Apartamente cu 4 camere

Amenajare începută de proprietar și continuată de arhitecți, într-un apartament modern din Băneasa

    Aflat într-un bloc nou din Băneasa, cu finisaje proaspete și sanitare abia montate, acest apartament a fost vizibil îmbunătățit printr-un mix eclectic de materiale. Inițial, proprietarul începuse singur amenajarea și a comandat câteva piese de mobilier, dar a decis apoi să apeleze la ajutorul unui studio de design.

    Arhitectele de la  Miso Architects au adăugat texturi fine de catifea, structuri metalice, vopsea cu efect de beton aparent și panouri melaminate, iar designul este acum unul modern, în ton cu personalitatea și nevoile proprietarului.

    Aici locuiește un tânăr burlac care profesează în domeniul IT, călătoreşte des şi apreciază vinurile bune. Designul a fost adaptat stilului său de viaţă, ţinând cont de faptul că lucrează uneori de acasă şi primeşte des prieteni în vizită.

    Panourile albastre din sticlă au fost vopsite cu gri.

    Amenajare modernă, cu accente masculine

    În aprilie 2019, când și-a cumpărat acest apartament (80 metri pătrați) cu patru camere în Băneasa, tânărul a început singur procesul de amenajare. După ce și-a comandat mobila de bucătărie și pe cea de dormitor, și-a dat seama că nu poate duce la bun sfârșit acest proces și a apelat la arhitectele Sorana Leru și Mihaela Tampiza, de la Miso Architects. Acestea au avut sarcina de a crea o amenajare modernă, cu finisaje de calitate și accente masculine.

    living cu lemn
    Panourile melaminate dau un aer cald amenajării.

    Sorana și Mihaela au preluat apartamentul în stadiul în care parchetul era deja montat, pereţii erau vopsiţi alb, iar băile erau și ele finisate. Acestea au necesitat doar modificări punctuale.

    Nu am realizat nici un fel de modificări de compartimentare, partea de şantier a presupus doar completări la instalaţia electrică, nuanţarea şi vopsirea pereţilor de accent”, povestește Sorana.

    De regulă, cele două arhitecte merg cu clienții la diverși furnizori pentru a alege materialele, culorile și texturile ce urmează să definească viitoarea amenajare. De data aceasta, proprietarul le-a dat mână liberă: „Am vrut să ne asigurăm că fiecare decizie este cea mai bună opţiune posibilă”, spune Mihaela.

    Amenajarea holului, o provocare

    Amenajarea este una modernă, unde regăsim o combinaţie de elemente elegante (texturi fine de catifea) şi industriale (structuri metalice, vopsea cu efect de beton aparent). Nu au lipsit însă provocările. Cea mai mare a constat în mobilarea holului de acces, un spaţiu mic şi îngust care, la prima vedere, părea că nu va putea cuprinde prea multe locuri de depozitare.

    hol modern
    Tavanul și parțial pereții holului au fost placați cu panouri din PAL.

    O altă provocare pentru cele două arhitecte a fost să creeze un ambient cât mai potrivit în camerele deja mobilate, fără să intervină prea mult. Din punct de vedere tehnic, placările tavanului cu PAL melaminat au fost un adevărat test, fiind greu de montat în contextul carcasei de rigips existente, povestesc Sorana și Mihaela.

    Finisaje premium și buget exclusivist

    Bugetul investit în amenajare a fost de 70.000 euro, în care au fost incluse finisaje și materiale de cea mai bună calitate: panourile din PAL de pe pereți și tavan sunt de la Cleaf, iar fronturile cu efect de beton ale comodei TV din living sunt importate din Italia de firma Cressent. Aceste fronuri se numesc Ares, iar textura lor este inspirată din zidăria urbană ce caracterizează arhitectura industrială.

    Toate acestea sunt asortate cu piese din MDF şi structuri metalice finisate în nuanţele pereţilor, cu vopsea lavabilă San Marco. Scopul a fost de a diminua impactul vizual al grinzilor existente. Acestei panoplii de materiale și finisaje i-a fost adăugată și vopseaua decorativă cu efect de beton, model Cameleo, de la Elegance Décor, care dă amenajării un aer industrial.

    Și mobilierul este premium

    Cea mai spectaculoasă cameră, în opinia arhitectelor, este livingul. Acesta se remarcă prin placările cu PAL melaminat, puse în valoare de oglinzile frumos iluminate, pe fundalul vopselei decorative de tip beton aparent.

    Biblioteca, realizată pe comandă, are un design şi o cromatică gândite astfel încât să se contopească cu stâlpul de rezistență din stânga şi cu grinda de deasupra.

    Canapeaua, modelul Swing de la Divanissimi, este o prezenţă extrem de elegantă datorită formei şi a combinaţiei de materiale din care a fost realizată. În completare, arhitectele au integrat piese de mobilier marca Gallery Direct: comoda cu blat de piatră, măsuţele de cafea cu structura de metal şi blaturi de oglindă, fotoliul cu cadru de lemn curbat. Toate compun un ansamblu unitar şi elegant.

    Corpurile de iluminat alese sunt de tip spoturi pe şină, direcţionate astfel încât să pună în valoare câte o zonă sau un anumit element. De exemplu, veioza maimuţică de la Seletii, aduce mister, intrigă şi un strop de copilărie într-un cadru matur. Iar finețea texturii draperiilor și perdelelor dă acel aer cald, de ”acasă”.

