DESIGN INTERIOR

Toate lucrurile de care să ții cont într-un living și 13 idei de amenajare

publicat pe 11 nov. 2020

    Când ai o cameră goală în față și multe idei în minte, parcă nici nu știi de unde să-ncepi amenajarea livingului. Pare un proiect frumos, dar destul de complicat de realizat fără ajutorul unui specialist. Ca să îți fie mai ușor, detaliem mai jos cei mai importanți pași, îți aducem sfaturi de la designeri și arhitecți și, la final, îți dăm și câteva idei de amenajare pentru living așa încât să creezi un spațiu în care te simți cu adevărat bine.

    Cum stabilești cromatica / Stiluri de amenajare / Cum alegi mobilaReguli pentru decorațiuniSoluții pentru un living mic / Cum amenajezi un living cu bucătărieCum amenajezi un living dreptunghiular / Cele mai comune greșeli 13 amenajări pentru living din arhiva Lovedeco

    Cum să alegi paleta de culori pentru living

    Înainte să te apuci de treabă, specialiștii recomandă să îți faci un plan clar pentru paleta de culori pe care urmează să o folosești în living. La el te vei întoarce de fiecare dată – și atunci când alegi finisajele, și atunci când cumperi mobila, și atunci când alegi decorațiunile.

    Paleta cromatică din living trebuie să pornească de la un mix de factori: preferințele tale, semnificația emoțională a culorilor alese și contextul amenajării, de la dimensiuni, la stil. În primul rând, trebuie să definești clar rolul livingului.

    idei amenajare living culori
    Un living poate fi multifuncţional, iar paleta cromatică trebuie să se adapteze

    De exemplu, pentru un living dedicat relaxării, cititului și meditației, orientează-te spre culori pastelate, care să nu stârnească emoții intense. Dacă vrei să socializezi și să te uiți la filme cu prietenii, nu aduce prea multe culori care să distragă atenția. Iar dacă folosești livingul ca birou de lucrat de-acasă, joacă-te cu nuanțe neutre și pete de culoare, sfătuiește designerul de interior Raluca Pavel de la Four Design Studio.

    mobilier living neutru
    Alege piesele de mari dimensiuni în culori neutre, atemporale

    Un sfat important este să nu te bazezi prea tare pe tendințe atunci când alegi culorile. Designerul de interior Iulia Văculișteanu de la Designful recomandă să te orientezi mai degrabă spre gusturile personale și context: alege piesele de mari dimensiuni în culori neutre, ca să se potrivească ușor cu accesoriile în nuanțe tari.

    fotoliu rosu
    Nu exagera cu roşul în living. Un fotoliu e suficient

    Ia în considerare emoțiile pe care ți le stârnesc anumite culori. Nuanțele tari de roșu, portocaliu și galben pot suprastimula nervii, pe când prea mult negru sau maro pot aduce stări de anxietate și tristețe. Iulia înclină cel mai mult spre culorile neutre și cele pastelate, căci ele îți vor asigura buna dispoziție, indiferent cât timp petreci în cameră. Iar odată ce ai stabilit paleta cromatică, îți vor veni mult mai multe idei de amenajare pentru living.

    Alege un stil de design preferat, pentru o amenajare coerentă în living

    Ca să sortezi mai simplu prin multitudinea de idei de amenajare pentru living pe care le-ai găsit pe Pinterest sau diverse site-uri, alege din prima un stil pe care vrei să-l urmezi. Fie el clasic, modern, scandinav sau provensal – îți va dicta toate achizițiile următoare, de la parchet, la decorațiunile de pe rafturi.

    Asta pentru că stilurile de design interior vin cu o mulțime de particularități. În funcție de preferatul tău, vei putea alege mai ușor materialul din care vrei să fie făcută mobila, imprimeurile și texturile pentru accesoriile textile și chiar numărul de piese de mobilier.

