DESIGN EXTERIOR

Cum să-ți amenajezi terasa ca o oază de relaxare și 20 de idei pentru terase de bloc sau la casă

    Indiferent dacă stai la casă sau la bloc, dacă ai norocul să ai parte de un spațiu exterior, valorifică-l așa cum se cuvine. Venim noi cu inspirația și sfaturile pentru o amenajare de terasă relaxantă și primitoare.

    Cum alegi mobilierul pentru terasă / cum alegi decorațiunile și corpurile de iluminat pentru exterior / tipuri de plante pe care le poți crește afară / soluții de acoperire a terasei / amenajarea unei terase din lemn la casă / idei de amenajare pentru o terasă la bloc / idei de amenajare pentru o terasă la casă

    Pe timp de vară când căldurile te duc cu gândul la vacanțe, primăvara când iese soarele pentru prima dată și vrei să te bucuri de el până la apus, toamna când se lasă o răcoare plăcută – toate acestea sunt momente în care te poți bucura de natură chiar la tine acasă. Nu în living, ci afară, pe terasă, dacă ai norocul să ai una, indiferent dacă e o terasă de bloc sau una la casă. Iar dacă ai, îți punem la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie pentru o amenajare de terasă, dar și ceva inspirație, ca să-ți faci o idee despre cum vrei să arate.

    Cum alegi mobilierul pentru terasă

    Ofertele marilor magazine de mobilier sunt destul de variate când vine vorba de piese pentru exterior, iar asta te poate pune în dificultate. Ca să-ți răspunzi la întrebarea „ce să aleg?”, trebuie mai întâi să-ți pui alte câteva întrebări, conform House Beautiful. De exemplu…

    Cum vrei să folosești spațiul? Contează foarte mult să-ți faci un plan de amenajare pentru terasă înainte să ajungi în fața rafturilor cu mobilă. Asta te va ajuta să-ți faci o listă cu ce ai nevoie. Vrei să ții petreceri cu prietenii pe terasă? Atunci vei avea nevoie de mult loc de stat jos – canapele, scaune, poate chiar și o masă cu scaune. Vrei un spațiu pe care să te relaxezi doar tu sau împreună cu familia? Atunci o bancă sau o canapea de exterior ar putea fi suficientă – poate chiar și un șezlong. Vrei să poți lua masa afară? Atunci vezi cât spațiu ai și ia o decizie: ori cumperi și o canapea, și o masă cu scaune, ori iei doar masa cu scaune și renunți la zona de lounge.

    Vrei să-ți rămână loc pentru depozitare? Dacă te-ai gândit că ar fi o soluție bună să poți avea unde să pui anumite lucruri afară, atunci orientează-te la mobilier multifuncțional. Cum ar fi o bancă sub șezutul căreia poți depozita lucruri, ori chiar tabureți care oferă asta. Mai există opțiunea să pui acolo un corp cu rafturi – asigură-te că e făcut dintr-un material rezistent la intemperii, ca să nu trebuiască să-l muți înăuntru de fiecare dată când plouă.

    Vrei opțiunea să închizi sau să acoperi terasa în sezonul rece? Acest aspect contează foarte mult, pentru că dacă nu, atunci vei avea nevoie să muți o parte din mobilier înăuntru. Ca să nu-ți pui mâinile în cap la iarnă când va trebui să faci asta, cumpără mobilier pliabil, care poate fi depozitat în casă fără să ocupe prea mult loc. Sau pur și simplu alege cele mai rezistente materiale, ca să nu trebuiască să le muți deloc la interior.

    Dacă tot am menționat materialele, alege-le inteligent. De cele mai multe ori, pe etichetele pieselor de mobilier pentru terasă scrie dacă sunt rezistente la intemperii. Dar ca să ai o idee, materialele potrivite sunt metalul – aluminiu și oțel în special -, ratanul și lemnul de tec sau de cedru.

    Cum alegi decorațiunile și corpurile de iluminat pentru exterior

    Și la decorațiuni trebuie să ai grijă la materiale. Dacă vrei să accesorizezi o amenajare de terasă cu perne și alte mici obiecte textile, asigură-te că sunt impermeabile. Dacă vrei un covor, ar fi bine să alegi unul impermeabil și potrivit pentru spălare la mașină, pentru că terasa e expusă la mult mai mult praf și murdărie decât un spațiu interior.

    Pe lângă cele textile, poți aduce afară și alte tipuri de decorațiuni, de genul statuetelor și vazelor pentru flori, ori ghivecelor. În general, aici alegi ce îți place și ce se potrivește cu stilul tău de design preferat. Atât timp cât obiectele respective sunt din ceramică, metal sau sticlă, nu ar trebui să fie afectate de ploaie sau de zăpadă. Poți chiar să-ți faci propriile decorațiuni DIY pe care să le expui pe terasă.

