Curățenie eco: 30 de trucuri prin care îți poți face casa lună și să fii și eco-friendly
publicat pe 09 mart. 2022Sunt puține persoane pe lumea asta cărora chiar le place să facă curat. Poate de aia și există atât de multe sfaturi și produse menite să facă rutina de curățenie mai eficientă și mai ușoară – cum ar fi șervețele dezinfectante și mopuri de unică folosință pe care le poți arunca în loc să le speli.
Dacă ușor de folosit este scopul tău principal în curățenie, este în regulă. Dar din păcate, comoditatea vine la pachet cu prejudicii asupra mediului. Dacă poți să-ți schimbi prioritățile, poți avea un impact important și pozitiv asupra planetei. Și nici nu trebuie să faci un efort substanțial. Ca să începi primăvară cu obiceiuri mai bune, îți propunem 30 de trucuri ușoare pentru o curățenie eco, inspirate de la Apartment Therapy.
Înlocuiri inteligente pentru curățenie mai eco
Există modalități prin care să-ți păstrezi obiceiurile și uneltele pe care le folosești acum, dar să le faci mai eco.
1. Păstrează mânerul mopului, dar schimbă capul de unică folosință cu unul reutilizabil din microfibră. Le poți spăla după fiecare utilizare în mașina de spălat și refolosi până se degradează.
2. Schimbă prosoapele de hârtie cu lavete organice, prosoape din bumbac sau lavete din microfibră.
Pare greu la început, dar te vei obișnui rapid. Găsește un loc în bucătărie unde să depozitezi prosoape și lavete curate ca să le ai mereu la îndemână. Alege și un coș în care să le pui pe cele murdare o dată la câteva zile.
3. Când ești pregătită să arunci buretele, optează pentru o perie pentru vase. Bureții de vase din celuloză sunt grozavi dacă îi poți composta când se strică, dar trebuie să-i înlocuiești frecvent, o dată pe săptămână. O perie de vase, dacă o cureți regulat, o poți folosi un an sau mai mult.
4. Când rămâi fără detergent de vase, încearcă un săpun de vase. Detergenții nu trebuie să fie în sticle de plastic. Săpunurile de vase au același efect, dar sunt ambalate în hârtie sau carton, care sunt reciclabile sau comportabile. Ține-l pe o săpunieră lângă chiuvetă și umezește-l cu peria de vase de fiecare dată când ai de spălat.
5. Cumpără concentrate de detergenți în locul variantei la sticlă. Când vine vorba de aproape orice detergent pe care-l folosești acasă – de la cel pentru rufe la cele pentru vase și suprafețe – există un brand care încearcă să facă lanțul de aprovizionare mai inteligent și mai ecologic.
Poți folosi concentrate care vin în ambalaje mai mici, de obicei reciclabile și pe care le diluezi acasă într-o sticlă pe care o vei refelosi. În București găsești astfel de concentrate la magazinul Zero Waste.
6. Înlocuiește balsamul pentru rufe cu bile de lână pentru uscător.
Bilele din lână pentru uscător absorb căldura și ajută hainele să se facă mai moi și să se usuce mai repede. Dacă vrei să-ți parfumezi rufele, poți picura puțin ulei esențial pe bilele pentru uscător.
7. Sau fă-ți propriul produs de curățenie. Bicarbonat de sodiu, suc de lămâie, sare și oțet – sunt ingrediente pe care le ai prin cămară, dar te pot ajuta și să-ți creezi niște produse de curățenie excelente. Folosește bicarbonatul de sodiu ca să scapi de petele de grăsime din bucătărie, oțetul ca să cureți depunerile de calcar din baie și sucul de lămâie cu sare ca să-ți cureți oalele și cratițele.
8. Când nu mai ai șervețele umede, încearcă o combinație simplă din lavetă + spray. O lavetă (sau o cârpă) și un spray pentru curățenie este același lucru, numai că te ajută să economisești soluția de curățare (folosești doar cât ai nevoie) și să reutilizezi laveta/cârpa. Sau poți să-ți faci un recipient DIY de șervețele umede dacă ți se par mai comode – pune mai multe cârpe într-un borcan cu capac și acoperă-le cu soluție de curățat.
9. Când vine momentul să schimbi pămătuful de praf, pune o șosetă peste el în schimb. Nu este o prea mare diferență între o lavetă din microfibră și o șosetă. Iar șosetele au și forma ideală de a putea fi trase peste un pămătuf de praf de unică folosință.