    Ce nu trebuie să lipsească dintr-un living modern

    living modern
    Alege nuanțe asemănătoare pentru piesele de mobilier și pune accentul pe decorațiuni

    De exemplu, dacă îți dorești un living în stil modern, alege nuanțe naturale și mobilier practic, asezonat cu câteva decorațiuni deosebite – o vază mare, din sticlă sau câteva tablouri cu rame aurii. Începe amenajarea cu mobilă în alb și negru și adaugă câteva accente de culori saturate. Mobilierul în linii drepte – scaune, fotolii și mese cu picioare subțiri sunt caracteristice stilului modern.

    Cum să amenajezi un living în stil clasic

    Amenajare living in stil clasic
    Inspiră-te din acest apartament din Iași, care îmbină elemente clasice, moderne și industriale

    Pe de altă parte, într-un living clasic, formele organice sunt baza. Alege piese de mobilier rotunjite, cu îmbinări de forme și volume diferite Mobilierul clasic este întotdeauna sculptat. Poți vedea asta în detaliile de pe cotierele fotoliilor, picioarele meselor, ramele oglinzilor și chiar în modelul clanțelor. Caracteristici care se aplică și când vine vorba de accesorii de casă – oglinzi, rame de tablouri, sistemul de prindere al draperiilor – sau de finisaje.

    Câteva principii pentru un living scandinav

    idei amenajare living stil scandinav
    Plantele de interior aduc multă viață într-un design scandinav

    Dacă vrei un living în stil scandinav, trebuie să ții cel mai mult cont de funcționalitate, organizare și lumină. Alege un ambient cald, în care, de la textile, lumină, materialele finisajelor – toate contribuie la hygge sau starea de bine. Multe idei de amenajare pentru un living scandinav pornesc de la o paletă cromatică deschisă, unde predomină albul. La capitolul materiale, cel mai bine alegi lemnul natur, pentru că încălzește spațiul.

    Cum amenajezi un living în stil provensal

    living in stil provensal pereti
    Materialele cu aspect nefinista, învechit sau antichizat aduc un farmec aparte

    Amenajarea unui living în stil provensal înseamnă mobilier masiv, materiale naturale și multă libertate la capitolul accesorii de casă. Într-un astfel de living găsești cu precădere materiale naturale și texturi cu aspect nefinisat, antichizat. Poți găsi lambriuri din lemn aplicate pe pereți și mobilă din lemn sau fier forjat. Paleta de culori este inspirată de nuanțele naturale regăsite la malul mării: alb, bej, albastru deschis, verde deschis și culoarea florilor de lavandă.

    Tips&tricks să alegi piesele de mobilier perfecte pentru living

    Poate ți se va părea contraintuitiv, însă un criteriu important atunci când alegi mobila din living sunt pasiunile tale, spune arhitectul Alexandru Bucur de la Interiology. El spune că ocupația care e cea mai importantă pentru tine îți va contura zona principală și implicit piesele de mobilier necesare – restul se vor derula în jurul ei.

    Mobilier de living scandinav - Studio 2.1 Bucuresti
    Dacă îți place să citești, un fotoliu amplasat lângă fereastră e esențial

    De exemplu, dacă îți place să citești, cu siguranță vei avea nevoie de un fotoliu confortabil plasat lângă fereastră, și lângă el un lampadar, ca să citești confortabil indiferent de momentul zilei. Pentru un pasionat de muzică, sistemul audio va conta cel mai mult – așa că trebuie plasat într-un colț mai intim, lângă canapea.

    Amenajare open space duplex modern_Studio2.1 Bucuresti (1)
    Open space cu șemineu încastrat în mobilier, amenajat de Studio 2.1.
    Foto: Sabin Prodan.

    „Dacă ești pasionat de filme, jocuri video sau sporturi televizate, amenajează livingul în jurul sistemelor audio-video și ține cont de cum desfășori activitatea – singur sau cu prietenii? Câți prieteni? Rămân, de obicei, și la cină?”, spune Alexandru.

    living dining
    Arhitecții Craftr concep piesele pe comandă într-o notă unitară cu întregul proiect. Foto: Mihai Theodor Sava.

    Dacă îți place să ai mereu musafiri în casă și să-ți inviți apropiații la masă, atunci e recomandat să pui mai mult accentul pe o masă cu scaune, iar livingul va avea și funcție de dining.