    În ceea ce privește corpurile de iluminat pentru exterior, cumpără-le pe cele cu indicații speciale. Conform arhitectei de interior Andra Marinescu, fondatoare Paradigma Studio, cele potrivite pentru a fi montate afară sunt notate cu un cod. „Corpurile trebuie să aibă factor de protecție la umezeală reprezentat de un cod, IP (International Protection Marking), care arată gradul de etanșeitate”, explică ea. Cele pentru exterior sunt cele cu IP 44, IP 45 sau IP 46.

    Tipuri de plante pe care le poți crește afară

    Ca să completezi decorul dintr-o amenajare de terasă, „piperează-l” cu ghivece cu plante. Există destul de multe plante pe care le poți crește în balcon – deci și pe terasă. Iată câteva opțiuni, conform peisagistei Luminița Nicorici de la Primitiv Plants.

    Plante anuale sau bianuale – sunt cele care trăiesc un singur an sau doi, în cazul bianualelor. Se înmulțesc prin semințe, pe care le fac după ce înfloresc, chiar înainte să se stingă. Din această categorie, poți alege dintre panseluțe, crăițe, cârciumărese, mușcate, petunii, margarete, canna sau busuioc.

    Plante perene – sunt cele care trăiesc ani la rând, fără să trebuiască să încolțești din nou semințele și să le replantezi. Se usucă toamna, dar rădăcina supraviețuiește în pământ peste iarnă și primăvara intră din nou în vegetație, ca să te bucuri din nou de ele în sezonul cald. Pe piață există o varietate mare de soiuri din care să alegi, de la echinacee, la lavandă și coadă de ponei (Stipa tenuissima).

    Plante exotice – cum ar fi leandrul, măslinul, yucca de casă – arată bine, dar trebuie să le bagi la interior în sezonul rece, căci nu rezistă la frig. Trăiesc mai mulți ani și adevărul e că pot aduce o atmosferă interesantă într-o amenajare de terasă.

    Soluții de acoperire și închidere a terasei

    Nu-i musai să acoperi terasa, însă dacă îți dorești umbră și protecție contra precipitațiilor, ți-ar prinde bine. Conform arhitecților Studio Caro, ai destul de multe variante.

    solutii acoperire terasa
    Sticla securizată este o opțiune elegantă de acoperire a terasei

    Panouri glisante din sticlă securizată. Sunt utile dacă vrei să acoperi terasa pe timpul iernii și nici nu arată inestetic, fiind practic geamuri de sticlă care se strâng. Cele mai eficiente sunt cele din pachetul dublu vitrat, de tip termopan. „Această variantă de acoperire are o greutate considerabilă și acționarea se poate face doar cu un sistem de motoare electrice”, spun arhitecții Corina și Traian Mihalache.

    Panouri din aluminiu. Se montează o structură portantă din profile metalice, iar pe ele se așază aceste panouri din aluminiu care îți vor oferi umbră și protecție împotriva precipitațiilor. E o soluție de acoperire a terasei, nu de închidere a ei, deci lateralele rămân deschise. Avantajul structurii cu panouri din aluminiu este că e rezistentă și nu riști să o distrugă zăpada, cum e posibil în cazul unei copertine retractabile.

    policarbonat celular
    Policarbonatul are acel aspect specific caselor de vacanță

    Policarbonat celular. E un material care aduce terasei acel aspect de casă de vacanță și este foarte rezistent la impact. Este și ușor, și rigid, dar dacă vrei să te asiguri că rezistă la căderile de zăpadă, trebuie să te consulți cu furnizorul. El îți va spune dacă are produse și sisteme calculate să susțină, pe lângă greutatea materialului folosit, și greutatea zăpezii pe metru pătrat specifică României, în funcție de zonă și altitudine.

    Policarbonat compact. Este același material, dar în varianta transparentă – ca sticla, dar mai rezistent, căci nu e casant. Ba dimpotrivă, are o elasticitate datorită căreia nu crapă și nu se sparge ușor – ba chiar poate rezista la lovituri cu ciocanul.

    copertine retractabile
    Copertinele retractabile sunt bune pentru umbră, dar nu protejează împotriva căderilor de zăpadă

    Copertine sau prelate retractabile. Dacă ai un buget mai mic și nici nu ții morțiș să ai terasa acoperită pe timp de iarnă, poți monta o copertină sau o prelată retractabile. Unele vin cu sistem de retractare manual, dar există pe piață și sisteme electrice, dacă vrei mai mult confort.

