CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

53 de idei pentru organizarea casei care te vor ajuta să menții ordinea pe termen lung

  Tradiționaliștii în domeniul organizării s-ar putea să-ți spună că cea mai ușoară metodă este să ascunzi totul în dulapuri de bucătărie, în coșuri și cutii. Dar să creezi un spațiu parțial ocupat este practic doar dacă poți ține pasul cu soluțiile de depozitare.

  Asta înseamnă că fiecare lucru trebuie să se întoarcă la locul lui de fiecare dată când termini cu el – chiar dacă ghetele alea trebuie să se întoarcă în cutia lor, care se întâmplă să fie sub un teanc de pălării de pe raftul de sus al dulapului.

  O abordare alternativă? Să încorporezi organizarea casei în decor pentru obiecte pe care le folosești des sau pe care îți place să le vezi. Uite 53 de idei de organizare pentru casă de la Architectural Digest care te vor ajuta și să menții ordinea pe termen lung.

  1. Rutină pentru organizarea casei

  p

  Ca să păstrezi casa ordonată, cel mai important este să-ți stabilești o rutină care să-ți susțină organizarea. Organizarea este un stil de viață care necesită mentenanță continuă, nu o curățenie generală de câteva ori pe an. Fă-ți un program săptămânal de menținere a curățeniei și ordinii; și atunci când schimbi decorul odată cu anotimpurile, donează și aruncă din lucrurile pe care nu le mai folosești.

  2. Idei de organizare pentru casă: eșalonează rafturile

  p

  Asta e o opțiune bună dacă nu ai timp sau chef pentru un proiect DIY. Unitățile de rafturi eșalonate nu sunt doar plăcute estetic, ci îți permit și să te joci cu înălțimea și să ai mai mult spațiu de depozitare pentru obiecte mai înalte și sculpturale.

  3. Pune pantofii la locul lor

  p

  Parcă niciodată nu ai îndeajuns de mulți pantofi, nu-i așa? Dar adevărul e că ocupă mult spațiu și ajung să-ți umple intrarea în casă. Chiar dacă ai un hol mic, încearcă să integrezi o soluție de depozitare pentru pantofi lângă ușă ca să nu mai stea împrăștiați.

  4. Un bol pentru mărunțișuri

  p

  Un bol pentru mărunțișuri face minuni pentru o casă organizată. Pune prin diverse locuri ale casei boluri sau scrumiere în care să pui elastice de păr, bijuterii și alte mărunțișuri care ajung inevitabil împrăștiate peste tot. Te sfătuim să faci o plimbare prin magazinele second-hand și să alegi niște boluri vintage și interesante. Astfel, vor face parte și din decor.

  5. Stivuiește spațiile de depozitare

  p

  Organizează eficient lucruri și accesorii în cutii pe care le poți pune una peste alta într-un dulap sau pe rafturi. Poți folosi acest truc pentru organizare și în bucătărie pentru alimente neperisabile.

  6. Loc de joacă dedicat

  p

  Când creezi o zonă de joacă pentru cei mici, jucăriile și haosul jocului se strâng într-un spațiu suplimentar. Alege pentru acea zonă un covor cu dungi, carouri sau alte modele geometrice pentru a centra camera sau colțul de joacă.

  7. Pat cu depozitare

  p

  Paturile cu depozitare sunt printre cele mai utile idei de organizare pentru casă – mai ales cele care au și bibliotecă și dulapuri încorporate. Optimizează spațiul de pe podea și sunt perfecte în orice tip de casă, dar mai ales în garsoniere.

  8. Borcane, borcane și iar borcane

  ​​p

  Borcanele sunt de departe cel mai bun truc de organizare pentru casă. Există borcane de toate dimensiunile și formele, și pentru toate gusturile. Le poți folosi pentru organizare în baie, în living, în bibliotecă și în bucătărie. Posibilitățile sunt efectiv nelimitate.

  9. Avantajele unui birou pliabil

  p

  Birourile pliabile sunt ideale pentru garsoniere și camere mici fiindcă sunt ușor de ascuns atunci când nu le folosești. În plus, spațiul mic te va motiva să menții ordinea și să nu lași prea multe lucruri să se acumuleze.

  10. Organizare în dulap

  p

  Nimic nu se compară cu momentul când deschizi ușa dulapului de la bucătărie și vezi toate alimentele și condimentele frumos aranjate în recipiente ordonate. Bonus: fiecare recipient are etichetă.

