DESIGN INTERIOR

Am folosit două tool-uri de inteligență artificială pentru a amenaja (ipotetic) o garsonieră de 37 metri pătrați

  Am fost curioși să aflăm dacă ChatGPT știe să ofere sfaturi pentru amenajarea interioară a unei garsoniere. Așa că l-am supus testului și am primit o serie de sfaturi. Iar cu alt tool AI (inteligență artificială) am realizat și o serie de randări a unui astfel de proiect de design interior. 

  Trăim, probabil, cea mai avansată eră din punct de vedere tehnologic. Tehnologia, în toate formele ei, a început să devină din ce în ce mai accesibilă, din ce în ce mai intuitivă, dar și să fie considerată o amenințare la adresa sarcinilor tradiționale pe care le facem noi, oamenii.

  În această sferă este inclus și ChatGPT, deja celebrul tool de inteligență artificială (AI). Acest instrument face parte dintr-un set mai larg de sisteme de inteligență artificială care pot conversa, pot genera un text lizibil la cerere și chiar pot produce imagini și clipuri video pe baza unui algoritm învățat din cărți digitale, scrieri online și alte astfel de media. Sună un pic înfricosător, nu?

  ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022, fiind disponibil gratuit pentru orice utilizator. Fapt care l-a transformat într-un hit instant în rândul internauților. Așa s-a ajuns ca acest tool AI să fie folosit pentru a scrie piese sau poezii, pentru a face referate, pentru a cere sfaturi sau pentru a solicita ajutorul în diverse probleme. 

  Amenajare garsonieră cu ChatGPT: ce sfaturi oferă un tool AI

  Dată fiind folosirea pe scară largă a acestui tool AI, ne-am gândit să supunem ChatGPT la un test și să aflăm ce sfaturi are vizavi de amenajarea interioară unei garsoniere. 

  Ca task-ul să fie și mai specific, am detaliat faptul că suprafața garsonierei este de 37 metri pătrați, lumina exterioară nu pătrunde atât de mult și că vrem să maximizăm spațiul de depozitare și de desfășurare a activităților de zi cu zi. De asemenea, i-am cerut sfatul lui ChatGPT în privința paletei de culori potrivite unei astfel de amenajări. 

  Chiar dacă răspunsurile au fost formale, generate grație unui algoritm de învățare, iată ce am descoperit. 

  Tool-ul AI a specificat din start că „designul interior al unei garsoniere de 37 metri pătrați poate fi o provocare”. „Dar există câteva idei și sfaturi pe care le puteți urma pentru a maximiza spațiul disponibil și pentru a crea un mediu confortabil și funcțional”, a detaliat ChatGPT. 

  Amenajare garsonieră mică cu ChatGPT: recomandări de mobilier, iluminare și spații de depozitare

  Primul sfat oferit de ChatGPT pentru amenajarea unei garsoniere de 37 metri pătrați a fost „planificarea atentă a layout-ului”. „Planifică cu atenție modul în care vei utiliza spațiul înainte de a începe să adaugi mobilier și decorațiuni. Alege o schemă de culori care să se potrivească stilului tău și care să creeze un aspect curat și organizat”, a scris tool-ul AI. 

  Al doilea sfat a avut legătură cu mobilierul multifuncțional pe care tool-ul l-a recomandat în amenajare. „Alege piese de mobilier care pot avea mai multe funcții, cum ar fi un pat rabatabil sau o masă de cafea care se poate transforma într-un birou. Mobilierul pliabil poate fi de asemenea o soluție excelentă pentru a economisi spațiu”, a mai sfătuit ChatGPT. 

  „Creează zone distincte în amenajarea garsonierei de 37 metri pătrați”, a mai zis instrumentul AI. Cu mobilier și accesorii potrivite, spune tool-ul, poți să creezi zone diferite pentru diverse activități, cum ar fi o zonă de dormit, o zonă de relaxare și o zonă de gătit. „Lucrul acesta poate face ca garsoniera să se simtă mai spațioasă și organizată”, spune același tool. 

  În ceea ce privește ambianța și lumina, ChatGPT a înțeles din propriul research că „iluminarea adecvată poate face o diferență semnificativă într-o garsonieră mică”. Recomandă folosirea de  lămpi și spoturi pentru a ilumina zonele importante și a da astfel un sentiment de spațiu mai mare. 