O curățenie mai eco prin obiceiuri prietenoase cu planeta
Există modalități prin care să-ți păstrezi obiceiurile și uneltele obișnuite, dar să le faci mai prietenoase cu mediul cu puțină ajustare.
10. Spală țesăturile sintetice într-o plasă.
Țesăturile sintetice – precum articolele sportive, costumele de baie, lavetele din microfibră, colanții, blugii elastici etc – elimină microplastice în apă de fiecare dată când le speli și ajung astfel să polueze pânza freatică și oceanele. Pune-le într-o plasă specială pentru sintetice când le bagi la mașină ca să prinzi acele plastice și să nu ajungă în apă.
11. Dacă trebuie să arunci produse de curățenie, fă-o în siguranță. Majoritatea produselor de curățenie semilichide sau lichide, bazate pe apă pot fi aruncate în chiuvetă, conform American Cleaning Institution, iar cele solide, precum săpunurile, pot fi compostate sau aruncate la coșul de gunoi.
Dar anumite produse de curățenie – precum detergentul pentru cuptor sau anumite pesticide – sunt clasificate ca deșeuri periculoase și s-ar putea să trebuiască să suni la autoritățile din zona în care locuiești ca să întrebi care este cel mai sigur mod în care poți să scapi de ele.
12. Când rămâi cu o sticlă goală de detergent recicleaz-o.
Verifică eticheta să vezi dacă poate fi reciclată. Curăță recipientul bine de orice nu e plastic înainte să o pui în coșul cu reciclabile.
13. Verifică cât de mult plastic este în produsele de curățenie pe care le folosești. Examinează ambalajele, plus în ce vin livrate dacă le cumperi online, și încearcă să te ții departe de plastic. Poți înlocui produsele de curățenie care sunt ambalate în sticle de plastic cu unele sub formă de pudră presată (precum concentratele) sau în sticlă reciclată sau din aluminiu.
Iar dacă produsele pe care le comanzi online sunt livrate în folie din plastic, caută branduri online care ambalează în materiale din hârtie ca să ai o rutină de curățenie mai eco.
14. Nu usca hainele la uscător.
Dacă-ți poți usca hainele la aer, fă-o! Consumă mai puțină electricitate, are o amprentă de carbon zero și hainele vor avea o viață mai lungă. Și nici nu trebuie să-ți cumperi neapărat un suport pentru uscat haine. Le poți atârna pe spatele scaunelor, pe garduri (dacă stai la curte) sau pe sfori întinse afară sau în balcon. Dacă totuși ai nevoie de un suport, nu cumpăra unul din plastic.
15. Dacă trebuie să faci o sarcină de curățenie pentru care ai nevoie de o unealtă specială, vezi dacă o poți închiria sau împrumuta, în loc să cumperi una nouă. Unii oameni folosesc mult și des unelte precum mop cu aburi sau dispozitiv de curățare cu presiune, dar nu toți. Încearcă să închiriezi sau să împrumuți unul înainte sa cumperi și să vezi dacă chiar îți va fi util des și pe termen lung.
16. Citește etichetele produselor de curățenie ca să te asiguri că nu folosești prea mult. Conservarea produsului este mereu o idee bună. Dacă folosești mai mult decât îți spune eticheta, atunci poți să o lași mai moale cu cantitatea de produs folosit. Dar chiar și dacă folosești cantitatea recomandată pe etichetă, s-ar putea să fie prea mult. Experții în curățarea rufelor spun că majoritatea oamenilor folosesc mai mult detergent decât au nevoie și că dozarea cu capacul detergentului nu ajută.
17. Alege mărimea corectă a încărcăturii atunci când dai drumul la mașina de spălat vase. Dacă alegi mereu „large”, s-ar putea să risipești produs și să-ți diluezi prea mult detergentul. Fii atentă la cât de plină e mașina și fă setările adecvate.
18. Așteaptă să se umple mașina de spălat vase.
Spre deosebire de o mașină de spălat haine, la una pentru vase nu poți să faci o setare să-ți spele doar jumătate de încărcătură. Dacă ai nevoie neapărat să dai drumul la mașina de spălat vase și nu e încă plină, caută alte lucruri pe care le poți pune în ea, cum ar fi farfuria din cuptorul cu microunde, scurgătorul pentru vase sau jucării din plastic și cauciuc ale copiilor.