    Totuși, funcționalitatea primează întotdeauna

    Conform arhitectului Andrei Argeșanu de la Pure-Mess Design, strictul esențial sună cam așa: canapea, fotolii, măsuță de cafea și comodă TV. Abia apoi adaugi alte elemente, dacă ai spațiu și dacă ți le dorești: mobilier pentru servirea mesei, depozitări deschise cu rol funcțional și decorativ, ori un birou pentru lucrat de-acasă.

    După ce ai stabilit deja ce pasiuni ai și ce fel de mobilă de living este compatibilă cu ele, ține cont de funcționalitate. Începe să amplasezi strategic diversele obiecte de mobilier pe care le dorești, astfel încât să compui zonele de activitate dorite de tine, sfătuiește arhitecta Cristina Caradim de la Studio 2.1.

    Dansul cu mobila prin living

    Poziționarea mobilei în living e în sine un pas important. Cel mai bine e să alegi locul fiecărui obiect încă dinainte să îl cumperi, ca să nu ai surprize neplăcute apoi și să trebuiască să returnezi ceva ce nu mai încape în spațiu. O metodă simplă este să iei dimensiunile piesei pe care vrei să o cumperi și să desenezi pe podea forma ei cu hârtie adezivă.

    idei amenajare living mic oglinzi
    Oglinzile reflectă lumina și fac spațiul să pară mai mare. Foto: Simona Ungurean

    Piesele alese trebuie să fie și ele într-un raport proporțional corect cu spațiul pe care îl ai la dispoziție. Dacă ai un living mic, de exemplu, nu-i recomandat să vii cu piese de mobilier masive. Ci, dimpotrivă, să alegi obiecte multifuncționale și să te limitezi doar la cele esențiale.

    Când spațiul cu care lucrezi e puțin atipic, nu lăsa asta să-ți limiteze colecția de idei de amenajare pentru living. De multe ori, piesele de mobilier din magazine nu se potrivesc deloc în spațiul tău, așa că cel mai bine îți faci ce ai nevoie cel mai mult pe comandă.

    Câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi decorațiuni potrivite pentru living

    Acum că ai terminat cu mobila, probabil vei simți nevoia de câteva decorațiuni care să dea mai multă viață spațiului. Un prim criteriu în alegerea obiectelor de decor pentru living este dimensiunea încăperii. De exemplu, dacă ai un living mic, poți decora cu oglinzi ca să creezi iluzia de spațiu.

    Și dacă numărul de metri pătrați este incompatibil cu pasiunea ta pentru plante în ghiveci, poți face un compromis și să decorezi doar cu una sau două plante de dimensiuni medii sau mari, plasate într-un colț al livingului. În general, cel mai important atunci când alegi obiecte de decor pentru living este să le coordonezi cu stilul de amenajare ales la început.

    Cum amenajezi un living cu bucătărie open space

    Însă nu toate livingurile sunt egale, unele fac spațiu comun cu zona de bucătărie. Și ca să ai un living cu bucătărie în care zonele sunt bine delimitate, însă într-un mod armonios, care nu fragmentează vizual locul, trebuie să ții cont de câteva lucruri.

    living cu bucatarie open space
    Arhitecții au ales mobilă în stil minmalist și pentru bucătărie, și pentru living Foto: Andrei Tudoran

    De exemplu, poți crea unitate dacă alegi piese de mobilier în aceleași nuanțe și pentru living și pentru bucătărie. Mai exact, dacă alegi mobilier modern în bucătărie, adu același design și în zona de zi. Pe acest principii au mizat și arhitecții Cristina și Radu Caradim de la Studio 2.1 atunci când au amenajat acest duplex.

    Și electrocasnicele pe care le vei folosi în bucătărie contează, pentru că ele vor fi vizibile din sufragerie. E important să optezi pentru unele incorporabile, pe care să le „ascunzi” după ușile închise ale dulapurilor, astfel încât să nu deranjeze vizual.

