DESIGN EXTERIOR

Soluții de iluminat exterior: 6 tips&tricks pentru o atmosferă intimă pe balcon

publicat pe 11 iun. 2020

    Iarna nu-i ca vara și soluțiile de iluminat interior nu se potrivesc întotdeauna și la exterior. Iar despre cele din urmă și despre cum să obții o atmosferă intimă și primitoare pe un balcon deschis ne explică o arhitectă de interior.

    „Lumina pe care o emană un corp de iluminat este diferit absorbită de mediul înconjurător în exterior, față de interior”, explică Andra Marinescu, fondatoare Paradigma Studio. Asta pentru că materialele și suprafețele sunt mai întunecate afară. În plus, și ochii au nevoie de mai puțină lumină în exterior pentru a putea percepe umbre, texturi, lumini și forme, explică arhitecta.

    Ca să obții pe balcon un iluminat exterior nu doar eficient, ci și plăcut din punct de vedere vizual și care să creeze un ambient confortabil, ține cont de următoarele aspecte.

    1. Combină lumina directă cu cea indirectă și vei obține o atmosferă romantică

    a

    Arhitecta Andra Marinescu recomandă să alegi două surse diferite de lumină pentru balcon, pentru o atmosferă romantică. „Iluminatul direct, ambiental, se poate obține fie prin suspendarea unui corp de iluminat de plafon, fie prin poziționarea unor aplice pe perete, în zone strategice, de preferat frontal”, explică ea.

    b

    Apoi, adaugă surse de lumină indirecte prin mici accente ascunse. „Iluminatul indirect poate fi obținut prin iluminarea obiectelor de mobilier sau a elementelor fixe din amenajare. Astfel, lumina se va dispersa și va crea un iluminat ambiental plăcut”, explică arhitecta.

    2. Pune în valoare locul de luat masa prin surse de iluminat exterior

    c

    Dacă ai suficient spațiu pe balcon încât să-ți încapă un loc de luat masa, atunci pune-l în valoare. „Poți suspenda corpuri de iluminat deasupra”, spune arhitecta Andra Marinescu, astfel încât zona respectivă să aibă parte de o lumină directă, iar restul balconului poate rămâne în lumină difuză.

    3. Profită de extremități, balustrade și colțuri

    d

    Într-un balcon deschis cu balustradă, poți folosi acele ghirlande luminoase pe bază de baterii care se găsesc în toate marile magazine de mobilier. „Prin iluminarea extremităților, a balustradelor și a colțurilor poți obține atât un efect de design, cât și unul funcțional”, explică Andra. Asta pentru că pot oferi un nivel suficient de luminozitate pentru a sta la un pahar de vin, afară.

    e

    Și corpurile de iluminat poziționate pe pardoseală contribuie la ambient, spune arhitecta. Cel mai des întâlnite în balcoanele deschise sunt corpurile de tip felinar, cu lumânări din ceară sau electrice. Însă, dacă vrei o amenajare mai elegantă, poți aduce chiar și un lampadar într-un colț de balcon.

    4. Folosește corpuri speciale de iluminat pentru exterior

    Un aspect foarte important de iluminat exterior este protecția la umezeală a corpurilor. „Corpurile trebuie să aibă factor de protecție la umezeală reprezentat de un cod, IP (International Protection Marking), care aradă gradul de etanșeitate”, explică Andra Marinescu. Conform arhitectei, caută-le pe cele cu IP 44, IP 45 sau IP 46 pentru un balcon deschis.

    r

    În termeni mai specifici, cele două cifre ce urmează după „IP” au semnificații diferite. Prima indică gradul de protecție împotriva pătrunderii corpurilor străine solide, conform luminam.ro. Corpurile cu valorile indicate de arhitectă sunt protejate împotriva pătrunderii corpurilor cu un diametri de un mm și mai mari, cum ar fi instrumente și sârme.

    Iar a doua cifră indică gradul de protecție împotriva pătrunderii apei. Conform ghidului luminam.ro, corpurile cu IP 44 sunt protejate împotriva apei care stropește în toate direcțiile, cele cu IP 45 sunt protejate împotriva curentului de apă cu presiune joasă din toate direcțiile și cele cu IP 46 sunt protejate împotriva inundării temporare cu apă.

    5. Folosește lumina să marchezi trecerea din interior spre exterior

    f

    Aplicele de perete de tip wall-washer sunt o alegere bună pentru a conecta spațiul interior de cel exterior”, spune Andra. Ea recomandă să subliniezi ieșirea pe balcon cu un astfel de corp de iluminat.

    6. Alege întotdeauna LED

    Andra Marinescu recomandă corpurile cu becuri LED nu doar ca soluție de iluminat exterior, ci și pentru interior. Care sunt avantajele? „Consumul mai mic și durata de viață mai mare”, spune ea.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments