Apartamente cu 3 camere

Amenajare industrială inspirată din scenografia de teatru: tavan din beton aparent și 21 de corpuri de iluminat

  Când intri în livingul acestui apartament cu trei camere din Capitală, te simți imediat transpus pe o scenă de teatru. Cele peste douăzeci de spoturi și reflectoare evidențiază diferitele colțuri ale încăperii și încălzesc plăcut materialele reci, brute – precum betonul aparent -, tipice într-o amenajare industrială.

  Lumina este unul dintre cele mai importante „ingrediente” ale unui decor reușit. Dar și ale unei scene de teatru – în antichitate, grecii își poziționau amfiteatrele în funcție de soare, pentru a profita de razele lui. Aici locuiește Manuela, director în domeniul financiar cu legături afective puternice în lumea teatrului, care și-a dorit să aducă acasă o parte din magia scenei, într-o amenajare în stil industrial. A lucrat cu arhitecta Cristina Golban de la Delta Studio Design, cu care a avut o chimie ieșită din comun.

  Bucătărie cu insulă stil industrial metal tavan beton aparent perete cărămidă albă 2
  Izul industrial este întregit prin materiale metalice

   

  Amenajare industrială inspirată din scenografia de teatru

  Proiectul imaginat de Manuela era unul curajos, povestește arhitecta care s-a ocupat de proiect, pentru că trebuia să jongleze cu două contrarii: o amenajare industrială e, de regulă, rece, dar o casă trebuie să fie caldă; iar scena de teatru e un teritoriu ieșit din comun, dar pentru o locuință s-ar fi putut dovedi prea mult.

  Amenajare open space stil industrial arh. Cristina Golban beton aparent caramida alba (1)
  O bibliotecă metalică, un cufăr vopsit și un ceas – primele elemente pe care le vezi după ce intri în hol.

  Apartamentul are trei camere, 100 metri pătrați și e situat într-un bloc nou din București, aproape de UNATC (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică). E ferit de zgomotul marilor bulevarde și împrumută din farmecul cartierului vechi de case.

  „La prima vizită pe șantier, am observat că cel mai frumos element din apartament e lumina naturală, care inundă interiorul mai ales la apus, când razele aurii transformă complet spațiul. Geamurile de sus până jos, fără parapet, contribuie la această senzație”, își amintește Cristina.

  Bucătărie cu insulă stil industrial metal tavan beton aparent perete cărămidă albă 2
  Izul industrial este intregit prin materiale metalice

  Proiectul a început cu bucătăria, care e deschisă către living. Aici, Manuela își dorea un decor cu elemente metalice, lemn și piatră.

  „Încă de la prima întâlnire, am știut că va fi un proiect pe sufletul meu, când mi-a arătat câteva poze salvate de pe Pinterest, cu interioare create cu beton și metal. De aici s-a derulat conceptul pentru întreaga amenajare”, povestește arhitecta.

  În rolul principal: negrul mat vs. culorile calde

  În toată zona de zi, au păstrat tavanul din beton aparent existent. Cum bucătăria comunică direct cu livingul, au ales aceleași tonuri de gri, negru și nuanțe calde, naturale. Cristina descrie amenajarea ca pe o „luptă” între cantitatea de negru mat și culorile calde, mai potrivite pentru o casă. Așa că a transformat negrul în element de accent și l-a temperat prin multe griuri și o paletă cromatică neutră pentru pardoseală și pereți.

  Living open space în stil industrial arh Cristina Golban Delta Studio Design
  Cei 100 metri pătrați par și mai mulți datorită paletei cromatice

   

  Bateriile ramele ferestrelor stalpii au fost vopsite cu negru in santier
  Printre elementele negre DIY se numără stâlpii, ramele ferestrelor din hol și clapetele din baie.

  La încălzirea spațiului contribuie din plin lumina naturală și cea artificială. Arhitecta a ales 21 de corpuri de iluminat în stil industrial, de diferite feluri: spoturi pe șină, pendule suspendate, lampadare cu picior, cabluri suspendate cu bec.