  11. Bancă cu depozitare

  p

  Fie că e built-in cu patul sau e de sine stătătoare, o bancă cu depozitare poate fi exact ce-ți trebuie în dormitor. O poți folosi atât ca spațiu de depozitare, cât și ca loc unde să pui tava cu micul dejun. Și util, și romantic.

  12. Coș pentru de toate

  p

  Păstrează baia și interiorul dulapurilor din bucătărie organizate cu ajutorul unui coș pentru de toate. Alege o variantă cu mânere și depozitează în el toate lucrurile care nu se încadrează sau nu mai încap în restul spațiilor de depozitare.

  13. Bibliotecă pentru mai multe

  p

  Trucul ăsta e vechi de când timpul, dar chiar funcționează. Adaugă boluri și tăvi pe rafturi pentru un plus de organizare.

  14. Depozitează pături în comoda de la tv

  p

  Este o comodă media sau un dulap? Dacă nu ai mult spațiu pentru depozitarea hainelor sau a păturilor decorative, ăsta e un truc de organizare minunat. Nimeni nu trebuie să știe că în comoda de la televizor sunt puloverele tale de iarnă.

  15. Mobilă multifuncțională

  p

  Dacă ești în căutare de idei de organizare pentru casă în materie de mobilier, cumpără un dulap multifuncțional. Cu rafturi la vedere în care să-ți pui cărți sau accesorii și spații pentru haine, plus șină pentru umerașe. Este o combinație ideală pentru spațiile mici, dar și pentru un buget modest.

  16. Atârnă pe pereți tot ce poți

  p

  Deși suntem obișnuiți să atârnăm pe pereții din bucătărie vase, o idee cu impact vizual rustic este să atârni tocătoarele din lemn. În plus, economisești astfel spațiul de depozitare din dulap.

  17. Rafturi mai late

  p

  Pune obiecte mai mari sau vaze mai sculpturale pe rafturile mai late. Pe rafturile de jos poți organiza obiecte în cutii și poți include și perne decorative.

  18. Organizează cu tăvi mari

  p

  Tăvile sunt ideale pentru organizarea spațiilor de pe dulapuri sau măsuțe de cafea. Poți pune pe tăvi obiecte de baie și parfumuri, ori plante și cărți. Aranjează ce crezi tu că arată mai bine în spațiul tău.

  19. Fă curat în dulapul cu prosoape și așternuturi

  p

  Încă mai ai un prosop de plajă vechi care zace în spatele dulapului de haine? Poate că a venit timpul să-ți iei la revedere de la el. Păstrează doar prosoapele și așternuturile pe care chiar le folosești și-ți plac. Donează excesul sau du-le la reciclat.

  20. Idei de organizare pentru casă: sertar zilnic

  p

  Folosește cel mai accesibil sertar din baie pentru lucrurile zilnic și esențiale, cum ar fi peria pentru păr, periuța de dinți și deodorantul. Astfel păstrezi ordinea în baie și nu mai trebuie să cauți în frenezie lucrurile prin dulapuri și pungi.

  21. Organizare pentru ceai și cafea

  p

  Renunță la cutiile pentru capsulele de cafea și la cele cu ceaiuri. Scoate plicurile și capsulele și depozitatează-le în recipiente compartimentate. Arată mult mai drăguț.

  22. Renunță la sticlele de plastic

  p

  Dacă încă mai cumperi baxuri de apă îmbuteliată în sticle de plastic, e momentul să investești într-o sticlă refolosibilă și o cană filtrantă. Vei economisi spațiul unde depozitai sticlele din plastic, bani și vei ajuta și planeta.

  23. Folosește prosoape de bucătărie în culori închise

  p

  Are sens că într-unul dintre cele mai folosite spații din casă, organizarea merge mână în mână cu curățenia. Folosește prosoape de bucătărie în culori închise, care maschează murdăria, și schimbă-le frecvent.

  24. Folosește șemineul

  p

  Dacă ai șemineu, folosește-l și pentru depozitare și etalare a obiectelor decorative dragi. Gândește-te la el ca la un extra dulap mai îngust.

  25. Suport stylish pentru reviste

  p

  Suporturile pentru reviste nu trebuie să fie anoste ca cele din saloanele cosmetice sau din cabinetele medicilor. Optează pentru un suport stylish din metal și macrame pentru un truc de organizare chic.

  26. Folosește rafturi sub chiuvetă

  p

  Profită de spațiul vertical din dulapul de sub chiuvetă cu rafturi. Poți astfel grupa mai multe obiecte pe categorii, fără să le amesteci.

  27. Bufet pe roți cu spațiu de depozitare

  p

  Indiferent de cât de mari pot fi, toate bucătăriile ar putea beneficia de pe urma unui bufet pe roți cu spațiu de depozitare. Niciodată nu ai destule spații de depozitare pentru boluri, farfurii, sticle și altele. În plus, un bufet pe roți e ușor de mutat în funcție de necesități și poate servi drept bar mobil când ai invitați.

  28. Galerie pe perete

  p

  Dacă ai rame pe care încă nu le folosești, e momentul să creezi o galerie pe perete. Înrămează printurile sau fotografiile preferate și schimbă-le ocazional ca să păstrezi mereu decorul fresh.

  29. Profită de locurile în care ajungi greu

  p

  Profită de spațiul dintre bibliotecă și tavan și folosește-l pentru depozitare și un vibe neașteptat. Adaugă în decor și o scară ca să poți ajunge cu ușurință la obiectele cele mai de sus.

  30. Idei de organizare pentru casă: folosește pervazul

  p

  Parvazul este spațiul cu potențial de depozitare cel mai des ignorat. Totuși, e perfect pentru acele boluri cu mărunțișuri de care vorbeam mai devreme, pe lângă alte obiecte decorative.

  31. Insulă de bucătărie cu spații de depozitare

  p

  Insulele de bucătărie sunt un clasic al unităților de depozitare pentru bucătărie. Dacă au și rafturi ascunse, și mai bine! Poți să depozitezi în ele vase, aparate electrocasnice mici și cărți de bucate.

  32. Expune teancuri de cărți

  p

  Dacă ai foarte multe cărți, fă spațiu pe rafturi și folosește o parte din ele expuse prin casă. Le poți pune în teancuri pe scaune pe care nu le folosești sau transformă-le în măsuță pentru veioză sau pentru o vază cu flori.

  33. Nu te teme de calorifer

  p

  Chiar dacă siguranța trebuie să primeze, poți pune peste calorifer o placă subțire pe care să pui lumânări, o ramă foto și alte obiecte decorative. Fă asta pe timpul anotimpurilor calde când nu folosești caloriferul pentru încălzire.

  34. Rafturi pentru cărți în perete

  p

  Când ai rafturi în interiorul peretelui, nu doar că salvezi spațiu, dar creezi și o oportunitate pentru mai multă organizare. E un win-win.

  35. Panou perforat

  p

  Panourile perforate sunt idei de organizare pentru casă foarte versatile. Poți organiza cu ajutorul lor de la vase pentru gătit și căni până la obiecte de birotică sau echipament sportiv. Posibilitățile sunt nelimitate și poți integra un panou perforat în orice cameră ai nevoie de puțin ajutor la organizare.

  36. Organizatoare transparente

  p

  Containerele transparente – în special cele cu divizoare integrate – sunt perfecte pentru organizarea produselor de machiaj sau alte lucruri pe care vrei să le ai le vedere, dar nu puse aleatoriu și îngrămădite.

  37. Cârlige în hol, la intrare

  p

  Dulapurile pentru haine pe hol sunt o idee bună în teorie, dar trebuie să recunoști că oricum hainele ajung pe scaune sau, mai rău, pe podea. În plus, nu toată lumea are spațiu pe hol pentru un astfel de dulap. Așa că, soluția rapidă, economă și financiar și ca spațiu o reprezintă montarea unor cârlige pentru cuier pe peretele din hol.

  38. Fii selectivă cu ustensilele

  p

  Dacă borcanul în care ții ustensilele de bucătărie dă pe afară, e momentul să stabilești de care dintre acestea ai cu adevărat nevoie. Nu-i necesar să ții toate lingurile de lemn din set dacă folosești doar una. Păstrează doar uneltele pe care le folosești des. Dacă nu vrei să le donezi pe cele pe care nu le folosești, depozitează-le într-o cutie, ca să nu mai ocupe spațiul la vedere.

  39. Organizare pentru cuțite

  p

  Un organizator pentru cuțite te va ajuta să păstrezi ordinea în sertarul de la bucătărie. Lamele vor fi protejate și vei economi spațiu.

  40. Condimente în scări

  p

  Ca un fel de stadion pentru condimente, un suport pentru condimente îți păstrează la vedere fiecare borcan. În plus, poți să pui suportul în dulap, dacă nu ai spațiu la vedere.

  41. Donează aparatele de bucătărie pe care le folosești rar

  p

  Aparatele de bucătărie mici sunt tentante, dar ai nevoie de absolut toate? Păstrează doar pe cele pe care le folosești și-și susțin stilul de viață. Dacă nu consumi pâine, nu are niciun rost să păstrezi aparatul de făcut pâine, de exemplu.

  42. Suport pentru vasele de gătit

  p

  Tigăile și capacele sunt nenorocirea oricărui efort de organizare a bucătăriei. De asta, un suport pentru vasele de gătit te va ajuta să păstrezi ordinea. Fiecare tigaie și capac își vor avea locul lor, iar suportul îl poți depozita în dulap.

  43. Sertare adânci

  p

  Dacă renovezi și-ți schimbi mobila în proces, alege dulapuri cu sertare mari și adânci. Astfel poți să vezi rapid exact ce ai în interior. Dacă nu e cazul, folosește containere care utilizează toată adâncimea sertarului sau a dulapului, ca să nu pierzi nimic în spatele lui.

  44. Etichetează tot

  p

  După ce ai găsit un loc pentru toate lucrurile, e momentul să etichetezi recipientele. Pune o etichetă pe fiecare recipient și pune-l apoi pe raftul unde îi e locul. Cu cât mai multe persoane folosesc spațiul, cu atât devine mai esențială etichetarea pentru menținerea sistemului de organizare.

  45. Suport rotativ cu despărțitor

  p

  Suporturile rotative fac minuni pentru organizarea spațiului, dar și mai bune sunt cele cu despărțitoare. Sunt ideale în cămară sau în dulapul cu produse de curățenie. Fiindcă sunt ușor de manevrat și învârtit, vei ști mereu ce lucruri ai în ele și vei evita să cumperi lucruri pe care deja le ai prin casă.

  46. Cutie decorativă lângă noptieră

  p

  Cumpără-ți o cutie frumoasă în care să-ți depozitezi dopurile pentru urechi, măștile pentru somn, balsamul pentru buze și crema pentru mâini. Pune cutia în apropiere de pat, ca să ai tot ce-ți trebuie la îndemână înainte de culcare.

  47. Organizare pentru produsele de curățenie

  p

  Cele mai bune organizatoare pentru produsele de curățenie sunt coșurile multi-funcționale transparente. Vezi cu ușurință ce este în ele și le poți depozita pe rafturile din dulapuri.

  48. Organizator pentru mături

  p

  Dacă stai la curte, știi ce chin este să menții ordinea în uneltele pentru curățenie. Montează un panou perforat și depozitează pe el măturile și uneltele de grădinărit.

  49. Spații de depozitare pentru jucării

  p

  Chiar dacă cei mici au camera lor cu spațiu dedicat pentru joacă, jucăriile ajung adesea peste tot și în living. Cumpără coșuri de depozitare durabile și ușor de spălat care arată bine în living și nu au un aspect copilăresc. Astfel, spațiul va arăta bine și ordonat când jucăriile sunt puse la loc.

  50. Fă-ți zilnic patul

  p

  Poate că ai tot primit sfatul ăsta când erai copil, dar e adevărat. Dacă ai patul făcut, tot dormitorul pare mai ordonat.

  51. Selectează pernele decorative și păturile

  p

  Nu-ți umple canapeaua cu perne decorative și pături. În schimb, selectează maxim patru perne, în funcție de dimensiunea canapelei și poate o pătură. Restul depozitează-le în coșuri. Mai mult de atât, face spațiul să se simtă aglomerat și-n plus, nici nu prea mai ai unde să stai.

  52. Depozitare pe uși

  p

  Depozitarea pe ușile dulapurilor este una dintre cele mai utile idei de organizare pentru orice cameră. Poți să folosești trucul ăsta la fiecare ușă. Bine, mai puțin pe ușa de la intrare în casă.

  53. Fă ordine în dulăpiorul cu medicamente

  p

  Dacă de fiecare dată când deschizi dulăpiorul cu medicamente cad sticle sau cutii cu pastile, a venit momentul să faci ordine. Ia la mână toate medicamentele și vezi care sunt expirate și du-le la farmacie. Îți recomandăm să faci asta o dată la șase luni.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  53 de idei pentru organizarea casei care te vor ajuta să menții ordinea pe ter...