    Folie transparentă. E cea mai ieftină opțiune de acoperire a terasei – montezi o folie transparentă pe care o prinzi cu bride și capse. Montajul durează puțin, la fel și demontajul, însă nu e o soluție la fel de rezistentă ca altele.

    rulou casetat
    Rulourile casetate sunt mai elegante decât folia transparentă

    Rulou casetat. E o variantă mai elegantă decât folia de mai sus, conform arhitecților Studio Caro, pentru că în cazul ruloului folia culisează prin ghidajele de aluminiu de pe laterale.

    Sticlă securizată glisantă pe vertical. Mecanismul e similar ca în cazul sticlei glisante pe orizonatlă, dar poate completa din punct de vedere estetic un acoperiș retractabil tot din sticlă securizată.

    Ce trebuie să știi dacă vrei o amenajare de terasă din lemn la casă

    Dacă nu ai deja terasă în curte și vrei neapărat una, trebuie să te apuci de construit. Indiferent dacă vrei doar pardoseala, sau și o structură din lemn. Iar pentru asta, ai neapărat nevoie de o autorizație. „De regulă, pentru o terasă de lemn cu un acoperiș rigid, adică placat cu lambriuri și învelit cu tablă de tip țiglă sau țiglă ceramică, avem nevoie de autorizație”, explică Florin Popa, tehnician cu experiență în construirea teraselor de lemn la Eco House&Garden.

    terasă din lemn
    Dacă vrei să-ți construiești o terasă din lemn, trebuie să treci prin birocrație

    Iar asta implică un pic de birocrație, conform Legii 50 din 1991. Mai precis, e nevoie să depui o cerere pentru emiterea unui certificat de urbanism în scopul obținerii autorizației. După ce îl obții, trebuie să-ți faci un dosar în care să-l adaugi, pe lângă dovada de proprietate asupra terenului, un proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, avizele și acordurile legale stabilite prin certificatul de urbanism și dovada privind achitarea taxelor legale. În mediul urban, taxa pentru o construcție de până la 150 metri pătrați este între 5 și 6 lei, iar pentru mediul rural, taxa este egală cu 50% din această sumă. Proiectul tehnic care trebuie adăugat la dosar îl poți obține de la inginerul care îți va face fundația și proiectanții care se vor ocupa de construcția terasei din lemn.

    Apoi pregătește-te de șantier, căci urmează săpături serioase pentru fixarea fundației și, ulterior, construirea propriu-zisă. Da, toate aceste lucruri sunt necesare, nu poți pur și simplu să pui o podea de lemn direct pe pământ și să o numești terasă. Altfel riști să o ia vântul pe sus, ori să plece la vale cu terenul dacă e în pantă și te confrunți cu niște precipitații mai serioase într-un an. Toate trebuie făcute în ordine – mai întâi actele, apoi fundația, apoi chemi echipa de tâmplari să o construiască. Iar după ce ai terminat, asigură-te că o întreții cum trebuie de la un al la altul, ca să reziste cât mai mult timp. Adică va trebui o dată la cinci ani să reaplici o ceară de protecție pentru lemn.

    Idei de amenajare pentru o terasă la bloc

    1. Terasă cu zonă de lounge și vedere către Centrul Vechi din București

    terasa cu planta
    O copertină și o canapea în formă de L a fost suficientă pentru amenajarea acestei terase

    Acest apartament din București are o terasă de 16 meri pătrați cu vedere la tot Centrul Vechi din București. Arhitecta de interior Denisa Anton a amenajat în spațiu o zonă de lounge cu o canapea în formă de L care încadrează perfect spațiul lung și îngust. În celălalt capăt, a amplasat și o măsuță de colț și un fotoliu care poate fi folosit pentru cafea sau micul dejun.

    2. Zonă de dining și zonă de lounge pe o terasă de 38 metri pătrați

    Roxana Maraloiu locuiește într-un apartament de 65 metri pătrați din București, dar are și o terasă mare cât un extra apartament. Are o suprafață de 38 metri pătrați, pe care Roxana i-a valorificat la maximum. Într-o parte a amenajat o zonă de luat masa cu scaune, iar în cealaltă o zonă de lounge cu canapea și fotolii. În plus, folosește terasa și ca grădină și plantează în ghivece tot ce-i trece prin cap, de la flori la fructe.

    3. Terasă închisă cu panouri din sticlă fără ramă

    amenajare terasa la bloc
    Panourile din sticlă nu au ramă, glisează pe șine sus și jos și se pot plia într-unul din capetele logiei.

