De la specialiști

8 pași prin care te asiguri că alegi cea mai potrivită vopsea lavabilă pentru amenajarea ta

    Vrei să îți vopsești pereții și știi deja ce nuanță îți place, ai văzut-o în sute de poze pe Instagram și Pinterest, ai și găsit de unde să o cumperi. Dar ce faci dacă nu arată în casa ta la fel ca pe Instagram? Dacă nuanța arată altfel în lumină naturală față de ce ai văzut în showroom? În primul rând, nu cumperi mai multe găleți de vopsea lavabilă înainte să o testezi pe un perete din casa ta.

    Să vopsești în casă și să-ți iasă așa cum ai visat e un proces care implică un pic de răbdare și cercetare. Pentru că nu funcționează chiar pe principiul „am văzut, am cumpărat”, am cerut un pic de ajutor despre cum să alegi cea mai potrivită vopsea lavabilă pentru casa ta.

    1. Alege lavabilă de calitate

    nuanţa lavabilei poate varia de la calitate la calitate
    Începe cu o lavabilă de bună calitate care să arate pe perete aşa cum ţi-ai imaginat

    „Una dintre problemele legate de aspectul culorii, atunci când vorbim despre lavabilă, este calitatea ei. Dacă lavabila este de proastă calitate, culoarea va oxida atunci când o dai pe perete, sau în timp se depune praf şi vei avea acel look neîngrijit”, explică arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design. Astfel, nuanţa aleasă se va transforma curând într-o variantă nefericită a selecţiei tale.

    2. Folosește o marcă de calitate

    Recomandarea Gabrielei este Benjamin Moore sau Chrèon (disponibilă la Atelierul de culori). Lavabila Chrèon, spre exemplu, are toate certificările internaţionale, este antistatică (nu se depunde praful) şi este foarte sănătoasă deoarece are cea mai mică cantitate de COV (Compuşi organici volatili). COV înseamnă substanţe toxice cu caracter volatil, care se evaporă cu uşurinţă chiar şi la temperaturi obişnuite şi care se regăsesc adesea în materiale de construcţie pe bază de ciment precum şi în amorsă, vopsea sau primer.

    3. Fă o probă de culoare pe perete

    nuanţa lavabilei trebuie testată
    Nu aplica vopsea din prima pe tot peretele, dar nu te rezuma nici la un pătrăţel

    Orice proiect ar trebui să înceapă cu un test. Aplică pe o porţiune de perete nuanţa lavabilei şi analizează rezultatul. Nu te rezuma doar la un punctuleţ, ci testează pe o porţiune suficient de mare încât să ofere nişte concluzii relevante. „Probele de culoare le fac întotdeauna la lumina zilei şi le fac pe suprafeţe mari. Poate o nuanţă de ocru îţi face cu ochiul atunci când reprezintă un mic pătrăţel. Dar la scară mare lucrurile se schimbă”, explică ea decizia.

    4. Înlocuiește mostra clasică

    Conform Gabrielei, există producători de lavabilă pe piaţă care oferă paletare de culoare, din lavabilă propriu-zisă pe suport de hârtie sau pe o textură ce imită zidăria. Această alternativă la clasicul print digital pe carton poate fi mai utilă, mai ales că uneori nuanţa lavabilei pe suport de carton poate fi influenţată şi de calitatea şi tipul imprimantei.

    5. Comandă o cantitate mică de vopsea

    proiect Jooca Studio
    Chiar dacă ai de vopsit un perete mare, cum este cel din proiectul Jooca Studio, începe cu o comandă mică de vopsea

    Arhitecta Ana-Maria Vasile de la Jooca Studio crede că cea mai bună idee pentru a evita cheltuieli inutile este să comanzi în primă etapă o cantitate mică de vopsea şi s-o foloseşti în principal pentru testare. Vopseaua se poate cumpăra în găletuşe de 2.5 litri, care nu sunt costisitoare, ba din contră, te pot salva de la alegeri nepotrivite. 

    6. Adună mai multe nuanţe

    Chiar dacă în showroom ţi s-a pus pata pe o anumită nuanţă, s-ar putea ca acasă să-ţi dai seama că nu dă atât de bine. Comandă cantităţi mici din mai multe nuanţe, ca să te convingi de cea mai potrivită. Arhitecta de la Gabrielle Interior Design face probe de culoare: dacă decide să meargă în direcţia unor pereţi gri, alege mai multe nuanţe de gri, mai închise şi mai deschise, comandă cea mai mică cantitate şi o aplică pe perete.

    7. Testează la lumina zilei, dar şi la lumină artificială

    living Jooca Studio
    Ţine cont de lumină din camera unde vrei să o aplici. Testează lavabila atât la lumina naturală, cât şi la cea artificială. Peretele de accent din proiectul Jooca Studio arată bine în orice context.

    Arhitecta Ana-Maria Vasile crede că e bine să vezi vopseaua testată pe perete în ambele variante de lumină – naturală şi artificială, pentru că nuanţele se schimbă foarte mult în funcţie de temperatura luminii. În showroom-ul celor de la Benjamin Moore, de exemplu, există această posibilitate de testare a culorilor la diferite tipuri de lumină.

    Gabriela Borlescu adaugă: „Le recomand întotdeauna clienţilor mei să fie atenţi ce tip de becuri cumpăra şi să verifice întotdeauna gradele Kelvin specificate pe cutie. O valoare de 4000 Kelvin înseamnă o lumină neutră şi atunci lucrurile vor arăta cât se poate de natural”, spune ea.

    8. Ţine cont de textura lavabilei

    O nuanţă de mov nu va arăta la fel cu textură lucioasă faţă de aceeaşi nuanţă cu textură mată. Stabileşte încă de la început finisajul, ca să nu ai surprize. Poţi lua decizia în funcţie de stilul amenajării: nuanţa lavabilei ar arăta mai bine mată într-un decor minimalist, dar te poţi orienta spre lucioasă dacă îţi doreşti un aer glam. Preferinţa arhitectei de la Jooca Studio este lavabila cu finisaj de tip coajă de ou, pentru că este mai fină şi are un luciu discret, dar plăcut. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    8 pași prin care te asiguri că alegi cea mai potrivită vopsea lavabilă pentr...