VIDEO Design italian și colecție de artă românească contemporană, într-o casă din Sisești
publicat pe 13 sept. 2020Nume: Mauro Rota, producător de haine
Oraș: Bucureşti, cartier Sisești
Tip de locuință: casă cu 7 camere
Suprafață: 330 metri pătrați
Stă aici: din 2009, proprietar
Împarte casa: cu soția și fiul cel mic
Inspirată din celebra lucrare de arhitectură ”Fallingwater (Casa de deasupra cascadei)’’, această locuință din Capitală aduce laolaltă designul italian și arta românească contemporană. Proprietarul, un italian care locuiește în România de aproape trei decenii, este îndrăgostit de frumos și culoare, iar asta se vede atât în mobilierul ales, cât și prin colecția sa impresionantă de tablouri.
Galeria din casa lui Mauro cuprinde, printre altele, lucrări semnate de artiști cunoscuți precum Roman Tolici, Gili Mocanu sau Nistor Coita. Cele mai multe picturi sunt expuse în zona de zi, în jurul scării interioare în formă de spirală, integrată în mijlocul livingului și care face legătura între parter și etaj.
Toată mobila este realizată în Italia, însă canapelele au fost recent retapițate în România
Pe unul dintre pereții din dining au fost integrate piese de mobilier în aceeași culoare, pentru un efect unitar
Scara care duce la etaj este ''protagonista'' casei. În jurul ei a fost creată o galerie de artă românească contemporană
Arta și culorile sunt prezente în fiecare cameră. În dormitorul matrimonial, Mauro a ales niște rame bej, pentru a da un aer relaxant și calm încăperii
Tablourile nu lipsesc nici din camera copilului
Una dintre camerele în care Mauro petrece cel mai mult timp este cea de lucru
Pe un perete din birou sunt expuse fotografii din fabrica lui Mauro
La etaj se află camera de oaspeți, cu propria baie
Casa a fost construită după schițele arhitectului Theo Stancu
În spatele casei se află o zonă de relaxare, cu piscină și mulți pomi
Spațiul exterior este amenajat minimalist, cu o zonă de luat masa și plante
Locuința are în jur de 330 de metri pătrați și e compartimentată în două etaje. Sunt șapte camere în total, printre care o cameră tehnică și o zonă de fitness, patru băi și bucătăria. Mauro și familia lui locuiesc aici din 2009, iar unul din factorii care au cântărit în decizia de a cumpăra acest loc a fost spațiul generos.
‘’Ne-a plăcut faptul că orice vilă e înconjurată de o grădină generoasă, adică 1300, 1500 de metri. Asta ne-a permis să facem o piscină. Soția mea m-a convins să ne mutăm aici din centrul orașului pentru că e un spațiu mai verde, cu copaci, pomi fructiferi, vișini, meri, caiși. Și totuși suntem în centrul orașului și aproape de activitatea mea de muncă, un pic departe – și asta e o problemă – de locul de activitate al soției mele. Are o fabrică în Popești Leordeni, exact în punctul opus al orașului”, povestește Mauro.
Toate piesele de mobilier sunt făcute în Italia
Construcția casei, realizată după schițele arhitectului Theo Stancu, a durat în jur de doi ani și jumătate, iar de amenajarea sa ‘’se declară vinovat’’ chiar proprietarul:
‘’Interiorul a fost făcut, în bine sau în prost, de mine’’
Piesele de mobilier din casa sunt moderne și au fost aduse din Italia, la începutul anilor 2000. Sunt moștenite din fostul apartament al proprietarului, un duplex din zona Arcul de Triumf. Excepție fac piesele de mobilier din camera copilului. Este o casă modernă și funcțională, în care predomină materiale precum lemnul și sticla.
La etaj sunt camera de oaspeți, o baie, zona de fitness și o terasă, în timp ce restul încăperilor se află la parter. Livingul este delimitat de dining și bucătărie prin corpuri de mobilier, precum o bibliotecă sau o mască de televizor din lemn. Ferestrele mari – neacoperite cu jaluzele sau perdele – și lipsa ușilor din zona de zi creează impresia că spațiul comunică cu exteriorul, iar în acest fel natura este prezentă și înăuntru. Livingul comunică și cu zona de lucru, delimitată printr-un perete de sticlă.
Culoarea și arta, prezente în toate camerele
Culoarea este prezentă în fiecare cameră din casă. Proprietarul a integrat cu îndrăzneală nuanțe tari, precum albastru, portocaliu sau verde, prin mobilier, tapițerii și pereți de accent – așa cum e cel portocaliu din zona de dining. Însă povestea acestei case e spusă cel mai bine de lucrările de artă. Cele câteva zeci de tablouri atent așezate în fiecare încăpere, chiar și în băi sau holuri, formează un soi de hartă a întregului spațiu.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: E un stil modern, clar. Putem vorbi și de un stil mediteranean, casa nu are un acoperiș, are o terasă generoasă, are mai mult de 300 metri pătrați, înăuntru planul e orizontal-vertical. Are spații fluide. Mie personal nu-mi place prezența ușilor masive. Toate zonele din casă sunt legate de scară. E un adevărat obiect, nu pot să spun de arhitectură, că nu-i o capodoperă, dar clar e protagonistă pentru că e în mijlocul livingului.
Inspirație: Casa se inspiră un pic de la Fallingwater de Wright (n.r. celebra casă construită de arhitectul Frank Lloyd Wright deasupra unei cascade, în SUA), cu un pic de ironie, clar. Dar e făcută pe plan orizontal, planul de arhitectură a fost creat de Theo Stancu, cu care ne-am întâlnit și cu care am stabilit niște linii comune de a gândi.
Camera preferată: Camerele în care petrec mai mult timp sunt în ordine dormitorul, studio-ul și livingul. Și în toate trei mă simt foarte bine. Dormitorul are un pat foarte mare, a fost un imperativ. Studioul e clar locul pe care l-am făcut pentru mine, mă bucur să stau acolo. Acolo am televizorul și un birou pentru home work.
Primele cuvinte care-ți vin în minte când te gândești la acasă: Liniște, nu e o casă agresivă, culoare, tablouri, artă modernă. Culorile în casa aceasta sunt importante, culorile din pereți, culorile mobilierului. Ansamblul general îmi comunică liniște și stare într-un fel de relaxare, cu niște picături de culoare.
Acasă înseamnă: Eu sunt un îndrăgostit de estetică. Mă deranjează foarte mult obiectul urât, indiferent de gusturi. Acasă pentru mine trebuie să fie un loc care să mă relaxeze și din punct de vedere vizual. Nu trebuie să fie agresiv, trebuie să fie ceva cu care eu să mă simt bine din punct de vedere estetic. Nu vreau să spun cu asta că tot ce e în jurul meu e frumos, nu. Dar asta asta e o atitudine pe care eu o am oriunde.
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând.
-
TURURI DE CASE
Și-au amenajat apartamentul pe măsură ce au locuit în el și au descoperit nevoile familiei
-
TURURI DE CASE
Doi români și-au amenajat apartamentul din Bruxelles cu influențe japandi și mult alb
-
TURURI DE CASE
Doi fotografi și-au amenajat singuri apartamentul ideal pentru poze de revistă
-
Plante
8 pași pentru plantarea corectă a bambusului în ghiveci
De la tipul de ghiveci, la tipul de sol și la modul de fertilizare, toate contează.
-
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.