Smart ideas

Junglă urbană la bloc: balconul designerului Mihnea Ghilduș și terasa arhitectei Raluca Vișinescu

publicat pe 07 mai 2020

    O terasă sau un balcon e mană cerească, mai ales dacă lucrezi de acasă. Așa că profită la maximum de orice spațiu te leagă de natură și transformă-l într-o mică oază de relaxare. Ca să știi de unde să începi, am întrebat doi specialiști care au fost pașii pe care i-au urmat în amenajarea propriilor jungle urbane.

    Designerul Mihnea Ghilduș și arhitecta Raluca Vișinescu îți arată cum poți crea un colț de verdeață – la bloc -, ce implică un astfel de proiect – nelipsit de provocări – și cam care sunt costurile.

    Amenajarea balconului: proiect de carantină

    Mihnea Ghilduș este designer și curator de frumos la dizainăr.com. În urmă cu câteva luni am scris povestea apartamentului său, însă între timp a decis să își amenajeze și balconul. A fost una din primele activități tăiate de pe lista cu ”lucruri de făcut”, dar pentru care nu reușea să-și găsească timp. Carantina l-a făcut să regândească relația cu casa lui, iar vremea frumoasă l-a impulsionat să se apuce de treabă și să pună la punct balconul de patru metri pătrați.

    Amenajarea propriu-zisă a durat cam trei zile, însă munca a mai continuat și apoi pentru că a mai avut nevoie de diverse materiale.

    ‘’Am folosit parțial materialele pe care le aveam: șuruburi, deck-ul vechi (pardoseala), ulei de in, șmirghel etc. Dar am mai avut nevoie și de cinci metri pătrați de deck nou și lazură, pe care le-am comandat online, dar le-am ridicat de la un magazin de bricolaj, mai ales că aveam de făcut un drum acolo și pentru muncă. În mod surprinzător, partea dificilă a fost curățarea rămășițelor deck-ului vechi și apoi alinirea scândurilor deck-ului nou cu unul dintre pereți – liniile balconului nu sunt niciunele paralele între ele’’, povestește Mihnea.

    Dar l-a ajutat mult iubita lui, Stella Badea, care a dat cu lazur toate scândurile de deck și l-a asistat la diverse șlefuiri și montaje, așa că treaba a mers mai repede în doi. Designerul spune că e un proiect care poate fi făcut ușor și de unul singur, doar că durează cu o zi, două mai mult.

    Costurile au ajuns undeva la 1 100 de lei

    amenajare balcon
    Locul perfect unde să îți bei cafeaua la orice oră.

    Cel mai scump articol a fost deck-ul, 400 de lei pentru patru metri pătrați. Restul produselor (copertină de soare, folie izolatoare pentru jardinieră, lazur, pietre decorative, pământ de flori, plante, geotextil) au mai costat încă vreo 700 lei. Fără să fie puse la socoteală consumabilele precum hârtie abrazivă, șuruburi sau discuri de circular. Mihnea și Stella urmează să mai monteze și o serie de luminițe care să facă atmosfera și mai plăcută pe timpul serii.

    ”Cu toții suntem îndrăgostiți de noul deck care are o culoare luminoasă, și mai ales este curat, lucru ce ne îmbie la a petrece mult mai mult timp pe balcon decât petreceam până acum, dar faptul că vedem și niște plante atunci când deschidem ușa, cred că ne oferă exact ceea ce ne doream de câțiva ani încoace. Poate suna ciudat, dar am ajuns să simt un fel de liniște specială atunci când stau pe balcon timp de cinci minute ca să mă bucur de soare. Foloseam acest spațiu și înainte, dar acum îl folosim cu mai mult drag și cu mai multă satisfacție. Până și Max, labradorul nostru, stă mai mult pe balcon acum”, zice Mihnea.

