Apartamente cu 3 camere

Amenajare industrială inspirată din scenografia de teatru: tavan din beton aparent și 21 de corpuri de iluminat

    Când intri în livingul acestui apartament cu trei camere din Capitală, te simți imediat transpus pe o scenă de teatru. Cele peste douăzeci de spoturi și reflectoare evidențiază diferitele colțuri ale încăperii și încălzesc plăcut materialele reci, brute – precum betonul aparent -, tipice într-o amenajare industrială.

    Lumina este unul dintre cele mai importante „ingrediente” ale unui decor reușit. Dar și ale unei scene de teatru – în antichitate, grecii își poziționau amfiteatrele în funcție de soare, pentru a profita de razele lui. Aici locuiește Manuela, director în domeniul financiar cu legături afective puternice în lumea teatrului, care și-a dorit să aducă acasă o parte din magia scenei, într-o amenajare în stil industrial. A lucrat cu arhitecta Cristina Golban de la Delta Studio Design, cu care a avut o chimie ieșită din comun.

    Bucătărie cu insulă stil industrial metal tavan beton aparent perete cărămidă albă 2
    Izul industrial este întregit prin materiale metalice

     

    Amenajare industrială inspirată din scenografia de teatru

    Proiectul imaginat de Manuela era unul curajos, povestește arhitecta care s-a ocupat de proiect, pentru că trebuia să jongleze cu două contrarii: o amenajare industrială e, de regulă, rece, dar o casă trebuie să fie caldă; iar scena de teatru e un teritoriu ieșit din comun, dar pentru o locuință s-ar fi putut dovedi prea mult.

    Amenajare open space stil industrial arh. Cristina Golban beton aparent caramida alba (1)
    O bibliotecă metalică, un cufăr vopsit și un ceas – primele elemente pe care le vezi după ce intri în hol.

    Apartamentul are trei camere, 100 metri pătrați și e situat într-un bloc nou din București, aproape de UNATC (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică). E ferit de zgomotul marilor bulevarde și împrumută din farmecul cartierului vechi de case.

    „La prima vizită pe șantier, am observat că cel mai frumos element din apartament e lumina naturală, care inundă interiorul mai ales la apus, când razele aurii transformă complet spațiul. Geamurile de sus până jos, fără parapet, contribuie la această senzație”, își amintește Cristina.

    Bucătărie cu insulă stil industrial metal tavan beton aparent perete cărămidă albă 2
    Izul industrial este intregit prin materiale metalice

    Proiectul a început cu bucătăria, care e deschisă către living. Aici, Manuela își dorea un decor cu elemente metalice, lemn și piatră.

    „Încă de la prima întâlnire, am știut că va fi un proiect pe sufletul meu, când mi-a arătat câteva poze salvate de pe Pinterest, cu interioare create cu beton și metal. De aici s-a derulat conceptul pentru întreaga amenajare”, povestește arhitecta.

    În rolul principal: negrul mat vs. culorile calde

    În toată zona de zi, au păstrat tavanul din beton aparent existent. Cum bucătăria comunică direct cu livingul, au ales aceleași tonuri de gri, negru și nuanțe calde, naturale. Cristina descrie amenajarea ca pe o „luptă” între cantitatea de negru mat și culorile calde, mai potrivite pentru o casă. Așa că a transformat negrul în element de accent și l-a temperat prin multe griuri și o paletă cromatică neutră pentru pardoseală și pereți.

    Living open space în stil industrial arh Cristina Golban Delta Studio Design
    Cei 100 metri pătrați par și mai mulți datorită paletei cromatice

     

    Bateriile ramele ferestrelor stalpii au fost vopsite cu negru in santier
    Printre elementele negre DIY se numără stâlpii, ramele ferestrelor din hol și clapetele din baie.

    La încălzirea spațiului contribuie din plin lumina naturală și cea artificială. Arhitecta a ales 21 de corpuri de iluminat în stil industrial, de diferite feluri: spoturi pe șină, pendule suspendate, lampadare cu picior, cabluri suspendate cu bec.

    Bucătărie în stil industrial cu insulă arh. Cristina Golban Delta Studio Design
    Apartamentul a avut un plan de iluminat foarte bine pus la punct

    Mobilierul de bucătărie îmbină elementele brute (sticlă, piatră, metal neprelucrat și îmbinări de sudură vizibile) cu căldura lemnului. Hota italiană de la Falmec e din aceeași poveste – un paralelipiped minimalist, negru, care se integrează perfect în decor. Zona de luat masa servește și ca insulă de bucătărie și e iluminată printr-un pendul suspendat centrat deasupra. Ea separă vizual spațiul de gătit de zona de relaxare, cu canapeaua și fotoliul (luate de la brandul italian Arketipo, prin Delta Studio), biblioteca și televizorul.

    Living open space bucătărie cu insulă stil industrial metal tavan beton aparent perete cărămidă albă arh. Cristina Golban Delta Studio Design
    Accentele de culoare și texturile diferite îndulcesc atmosfera industrială

     

    Ultimele zile de șantier au presupus multă muncă.

    În zona de zi, pe jos e parchet alb antichizat de la Kährs, iar pe pereți cărămidă aparentă de la Dedeman.

    Caramida aparenta vopsita cu alb
    Au ales o cărămidă aparentă clasică, de la Brikston, iar Manuela a vopsit-o în alb.
    Amenajare dormitor parchet alb cărămidă aparentă
    Și atmosfera industrială din dormitor este încălzită prin accente de culoare și materiale diferite

    Arhitecta a ales aceleași finisaje și pentru dormitor. Și aici, alura lor rece e încălzită prin lumină și detalii: o pătură galben muștar și o blăniță artificială pentru fotoliu de la IKEA.

    Baie în stil industrial arh. Cristina Golban Delta Studio Design
    Baia e foarte minimalistă, cu un aer ușor rece și serios

    Baia e separată de dormitor printr-o ușă glisantă și păstreză cromatica generală: gresia care îmbracă pereții și pardoseala are aspect de ciment (colecția Baltimore Natural, de la brandul spaniol Porcelanosa), iar mobilierul e unul minimalist, produs pe comandă de Delta Studio. Cada freestanding și oglinda supradimensionată împrumută spațiului atmosfera prețioasă a unei băi de hotel.

    Amenajare terasă ciment beton scaune metalice
    Terasa oferă o priveliște spre cartierul cu case vechi. Cristina a păstrat neșlefuite elementele de beton – confortul e dat de plante, decorațiuni și razele soarelui.

     

    Cum amenajarea a fost gata chiar înainte de Crăciun, arhitecta s-a ocupat și de crearea unui decor potrivit pentru sărbătoare.

    Decor de Craciun
    Pisicile îndulcesc și mai tare locul

    Tips&tricks pentru amenajare de la arhitecta Cristina Golban

    • Cum integrezi stilul industrial acasă

    Dacă vrei să integrezi stilul industrial acasă, poți „îmblânzi” decorul prin culori neutre și lumină caldă. Oricât de bine ar arăta în imagini un spațiu industrial pur, în spațiul în care locuiești ai nevoie de un mediu primitor, prietenos și confortabil.

    Scaune metalice în dormitor și pe terasă
    Scaunele metalice sunt personajele secundare dispuse în dormitor și pe terasă.
    • Alegerea corpurilor de iluminat într-o amenajare industrială

    Într-un spectacol, felul în care regizorul decide să ilumineze sau să țină în umbră anumite elemente de pe scenă creează emoții puternice spectatorului. Același lucru e valabil acasă, unde fiecare corp are un anumit rol: spoturile sunt direcționate spre centrele de interes sau spre fiecare piesă de mobilier, la fel ca actorii pe scenă. În funcție de lumina pe care alegi să o aprinzi, schimbi complet decorul și atmosfera.

    Foto: Vlad Crețeanu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Amenajare industrială inspirată din scenografia de teatru: tavan din beton apa...