți trece prin cap la orice moment din zi

  stil modern © viewcatchers-3
  Nuanțele de lemn și verde mentă sparg din monotonia albului.

  O idee super interactivă de decor pentru un perete din bucătărie este să îl vopsești – fie pe tot, fie o porțiune – cu vopsea de tablă de scris. Astfel, poți desena și scrie pe el mesaje simpatice oricând ai chef și partea cea mai faină e că-l personalizezi cum simți în ziua respectivă. Dacă ai și copii, cu siguranță vor profita de idee să-ți facă zilele mai colorate cu desenele lor. Peretele din fotografie este dintr-un apartament din Cluj-Napoca, amenajat de designerul Laura Scripcariu pentru un cuplu tânăr.

  2. Arcade din lemn și plante

  amenajare moderna bucatarie
  Un mic loc de luat masa a fost amenajat în bucătărie

  Turcoazul e culoarea principală pe care se bazează această amenajare modernă realizată de arhitectele Alexandra Stamate și Ana Maria Vasile de la Jooca Studio. Pentru că au vrut să o integreze armonios într-un stil scandinav, au folosit mult lemn în toată casa – inclusiv în bucătărie. Peretele din dreptul mesei, de exemplu, este decorat cu arcade din lemn stratificat, iar una dintre ele susține și un raft cu plante.

  3. Artificiu de decor cu profile pentru un perete din bucătărie

  amenajare apartament
  Peretele de accent adăugă o notă modernă bucătăriei cu iz clasic

  Ceea ce ar fi putut fi un întreg perete plictisitor și gol e acum un fundal elegant pentru zona de dining în această bucătărie amenajată de arhitecta de interior Cristina Blaga de la West Concept. Ca să creeze o zonă-accent, a realizat un perete panotat pe care l-a vopsit albastru pastel și l-a asortat cu restul elementelor din spațiu.

  4. Mesaj luminos

  amenajare duplex în stil minimalist
  Amenajare duplex în stil minimalist. Foto: Studio 2.1

  Cu un semn luminos cu mesaj, arhitecții Cristina Ionescu și Radu Caradim de la Studio 2.1 au reușit să schimbe complet atmosfera în bucătăria open space a acestui duplex minimalist. Textul se traduce în limba română astfel: „Această bucătărie este pentru dans”, și aduce un contrast vesel în întreaga amenajare, atât cromatic, cât și semantic.

  5. Tapet cu imprimeu avangardist

  amenajare penthouse bucatarie
  Un tapet cu pattern avangardist finisează peretele cu locul de luat masa.

  Ca să spargă puțin monotonia cromatică din zona de gătit a acestui penthouse, arhitectul Laurențiu Paicu a ales să amenajeze un perete de decor în bucătărie, în zona de luat masa, și l-a acoperit cu un tapet cu model avangardist. Nu doar că a reușit să insereze astfel o pată de culoare, dar a și echilibrat vizual dimensiunile spațiului lung și îngust.

  6. Decor de perete cu oglinzi într-o bucătărie mică

  idei amenajare bucatarii mici si inguste
  O suită de trei lustre marchează zona blatului. Foto: Florin Opriș

  Pentru că a vrut să dea senzația de spațiu mult mai mare în bucătăria acestui apartament din Piața Unirii, designerul de interior Georgiana Ursache de la UG Interiors a decorat un perete întreg cu oglinzi. Mai exact, toată zona contrablatului de pe latura cu mobilierul de depozitare. Iar ca să intensifice iluzia, a montat în dreptul lor și câteva corpuri de iluminat decorative care au și rol funcțional, căci luminează blatul de lucru.

  7. Depozitări deschise pentru expunerea obiectelor ceramice

  open space
  Mobila gri contrastează plăcut cu parchetul din lemn natur în această bucătărie open space

  Pentru că bucătăria acestui apartament din cartierul Natura Residence este open space și a permis  integrarea unei insule, arhitecta Irina Radu de la iDecorate a putut renunța de tot la corpurile suspendate. Însă nu a lăsat pereții goi – deasupra lavoarului, Irina a montat un raft care dublează ca loc de display pentru obiectele ceramice, decorațiunile și plantele proprietarilor.

  8. Licheni stabilizați

  Amenajare bucatarie alba cu perete de sticla galbena_Studio 2
  Bucătăria integrează o zonă de bar și multe aspecte funcționale solicitate de beneficiari

  Echipa Studio 2.1 a amenajat în stil modern, minimalist acest duplex din București, iar bucătăria, care este destul de spațioasă, risca să fie cam monotonă din acest motiv. Însă arhitecții nu au lăsat minimalismul să-i împiedice din a gândi un perete de decor cu licheni stabilizați care acum marchează zona de bar din bucătărie. Verdele saturat al mușchilor completează paleta cromatică și se armonizează cu accentele de galben din încăpere.

  9. Tabloul care continuă tematica întregii amenajări

  decorare perete bucatarie
  Tabloul din zona de luat masa continuă tematica amenajării

  Acest apartament de închiriat în regim hotelier este un paradis al fanilor Marelui Gatsby. Întreaga amenajare este inspirată din celebrul roman al lui F. Scott Fitzgerald, iar bucătăria nu face excepție. Arhitecții Corina și Traian Mihalache de la Studio Caro au reușit să obțină atmosfera anilor 1920 atât prin culoare, cât și prin tabloul agățat în mini-zona de luat masa.

  10. Panoul cu amintiri

  decorare perete bucatarie
  Panoul tip moodboard poate fi folosit de proprietari pentru expunerea amintirilor

  Deși bucătăria cu fronturi albastru-electric face tot decorul în bucătăria acestui apartament din Cluj-Napoca, arhitecta Adelina Muntean de la Phorma Studio nu a vrut să lase nici măcar un perete gol. Așa că acolo unde a rămas un spațiu liber a montat un panou de tip moodboard pe care proprietarii își pot expune fotografii din călătorii, notițe, vederi și alte amintiri dragi.

  Foto principală: amenajare Studio 2.1

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  10 idei de decor pentru acel perete din bucătărie pe care nu mai vrei să-l ve...