CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Tips&tricks: cum cureți obiectele cu care faci curățenie, de la aspirator la mop

    Faci curățenie, dezinfectezi, te speli pe mâini, nu mai intri cu încălțările în casă. Dar ca să ai siguranța că suprafețele, vasele și mobilierul sunt într-adevăr curate, e nevoie să acorzi atenție inclusiv aparatelor și produselor cu care faci curățenie. De la aspirator la mop, îți dăm câteva sfaturi și idei pentru cum să le menții lună.

    Urmează sfaturile celor de la The Spruce ca să afli cum să cureți materialele cu care faci curățenie. Ca să înțelegi ce urmează, pregătește multă apă caldă, clor și detergent.

    Cum să cureți un aspirator

    Indiferent ce aspirator ai, el trebuie curățat regulat ca să nu împrăștii bacteriile prin casă în timp ce faci curat. Ca să cureți aspiratorul ai nevoie de apă fierbinte, detergent lichid pentru vase și o forfecuță.

    1. Golește sacul sau recipientul reutilizabil

    După fiecare utilizare, aruncă sacul de unică folosință sau golește-l dacă e reutilizabil. Lunar spală sacul cu apă fierbinte și puțin detergent pentru vase ca să-l cureți de praf și de urmele de grăsime.

    2. Curăță peria de la aspirator

    În peria de la aspirator rămân prinse scame, fire de păr și murdărie. Scoate resturile de mizerie dintre firele periei cu vârful unei forfecuțe. Cu cât îngrijești mai bine peria aspiratorului, cu atât va fi mai eficientă.

    3. Curăță furtunul și filtrele

    Din când în când verifică furtunul să nu aibă blocaje. Schimbă filtrele de unică folosință și spală-le pe cele reutilizabile. Ca să împrospătezi aerul când dai cu aspiratorul, adaugă pe filtru o picătură sau două din uleiul esențial preferat.

    Cum să cureți capul de la mop

    Capul de la mop poate fi făcut din bumbac, microfibră sau burete. Indiferent de materialul din care este realizat, trebuie spălat bine după fiecare folosire. Decolorarea materialului nu este o problemă, dar fibrele pline de murdărie îți îmbâcsesc mai rău podelele.

    Ca să cureți capul de la mop vei aveai nevoie de detergent pentru rufe, clor, detergent cu ulei de pin și apă fierbinte. Le poți curăța în mașina de spălat, în chiuvetă sau într-o găleată mare.

    1. Capul mopului detașabil din bumbac și microfibră

    Capetele de mop pot fi băgate la mașina de spălat. Folosește un detergent pentru rufe mai puternic, precum Tide sau Persil, și pornește mașina la temperatură mare ca să cureți mopul de grăsime și murdărie. Adaugă și o jumătate de cană de clor la ciclul de spălare ca să-l dezinfectezi. Atârnă mopul ca să se usuce la aer. Nu-l depozita până nu este complet uscat.

    2. Capul de mop nedetașabil

    Pune într-o găleată cu 4 litri de apă fierbinte două linguri de detergent pentru rufe. Lasă mopul la înmuiat cel puțin 15 minute și apoi mișcă-l în soluție ca să-l cureți de mizerie. Clătește-l bine în apă fierbinte și lasă-l să se usuce la aer. Dacă a prins un miros rânced, adaugă o jumătate de cană de clor în apa cu care îl limpezești ca să-l dezinfectezi.

    3. Capul de mop din burete

    După ce folosești un mop cu cap din burete clătește-l bine în apă fierbinte. Apoi, amestecă o soluție dintr-o jumătate de cană de clor la patru litri de apă fierbinte. Lasă capul de mop la înmuiat în soluție timp de cinci sau zece minute. Clătește bine și usucă la aer.

    Cum să cureți o mătură

    Fie că ai mătură făcută din paie, microfibră sau plastic, trebuie s-o cureți periodic. Ca să o cureți ai nevoie de detergent de vase lichid, apă fierbinte și o găleată.

    1. Curățare profundă

    Pentru o curățare în profunzime, pune într-o găleată cu apă fierbinte două lingurițe cu detergent pentru vase. Mișcă mătura prin soluție câteva minute și apoi clătește-o cu apă rece. Atârnă mătura cu perii în sus ca să se usuce.