  Bucătărie în stil industrial cu insulă arh. Cristina Golban Delta Studio Design
  Apartamentul a avut un plan de iluminat foarte bine pus la punct

  Mobilierul de bucătărie îmbină elementele brute (sticlă, piatră, metal neprelucrat și îmbinări de sudură vizibile) cu căldura lemnului. Hota italiană de la Falmec e din aceeași poveste – un paralelipiped minimalist, negru, care se integrează perfect în decor. Zona de luat masa servește și ca insulă de bucătărie și e iluminată printr-un pendul suspendat centrat deasupra. Ea separă vizual spațiul de gătit de zona de relaxare, cu canapeaua și fotoliul (luate de la brandul italian Arketipo, prin Delta Studio), biblioteca și televizorul.

  Living open space bucătărie cu insulă stil industrial metal tavan beton aparent perete cărămidă albă arh. Cristina Golban Delta Studio Design
  Accentele de culoare și texturile diferite îndulcesc atmosfera industrială

   

  Ultimele zile de șantier au presupus multă muncă.

  În zona de zi, pe jos e parchet alb antichizat de la Kährs, iar pe pereți cărămidă aparentă de la Dedeman.

  Caramida aparenta vopsita cu alb
  Au ales o cărămidă aparentă clasică, de la Brikston, iar Manuela a vopsit-o în alb.
  Amenajare dormitor parchet alb cărămidă aparentă
  Și atmosfera industrială din dormitor este încălzită prin accente de culoare și materiale diferite

  Arhitecta a ales aceleași finisaje și pentru dormitor. Și aici, alura lor rece e încălzită prin lumină și detalii: o pătură galben muștar și o blăniță artificială pentru fotoliu de la IKEA.

  Baie în stil industrial arh. Cristina Golban Delta Studio Design
  Baia e foarte minimalistă, cu un aer ușor rece și serios

  Baia e separată de dormitor printr-o ușă glisantă și păstreză cromatica generală: gresia care îmbracă pereții și pardoseala are aspect de ciment (colecția Baltimore Natural, de la brandul spaniol Porcelanosa), iar mobilierul e unul minimalist, produs pe comandă de Delta Studio. Cada freestanding și oglinda supradimensionată împrumută spațiului atmosfera prețioasă a unei băi de hotel.

  Amenajare terasă ciment beton scaune metalice
  Terasa oferă o priveliște spre cartierul cu case vechi. Cristina a păstrat neșlefuite elementele de beton – confortul e dat de plante, decorațiuni și razele soarelui.

   

  Cum amenajarea a fost gata chiar înainte de Crăciun, arhitecta s-a ocupat și de crearea unui decor potrivit pentru sărbătoare.

  Decor de Craciun
  Pisicile îndulcesc și mai tare locul

  Tips&tricks pentru amenajare de la arhitecta Cristina Golban

  • Cum integrezi stilul industrial acasă

  Dacă vrei să integrezi stilul industrial acasă, poți „îmblânzi” decorul prin culori neutre și lumină caldă. Oricât de bine ar arăta în imagini un spațiu industrial pur, în spațiul în care locuiești ai nevoie de un mediu primitor, prietenos și confortabil.

  Scaune metalice în dormitor și pe terasă
  Scaunele metalice sunt personajele secundare dispuse în dormitor și pe terasă.
  • Alegerea corpurilor de iluminat într-o amenajare industrială

  Într-un spectacol, felul în care regizorul decide să ilumineze sau să țină în umbră anumite elemente de pe scenă creează emoții puternice spectatorului. Același lucru e valabil acasă, unde fiecare corp are un anumit rol: spoturile sunt direcționate spre centrele de interes sau spre fiecare piesă de mobilier, la fel ca actorii pe scenă. În funcție de lumina pe care alegi să o aprinzi, schimbi complet decorul și atmosfera.

  Foto: Vlad Crețeanu

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Amenajare industrială inspirată din scenografia de teatru: tavan din beton apa...