DESIGN INTERIOR

10 idei de amenajare a livingului care îți arată cum să organizezi smart un spațiu mic

publicat pe 05 iul. 2021

    O amenajare de living într-un apartament mic poate fi și cozy, și „aerisită”, și plăcută vizual. Chiar dacă ți se pare că trebuie să faci compromisuri estetice din cauza spațiului insuficient, aceste idei din proiectele designerilor și arhitecților îți demonstrează că nu e cazul.

    O canapea, o comodă, un televizor, poate chiar și un fotoliu și o bibliotecă – unde pui toate lucrurile astea într-o amenajare de living dintr-un apartament mic? Simplu, în spațiul dat, dar cu soluții smart care să le integreze pe toate într-un mod aerisit. Exemplifică mai jos câțiva designeri și arhitecți români.

    1. Bibliotecă cât peretele în livingul unui apartament de 32 metri pătrați

    Doar 32 metri pătrați, atât măsoară studio-ul arhitectului Andrei Butușină de la CRAFTR. Însă asta nu l-a oprit să integreze în living o canapea confortabilă, destul de mare, dar și o bibliotecă cât întreg peretele. Corpul media l-a făcut pe comandă, după schițele sale, la fel și biblioteca din metal. Iar fiindcă distanța dintre mobilier și canapea e destul de mică, a cumpărat măsuțe de cafea de mici dimensiuni, care să-și îndeplinească scopul fără să blocheze complet zona de trecere.

    2. Minimalism și influențe scandinave într-un living open space

    Acest apartament de 55 metri pătrați are un living deschis către bucătărie și dining, însă este totuși într-un fel delimitat, căci partea de living este concentrată într-un pătrat. Arhitecta Alina Filipoiu, cu ajutor din partea colegei sale Anca Dumitrescu de la 441 Design Studio, l-a mobilat minimalist, cu puține piese de mobilier și nuanțe deschise, inspirate din stilul scandinav. Iar pentru că nu este încărcat cu prea multe piese, iar datorită faptului că cele existente nu sunt masive, pare mai mare.

    3. Televizor pe colț într-o amenajare de living dintr-un apartament mic de 36 metri pătrați

    Pe lângă suprafața extrem de redusă, un stâlp inestetic din mijlocul încăperii inoportuna această amenajare de living dintr-un apartament mic de 36 metri pătrați. Ca să optimizeze spațiul existent și să-l facă încăpător și plăcut vizual, deisgnerii de la KiwiStudio, Cosmina și Adi Aloman, poziționat televizorul pe colț și au creat un punct de interes în zona canapelei, cu riflaje luminate. Apoi, au folosit scafa creată de stâlp pentru a crea o zonă foto, luminată și ea pentru a adăuga la ambientul cald.

    4. Mult lemn pe pereți și culori închise în livingul unui apartament de 52 metri pătrați

    Cel mai des, în amenajarea spațiilor mici se folosesc nuanțele neuter, deschise, pentru că dau senzația de mai mare, mai încăpător. Ceea ce nu este un mit, însă se poate și altfel. A demonstrat-o designerul Șerban Georgescu de la ISRA Interior Design Solutions în această amenajare de living dintr-un apartament mic de 52 metri pătrați. Pereții sunt toți decorați, fie placați cu lemn natur, fie vopsiți în bleumarin și decorați cu profile. În ceea ce privește mobilierul, s-a concentrat pe piesele de confort: o canapea, două fotolii, o măsuță de cafea. Nu a adus o bibliotecă în spațiu, pentru că proprietarii voiau un spațiu pe care să-l închirieze în regim hotelier.

    5. Pasteluri neutre într-un living „aerisit”

    Deși acest apartament din Timișoara are două camere desfășurate în 60 metri pătrați, livingul nu era unul tocmai generos. Așa că arhitecta de interior Cristina Blaga de la West Concept a gândit pentru el o amenajare în pasteluri neutre, cu stil eclectic, care să-l facă să pară mai mare. A făcut canapeaua pe comandă, ca să se încadreze pe dimensiunea peretelui, iar livingul verde care iese în evidență în spațiu este făcut tot pe comandă. În rest, a folosit o comodă vintage cu sticlă cu efect de oglindă, iar deaasupra ei a montat o oglindă din ratan. Împreună, cele două elemente adaugă profunzime colțului în care sunt așezate.