    Sorina Fredholm și-a instalat o insulă de bucătărie care să-i ofere mai mult spațiu de gătit, dar și să delimiteze spațiile

    Iar ca să delimitezi mai bine zona de zi de cea de gătit, alege o insulă de bucătărie, așa cum a făcut Sorina Fredholm la ea acasă.

    Tips&tricks pentru amenajare într-un living mic

    Dacă nici nu ai prea mulți metri pătrați la dispoziție să te desfășori cum ți-ai dori, atunci îți recomandăm să respecți trei mari principii de amenajare pentru un living mic.

    Prima regulă este less is more (mai puțin înseamnă mai mult). Păstrează un număr strict de elemente de mobilier de bază: canapea, bibliotecă, masa televizorului, măsuța de cafea, un fotoliu pentru relaxare și câteva rafturi pentru cărți. Înlocuiește clasicul covor care acoperă toată podeaua cu unul de dimensiuni mici, ca o tușă de culoare. Sau, de ce nu, lasă parchetul liber.

    A doua regulă este să păstrezi un echilibru în toate. Folosește culori neutre atât pentru pereți, cât și pentru parchet, ca să creezi senzația de spațiu mai mare. Dar poți încerca și culori puternice, cum ar fi un perete într-o culoare puternică în zona în care este așezat televizorul – care oferă adâncime camerei. Sau un covor de dimensiuni mici multicolor.

    A treia regulă este poate și cea mai importantă: personalizează. Nu aplica sfaturi de design care nu se potrivesc cu stilul tău sau al familiei tale, folosește obiecte de decor care adaugă o notă personală camerei, de la vaze, la tablouri și ilustrații, și culori care te fac să te simți acasă.

    Sfaturi de amenajare pentru un living dreptunghiular

    Procesul de amenajare în cazul unui living dreptunghiular e ceva mai dificil, dar nu imposibil. Designerul de interior Diana Dragne ne-a dat câteva sfaturi care să ușureze totul.

    În primul rând, stabilește funcționalitățile încăperii. Unii preferă livingul doar pentru socializare şi televizor, dar el poate avea şi o componentă de gaming, poate cuprinde zona de dining sau poate fi folosit şi ca birou.

    Din momentul în care ştii ce mobilier ai nevoie, poţi începe să testezi diferite tipuri de aranjamente. Cu un software intuitiv, poţi face un plan 2D în care să ajustezi dimensiunile pieselor la mărimea livingului tău.

    garsoniera galbena
    Livingul creat de arhitectul Irina Radu de la iDecorate arată echilibrat, chiar dacă este lung şi îngust

    Apoi, identifică fluxurile de circulație. Într-un living dreptunghiular, încăperea este îngustă și lungă. Diana recomandă ca principalul flux de circulație să fie prin mijlocul camerei și să așezi mobilierul pe margini, sprijinit de pereți.

    ghid amenajare living dreptunghiular
    O distanţă corectă menţine sănătatea ochilor

    Nu uita să potrivești dimensiunea TV-ului cu cea a camerei. O distanță prea mică poate dăuna vederii, așa că ghidează-te după dimensiunile recomandate mai sus.

    Un detaliu important este lumina, încearcă să o poziționezi strategic. O cameră lungă e greu de luminat cu un singur corp montat central, așa că adaugă și un lampadar sau alte tipuri de lumini, preferabil calde, care să completeze necesarul din încăpere.

    Cele mai comune greșeli de amenajare în living

    Conform mai multor designeri și arhitecți, avem tendința să facem cu toții aceleași greșeli când amenajăm livingul. De exemplu, poate că te-ai gândit să alegi toată mobila din același set. Arhitecta Beatrice Marta, de la Something We Design, atrage atenția că asta va da impresia că ești într-un showroom rece, nu într-o sufragerie.

    Pe de altă parte, poate ai tendința să combini prea multe imprimeuri în amenajare. Arhitectul Sergiu Califar, de la Pure-Mess Design, îți sugerează să alături modele de imprimeu cu texturi uni sau în culori contrastante, în loc să pui un model cu romburi lângă unul cu flori.

