10 idei de decor pentru acel perete din bucătărie pe care nu mai vrei să-l vezi alb și gol
publicat pe 28 sept. 2021Albul pe pereți e frumos și am mai spus-o, însă adevărul e că poate deveni plictisitor. Dacă nu ai inspirație de decor pentru acel perete din bucătărie care îți strică tot zen-ul când îl vezi așa gol și monoton, dă scroll să „furi” idei din amenajările arhitecților și designerilor.
Dacă ai concentrat tot mobilierul suspendat pe o singură latură a bucătăriei, iar cealaltă a rămas liberă, poate apărea un dezechilibru estetic. Și e normal să simți nevoia să acoperi golul cu ceva – poate fi un tablou, un raft, poate chiar o decorațiune luminoasă cu un text jucăuș care schimbă tot vibe-ul încăperii. Uite câteva exemple.
1. Vopsea de tablă de scris, cretă și tot ce-ți trece prin cap la orice moment din zi
O idee super interactivă de decor pentru un perete din bucătărie este să îl vopsești – fie pe tot, fie o porțiune – cu vopsea de tablă de scris. Astfel, poți desena și scrie pe el mesaje simpatice oricând ai chef și partea cea mai faină e că-l personalizezi cum simți în ziua respectivă. Dacă ai și copii, cu siguranță vor profita de idee să-ți facă zilele mai colorate cu desenele lor. Peretele din fotografie este dintr-un apartament din Cluj-Napoca, amenajat de designerul Laura Scripcariu pentru un cuplu tânăr.
2. Arcade din lemn și plante
Turcoazul e culoarea principală pe care se bazează această amenajare modernă realizată de arhitectele Alexandra Stamate și Ana Maria Vasile de la Jooca Studio. Pentru că au vrut să o integreze armonios într-un stil scandinav, au folosit mult lemn în toată casa – inclusiv în bucătărie. Peretele din dreptul mesei, de exemplu, este decorat cu arcade din lemn stratificat, iar una dintre ele susține și un raft cu plante.
3. Artificiu de decor cu profile pentru un perete din bucătărie
Ceea ce ar fi putut fi un întreg perete plictisitor și gol e acum un fundal elegant pentru zona de dining în această bucătărie amenajată de arhitecta de interior Cristina Blaga de la West Concept. Ca să creeze o zonă-accent, a realizat un perete panotat pe care l-a vopsit albastru pastel și l-a asortat cu restul elementelor din spațiu.
4. Mesaj luminos
Cu un semn luminos cu mesaj, arhitecții Cristina Ionescu și Radu Caradim de la Studio 2.1 au reușit să schimbe complet atmosfera în bucătăria open space a acestui duplex minimalist. Textul se traduce în limba română astfel: „Această bucătărie este pentru dans”, și aduce un contrast vesel în întreaga amenajare, atât cromatic, cât și semantic.
5. Tapet cu imprimeu avangardist
Ca să spargă puțin monotonia cromatică din zona de gătit a acestui penthouse, arhitectul Laurențiu Paicu a ales să amenajeze un perete de decor în bucătărie, în zona de luat masa, și l-a acoperit cu un tapet cu model avangardist. Nu doar că a reușit să insereze astfel o pată de culoare, dar a și echilibrat vizual dimensiunile spațiului lung și îngust.
6. Decor de perete cu oglinzi într-o bucătărie mică
Pentru că a vrut să dea senzația de spațiu mult mai mare în bucătăria acestui apartament din Piața Unirii, designerul de interior Georgiana Ursache de la UG Interiors a decorat un perete întreg cu oglinzi. Mai exact, toată zona contrablatului de pe latura cu mobilierul de depozitare. Iar ca să intensifice iluzia, a montat în dreptul lor și câteva corpuri de iluminat decorative care au și rol funcțional, căci luminează blatul de lucru.
7. Depozitări deschise pentru expunerea obiectelor ceramice
Pentru că bucătăria acestui apartament din cartierul Natura Residence este open space și a permis integrarea unei insule, arhitecta Irina Radu de la iDecorate a putut renunța de tot la corpurile suspendate. Însă nu a lăsat pereții goi – deasupra lavoarului, Irina a montat un raft care dublează ca loc de display pentru obiectele ceramice, decorațiunile și plantele proprietarilor.
8. Licheni stabilizați
Echipa Studio 2.1 a amenajat în stil modern, minimalist acest duplex din București, iar bucătăria, care este destul de spațioasă, risca să fie cam monotonă din acest motiv. Însă arhitecții nu au lăsat minimalismul să-i împiedice din a gândi un perete de decor cu licheni stabilizați care acum marchează zona de bar din bucătărie. Verdele saturat al mușchilor completează paleta cromatică și se armonizează cu accentele de galben din încăpere.
9. Tabloul care continuă tematica întregii amenajări
Acest apartament de închiriat în regim hotelier este un paradis al fanilor Marelui Gatsby. Întreaga amenajare este inspirată din celebrul roman al lui F. Scott Fitzgerald, iar bucătăria nu face excepție. Arhitecții Corina și Traian Mihalache de la Studio Caro au reușit să obțină atmosfera anilor 1920 atât prin culoare, cât și prin tabloul agățat în mini-zona de luat masa.
10. Panoul cu amintiri
Deși bucătăria cu fronturi albastru-electric face tot decorul în bucătăria acestui apartament din Cluj-Napoca, arhitecta Adelina Muntean de la Phorma Studio nu a vrut să lase nici măcar un perete gol. Așa că acolo unde a rămas un spațiu liber a montat un panou de tip moodboard pe care proprietarii își pot expune fotografii din călătorii, notițe, vederi și alte amintiri dragi.
Foto principală: amenajare Studio 2.1
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.