    6. O amenajare de living cozy într-un apartament mic din centrul Clujului

    Paleta cromatică caldă, finisajele texturate ale pereților și stilul boho combinat cu minimalismul fac livingul acestui apartament de 56 metri pătrați să fie intim și primitor. Chiar dacă spațiul e mic, asigură o atmosferă foarte cozy pentru proprietarii săi. De asta s-au asigurat arhitecții Lucreția și Călin Santa din echipa Atelier UnuPlusUnu. Spațiul este deschis, deci integrează și bucătăria și diningul. Așa că pentru pereți au păstrat o bază albă, pe care au decorat-o cu plăci de cărămidă aparentă.

    7. Un living dreptunghiular în care lumina e „actorul” principal

    Multă lumină și câteva accente de culoare să spargă monotonia – asta au folosit arhitecții Andrei-George Dobrea și Ștefania Bobaru de la Vim Studio ca să dea o nouă dimensiune acestui living. Datorită pereților de un alb imaculat, lumina naturală care pătrunde pe geam se reflectă în toată încăperea și o face să pară mai mare. Iar pentru că livingul este spațiu de trecere în acest apartament de 50 metri pătrați, rămânea cu un culoar ce nu putea fi mobilat. Ca să profite de spațiul peretelui din dreptul culoarului, arhitecții au montat un corp de depozitare care îl acoperă integral. În mijlocul său e o zonă de birou ce poate deveni masă de dining la nevoie.

    8. Un living prea înalt „ajustat” vizual din vopsea

    Living open space canapea portocalie mobilier portocaliu Cluj Napoca - arh. Andra Bica Kanso Design
    Nuanța de pe tavan reduce din înălțimea camerei, astfel încât livingul pare mai larg

    Ca să obțină o amenajare armonioasă în acest living de apartament mic de 40 metri pătrați, arhitecta Andra Bica de la Kanso Design a trebuit să ajusteze vizual înălțimea camerei. Și a făcut asta vopsind tavanul în gri închis, și nu doar tavanul, ci și câțiva centimetri de perete sub el. Astfel, a „îmblânzit” spațiul ce părea foarte îngust și a reușit să obțină iluzia de lărgire a acestuia. În rest, pereții i-a lăsat albi și a adăugat accente saturate de culoare prin canapea și rafturile suspendate.

    9. Lemn și beton aparent într-o amenajare de living dintr-un apartament mic de 40 metri pătrați

     

    Lemnul, lumina și tavanele din beton creează un scenariu tech care distrag complet de la dimensiunea spațiului în acest apartament de 40 metri pătrați din Brașov. Designerul Mihai Neagu de la Inedit Works a proiectat o amenajare unitară în stil contemporan, unde livingul open space și bucătărie se află în completă armonie. Ca să „îndulcească” atmosfera, a folosit o canapea galbenă cu tapițerie din catifea și un covor cu textură pufoasă, cozy.

    10. O amenajare de living în fostul dormitor al unui apartament mic

    Cândva aici a fost un dormitor – așa am putea descrie această amenajare de living dintr-un apartament mic de două camere din Cotroceni. Și dacă tendința de obicei este de a plasa livingul în încăperea mai mare din casă, în cazul acesta arhitecta Cristiana Zgripcea a ales să le inverseze. Asta pentru că prima care în care se intra înainte era dormitorul, ceea ce era inoportun. Însă prin inversare, a fost nevoie să adapteze camera de zi la un spațiu mai mic. Așa că a gândit un living cu structură compactă, cu o bibliotecă minimalistă care integrează și un birou.

    Foto principală: Mihai Theodor Sava/ amenajare: Andrei Butușină

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments