Cum să dai un suflu nou casei cu 7 tipuri de decorațiuni, potrivit arhitecților Alina Vîlcu și Omid Ghannadi
Urmărim cum arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi își pasează unul altuia dileme de design și notăm toate soluțiile ingenioase pe care le găsesc. Tema celui mai recent live au fost decorațiunile: cât de importante sunt într-o locuință și cum le folosim ca să dăm mai multă personalitate unui spațiu.
Dacă într-un live anterior pe pagina Inside Academy au vorbit despre soluții pentru amenajarea spațiilor mici, tema celui mai recent live, care a avut loc miercuri seară, 21 aprilie, au fost decorațiunile. Mai precis, Alina și Omid au vorbit despre cât de mult poți schimba atmosfera din locuință cu câteva obiecte bine alese. „Fără existența decorațiunilor, un proiect va pluti între șantier și o casă care urmează să fie locuită, dar nu are suflet”, spune Omid. În schimbul de informații, el și Alina au menționat șapte tipuri de decorațiuni cu care nu poți da greș atunci când redecorezi și au explicat cum le poți folosi pentru a da viață unui spațiu.
1. Vazele sunt super versatile
Printre obiectele decorative preferate ale Alinei sunt vazele. „Îmi place că pot să le folosesc în diferite feluri, adică fie să le compun mai multe, două-trei, și să fac o mică instalație cu ele, fie îmi place să le folosesc nu neapărat numai cu flori proaspete”, explică arhitecta. Recomandarea Alinei este să pui în ele flori uscate, cum ar fi crenguțe de bumbac, iarbă de Pampas sau eucalipt.
Sfatul lui Omid este ca atunci când îți cumperi o vază, să te asiguri că arată bine și fără flori în ea. „Predominant, vasele de flori sunt prezente în casă fără flori și atunci sunt deprimante, urâte, sunt goale, sunt inutile și decât să le ascunzi în dulapuri, poți să alegi niște vaze frumoase, piese de design în sine”, spune arhitectul.
2. Veiozele nu doar că luminează casa, dar sunt și decorative
„Veiozele sunt la granița dintre un obiect decorativ și unul de iluminat, dar eu întotdeauna caut veioze care să aibă un aport decorativ în ambient”, precizează Alina Vîlcu. Ele pot fi decorațiuni cu o valoare estetică semnificativă într-o amenajare, iar faptul că au și o utilitate clară înseamnă că le poți urca pe lista de priorități atunci când îți calculezi bugetul. Iar lumina de intensitate scăzută pe care o dau veiozele contribuie la un ambient cald și cozy.
3. Decorațiunile mici trebuie așezate în grupuri
Tot din considerente de buget poți alege să cumperi mai multe decorațiuni mici, mai puțin costisitoare, pe care apoi să le așezi în grupuri mai mari, iar astfel să transformi un spațiu cu bani puțini. „Atunci când ai decorațiuni mici, trebuie să le grupezi ca să pară interesante, să pară un ansamblu, iar în felul ăsta ambientul pare foarte complex și bogat vizual”, explică arhitectul Omid Ghannadi. Sfatul lui este să nu lași mult spațiu gol între ele, altfel vor părea uitate pe raft.
4. Obiectele care spun o poveste dau personalitate spațiului
Decorațiuni pot fi și toate mărunțișurile adunate de prin călătorii, primite cadou de la prieteni și apropiați fie din călătoriile lor, fie la evenimente speciale din viața ta. „Cele pe care le agreezi și consideri că fac parte din decorul vieții tale le poți expune”, spune Omid. „Decorațiunile practic trebuie să reprezinte stilul vieții noastre”, adaugă arhitectul, iar cel mai important lucru, până la urmă, este să te reprezinte. Iar pe cele cu care nu te împaci le poți pune în depozitări închise.
5. Pernele nu sunt doar pentru confort
Un alt tip de decorațiuni prezente în casele tuturor sunt pernele, iar ele nu trebuie alese la întâmplare. „Pernele și pernuțele nu au nmai rolul de a ne aduce un plus de confort pe o canape sau pe un pat, dar au acest scop de a face un obiect de mobilier să pară mult mai invitant, mult mai interesant vizual”, spune arhitecta Alina Vîlcu. Ele pot aduce un aport grafic și stilistic foarte important, adaugă.
6. Ceasurile de perete sunt subestimate
„Ceasurile sunt niște decorațiuni extrem de deștepte”, spune Omid. Și poate chiar subestimate, căci nu multă lume le mai folosește pentru decorarea casei. Arhitectul le recomandă în special pentru pereții bucătăriei. „Eu ani de zile uitasem de ceasurile de perete, până când am fost la IKEA și am luat un ceas alb pe care l-am pus în bucătărie”, povestește el.
7. Oglinzile adaugă adâncime spațiului
Oglinzile sunt o altă categorie de decorațiuni care îmbină estetica cu funcționalitatea. „Există tot felul de oglinzi antichizate care dau adâncime spațiului”, argumentează Omid. Arhitectul nu se referă strict la oglinda mare care de obicei se găsește pe holul de la intrare, ci la tot felul de oglinzi în tot felul de forme pe care le poți folosi pentru a decora pereții sau chiar rafturile din casă.