TURURI DE CASE

Bucătărie separată de living prin glasvand și o terasă ultra-cozy în amenajarea unei case tip duplex din Cluj-Napoca

publicat pe 10 mai 2021

    Nume, profesie: Sonia Silvaș, consultant în management/manager proiect
    Oraș: Cluj-Napoca, cartierul Dâmbul-Rotund
    Tip de locuință: Casă tip duplex
    Suprafață totală: 120 metri pătrați, cu o curte de 130 metri pătrați
    Stă aici din: februarie 2020
    Împarte casa cu: Dragoș, iubitul ei

    Liniștea și vegetația din zonă au fost primele lucruri care le-au atras atenția Soniei Silvaș și iubitului ei, Dragoș, la casa în care s-au mutat în februarie 2020, după aproximativ un an de căutări și încă un an de amenajări. Era turnată doar fundația pe atunci, în schimb îi mulțumea faptul că se afla pe o străduță cu case vechi, aproape de pădurea Hoia-Baciu și, totodată, relativ aproape de o arteră principală a orașului.

    Construcția este o casă tip duplex, într-un complex privat de opt duplexuri. Are 120 metri pătrați utili în total, cu parter, etaj și o mansardă încă în lucru, dar și o curte proprie de 130 metri pătrați în care Sonia a amenajat o terasă de vis. „Casa a fost preluată de la dezvoltator semifinisată, prin urmare de procesul finisării ne-am ocupat noi”, povestește ea. Și nu a fost un proces prea simplu.

    Amenajarea a fost presărată cu dificultăți

    living dining open space sonia silvas
    Tot parterul este dedicat activităților de zi, iar compartimentarea a fost făcută în așa fel încât spațiul să rămână luminos

    În afara faptului că lucrările au durat aproximativ un an, Sonia și iubitul ei au trebuit să gestioneze colaborarea cu furnizorii și echipa de muncitori. Situația a fost un pic dificilă. Au trecut prin două echipe, căci la prima s-au văzut nevoiți să renunțe din cauza nerespectării termenelor de predare și a calității lucrărilor. Asta le-a prelungit timpul de execuție: a fost nevoie de refacerea unor lucrări, s-au confruntat cu întârzieri recurente din partea furnizorilor și, până la urmă, au terminat toată amenajarea cu o întârziere de două-trei luni.

    Investiția totală a fost de 40.000 euro la final, când au tras linie. Dar a meritat pe deplin toată aventura, căci acum Sonia descrie casa asta ca fiind acasă: „este locul în care abia aștept să revin, chiar și după plecări mai scurte de weekend, în care este cel mai liniște și frumos”.

    Bucătăria și livingul sunt despărțite de un glasvand

    Zona de parter se desfășoară pe o suprafață de 50 metri pătrați și este întru totul dedicată activităților de zi. Aici sunt holul, bucătăria, separată prin living de un perete glasvand care lasă lumina naturală să pătrundă din abundență în spațiu, zona de dining și o baie mică, de serviciu. Glasvandul a fost făcut la comandă de Casa Fierarilor, care s-a ocupat și de balustrada de pe casa scării.

    parter_dining silvas sonia
    Tot la parter există și o masă de dining, iar pentru delimitarea zonei, Sonia a acoperit peretele cu fototapet

    Și pentru că toate acestea comunică între ele din punct de vedere vizual, Sonia a ales să le coordoneze cromatic, prin culori neutre, cu nuanțe reci presărate din loc în loc prin diverse accesorii și accente de lemn natur peste tot.

    La etaj e concentrată zona de noapte, așa că cei 50 metri pătrați sunt împărțiți în două dormitoare și o baie. „Aș zice că e un aer romantic în dormitorul matrimonial, prin combinația de culori complementare roz-verde și accentele aurii”, explică Sonia.

    Iar celălalt dormitor este pentru oaspeți și include elemente shabby-chic, cum ar fi tapetul cu motive vegetale în nuanțe deschise, pastelate. „Baia de la etaj am dorit să o păstrăm în nuanțe neutre, care să treacă testul timpului și peste ani”, detaliază proprietara.

    baia de la mansarda
    Baia de la mansardă e echipată cu duș și decorată în nuanțe neutre
    mansarda
    Mansarda are o suprafață totală de 20 metri pătrați și e compusă dintr-o cameră și o baie

    Casa are și o mică mansardă de 20 metri pătrați, unde se află o a treia baie și un spațiu pentru depozitare.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Per ansamblu, este o amenajare în stil modern, dar cu accente scandinave în zona parterului, prin mobilierul de bucătărie, culorile neuter de gri-lemn care domină spațiul, baia și mobilierul de living simplu, cu linii drepte. Zona de etaj este la fel în stil modern, dar aș zice cu un aer romantic în dormitorul matrimonial și cu elemente shabby-chic în dormitorul musafirilor.

    Inspirație: Inspirația principală este din natură, în fiecare încăpere se regăsesc lemnul și plantele care să însuflețească încăperile. Practic am încercat să incorporăm în décor cât mai multe materiale naturales au forme și culori care se regăsesc în natură. Și Pinterest, aș zice 🙂

    Elementul preferat: Fototapetul din zona de dining, propus de cei de la Etaj4 și montat de cei de la Daisler din Cluj-Napoca. Calitatea printului este ireproșabilă, iar idea unui astfel de perete-accent în zona de luat masa mi se pare genial – te transpune în natură și îți dă o senzație de calm și liniște, atmosfera ideală pentru savurat o masa alături de cei dragi.

    Cea mai mare provocare: Colaborarea cu furnizorii și echipa de muncitori contractată pentru finisaje.

    Cel mai bun lucru iarna: Deși vara casa e răcoroasă, iarna se comportă foarte bine, în sensul că nu au loc pierderi de căldură pe nicăieri, deși la parter este o suprafață vitrată destul de mare, dar poți sta confortabil fără să-ți fie frig la o temperatură optimă de 22 grade Celsius.

    Cel mai bun lucru vara: Casa este foarte bine izolată termic, iar la parter ai parte de o oază de răcoare, față de temperaturile de afară. Vara ne bucurăm de mica terasă din curte, cu acces din living și bucătărie pentru care avem în plan anul acesta să amenajăm o copertină din grinzi de lemn.

    Cel mai mare răsfăț: Mobila de bucătărie a fost cea mai costisitoare fiind pe comandă, din MDF vopsit și deși inițial nuanța de gri mi s-a părut prea închisă, între timp am ajuns să o îndrăgesc.

    Proiecte DIY pe care le-ai făcut pentru casa ta: Ar fi cele două tablouri din dormitorul matrimonial vopsite în acrilic. Ca execuție îmi aparțin, ca idei sunt inspirate din creațiile altora. Rama oglinzii din baia de la etaj – vopsită în argintiu. Rafturile din mansardă sunt făcute de Dragoș.

    Acasă înseamnă: După 10 ani de stat în chirie, acum ACASĂ este locul în care abia aștet să revin, chiar și după plecări mai scurte de weekend, în care este cel mai liniște și frumos.

    Casa ta în cinci cuvinte: Cozy, plăcută, unitară (în mare parte), caldă, armonioasă.

    Resurse, link-uri, site-uri de unde ai luat mobila: Ikea, The Home, Vivre, Luminam, Urban Woods, Jysk, Bonami, One Living, Casa Fierarilor.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments