De la specialiști

10 moduri în care poți transforma nișa de perete în zona de accent a casei

  Nișa de perete poate fi un coșmar, căci nu știi ce să faci cu ea. Prea mică s-o folosești ca spațiu de depozitare în toată regula, prea vizibilă ca s-o lași în pace. Dar există soluții și încă unele cu care o poți transforma în cel mai fain loc din casă. De la culori până la canapele.

  Patru arhitecţi și un designer îți dau idei pentru cum să transformi un defect într-un avantaj și cu ce elemente să te joci ca să rezultatul să fie ca pe Pinterest.

  1. Dulap încorporat

  Cel mai des, designerul Katalin Csiki de la Studio11 preferă să închidă nișa de perete cu uşi şi să organizeze interiorul cu etajere, sertare sau chiar şi bară de umeraşe, în funcţie de preferinţe. Dacă îți surâde ideea, ai grijă să nu pui elemente la întâmplare. Gândeşte-te ce vrei să depozitezi acolo şi ce încape, apoi structurează spaţiul. Nu forţa proiectul dacă nişa are dimensiuni mici. Vei ajunge la o nouă soluţie inestetică şi deloc practică.

  2. Element de accent

  nişa vopsită
  Atrage atenţia asupra nişei într-un mod pozitiv cu un strat nou de vopsea

  Arhitecţii Corina şi Traian Mihalache de la Studio Caro propun o soluţie simplă și de efect: nu interveni asupra nişei decât cu un strat de vopsea colorată. „Poți obţine o nişă modernă prin utilizarea culorilor contrastante doar pe suprafaţa ei pentru a o sublinia. Spre exemplu, o nişă vopsită în culoarea cărămizii arse sau teracotă într-un interior boho”, explică ei.

  3. Zonă iluminată

  Cei doi propun şi alt scenariu: poţi păstra aceeaşi culoare ca pe restul pereţilor, dar direcționează o lumină ambientală direct pe nișă, pentru a atrage atenţia. Completează nişa cu o decoraţiune spectaculoasă, o plantă sau chiar şi o oglindă care să merite interesul. 

  4. Birou

  birou remote
  Intim şi util, biroul realizat într-o nişă poate fi locul potrivit pentru lucru remote

  Fă-ți un mic birou acolo, încurajează arhitecta Beatrice Marta de la Something we design. Cu un blat rezistent, o priză pentru veioză şi suficient spaţiu încât să-ţi aşezi laptopul, tot ce-ţi mai trebuie este un scaun ergonomic.

  5. Zona de machiaj

  O nişă poate fi utilă şi pentru a-ţi improviza o măsuţă de machiaj, cu sertar pentru depozitarea tuturor fardurilor şi a cremelor. Foloseşte o oglindă cu LED pentru mai multă precizie şi un scaun pe care-l poţi folosi pe rând în mai multe scopuri, în funcţie de camera în care este amplasată nişa.

  6. Colţ de lectură

  colţ de lectură
  Nişa de perete poate deveni un colţ de lectură

  „Dacă dimensiunea spaţiului permite, în nişa respectivă se poate amenaja o zonă intimă pentru citit, cu lumină integrată şi loc de depozitare pentru cărţi”, spune Beatrice Marta. 

  7. Şemineu

  „În cazul în care ești fan șemineu, dar nu poți integra unul real în spațiul în care locuiești, poți opta pentru o variantă cu bioetanol (este sigur și nontoxic) și vei fi mai aproape de un efect real decât cu un șemineu electric. Poți integra atât modele simple minimaliste, dar poți integra și “focare” cu măști decorative. Deasupra poți pune lucrări de artă! Vezi modele pe Seminee bio”, recomandă arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design.

  8. Perete vegetal

   nişa cu plante
  Plantele fac nişa de perete să fie un spațiu creativ, în loc de tablou sau ilustrații

  „Dacă vrei să faci perete de accent, încearcă decor cu licheni stabilizați sau plante decorative. Va fi un efect cool şi un plus de oxigen! Îţi recomand GreenMoodRomania”, spune Gabriela Borlescu.

  9. Zonă de relaxare

  nișa de perete canapea colorata
  Transformare pentru nișa de perete: introdu o canapea şi fă o zonă de relaxare

  Arhitecţii de la Studio Caro sunt de părere că poţi introduce chiar şi o canapea într-o nişă, fie într-o zonă de aşteptare, un hol sau chiar şi într-o cameră pe care o foloseşti pe post de birou. Nu ezită să alegi un model bombastic, va ieşi chiar şi mai mult în evidenţă cu ajutorul nişei.

  10. Etajeră

  nișa de perete rafturi de lemn
  Nișa de perete: rafturile de lemn adaugă o notă caldă încăperii

  Cei doi arhitecţi încheie lista cu o soluţie uşor de implementat, ce se poate transforma în elementul de accent din încăpere: o etajeră din rafturi subtile, pe care să aşezi fie elemente decorative, veselă specială, cărţi, plante sau toate îmbinate.

  Foto: Pinterest

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  10 moduri în care poți transforma nișa de perete în zona de accent a casei