19. Curăță fiecare cameră sistematic. E inteligent să cureți de sus în jos ca orice bucată de praf și scame care cad să nu nimerească pe o suprafață deja curățată.
Folosește inteligent lucrurile de unică folosință pentru o curățenie mai eco
Dacă preferi produse de unică folosință din varii motive, sunt câteva lucruri mici pe care le poți face ca să ai o rutină de curățenie mai eco.
20. Dacă folosești lavete pentru mop de unică folosință, șterge suprafețe mai puțin murdare cu ele înainte să le folosești pe podele. Pot să-ți șteargă praful de pe masa de cafea și apoi să-ți curețe în continuare perfect podelele.
21. Lavetele de unică folosință pot de cele mai multe ori să fie spălate și reutilizate. Sunt vândute ca fiind de unică folosință, dar asta nu se aplică mereu. Poți de exemplu, să termini curățenia în dormitor și apoi să le speli înainte să le folosești într-o zonă mai plină de bacterii, cum e podeaua din baie.
Refolosește și oferă un alt scop „deșeurilor”
Doar fiindcă nu mai poți folosi un obiect pentru scopul inițial, asta nu înseamnă că-l nu poți folosi pentru altceva.
22. Strânge apa cu care speli legumele și fructele și folosește-o ca să-ți uzi plantele sau chiar să faci curat. Apa în care a fost spălat orezul este perfectă pentru curățenie fiindcă e puțin acidă, iar sedimentul de amidon este și puțin abraziv.
23. Când nu mai poți folosi buretele pentru vase, taie un colț (ca să-l diferențiezi de cel pentru vase) și folosește-l la curățatul suprafețelor. Chiar dacă nu mai poate fi bun pentru farfurii, îl poți folosi ca să cureți faianța, chiuvetele și baia.
24. Când nu mai folosești periuța de dinți, o poți utiliza ca să cureți detaliile suprafețelor.
Fierbe-o ca să o dezinfectezi și ca să poți îndoi capul pentru a intra în colțuri înguste când faci curat.
25. Păstrează cojile de lămâie și portocală și folosește-le ca să-ți infuzezi oțetul. Va prinde o aromă minunată și-i va da extra aciditate.
Întreține lucrurile pe care le ai deja
Să-ți întreții lucrurile este cel mai bun act de sustenabilitate. Când poți să repari sau să întreții un lucru în loc să-l arunci, fă-o!
26. Când crezi că mătura din fibre naturale e aproape de final, tunde-o. Înainte să înlocuiești orice unealtă pentru curățenie, vezi dacă poți face ceva ca să o cureți sau să o refolosești.
27. Obișnuiește-te să-ți cureți în profunzime aspiratorul.
Dacă crezi că aspiratorul nu mai funcționează la fel de bine ca înainte, s-ar putea să aibă nevoie de o curățare în profunzime. Poți adesea curăța chiar și filtrul din interiorul lui ca să aibă o viață mai lungă.
28. Dacă observi că înlocuiești mai des o unealtă pentru curățenie, gândește-te înainte să o faci. De exemplu, dacă-ți înlocuiești des peria pentru vase fiindcă se rupe, poți să-ți permiți să cheltui puțin mai mult pe una mai de bună calitate? Dacă înlocuiești des peria cu peri din plastic pentru toaletă, o poți înlocui cu una din silicon care e mai ușor de curățat și dezinfectat?
Răspunsul la întrebările astea s-ar putea să nu fie mereu „da”, dar scopul lor este să te scoată din modul de pilot automat al ciclului de „înlocuit produse” și te ajute să cauți alternative mai sustenabile pentru o curățenie mai eco.
29. Poți prelungi viața unui cap de mop din fire de bumbac dacă îl dezinfectezi și cureți după fiecare utilizare. După ce ai dat cu mopul, aruncă apa și clătește-l bine într-o nouă găleată cu apă curată în care ai pus și puțin clor.
30. Dacă ai pe lista de cumpărături o nouă unealtă pentru curățenie, vezi dacă nu cumva o găsești la mâna a doua sau pe un grup de Facebook de troc. Să cumperi la mâna a doua sau să faci troc e bine pentru planetă și pentru portofelul tău.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum poți să cureți pielea întoarsă fără să o deteriorezi și cum s-o îngrijești pe termen lung
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce și cum e indicat să cureți cât mai eficient jaluzelele orizontale din pânză
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Curățenia în casă: de unde e bine s-o începi și ce reguli funcționează cel mai bine
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.