    Holul, practic și estetic

    Din living ajungem în holul în formă de L, ce porneşte de la intrarea în casă şi continuă către dormitoare. Amenajarea lui a fost o provocare din cauza formei înguste şi a lipsei de lumină naturală. Sorana și Mihaela a reuşit să îl transforme într-un spaţiu practic, cu ajutorul corpurilor de iluminat şi al fâşiilor de oglindă realizate pe comandă, ce creează senzația de suprafață mai mare.

    hol lung
    ”Fâșiile” din oglinzi dau impresia de spațiu mai mare

    De-a lungul holului, arhitectele au gândit mobilier cu design suspendat, astfel încât să nu încarce spaţiul prea mult, dar în acelaşi timp să asigure suficiente zone de depozitare.

    Un impediment iniţial a fost panoul de distribuţie, pe care am decis să îl mutăm în bucătărie, pe partea cealaltă a peretelui, şi panoul electric pe care l-am ascuns în spatele lamelelor, cu un sistem prin care să poată fi accesat în caz de nevoie, povestște Sorana.

    „Vedetele holului” sunt de departe suporturile de sticle de vin de la Calligaris. Designul acestora este gândit astfel încât să pună sticlele în valoare și să poată fi amplasate de-a lungul unui perete sau într-un spaţiu îngust, fără să incomodeze tranzitul.

    hol suport sticle de vin
    Suportul de sticle este de la brand-ul Calligaris.

    Intervenții-cheie

    Chiar dacă bucătăria era deja mobilată şi utilată, proprietarul și arhitectele au simțit nevoia unor schimbări. Sorana și Mihaela au intervenit cu câteva modificări-cheie: au schimbat uşile corpurilor suspendate cu unele alb mat fără mânere, au înlocuit maşina de spălat vase cu un model încorporat, au schimbat mânerele corpurilor de pardoseală cu unele negre cu design industrial şi au acoperit sticla albastră printată cu o vopsea rezistentă de tip beton aparent, de la San Marco (model Effetto Levogato).

    Mobilierul a fost completat cu o masă albă şi două scaune tapiţate bicolor, realizate pe comandă la Gustav Living, piese ce aduc culoare, textură şi eleganţă întregului spaţiu. În imediata apropiere a mesei se află un perete de accent cu un puternic impact vizual. Finisat cu ardezie Black Line de la Piatra Online, acesta este pus în valoare de aplica de perete orientată către el.

    bucatarie perete negru
    Peretele negru este finisat cu ardezie Black Line de la Piatra Online.

    Dormitoare cu terasă

    În dormitorul matrimonial, Sorana și Mihaela au integrat inspirat patul şi dulapul de haine cumpărate de proprietar. Dulapul a fost înrămat pe toate laturile cu un tip de lamele și vopsea regăsite și pe peretele cu patul, pentru unitatea decorului.

    „Un lucru pe care l-am combătut cu succes a fost lateralul dulapului, pe care am aplicat lamele pentru a-i da un look mai estetic”, spune Mihaela.

    dormitor matrimonial
    Dormitorul matrimonial, înainte și după amenajare.

    Dormitorul de oaspeţi are un aer jucăuș datorită literelor luminoase în formă de ZZZ, amplasate deasupra canapelei extensibile cu imprimeu geometric. Aici arhitectele au realizat un spaţiu generos de depozitare, prin realizarea unui dulap al cărui design liniar este „spart” de o nișă neagră iluminată.

    dormitor de oaspeti
    Litere luminoase sunt realizate de firma Indigo Neon.

    Pentru prietenii veniţi în vizită, a fost creată o zonă de agăţat haine şi lăsat valiza într-o manieră ingenioasă. Măsuţa de cafea adiacentă este multifuncţională datorită ajustării sale pe înălţime şi a fost gândită pentru a putea fi mutată prin casă în caz de nevoie.

    Și dormitor, și birou

    Al treilea dormitor are și rol de birou. În ciuda suprafeței mici, de doar nouă metri pătrați, aici și-au găsit locul un birou încăpător cu spaţii de depozitare, o comodă pe rotile şi o canapea extensibilă cu o formă atipică, de la Moor. De-a lungul peretelui cu look de beton aparent, sunt expuse tablourile mamei proprietarului, amintiri dragi şi pete de culoare vesele.

    Toate cele trei camere de odihnă au câte o terasă, iar fiecare e amenajată cochet cu piese de la Ioooi. Fiecare terasă are un rol: una este loc de luat masa în aer liber, alta este zonă de savurat cafeaua și ultima, amenajată cu canapele comode, este destinată serilor târzii de stat la poveşti.

    În cele două băi ale apartamentului, Sorana și Mihaela au înlocuit lavoarele existente cu unele mai moderne. Bateriile şi accesoriile au fost cumpărate de la Delta Studio și au un design special. În baia mică, arhitectele au inclus un cerc cu licheni de la Green Mood, care aduce culoare şi viaţa.

    Tips&tricks de la Miso Architects

    • Folosește finisaje și materiale de cea mai bună calitate. Acestea contribuie semnificativ la imaginea finală a unei amenajări, așa că investiția merită toți banii.
    • Alege panouri din PAL melaminat sau MDF pentru placarea pereților și/sau a tavanului. Se întrețin simplu și dau multă căldură amenajării.
    • Pe cât posibil, alege aparate de aer condiționat care să se integreze stilistic și cromatic decorului. De exemplu, pe un perete gri montează un aparat în aceeași culoare.

    Foto: Alexandru Drăgoi

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Miso Architects. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Amenajare începută de proprietar și continuată de arhitecți, într-un apart...