  „Folosește oglinzi pentru a reflecta lumina și pentru a face garsoniera să pară mai mare. Încearcă să așezi oglinzi pe peretele opus ferestrei, să utilizezi oglinzi cu cadru sau decorațiuni pentru a crea un efect deosebit”, a fost un alt sfat venit de la instrumentul AI. 

  Pentru spațiul de depozitare dintr-o garsonieră, tool-ul a recomandat din start folosirea la maxim a spațiului vertical. Tablourile și decorațiunile suspendate au fost, de asemenea, o sugestie de luat în seamă pentru a economisi spațiu. 

  Tips&tricks oferite de un tool AI pentru amenajarea unei garsoniere

  Când a venit vorba de paleta de culori care s-ar potrivi pentru o garsonieră mică, CharGPT a venit cu o serie întreagă de opțiuni. 

  „Culorile pe care le alegi pentru amenajarea garsonierei pot influența în mod semnificativ starea de spirit și atmosfera din spațiul tău. În general, alegerea culorilor depinde de preferințele și gusturile personale, dar există și câteva recomandări generale care te pot ajuta”, a explicat instrumentul AI. 

  Iată ce culori a recomandat în amenajarea unei garsoniere de 37 metri pătrați: 

  • Albul: o culoare clasică, poate fi o alegere excelentă pentru o garsonieră mică, deoarece face camera să pară mai mare și mai luminoasă. Albul poate fi combinat cu accente de culori vibrante pentru a adăuga un strop de personalitate și viață.
  • Bejul: fiind o culoare caldă și neutră poate fi o alegere excelentă pentru a aduce un sentiment de confort și relaxare în garsoniera ta. Poate fi combinat cu alte culori neutre, cum ar fi alb, negru și gri pentru a crea un aspect elegant și sofisticat.
  • Griul este o culoare versatilă. O poți folosi pentru a adăuga o atmosferă modernă și minimalistă în garsoniera ta. Poate fi combinat cu o gama largă de culori, inclusiv culori vibrante pentru a crea un aspect interesant și îndrăzneț.
  • Albastrul este o culoare răcoroasă și calmantă care poate fi o alegere excelentă pentru a crea o atmosferă liniștitoare și relaxantă în garsoniera ta. Poate fi combinat cu alte culori calde, cum ar fi galbenul și portocaliul, pentru a crea un contrast interesant.
  • Verdele este o culoare naturală și revigorantă care poate adăuga un sentiment de prospețime în garsonieră. Poate fi combinat cu alte culori naturale, cum ar fi maro și crem, pentru un aspect natural și organic.

  „În final, nu uita că o garsonieră mică poate fi la fel de confortabilă și funcțională ca și o casă mai mare. Folosind ideile de mai sus, vei putea crea un mediu confortabil și elegant, care să se potrivească stilului și nevoilor tale”, a ținut să mai spună tool-ul AI. 

  Chiar dacă răspunsurile oferite au fost generaliste și bazate doar pe un research online, ChatGPT a reușit să-și îndeplinească scopul și să ofere o serie de sfaturi care pot fi un punct de plecare bun pentru orice proiect de amenajare. 

  Cum „vede” un tool AI amenajarea interioară a unei garsoniere

  Iar ca sfaturile ChatGPT să nu rămână nepuse în practică, ne-am folosit și de alt tool AI online, pollinations, care a putut să genereze o randare a amenajării interioare a garsonierei. 

  Randările arată că tool-ul AI a generat un spațiu mic, în care a încercat să includă toate elementele funcționale și utile unei garsoniere, s-a folosit de o paletă de culori care să avantajeze poziționarea, oferind astfel o imagine cât mai apropiată de realitate a unei simple idei. Totodată, tool-ul AI a oferit și o variată desenată și artsy a garsonierei. 

  Exercițiul de față arată puterea incipientă dar suficient de dezvoltată a unor tool-uri AI prin care chiar și task-ul realizării unui proiect de amenajare să prindă contur destul de ușor. Cu timpul, limbajul utilizat va fi mult mai natural, iar apropierea de realitate va fi inevitabilă. Rămâne de văzut în viitor cât de practice și de aplicabile pot să fie astfel de sfaturi generate de tool-uri AI. 

  Recunoaștem că ne-a plăcut să ne jucăm cu aceste tool-uri, însă acestea nu pot înlocui informația valoroasă pe care o poți primi de la un expert.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Am folosit două tool-uri de inteligență artificială pentru a amenaja (ipotet...