Balcon

8 soluţii pentru acoperirea terasei și a balconului: de la panouri din sticlă securizată, la prelate retractabile

  Într-o ţară ca România, unde vara şi iarna pot atinge temperaturi extreme, e greu să găseşti o soluţie de acoperire pentru terasă și balcon, care să fie universală. Însă cu câteva informaţii tehnice utile şi o listă de idei dintre care poţi alege, poţi găsi soluţia optimă pentru spaţiul tău.

  Arhitecţii de la Studio Caro ne povestesc care este perspectiva lor şi ce îţi recomandă pentru a evita ca zăpada să îţi umple balconul, dar să poţi lua micul dejun în mijlocul verii în balcon, fără să te simţi ca într-un tunel. Prima lor propunere este ca structura să fie retractabilă, astfel încât să nu fie nevoită să suporte presiunea zăpezii din timpul iernii. În funcţie de materialul folosit, specialiştii propun opt alternative:

  1. Panouri glisante din sticlă securizată

  Soluţia potrivită pentru a permite luminii să treacă

  „Dacă doreşti să foloseşti în mod curent spaţiul terasei acoperite pe timpul iernii, recomandăm închiderile din sticlă securizată, cea mai eficientă fiind pachetul dublu vitrat, de tip termopan. Această variantă de acoperire are o greutate considerabilă şi acţionarea lui se poate face doar cu un sistem de motoare electrice”, explică arhitecţii Corina şi Traian Mihalache.

  2. Panouri din aluminiu

  Această soluţie garantează rezistenţă

  Cel mai eficient mod de acoperire pentru terasă sau balcon deschis, ca să folosești spaţiul şi iarna, e să montezi o structură portantă din profile metalice (în cazuri mai rare, lemn). Iarna precipitațiile sunt mai crescute şi o copertină retractabilă fără o structură de rezistenţă nu ar putea rezista la intemperii şi la un strat gros de zăpadă, atrag atenția cei doi arhitecți.

  De aceea, o altă propunere a lor este panoul din aluminiu, ce oferă umbră şi poate fi asortat ușor la restul elementelor din balcon. 

  3. Policarbonat celular

  Materialul acesta are un aspect potrivit pentru casele de vacanţă

  A treia opțiune, plăcile din policarbonat. Produse performante cu o mare rezistenţă la impact şi cu un raport excelent între greutatea redusă şi rigiditatea ridicată.

  În cazul lor, la fel ca în al oricărei alte opțiuni, e nevoie să te asiguri că furnizorul are produse şi sisteme care sunt calculate să susţină pe lângă greutatea materialului folosit (sticlă, folie textilă, plastic), şi greutatea zăpezii pe metru pătrat specifice României – în funcţie de zonă şi altitudine. 

  4. Policarbonat compact

  Arată ca sticla, dar nu este casant

  O variantă similară este policarbonatul compact, transparent ca sticla, dar deloc casant. E elastic, nu crapă, nu se sparge şi rezistă chiar la lovituri cu ciocanul. Se poate dovedi alternativa cea mai bună pentru un mix echilibrat de estetică şi rezistenţă.

  5. Copertine sau prelate retractabile

  Soluţiile există, chiar dacă bugetul e mic

  Pentru un buget mai mic, te poţi orienta spre copertine şi prelate retractabile, care să funcţioneze mai mult în sezonul cald. Acestea pot fi activate electric sau manual.

  6. Folie transparentă

  O soluţie rapidă şi uşor de montat

  Tot pentru un buget mai mic, Traian şi Corina îţi recomandă să montezi o folie transparentă: poate fi prinsă în varianta cea mai simplă cu bride şi capse, ceea ce înseamnă un timp scurt de montare, unul la fel pentru demontare.

  7. Rulou casetat

  O soluție bună de acoperire pentru terasă, balcon deschis și foișor

  Arhitecţii de la Studio Caro îl consideră „o variantă mai elegantă întrucât folia culisează prin ghidajele din aluminiu de pe laterale”. Dacă ai o slăbiciune pentru detalii şi îţi place ca lucrurile să nu aibă un aspect DIY, poţi alege această soluţie.

  8. Sticlă securizată glisantă pe vertical

  Sticlă securizată se potriveşte cu un look minimalist

  În final, ultima variantă propusă este cea a sticlei securizate glisante, un mecanism similar cu cel pe orizontală, de la începutul articolului. Acesta ar completa estetic acoperişul retractabil tot din sticlă securizată şi ar oferi unitate amenajării exterioare.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  8 soluţii pentru acoperirea terasei și a balconului: de la panouri din sticlă...