    La capitolul mobilier, cea mai comună greșeală este alegerea pieselor masive .„O canapea prea mare poate ocupa foarte mult din spațiu, ceea ce îl va face mai puțin util, iar zonele de circulație vor fi sufocate”, spune designerul Cosmina Nidelea, de la Chiral Interior Design Studio.

    Corpurile de iluminat și ele trebuie dispuse în încăpere după o anumită logică. O greșeală comună este să le amplasezi la întâmplare sau să te rezumi la un corp de iluminat central, fără să adaugi lumini de accent.

    Și poate cel mai des întâlnită greșeală de amenajare în living este alegerea unui covor prea mic. De multe ori, el este elementul care completează întregul decor, însă avem tendința să îl alegem prea mic și să îl punem în fața canapelei. El trebuie să fie suficient de mare cât să încapă pe el măcar picioarele din față ale canapelei și să facă legătura dintre aceasta și celelelalte piese: un fotoliu, o măsuță de cafea.

    13 idei de amenajare pentru living, din tolba Lovedeco

    Dacă te-ai lămurit deja cu stilul, culorile, funcțiile pieselor de mobilier pe care le dorești, atunci poți trece la idei de amenajare pentru living din care să te inspiri.

    1. Living industrial într-un fost atelier de croitorie din București

    Luana Băsulescu locuiește în București, într-un apartament cu trei camere amenajat într-un fost atelier de croitorie. Iar dacă aveai nevoie de idei de amenajare pentru un living industrial, al ei este cea mai bună inspirație. Pe lângă înălțimea mare a camerelor, spațiul pare și mai mare datorită structurilor din geam care despart camerele. A decopertat pereții și i-a vopsit în alb, apoi a pus podea din lemn pentru a încălzi puțin spațiul. Și-a dorit o amenajare în stil industrial, atât pentru living, cât și pentru restul camerelor.

    2. Pereți din sticlă și minibar suspendat într-un living modern

    În apartamentul Ioanei Vasîi, owner Animaletto Pizza Bar, sunt pereți din sticlă și cărămidă salvată din fosta Fabrică Ventilatorul, o masă de dining realizată dintr-un lemn vechi, dar și un minibar suspendat. Are geamuri grandioase care duc către zona de dining, apoi către living și sfârșesc în bucătărie, iar din el îți poți lua idei de amenajare pentru un living modern.

    3. Livingul dintr-o casă de vis de la marginea Bucureștiului

    O familie de bucureșteni s-a mutat într-o casă aproape de lacul Vadul Anei, un spațiu ușor atipic față de construcțiile clasice de la noi. Casa este formată din trei cutii conectate în formă de T, îmbrăcate în acoperiș înclinat. Stilul casei este minimalist și nordic, cu o cromatică în nuanțe de lemn natur, gri și mult alb. Livingul este luminos și amenajat cât mai simplu, cu elemente decorative în culori naturale și cu o zonă de dining poziționată lângă un perete realizat din sticlă.

    4. Amenajare pentru living în stil farm house

    Diana Dragne și-a creat alături de soțul ei o casă de vis în Poienarii Burchii, Prahova. Cu un buget de aproximativ 5 000 euro și cu propriile idei, au ridicat casa într-o vară. Casa este un amalgam de proiecte DIY, obiecte realizate de la zero chiar de către proprietari, lucruri cumpărate din IKEA, Jysk, Vivre, H&M Home dar și din magazine second hand. E sursa de inspirație perfectă dacă ești în căutare de idei de amenajare pentru un living în stil farm house.

    5. Tapet, sticlă și detalii aurii într-un living din Sibiu

    apartament Sibiu living
    Idei de amenajări pentru living: pernele decorative și tablourile sunt petele de culoare ale livingului.

    Proprietarul acestui apartament din Sibiu s-a inspirat pentru amenajarea spațiului din multele călătorii pe care le-a făcut în Dubai. Cum luxul și opulența caracterizează hotelurile de primă clasă, așa și locuința lui s-a transformat sub bagheta designerului Laurențiu Paicu într-un spațiu elegant, luminos, cu detalii din marmură, sticlă și finisaje aurii.

