Proiecte

Before&after: un apartament întunecat și rece a devenit cuib pentru o familie cu un copil

Mobilă închisă la culoare, pereți albi și terni și o bucătărie prea mică pentru o familie cu un copil – așa arăta înainte acest apartament cu trei camere și terasă dintr-un bloc nou construit în sudul Bucureștiului. În ciuda suprafeței generoase de 90 metri pătrați utili, spațiul părea neîncăpător și neprimitor. După numai trei luni, el a devenit un adevărat cuib pentru un cuplu de antreprenori și copilul lor, un loc în care se regăsesc și se simt cel mai confortabil.

Principala lor dorință atunci când au transmis brief-ul studio-ului de design Piano:terra a fost să obțină un spațiu aerisit, care să le reflecte personalitățile, locul perfect în care să se retragă după o zi stresantă la birou. Mai mult decât atât, fiecare membru al familiei și-a dorit un loc al său.

„Pentru ei, casa nu este un spațiu emblematic, cu care să impresionezi prietenii, casa este un loc care te primește și te relaxezi”, povestește arhitectul Gabriel Ciobanu.

Așa că echipa a mizat pe un design în stil contemporan, împletit cu elemente din povestea fiecăruia.

Pentru ca totul să fie personalizat, dar și extrem de funcțional în acest apartament cu terasă, designerii au preferat să folosească în amenajare mai multe piese de mobilă făcute pe comandă, pentru care au colaborat cu Furniture Vision.

Iar pentru prima încăpere pe care o vezi atunci când pășești în apartament, livingul, au gândit o canapea cu o minibibliotecă integrată la spate. „Pentru că în clipa în care pășești în casă, privirea ajunge în living, a trebuit să creăm o zonă-tampon între cele două spații, astfel încât să poți vedea totuși livingul, dar să nu observi spatele unei canapele”, explică arhitectul de la Piano:terra.

Tot în living, echipa a concetrat depozitarea într-un singur corp lung din MDF, care servește și drept comodă pentru televizor, dar și consolă pentru hol. Deși acesta acoperă tot peretele opus canapelei principale, el nu aglomerează vizual spațiul, căci blatul superior are o grosime de doar trei milimetri, ceea ce a atenuat din masivitate.

Bucătăria a fost recompartimentată și extinsă

Bucătăria a fost cea mai mare provocare în amenajare, povestește Gabriel. Dacă înainte avea o suprafață de opt metri pătrați, acum, după recompartimentare, măsoară 11 metri pătrați. Echipa a vrut să creeze un spațiu funcțional, valorificat la maximum în ceea ce privește locurile de depozitare, și în același timp încăpător, pentru ca toată familia să poată sta la masă.

Dormitorul matrimonial a fost conceput astfel încât cei doi pereți comuni cu baia și dressingul să fie un tot unitar. Așa că designerii au placat peretele băii și al ușii cu același material din care a fost făcut și dressingul.

Tot aici, au introdus elemente romantice, cum sunt lămpile și capitonajul patului, astfel că această cameră a devenit oaza de relaxare a părții feminine a cuplului.

Pentru camera copilului, care este fan al echipei naționale de handbal feminin, forma hexagonală a mingii de handbal a fost principala inspirație. Ea se regăsește în depozitările suspendate de deasupra biroului, dar și în blatul biroului, unde hexagonul este făcut din rășină fosforescentă care noaptea dă o lumină difuză.

Hexagonul este prezent și în rafturile corpului de depozitare din baie, unde designerii au mizat pe forme geometrice și au aplicat pe perete o ilustrație cu cerb.

baia matrimoniala gray greige
Peretele cu lavoarele este placat aproape integral cu oglindă, ceea ce crează iluzia de spațiu mai mare

Baia matrimonială păstrează firul roșu al amenajării, cu nuanțe neutre de gri, greige și alb.

Terasa a devenit loc de adunare pentru toată familia

apartament cu terasă
Toate cele trei camere au acces la terasă

Toate celei trei camere din apartament au acces către terasa de 22 metri pătrați, devenită spațiul de întâlnire pentru toată familia. Pentru ca ea să poată fi folosită indiferent de anotimp, designerii au aclimatizat-o și au închis-o cu panouri din sticlă culisante, astfel încât terasa să poată fi deschisă parțial sau total. Aici, televizorul, canapeaua și șemineul au fost dorințe ale părții masculine a cuplului, așa că terasa a devenit spațiul lui de relaxare.

În trei luni, apartamentul a fost renovat complet, de la modificarea instalațiilor de curent și a celor de apă, până la schimbarea finisajelor și mobilei din toate camerele și la recompartimentarea bucătăriei. Bugetul s-a ridicat la 50.000 de euro.

Tips&Tricks de la Gabriel Ciobanu, arhitect Piano:terra:

  • Atunci când folosești depozitări care se pierd în perete, creezi iluzia de spațiu mai mare;
  • Poți amesteca culori reci și calde într-o amenajare, pentru că se ponderează una pe alta;
  • Dacă vrei să obții un spațiu relaxant, adaugă accentele de culoare prin intermediul pieselor mici de mobilier și al decorațiunilor;
  • Alege clar obiectele în care dorești să investești o sumă mai mare: luminile, fotoliile, covoarele;
  • Comandă din timp obiectele, pentru ca ele să vină când constructorul a terminat.

Spune-ți părerea

avatar
  Subscribe  
Notify of
ULTIMELE ARTICOLE