    Dacă aveai o curiozitate legată de panourile de sticlă de mai sus, le poți admira pe terasa arhitectului Andrei Butușină de la CRAFTR. Locuiește într-un studio de 32 metri pătrați, așa că a vrut să folosească terasa de șase metri pătrați ca să-și facă acolo o zonă de citit și să aducă și câteva plante în casă.

    4. Junglă urbană pe terasa de 25 metri pătrați a unei arhitecte

    Pentru că apartamentul în care locuiește este dotat cu o terasă de 25 metri pătrați orientată către sud, arhitecta Raluca Vișinescu a amenajat acolo o adevărată junglă urbană. Terasa ei este un exemplu de amenajare de terasă cu multe plante – are și soiuri perene, și chiar și un brad în ghiveci.

    5. Terasa cu gazon a unui penthouse din Baia Mare

    Terasă penthouse Baia Mare - designer Raul Șerban Hangar7586
    În mijlocul terasei se află o zonă cu gazon

    Designerul Raul Șerban de la Hangar 7586 a amenajat terasa acestui penthouse din Baia Mare ca pe o oază de natură. A adus gazon chiar în centrul ei, iar pe margini a decorat cu ghivece cu plante verzi. Pe jos a montat plăci ceramice ce imită lemnul, rezistente la umezeală și intemperii, iar mobilierul l-a ales pentru lounge: o canapea lungă și două măsuțe de cafea.

    6. O amenajare de terasă de 22 metri pătrați unde se adună toată familia

    apartament cu terasă
    Toate cele trei camere au acces la terasă

    Terasa de 22 metri pătrați a acestui apartament din București este locul de adunare pentru toată familia. Asta pentru că toate cele trei camere ale casei au acces către ea, așa că arhitecta Alina Vîlcu, fondatoare Piano:terra, și colegul ei, arhitectul Gabriel Ciobanu, au gândit câte un loc pentru fiecare. Într-un colț există o zonă de lounge cu șemineu, iar în celălalt o masă cu scaune. Ca să fie folosibilă indiferent de sezon, au și închis-o cu panouri din sticlă culisante.

    7. Stil industrial care integrează stâlpii de beton

    Amenajare terasă ciment beton scaune metalice
    Terasa oferă o priveliște spre cartierul cu case vechi. Cristina a păstrat neșlefuite elementele de beton – atmosfera prietenoasă e dată de plante, decorațiuni și razele soarelui.

    Dacă te întrebai cum ar arăta o amenajare de terasă de bloc în stil industrial, iat-o. E amenajată de arhitecta Cristina Golban, care a găsit această soluție pentru a integra și stâlpii de rezistență ai blocului. De fapt, întregul apartament cu trei camere din Capitală e amenajat în acest stil. Terasa e decorată cu plante verzi care „încălzesc” atmosfera și mobilier minimal din metal.

    8. Balcon închis transformat în terasă

    idei amenajare terasă
    Terasa a devenit, dintr-un balcon neatractiv, un spațiu plin de viață

    Proprietarii acestui apartament închiseseră terasa de aproximativ 20 metri pătrați cu geamuri. Ana Chițan și Maria Farcaș de la studio-ul Annterior au decis să desființeze geamurile și să transforme spațiul dintr-un balcon neatractiv într-un spațiu numai bun pentru șuete în aer liber. Au adus acolo câteva plante și mobilier de stat jos.

    9. Living de vară în aer liber

    idei amenajare terasa
    Terasa este un spațiu versatil în care poți să mănânci, dar și să citești o carte

    Tot designerul Ana Chițan a amenajat și această terasă ca un living de vară în aer liber. E alipită apartamentului ei din Cotroceni, iar fiindcă spațiul e înconjurat de copaci, a vrut să profite la maximum de el. Așa că l-a mobilat cu o masă de dining și o zonă de relaxare cu fotoliu.

    10. Un apartament cu trei terase și toate amenajate

    Fiecare dintre cele trei dormitoare ale acestui apartament are câte o terasă, iar arhitectele Sorana Leru și Mihaela Tampiza de la Miso Architects le-au amenajat pe toate. Una dintre ele e zonă de luat masa în aer liber, alta are mobilier pentru stat la cafea și cealaltă e amenajată ca lounge, cu canapele comode.

    Idei de amenajare pentru o terasă la casă

    11. Lounge, dining și grătar în aer liber

    Ce poți să-ți dorești mai mult de la o amenajare de terasă la casă decât un grătar, o zonă de luat masa și una de relaxare? Sonia Silvaș le-a bifat pe toate trei pe terasa casei ei de tip duplex din Cluj-Napoca. Gardul din lemn natur îi oferă intimitate, iar pe partea amenajată cu pardoseală de tip deck a amplasat tot mobilierul necesar. Ca acoperire, a adus la masă o umbrelă, iar pentru decor a folosit câteva plante în ghiveci.

    12. Vedere către cascadă și adăpost de soare sub pergola din lemn

    Pentru că în spațiul exterior toate elementele trebuie să funcționeze împreună, arhitectul peisagist Dragoș Isăcescu a gândit această amenajare de terasă în legătură cu grădina. Cea din urmă e amenajată cu o cascadă care oferă o experiență vizuală inedită de pe terasa din lemn. Zona de terasă e mobilată simplu, cu o masă cu scaune din lemn masiv și o pergolă cu acoperiș din pânză care ține umbră.

    13. Mult soare și mobilier alb

    amenajare terasa casa pasiva
    Casa păstrează înăuntru căldură soarelui, astfel că nu e nevoie de centrală.

    Deși albul e o culoare dificilă pentru exterior, a fost alegerea lui Costin și Mihaela, proprietarii unei case pasive din Otopeni. Terasa au mobilat-o și pentru lounge, și pentru dining, iar datorită orientării către sud, se bucură acolo de soare pe toată perioada zilei.

    14. Prispă transformată într-o terasă alipită casei

    amenajare terasa casa prispa
    Pe fosta prispă, proprietarii au amenajat o terasă colorată

    Andra Pintican și soțul ei, Bogdan, au cumpărat această casă veche de 100 de ani din satul Ciocănari. Au amenajat-o în întregime, iar din fosta prispă au făcut o terasă colorată, cu motive tradiționale.

    15. Alb, negru și plante verzi pe terasa unei case din Cluj

    Oricât de puține idei ai avea pentru terasa casei tale, în final tot ce ai nevoie este de mobilier care să-ți îndeplinească nevoile și câteva plante verzi. Asta au folosit Roxana și Marius, propreitarii acestei case din Cluj-Napoca, pentru terasa lor.

    16. Terasă DIY construită cu buget minim

    Pentru că avea un buget restrâns, Andreea, proprietara acestei case vechi din satul Feleacu, a construit terasa din materiale recuperate. Ea și soțul ei au montat acolo și un șemineu cu bioetanol și au adus în spațiu mobilier din lemn care face totul mai cozy.

    17. Zonă de grătar și de dining în aer liber

    amenajare terasa casa interbelica
    Intervenția arhitectului a pus în valoare curtea, una destul de mare pentru zona centrală în care este situată casa.

    Arhitectul Alexandru Călin de la Space Casuals a gândit, pentru terasa acestei case vechi din București, o amenajare simplă. Spațiul este alipit garajului lateral, iar Alexandru l-a transformat în terasă prin montarea unei podele din lemn. Apoi a adus acolo un grătar și o masă de dining, iar asta a fost de-ajuns să facă spațiul unul relaxant.

    18. Minimalism pe terasa unei case cu design italian

    amenajare grădină modernă
    Spațiul exterior este amenajat foarte minimalist, cu o zonă de luat masa și plante

    Proprietarul italian al acestei case din Sisești a amenajat spațiul cu inspirație din țara lui. Iar pentru exterior, s-a rezumat la un mobilier minimalist care să nu concureze cu arhitectura casei, care este adevărata vedetă. Acoperișul creează un joc interesant de lumină pe podea.

    19. Amenajare de terasă boho, cu acoperire din pânză albă

    Casa Zen Comarnic - terasa ziua si seara (1)
    Terasa este punctul forte al casei, și ziua și noaptea

    Copertina din pânză albă dă un aer boho terasei acestei case din Valea Prahovei. S-a ocupat de amenajare arhitectul Vlad Savu de la After Deco, fiind vorba chiar de casa copilăriei lui. Ca să completeze atmosfera și să o facă mai cozy, a decorat peretele cu luminițe și a adus o masă lungă făcută cu un meșter local, care poate găzdui până la nouă persoane.

    20. Baloți de fân folosiți ca mobilier pentru terasă

    Tot ansamblul casei este definit de elemente tradiționale

    Tot ansamblul casei este definit de elemente tradiționale

    Pe terasa casei bunicilor ei din comuna Orlești, județul Vîlcea, Mihaela Iancu a folosit baloți de fân drept mobilier. A vrut să păstreze aerul tradițional al locuinței, așa că i-a acesorizat cu ștergare colorate și perne cu motive tradiționale.

    Foto principală: terasa designerului Ana Chițan

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum să-ți amenajezi terasa ca o oază de relaxare și 20 de idei pentru terase...