DESIGN EXTERIOR

Shopping: 10 unelte de grădinărit pentru grădinari iscusiți

publicat pe 17 aug. 2020

    Dacă te afli printre norocoșii cu grădină, atunci știi ce înseamnă vara în materie de muncă: săpat, udat, plivit buruienile, plantat noutăți și îngrijirea celor deja răsărite. Ca să-ți faci munca mai ușoară, ai face bine să investești în niște unelte de grădinărit bune.

    Iar în cazul în care nu știi de unde să te apuci, am făcut noi o listă cu cele necesare să-ți ușureze efortul. Data viitoare când mergi la cumpărături, ia cu tine această listă cu unelte de grădinărit și așa te asiguri că ai bifat lucrurile de bază.

    1. Foarfecă de grădină

    foarfeca de gradina
    Foarfecă de grădină Fiskars SingleStep, Dedeman, 62,71 lei

    Foarfeca de grădină e una dintre uneltele pe care le vei folosi foarte des, atât la tăiatul crengilor, cât și la toaletarea gardului viu. Poți alege și una electrică dacă vrei să faci munca cât mai rapid. Totuși, dacă îți place să te bucuri de sunetul păsărilor și de liniștea din grădină, atunci o foarfecă simplă e mai puțin zgomotoasă și mult mai ieftină.  Foarfeca de la Dedeman are lame de oțel carbon și mânere puternice cu o priză confortabilă.

    2. Cazma/lopată

    Unelte grădinărit cazma
    (Cazma model Franfurt, Hornbach, 169,00 ron)

    Cazmaua e o unealtă de grădinărit versatilă. O poți folosi ca să sapi o groapă și să pregătești pământul pentru plantare, poți să scoți cu ajutorul ei și buruienile. Te poți folosi de ea și ca să încarci roaba sau găleata cu lucrurile pe care vrei să le arunci sau să le duci la grămada de compost. Modelul acesta îți va face munca mult mai ușoară. Cazmaua coadă telescopică, deci ți-o poți ajusta în funcție de înălțimea ta, în așa fel încât să eviți pozițiile inconfortabile. În plus, e foarte ușoară, fiindcă materialul din care e făcută coada este fibră de sticlă.

    3. Greblă pentru gazon

    (Greblă pentru gazon, Dedeman, 22,23 ron)

    Gazonul, dincolo de faptul că trebuie să-l uzi regulat și să-l tunzi, are nevoie și de puțină muncă de întreținere estetică. Zilnic vei găsi pe gazon frunze din copaci, bețe și ce mai aduc păsările și pisicile care-ți traversează grădina. Poate n-ai chef zilnic să-l cureți, dar dacă lași prea mult timp să treacă până faci asta, va arăta inestetic. Pentru asta, ai nevoie de o greblă pentru gazon, iar modelul de la Dedeman este reglabil, ca să o folosești cu ușurință indiferent de înălțimea ta.

    4. Kit pentru irigare

    Unelte grădinărit irigare
    (Kit sistem de irigare, Mobigarden, 349,00 Lei)

    Că tot spuneam de gazon, udarea e la fel de importantă ca îngrijirea lui cu uneltele de grădinărit. Un kit de sistem de irigare pentru gazon e foarte util, fiindcă face practic treaba singur. Ție nu-ți mai rămâne decât să-l montezi și să-l racordezi la rețeaua de alimentare cu apă. Ține totuși cont că acest kit irigă o suprafață de maximum 70 de metri pătrați. Pentru o grădină mai mare vei avea nevoie de două astfel de kituri.

    6. Plantator conic

    plantator conic
    Plantator conic, Hornbach, 17,99 lei

    Cu unelte de grădinărit potrivite, nicio muncă nu mai pare imposibilă în grădină. Pentru momentele când vrei să plantezi răsadurile, ai nevoie de un plantator conic, care să te ajute să faci asta cu cât mai multă precizie. Plantatorul conic de la Hornbach are vârful metalic și coada din lemn, confortabilă la folosire.

    7. Roabă

    roaba de gradina
    Roaba galvanizata Real, Mathaus, 103,64 lei

    Din lista de unelte pentru grădinărit nu putea să lipsească roaba, utilă la tot felul de munci prin grădină. În ea poți aduna și căra buruienile, frunzele și crengile sau materialele de construcții când decorezi grădina, cum ar fi pietrișul decorativ. Modelul de la Mathaus e galvanizat, deci rezistent la rugină, și are o capacitate de 85 litri.

    8. Sapă

    (Sapă cu coadă, Leroy Merlin, 34,90 Lei)

    Sapa e una dintre uneltele pe care le vei folosi în orice anotimp, inclusiv în cel rece pentru pregătirea pământului. Modelul de sapă în v este foarte util și pentru scoaterea buruienilor, fiindcă spre deosebire de cel clasic rotunjit, ajunge cu ușurință chiar la baza rădăcinilor.

    9. Extractor de buruieni

    (Extractor de buruieni Fiskars, Bakker, 239,90 Lei)

    Pentru cei care au probleme cu spatele, extractorul de buruieni este ca o mană cerească. Brațele din oțel intră în profunzime în pământ și apucă rădăcinile buruienilor din mai multe direcții. Nu va mai fi nevoie să tratezi buruienile cu substanțe chimice, fiindcă extractorul te va scăpa de ele, iar asta fără să trebuiască să te apleci sau să depui un efort susținut. În plus, este acum la ofertă cu un sac de gunoi pentru grădină de tip pop-up, pe care îl vei primi gratuit.

    10. Mănuși

    (Mănuși grădinărit, Hornbach, 54,99 Lei)

    Nu sunt indispensabile, poți să lucrezi în grădină și fără mănuși, dar mâinile tale vor fi expuse la mizerie, la tăieturi și înțepături. Ca să lucrezi în siguranță, ar fi mai bine să te protejezi cu modelul de mănuși de la Hornbach. Pentru că sunt atât de lungi, îți salvează și antebrațul de zgârieturi atunci când tai trandafirii sau gardul viu.

    10. Fierăstrău manual

    (Fierăstrău manual Fiskars, Brico Depot, 73 Lei)

    Atunci când toaletezi arbuștii și copacii din grădină, s-ar putea ca foarfecele să nu facă față ramurilor mai groase. Soluția este fierăstrăul manual, care te va ajuta să tai rapid crengile mai solide. Are un mâner ergonomic și dinți zimțați pentru o mai bună precizie.

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *