DESIGN EXTERIOR

O grădină de 60 metri pătrați cu cascadă și terasă din lemn, în Pipera

  Cine spune că o grădină mică este greu de amenajat? Imaginația joacă rolul principal în această ecuație, iar de aici până la o cascadă în grădină și la o terasă generoasă nu mai este decât un pas. Grădina din imagini este exemplul perfect ce ne demonstrează că și în 60 metri pătrați poți crea o mică oază de relaxare.

  La sfârșitul lui 2019, o familie de oameni de afaceri bucureșteni s-a mutat într-o casă tip duplex din Pipera. Decizia a fost cu atât mai oportună cu cât la scurt timp a venit pandemia, iar mica grădina a casei a devenit brusc centrul de atracție a locuinței. Din păcate, proprietarii nu s-au putut bucura din plin de mica lor oază de verdeață, pentru că aceasta era în plină amenajare.

  Arhitectul peisagist Dragoș Isăcescu s-a ocupat de acest proiect care a avut un must: cascada. Beneficiarii au văzut în portofoliul lui Dragoș multe grădini cu căderi de apă și s-au îndrăgostit iremediabil de ele.

  „Cascada oferă un cadru liniștit, relaxant căci, după cum se știe, sunetul apei ajută la reducerea stresului. Experiența vizuală poate fi sporită prin echiparea cascadei cu lumini, care seara creează o atmosferă feerică”, explică Dragoș.

  Dragoș a folosit în exclusivitate materiale naturale, care vin în completarea peisajului înconjurător. De exemplu, terasa are pardoseala placată cu lemn IPE, ce se continuă în formă circulară spre alte zone ale grădinii. „IPE este un material renumit pentru rezistența la trafic și intemperii, pe care îl recomand cu încredere pentru terasele elegante și moderne”, adaugă Dragoș.

  „La capitolul vegetație, am folosit o diversitate pentru a crea o grădină veselă și colorată. Am urmărit ca în orice colț să existe o plantă sau un detaliu care să îți bucure privirea. Pentru a le scoate în evidență cât mai bine, am marcat fiecare grupaj cu ajutorul unor pietre mari. Plantele sunt cumpărate de la  Garden Center Grup”, povestește Dragoș.

  Întregul proiect peisagistic a fost gata în trei luni, destul de mult având în vedere suprafața mică. Asta pentru că spațiul restrâns a îngreunat activitatea, iar pământul era de o calitate atât de slabă încât a fost nevoie ca Dragoș să-l înlocuiască. La acestea s-a adăugat și pandemia, care a întârziat mult livrarea lemnului.

  gradina mica
  Ieșirea pe terasă se face din zona de dining.

  Tips&tricks pentru amenajare într-o grădină cu cascadă, de la Dragoș Isăcescu

  • După montarea deck-ului din IPE se recomandă aplicarea unui ulei special, care îi va spori rezistența la trafic și intemperii.
  • Nu amplasa cascada în imediata apropiere a unor copaci, căci frunzele căzute vor îngreuna întreținerea acesteia. De reținut și că acest ochi de apă va fi atracția țânțarilor.
  • Lemnul este ideal pentru construcția unei pergole, nu doar datorită efectului estetic și versatilității, ci și datorită structurii lui ușoare.
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  O grădină de 60 metri pătrați cu cascadă și terasă din lemn, în Pipera