    Dacă te gândești să amenajezi balconul, uite care e sfatul designerului: ‘’Apucă-te cât mai curând, cu entuziasm și poftă de lucru. E super plăcut să folosești timpul de stat acasă pentru a face ceva productiv pentru tine și familia ta, și mai ales când lucrezi în aer liber. În plus, noi ne-am și super distrat, a fost un fel de team-building de primăvară în izolare’’.

    Cum să îți amenajezi o grădină pe terasă

    Dacă Mihnea și-a amenajat balconul în câteva zile, în vreme de pandemie, terasa arhitectei Raluca Vișinescu este într-o continuă schimbare de ceva timp. Are numeroase plante care, de la an la an, cresc tot mai mari și mai frumoase. Povestea începe undeva în 2013, când Raluca a cumpărat actuala ei locuință. Cu toate că spațiul interior era cam mic, era completat de 25 metri pătrați de terasă, orientată către sud. Așa că alegerea acestei garsoniere în loc de alta mai spațioasă în interior a fost din start o alegere făcută cu amenajarea terasei în minte.

    Materiale folosite în amenajarea terasei

    Terasa se află peste garajele blocului. Este placată cu gresie și separată cu garduri de lemn și BCA de terasele sau curțile învecinate. Raluca spune că terasa e cel mai important spațiu din locuința ei și a știut de la început că va fi plină de verdeața. Așa că primele plante au apărut chiar înainte să cumpere tot mobilierul și electrocasnicele.

    ‘’Fiind deasupra unui garaj cu diafragme de beton armat, în zona apropiată diafragmelor am putut amplasa ghivece mai mari (oricum, cel mai mare nu are mai mult de circa 80 de kilograme). Astfel, am patru arțari, o iederă, un ghiveci cu brad/molid (deja al treilea, pentru că brazii sau molizii nu pot trăi multă vreme în container și pe precedenții doi i-am plantat în curți; sunt frumoși și cresc) și mai multe ghivece cu graminee. Toate plantele rezistă peste iarna la exterior’’, explică arhitecta.

    Amenajare balcon
    Este o plăcere să îți petreci diminețile în natură.

    Sunt plante, sunt vii, așa e un proces continuu. Vara au nevoie de udat și stropit, iar asta îi ia Ralucăi cam o oră pe zi, toamna târziu trebuie pregătite de iernat, iar primăvara pregătită terasa pentru vară.
    Pe jos, în zona centrală a terasei, are un deck modular de la IKEA. Spațiul este completat de o banchetă de lemn de la IKEA și o masă de metal cu blat de beton (făcuta de către Ștefan Zwart să reziste iernilor, zăpezilor) pe care lucrează primăvara, vara și toamna, iar de curând și-a luat un hamac, care îi prinde prinde foarte bine în perioada asta.

    Raluca a cheltuit în jur de 800 de lei pentru pomi

    plante, balcon
    Fiecare plantă are o poveste.

    A primit ajutor din partea unor prieteni peisagiști la alegerea plantelor și la primele transplantări din ghivecele în care au fost cumpărate plantele în altele mai mari. Apoi a învățat să facă asta și singură.‘’E dificilă fizic fiecare transplantare (când e planta mai mare) și fiecare pregătire de iarna/vara pentru că ghivecele sunt grele’’, indică arhitecta.

    Pentru pomi a cheltuit în jur de 800 de lei, cu tot cu ghiveci, pământ și îngrășământ, pentru că i-a cumpărat atunci când erau mici cu circa 75-100 de lei bucata, iar pentru graminee 150 de lei. Deck-ul e luat la metru pătrat, de la Ikea, iar după șapte ani și multe ploi, a trebuit înlocuit o parte.

    ‘’Nu am deloc senzație de singurătate sau de a fi închisă în casa: am plante care cresc, înmuguresc, înfloresc; insecte, păsări pe care le văd pe deasupra, motanul meu și pisicile cartierului, loc de stat în hamac, loc de lucru afară’’, încheie ea.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments