Cum altfel să te bucuri de soarele care a început să iasă, de primăvara care abia începe și de vara pe care abia o așteptăm cu toții, dacă nu pe o terasă frumoasă din lemn, cu ieșire direct din locuința ta? Dacă ți-ai pus un astfel de proiect în plan, iată câteva lucruri utile despre tot procesul.
La primul gând care-ți răsare în minte despre construirea terasei, totul pare destul de simplu. Așterni un cofraj din lemn, torni beton, pui un deck peste el și gata. Însă lucrurile sunt puțin mai complicate dacă îți dorești o terasă pe care să nu o ia prima furtună și de care să te bucuri până la adânci bătrâneți. Procesul de construcție începe cu „înpământarea” terasei de fapt, și până să ajungi acolo mai sunt câteva lucruri de pus la punct. Așa că mai bine nu te apuci să faci totul pe cont propriu.
Primul pas: autorizația de construire
Pentru orice construcție faci pe terenul tău ai neapărat nevoie de o autorizație de la administrația publică locală. „De regulă, pentru o terasă de lemn cu un acoperiș rigid, adică placate cu lambriuri și învelit cu tablă de tip țiglă sau țiglă ceramică, avem nevoie de autorizație”, explică Florin Popa, tehnician cu experiență în construirea teraselor de lemn la Eco House&Garden.
Conform Legii 50 din 1991, va trebui să depui o cerere pentru emiterea unui certificate de urbanism în scopul obținerii autorizației. După ce ai obținut certificatul de urbanism, trebuie să-ți faci un dosar în care să-l adaugi, pe lângă care mai trebuie să pui dovada de proprietate asupra terenului, un proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, avizele și acordurile legale stabilite prin certificatul de urbanism și dovada privind achitarea taxelor legale. În mediul urban, taxa pentru o construcție de până la 150 metri pătrați este între 5 și 6 lei, iar pentru mediul rural, taxa este egală cu 50% din această sumă. Proiectul tehnic care trebuie adăugat la dosar îl poți obține de la inginerul care îți va face fundația și proiectanții care se vor ocupa de construcția terasei din lemn.
Dacă totul a mers bine și ai obținut autorizația de construire, poți trece la treabă. Însă sfatul specialistului este să nu faci totul în regim propriu, căci lucrurile ar putea deveni un pic cam complicate pentru cineva fără experiență. „Terasa dacă nu este turnată odată cu casa și mai este și terenul în pantă, să zicem, deja te poți trezi în doi-trei ani că o ia la vale”, explică tehnicianul Florin Popa. Recomandarea lui este să angajezi un inginer.
Pasul doi: fundația
Construirea unei terase de lemn necesită săpături serioase pentru fixarea fundației. De asta, cel mai bine aduci un profesionist cu un excavator, în loc să-ți suprasoliciți spatele încercând să faci totul pe cont propriu, cu o sapă. Conform specialistului Hornbach, înainte de săpături trebuie să marchezi suprafața terasei cu un șnur tensionat sau cu spray pentru marcaj.
Apoi, înainte de săpături, inginerul pe care l-ai angajat va face calcule exacte, astfel încât să știe la ce adâncime trebuie săpat ca structura terasei să aibă înălțimea dorită. După săpături, urmează turnarea panei de beton, căptușirea cu un material antiîngheț și compactarea lui, turnarea unui strat de prundiș de aproximativ patru centimetri, apoi montarea unor dale de beton. Important este să te asiguri că cei care se ocupă de toate astea să nu uite că terasa are nevoie de o înclinație de 2% pentru scurgerea apei. Iar peste dalele din beton se montează o substructură formată din grinzi de lemn pe care va fi montată podeaua terasei.
Pasul trei: construirea propriu-zisă a terasei
Abia după ce ai terminat cu actele și cu fundația, poți chema o echipă specializată în construirea terasei din lemn. Dacă vrei să te ocupi chiar tu de asta, vei avea nevoie de mult material lemnos și câteva unelte, cum ar fi o bormașină, o filetantă, câteva chei de diferite dimensiuni, un fierăstrău (preferabil electric). Însă dacă nu ai experiență cu așa ceva, cel mai bine angajezi o firmă specializată. Asta îți va asigura o terasă de calitate, construită ca la carte, fără risipă de material și fără bătăi de cap.
Mai există și opțiunea să comanzi un kit de montaj. „La absolut toate lucrările pe care le avem în derulare facem proiecte, iar în urma proiectului rezultă și un manual de montaj cu etapele de lucru, deci putem livra terasa sub formă de kit”, explică Florin Popa.
Întreținerea terasei din lemn
Ca orice construcție din lemn, o terasă are nevoie de mentenanță ca să reziste cât mai mult. Te poți asigura încă de la început că va fi una rezistentă dacă alegi materialul corect. „Noi recomandăm lemnul de pin, pentru că este mult mai bogat în rășină decât un lemn de brad sau de molid autohton”, explică tehnicianul Eco House&Garden. Pentru a nu fi afectat de condițiile meteo, este tratat cu ceară pentru lemn. „La o terasă din lemn, mentenanța se face o dată la cinci ani”, precizează Florin Popa. Ceea ce înseamnă că va trebui să reaplici ceara de protecție la acest interval.
Prețurile de construcție pentru o terasă din lemn pot varia între 30 euro pe metru pătrat sau pot ajunge și la 100 euro pe metru pătrat. Factorii care influențează costul final sunt proiectul și complexitatea lucrării, pe lângă dimensiuni. Depinde cum vrei să arate produsul final. „Noi promovăm și am venit cu aceste linii curbe ca arhitectură, un element nou pe piață, care crește costul manoperei cu aproximativ 30% fiindcă sunt mai dificil de realizat”, explică tehnicianul. Pe de altă parte, terasele din lemn cu linii curbe sunt mai puțin costisitoare la capitolul material, precizează. La asta se mai adaugă și costul fundației, care poate varia între 400 și 600 lei pe metru pătrat, conform platformei de contractare a executanților Daibau.
-
DESIGN EXTERIOR
Cum faci amenajarea pentru o terasă acoperită: idei, inspirație și avantaje
-
DESIGN EXTERIOR
Terase moderne lipite de casă: proiect, etape și idei în tendințe în 2024
-
Terasă
Before&after: cum au amenajat o terasă de 65 metri pătrați ca pe o grădină, cu plante japoneze, magnolie, zmeură și arbuști
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.