    Tip: Nu depozita niciodată mătura cu perii în jos, atingând podeaua. O atârni sau o așezi cu perii în sus ca să-și păstreze forma și să nu se deterioreze.
    Dacă mătura din paie și-a pierdut forma originală udă perii și prinde-i cu elastice. Las-o să se usuce complet înainte să scoți elasticele.

    Cum să cureți bureții și periile

    Bureții și periile cu care spelii vasele au nevoie de asemenea de curățare. Ca să le cureți vei avea nevoie de apă fierbinte, clor, o găleată (sau poți folosi chiuveta).

    1. Clătește cu apă fierbinte

    După fiecare folosire, clătește buretele sau peria în apă fierbinte și lasă-le să se usuce la aer.

    2. Dezinfectează-le săptămânal

    Cel puțin o dată pe săptămână, pune bureții și periile la înmuiat pentru cinci sau zece minute într-o soluție din patru litri de apă fierbinte și jumătate de cană de clor. Nu pune la înmuiat periile care au bază sau mânere din lemn. Înmoaie doar perii rapid în soluție și apoi usucă la aer.

    Cum să cureți pămătuful pentru praf

    Dacă nu ștergi praful cu șervețele, atunci să știi că pămătuful pentru praf trebuie curățat după fiecare folosire. Indiferent din ce material este făcut, metoda de mai jos este eficientă. Vei avea nevoie de detergent pentru vase, apă caldă și o găleată mare (sau chiuvetă).

    1. Scapă de praf

    După fiecare folosire scutură bine pămătuful de praf preț de cel puțin un minut. Este și mai eficient dacă bați mânerul de ceva ferm, va ieși mai bine praful.

    2. Scoate praful din interior

    Dacă pămătuful e murdar sau nu mai prinde praful ca lumea, pregătește o soluție din apă caldă și puțin detergent lichid pentru vase. Amestecă cu pămătuful în soluția creată timp de câteva minute. Clătește cu apă caldă până nu mai rămâne niciun pic de reziduu.

    Scutură cu grijă excesul de apă și atârnă ca să se usuce. Când s-au uscat fibrele sau penele, rotește mânerul între palme ca să-i redai forma inițială.

    Cum să cureți lavetele din bumbac și microfibră

    Ambele tipuri de lavete au avantajele lor când vine vorba de curățenie. Alege pe cele din bumbac când ai de curățat ceva foarte murdar și trebuie să folosești produse pentru curățare mai puternice sau uleioase. Lavetele din microfibră sunt mai delicate și sunt bune pentru ștersul prafului sau uscatul vaselor.

    Ca să cureți lavetele ai nevoie de detergent pentru haine, clor, degresant (opțional), mașină de spălat/chiuvetă.

    1. Lavetele din bumbac

    Lavetele din bumbac pot fi spălate în mașina de spălat haine la temperatură mare și cu detergent. Ca să elimini și bacteriile pune și clor la ciclul de spălat.

    Dacă lavetele sunt uleioase sau pline de produse pentru curățat, lasă-le la înmuiat într-o soluție cu apă fierbinte și degresant înainte să le bagi în mașina de spălat haine. Să nu bagi niciodată în uscător lavete care au ulei pe ele. Sunt combustibile. Lasă-le să se usuce la aer.

    2. Lavetele din microfibră

    Spală lavetele din microfibră în apă caldă și evită să folosești detergenți și balsam care pot strica capacitatea fibrelor de a atrage praful.

    Cum să cureți și să dezinfectezi o găleată

    Începe întotdeauna curățenia cu o găleată curată. Pentru curățarea găleții ai nevoie de apă fierbinte, clor, dezinfectant fenolic sau ulei de pin.

    1. Clătește găleata

    După ce ai terminat curățenia, clătește găleata cu apă fierbinte.

    2. Dezinfectează găleata

    Umple găleata cu cel puțin patru litri de apă fierbinte. Adaugă clor, ulei de pin sau dezinfectant fenolic. Mișcă soluția în interiorul găleții și arunc-o responsabil.

    Atenție: Nu amesteca mai multe produse pentru curățenie fiindcă pot crea vapori toxici. Substanțele chimice trebuie folosite numai în spații bine ventilate.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Tips&tricks: cum cureți obiectele cu care faci curățenie, de la aspirato...