    6. Idei de amenajare pentru un living ecletic în nuanțe naturale

    Oana Gociman și iubitul ei, Tudor, s-au mutat în ianuarie 2020 într-un apartament luminos, cu geamuri mari, din Iași. Pasiunea ei pentru nuanțe de bej, marouri și gri-uri, se vede și în piesele de mobilier sau cele decorative pe care le-a ales ca să înfrumusețeze spațiul. La ei poți găsi idei de amenajare pentru un living eclectic. În living lor se regăsește des combinația dintre lemn de tec și ratan, cele două fiind introduse prin măsuța de cafea și fotoliul cumpărate din ZARA Home, covorul din H&M Home și tabureții din ratan luați din IKEA.

    7. Living artistic într-un apartament din Piața Romană

    În apartamentul artsy al Larisei Rățoi, camerele s-au inversat de puțin timp: diningul este fostul living, iar biroul servește acum și ca zonă de zi. Fiecare cameră are câte o culoare, iar în living există un perete de accent în nuanțe de albastru, ce servește drept fundal tablourilor create chiar de proprietară.

    8. Living amenajat în stil parizian

    Anca Dumitrescu locuiește într-un apartament amenajat în stil parizian din primul bloc de locuințe private din București. Livingul, un spațiu înalt și inundat de lumină naturală, e și camera în care își petrecere timpul citind, așa că a construit o bibliotecă până în tavan cu polițe simple IKEA pe care le-a umplut cu cărți și obiecte dragi.

    9. Living tip open space și o grădină interioară

    idei amenajare living industrial
    Canapeaua este de la Divanissimi

    Într-un penthouse din București, arhitecții Raluca și Radu Dofin au gândit o amenajare inspirată din stilul industrial. Aici găsești idei de amenajare pentru un living open space armonios. Pe lângă înălțimea generoasă a spațiului și ferestrele ample, cei doi au adus alte câteva elemente specifice stilului: o paleta cromatică în culori închise și materiale naturale.

    10. Amenajare pentru living cu pete de culoare și figuri geometrice

    open space cu contrast cromati
    Idei amenajări living: canapeaua modulară poate fi reaşezată în funcţie de ocazie

    Mihaela Matei este proprietara unui apartament din cartierul Francez, amenajat în stil minimalist. Tot spațiul este plin de contraste, figuri geometrice și pete de culoare care mai de care. În living, canapeaua supradimensionată, în nuanța galben muștar, este realizată în segmente modulare, astfel încât să poată fi așezată diferit în funcție de ocazie.

    11. Gallery Wall într-un living din Oradea

    open space dining
    Idei de amenajări pentru living: canapeaua galbenă este de la Naturlich.

    Această casă cu două etaje din Oradea este amenajată cu idei de pe Pinterest și arată ca un loft din New York. Stilul zonei de zi, precum și a întregii case, este unul minimalist, ușor scandinav, cu decorațiuni personale, precum gallery wall-ul.

    12. Living cu bucătărie open scape într-un apartament din Stockholm

    Ioana, o româncă stabilită în Stockhlom, locuiește acolo cu chirie într-un apartament cu două camere, în care a amenajat fiecare cameră cu accente scandinave, elegante, dar și industriale. Amenajarea livingului a început de la o masa extensibilă pe care Ioana a dorit să o aibă ca să poată lua masa cu prietenii ei.

    13. Amenajare pentru living destinată înâlnirilor cu prietenii

    Această casă din cartierul Ghencea reflectă îndeaproape pasiunile și caracterul proprietarilor. Designerii de la Next Interior au știut încă de când au cunoscut familia ce urma să locuiască în casă că zona de zi trebuie să fie una destinată întâlnirilor și a socializării. Open space-ul de la parter unește bucătăria, cu zona de zi și cea de dining. Paleta cromatică se bazează pe culoarea gri, fiind în totalitate alegerea proprietarilor. Acesta este condimentat cu accente de galben muștar și detalii din lemn.

    Foto principală: Alexandru Saru, home: Tudor Bura

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *