DESIGN EXTERIOR

10 idei de amenajare a terasei la casă, de la piese din lemn masiv, la mobilier din baloți de fân

publicat pe 13 iul. 2021

    Un spațiu de relaxare tip lounge, un loc de luat masa, poate chiar și o zonă cu grătar – sunt câteva posibilități pentru o amenajare de terasă la casă. Și dacă nu știi ce să alegi și cum să o decorezi, te invităm să te inspiri din exemplele de mai jos.

    Poți avea nevoie de un întreg ansamblu de mobilier din lemn masiv sau ți-ar putea fi suficienți doar câțiva baloți de fân pentru o amenajare de terasă la casă. Iar între cele două extreme, venim cu inspirația de care ai nevoie ca să-ți amenajezi spațiul exterior după gustul, bugetul și nevoile tale.

    1. Amenajare unei terasă la casă cu zonă de luat masa și zonă de lounge

    Sonia Silvaș locuiește într-o casă tip duplex din cartierul Dâmbul-Rotund din Cluj-Napoca. Din living și bucătărie, are acces și către o terasă mică și cochetă, cu gard din lemn natur care dă un aer cozy spațiului. Sonia a profitat din plin de spațiu și a amenajat terasa cu pardoseală tip deck, pe care a folosit-o ca să organizeze într-un colț de curte o zonă de luat masa cu umbrelă și o zonă de lounge. A adăugat și câteva plante în ghiveci, care „încălzesc” terasa și îi dau o atmosferă intimă.

    2. Terasă cu pergolă din lemn vedere către cascadă

    Tot lemnul delimitează și această amenajare de terasă la casă, proiect de care s-a ocupat arhitectul peisagist Dragoș Isăcescu. Pentru că în spațiul exterior toate elementele ar trebui să funcționeze ca un tot, grădina e amenajată cu o cascadă care oferă o experiență vizuală inedită de pe terasă. Iar pentru ca zona de stat la masă să fie răcoroasă și umbrită, arhitectul a montat și o pergolă din lemn ci acoperiș din pânză.

    3. Terasă scăldată în soare

    amenajare terasa casa pasiva
    Casa păstrează înăuntru căldură soarelui, astfel că nu e nevoie de centrală.

    Costin și Mihaela locuiesc într-o casă pasivă pe care au construit-o în 2018, în Otopeni. Au proiectat-o în așa fel încât să se încălzească cu lumina soarelui, așa că au concentrat majoritatea suprafețelor vitrate către sud. Aceeași orientare o are și terasa, pe care au amenajat-o cu zonă de relaxare cu canapea de exterior și zonă de luat masa. Au ales un mobilier minimal, dar care să le ofere confortul necesar și să se asorteze cu fațada și designul casei.

    4. O amenajare de terasă lipită de casă, în locul fostei prispe

    amenajare terasa casa prispa
    Pe fosta prispă, proprietarii au amenajat o terasă colorată

    Dornici să scape de aglomerația orașului, în favoarea liniștii de la sat, Andra Pintican și soțul ei, Bogdan, au cumpărat o casă veche de 100 de ani din satul Ciocănari, Vâlcea. Locuința e împărțită în trei camere și o prispă, pe care cei doi au transformat-o într-o terasă colorată, cu motive tradiționale. Pinterest le-a fost sursa principală de inspirație, alături de dorința de a păstra casa cât mai conectată la istoria ei.

    5. Alb, negru și plante verzi pe terasa unei case din Cluj

    Chiar dacă nu ai chef să gândești o amenajare complicată de terasă la casă, în final ai nevoie doar de câteva piese de mobilier și niște plante verzi. Și nu trebuie să ne crezi pe cuvânt: astea sunt toate elementele prezente pe terasa pe care o vezi în imagine. Roxana și Marius, proprietarii casei din Cluj-Napoca la care este alipită, au valorificat zona simplu, dar eficient. Contrastul dintre cadrul negru al mobilierului, pernele albe și plantele verzi dă o atmosferă modernă spațiului.

    6. Terasă DIY construită cu buget minim

    În anul 2000, pe când locuia încă în oraș, Andreea s-a îndrăgostit de o casă veche cu pereți de piatră și o grădină de 1400 metri pătrați din satul Feleacu. Era convinsă să renunțe la ritmul agitat de la oraș, așa că a și cumpărat-o cu soțul ei de atunci, și de-atunci până acum, casa a trecut prin două renovări majore. În tot acest proces, Andreea și-a amenajat și o terasă DIY, pentru care a avut un buget minim la dispoziție, dar idei nelimitate. Pentru această amenajare de terasă la casă, a folosit materiale recuperate, ceea ce a redus considerabil costurile. A montat acolo și un șemineu cu bioetanol, care face spațiul extra cozy.

    7. Terasă cu grătar și zonă de luat masa

    amenajare terasa casa interbelica
    Intervenția arhitectului a pus în valoare curtea, una destul de mare pentru zona centrală în care este situată casa.

    Terasa din imagine este în curtea unei case vechi din București, construită în anii 1930 și restaurată în 2016 cu ajutorul arhitectului Alexandru Călin de la Space Casuals. Spațiul exterior alipit garajului lateral de lângă intrare a fost transformat în terasă prin montarea podelei de lemn finisat gri. Nuanța pardoselei contrastează plăcut cu mobilierul alb de terasă și se coordonează cromatic cu grătarul zidit.

    8. Terasa minimalistă a unei case cu design italian și multă artă

    amenajare grădină modernă
    Spațiul exterior este amenajat foarte minimalist, cu o zonă de luat masa și plante

    Deși interiorul acestei case din Sisești este vedeta, căci amenajarea este inspirată din celebra lucrare de arhitectură „Fallingwater (Casa de deasupra cascadei)”, proprietarul italian, Mauro Rota, nu putea lăsa terasa neamenajată. Pentru spațiul exterior, Mauro s-a rezumat la un mobilier minimalist, căci arhitectura casei este adevărata vedetă și creează un joc de lumină interesant pe podea. Și ca să „însuflețească” spațiul, a adus aici o mulțime de ghivece cu plante verzi.

    9. Amenajare boho pe o terasă la casă, cu plafon acoperit cu pânză albă

    Casa Zen Comarnic - terasa ziua si seara (1)
    Terasa este punctul forte al casei, și ziua și noaptea

    Oriunde există o combinație de lemn natur cu pânză albă, spațiul capătă automat un aer boem. Iar asta a obținut și arhitectul Vlad Savu de la After Deco pe terasa casei Zen din Valea Prahovei. A fost casa copilăriei lui, iar în 2019 i-a venit ideea să o transforme în casă de oaspeți. După renovare, terasa a devenit unul dintre punctele forte ale casei, atât seara, cât și ziua. Masa lungă este făcută cu un meșter local și poate găzdui până la nouă persoane.

    10. „Mobilier” de terasă făcut din baloți de fân

    Tot ansamblul casei este definit de elemente tradiționale

    Tot ansamblul casei este definit de elemente tradiționale

    În 2019, Mihaela Iancu a lăsat în urmă viața de oraș din Constanța și a luat-o de la capăt în comuna Orlești, județul Vâlcea. Acolo se afla casa bunicilor ei, în care a creat o lume de poveste, cu ștrumfi, pirați, dalmațieni și o amenajare de terasă la casă pe care a „mobilat-o” cu baloți de fân. Pentru decor și confort, au așezat peste ei ștergare colorate și perne cu motive tradiționale.

    Foto principală: amenajare de arhitectul peisagist Dragoș Isăcescu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments