Garsoniere

Cum și-a recompartimentat și amenajat un arhitect din București studioul de 32 de metri pătrați

    Nume: Andrei Butușină, 35 ani, arhitect la CRAFTR
    Oraș: București
    Tip de locuință: studio cu terasă
    Suprafață: 32 de metri pătraţi + 6 metri pătrați terasă
    Stă aici: din 2019
    Împarte casa cu: un terrier agitat

    Andrei e arhitect și în 2018, atunci când și-a cumpărat prima locuință, l-a atras un ansamblu nou construit din zona Ștefan cel Mare, cu blocuri cu regim mic de înălțime și o arhitectură atipică pentru București. A ales un studio de 32 de metri pătrați pentru că i-a plăcut mult terasa de șase metri pătrați, cu sistem de închidere armonică, ce permite folosirea ei indiferent de anotimp. A făcut mobilă pe comandă ca să o integreze cât mai bine în spațiu.

    Craftr_Design_interior-Studio_AB_13_logie
    Panourile din sticlă nu au ramă, glisează pe șine sus și jos și se pot plia într-unul din capetele logiei.

    A cumpărat apartamentul în stadiul de proiect, ceea ce i-a permis să îl amenajeze odată cu șantierul imobilului și să facă modificări în organizarea propusă de dezvoltator, gândind spațiile cât mai util: a mărit suprafața băii, a creat o bucătărie mai practică și a folosit piese de mobilă pe comandă pentru a delimita diferitele zone: de dormit, de gătit, de relaxare.

    Craftr_Design_interior-Studio_AB_09_bucatarie
    În propunerea inițială, bucătăria era pe latura opusă și exista o insulă în zona accesului, dar Andrei a preferat o bucătărie liniară, pe un singur perete.

    „Urmărindu-l încă din faza de proiect, am putut să-l adaptez nevoilor mele încă de la început, modificările au fost mici față de proiectul inițial. Însă am mutat poziția bucătăriei, am mărit baia și am reconfigurat puțin zona media + zona dressingului”, descrie Andrei.

    Studioul are o formă îngustă și lungă, inconvenient pe care arhitectul l-a transformat până la urmă într-un avantaj, pentru că i-a permis să creeze mai multe zone cu funcțiuni diferite. Spațiul este deschis, cu bucătăria și zona de zi în aceeași încăpere. Zona de dormit este într-o alveolă. Ar fi putut să o separe complet de living dar a preferat să o delimiteze prin două piese de mobilier încastrate – dressingul și mobilierul media.

    „Studioul fiind de mici dimensiuni, am ales să nu separ zona de dormit de zona de zi, pentru a avea un spațiu cât mai deschis, cu o circulație facilă. Fiind gândit pentru o persoană sau un cuplu fără copii, nu am considerat necesară separarea spațiilor pentru mai multă intimitate în zona de dormit”, explică el.

    Mobilă pe comandă în toată amenajarea

    Piesele de mobilă făcute pe comandă după schițele lui Andrei se regăsesc în întreaga amenajare: dulapurile, tăblia patului, mobilierul media și biblioteca din metal, corpurile de bucătărie, oglinda și mobilierul lavoarului din baie. Le-a lucrat cu Atelier Drag, cu care biroul de arhitectură CRAFTR mai colaborase în trecut pentru confecții metalice.

    „Am optat pentru materiale simple și rezistente, care permit intervenții ușoare în timp și care se adaptează nevoilor de locuire. Am un terrier agitat, care profită constant de lungimea atipică a studioului pentru slalomuri, așa că am înlocuit pardoseala inițială din lemn cu microciment, un finisaj mai solid și simplu de reparat. În plus, am eliberat spațiul de radiatoare și le-am înlocuit cu încălzirea în pardoseală”, explică el.

    Pentru cadrele mobilierului, a folosit PAL, într-un finisaj care imită lemnul, ca să pluseze la capitolul estetic. Fronturile mobilierului sunt din MDF vopsit, ușor de reparat în cazul în care se zgârie, iar picioarele metalice creează siluete filiforme pentru o parte din piese.

    Bucătăria a mutat-o chiar la intrarea în apartament, și a proiectat-o astfel încât să fie extrem de practică și complet funcțională, cu frigider incorporabil, plită și cuptor.

    Craftr_Design_interior-Studio_AB_07_zona-de-zi
    Pentru corpul din zona media, a ales metalul pentru un aspect cât mai filiform.

    Livingul are o zonă media generoasă, cu suficientă depozitare, iar deasupra acesteia a amplasat o bibliotecă din metal.

    Bugetul aproximativ pentru amenajare a fost de aproximativ 25.000 de euro, împărțiți după cum urmează:
    Mobilier custom: 12.000 euro
    Electrocasnice: 3.000 euro
    Încălzire în pardoseală: 2.000 euro
    Finisaj microciment Grisco: 1.500 euro
    Pat + saltea: 1.000 euro
    Canapea IKEA: 500 euro
    Covor IKEA: 250 euro
    Mobilier terasă: 500 euro
    Modificări de compartimentare: 1.500 euro
    Iluminat custom (cablurile aparente): 750 euro
    Închidere cabină de duș: 500 euro

    Chestionar cu idei bune

    Stilul de amenajare: Apartamentul este unul contemporan, nu știu dacă l-aș încadra într-un stil.
    Inspirație: Probabil că viața de zi cu zi și nevoile pe care le aveam în momentul amenajării au dictat soluția. Am urmărit și în studio, ca în toate proiectele la care lucrăm, să am linii cât mai simple, culori și materiale cât mai naturale.
    Elementul de la care a pornit amenajarea: Am vrut să păstrez plafonul din beton aparent vizibil, am mai câștigat 10 centimetri în înălțime care fac spațiul să pară mai generos.

    Craftr_Design_interior-Studio_AB_28_detaliu_sistem-de-iluminat
    Tavanul din beton aparent.

    Spațiul în cinci cuvinte: Funcțional, aerisit, simplu, culori neutre, primitor.
    Colțul preferat: Logia este preferata mea, mai ales în serile de vară, însă tot spațiul este unul primitor.
    Piesa de mobilier preferată: Bucătăria și biblioteca.
    Cel mai mare răsfăț: Amenajarea nu a avut nici o piesă extravagantă, dimpotrivă, am urmărit un echilibru între produse de bună calitate, bugetul amenajării și exigența mea în ceea ce privește detaliile.
    Trucuri de arhitect:

    • Am renunțat la plafonul din gips carton, am câștigat 10 centimetri făcând asta, astfel înălțimea liberă este acum la 275 centimetri.
    • Toate piesele de mobilier freestanding sunt înălțate de la pardoseală pentru a avea un spațiu cât mai aerisit.
    • Am folosit culori deschise și neutre, am încălzit spațiul cu accente din lemn, acestea pot fi găsite și în interiorul dulapurilor.
    • Depozitarea a fost încastrată în nișe create special pentru ea, astfel încât apartamentul să fie cât mai unitar și cu linii cât mai simple.

    Acasă înseamnă: Acasă pentru mine înseamnă echilibru, locul în care mă deconectez.

    Cel mai bun lucru iarna: Practic, încălzirea în pardoseală, altfel suprafața vitrată mare prin care mă pot uita la acoperișurile înzăpezite.
    Cel mai bun lucru vara: Micul dejun pe terasă.

    Foto: Mihai Theodor Sava

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum și-a recompartimentat și amenajat un arhitect din București studioul de 3...