CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Organizarea casei: 35 de trucuri care o să te ajute să păstrezi ordinea

    Pandemia ne-a învățat cum să ne petrecem cel mai mult timp în casă, iar faptul că putem lucra din propria sufragerie și sta mai mult timp cu familia reprezintă un avantaj. Dar, ca-n aproape orice relație, atunci când stai 24/24 într-un loc, începi să-i vezi defectele. Iar o rundă bună de decluttering și reorganizare te pot ajuta să te reîndrăgosteși de cuibul tău.

    Așa că vom acoperi fiecare cameră din casă și lucrurile care ți-o aglomerează ca să-ți fie mai ușor să faci ordine. Uite 35 de trucuri de organizare de la The Spruce care te vor inspira să-ți ordonezi și cureți casa.

    1. Un loc dedicat „mărunțișurilor”

    p

    Fie că aduni tot felul de mărunțișuri pe hol, în fața televizorului sau în sertare, este bine să te limitezi la un singur spațiu. Un „bol pentru mărunțișuri” pe hol, în apropiere de ușa de la intrare te va ajuta să păstrezi toate lucrurile care nu au un loc al lor. Pune în el bonuri, cărți de vizită și elasticele de păr. Dacă nu te încântă estetic un bol, poți să folosești o tavă.

    În living poți păstra telecomenzile într-o cutie. Este incredibil cât de mult poate transforma o cutie sau o tavă o grămadă de obiecte aglomerate în ceva util. Dacă ai un sertar pentru mărunțișuri, folosește în interiorul lui forme pentru brioșe ca să stochezi lucrurile micuțe. Recipientele mici în sertare te ajută să separi lucrurile mici de restul și să le găsești cu ușurință.

    Un bol, o tavă sau un sertar pentru mărunțișuri sunt eficiente numai dacă le revizuiești în mod regulat și mai arunci din conținut sau le ordonezi.

    2. Trucuri de organizare: loc pentru donații

    p

    Dacă ai un loc în care să pui hainele și accesoriile pentru donații, înainte să te apuci de făcut ordine, vei fi mai eficientă. Poți pune o cutie sau un coș în debara sau în dulap în care să pui tot ce nu iti mai trebuie și vrei sa donezi. Când se umple donează tot ce în cutie și ia-o de la capăt.

    3. Expune arta celor mici

    p

    Ca să nu aduni un maldăr de desene ale copiilor, prinde-le cu magneți de frigider, și înrămează ce îți place mai mult. Schimbă prin rotație desenele de pe frigider și încurajează pe cei mici să le ofere cadou.

    4. Cârlige de la perdeaua pentru duș

    p

    Cârligele de la perdeaua pentru duș sunt surprinzător de utile. Le poți folosi să atârni cravate, eșarfe, genți sau curele. În bucătărie le poți folosi pentru prosoape și cârpe.

    5. Trucuri de organizare pentru hol

    p

    Holul este unul din locurile din casă în care se adună cea mai multă dezordine. Ca să păstrezi holul organizat pune coșuri și cutii, suport pentru umbrele și cârlige pe perete, ca să ai loc pentru toate obiectele. Și rafturile sau un cuier cu spațiu de depozitare te vor ajuta să scapi de dezordine în hol.

    6. Puterea coșurilor

    p

    Folosește coșuri cu design plăcut ca să scapi rapid de dezordinea din living. În coșuri sunt jucării, baterii sau cabluri sau alte obiecte? Nu știm, iar musafirii care îți trec pragul vor vedea doar un living organizat și curat, și asta e tot ce contează.

    7. Dulapul pentru accesorii

    p

    Un dulap dedicat te poate ajuta să depozitezi diverse mărunțișuri de tipul bibelourilor, accesoriilor pentru picnic, lumânări și decorațiuni pe care nu le expui mereu.

    Dacă nu ai spațiu în casă pentru un dulap, le poți pune în cutii cu etichete. Atunci când vrei să-ți schimbi decorul vezi știi exact de unde să scoți decorațiunile. Și după ce termini cu ele nu le vei mai ține împrăștiate ci vor avea locul lor.

    8. Sistemul pentru pagini de revistă

    p

    Nu trebuie să păstrezi o revistă întreagă doar pentru o rețetă sau o imagine care ți-a plăcut. Taie ce vrei să păstrezi și pune într-un dosar dedicat pentru fiecare tematică. Apoi eciclează restul revistei.

    9. Trucuri de organizare: mărunțitor pentru hârtie

    p

    Dacă ai multă hârțogăraie, un mărunțitor de hârtie te va ajuta să păstrezi totul sub control. Folosește mărunțitorul în timp ce verifici corespondența, ca să nu se mai acumuleze deloc hârțogăraie prin casă. Apoi periodic uită-te prin documente și vezi ce mai e de mărunțit.

    10. Spațiu pentru blatul de bucătărie

    p

    Nu mai ține cuțitele și alte unelte pentru gătit pe blatul de la bucătărie. În schimb, agață-le pe o bucată metalică pe perete sau depozitează-le într-un sertar cu divizor.

    11. Mobilă cu spațiu de depozitare

    p

    În locuințele mici mobila cu spații de depozitare nu este doar smart, ci și necesară. Există paturi cu spații de depozitare, tabureți, noptiere cu sertare sau biblioteci înalte. Când cumperi mobilă încearcă să iei modele multi-funcționale.

    12. Hub pentru diverse

    p

    Pune pe hol o bancă cu spațiu pe care poți pune diverse obiecte care își au locul în alte camere, până le duci la destinație. Ai totuși grijă să nu se transforme într-un haos, du des lucrurile de acolo și nu lăsa să se acumuleze prea multe.

    13. Curățenie în 15 minute

    p

    Dacă nu-ți place să faci curățenie, încearcă metoda de 15 minute. Setează cronometrul la 15 minute și curăță sau fă ordine în timp ce asculți un podcast. Sau fă curat în bucătărie în timp ce aștepți să fiarbă apa.

    14. Tratează fiecare lucru din casă ca pe o furculiță

    p

    Dacă tratezi totul ca pe o furculiță devine evident când nu e la locul care trebuie. Fiindcă atunci când găsești o furculiță în baie, știi că locul ei nu e acolo. Știi că locul ei e în sertarul de la bucătărie cu restul ustensilelor.

    15. Folosește smartphone-ul

    p

    Fă fotografii cu smartphone-ul la meniurile de takeout și listele cu lucruri de făcut, ca să nu acumulezi hârțogăraie. Nu păstra hârtii cu informații pe care le găsești ușor online. Asta include manuale pentru electronice, acorduri de la cardurile de credit și meniuri pentru livrare. Poți să faci fotografii cu documentele care au o singură pagină, să le salvezi în browser, în notes sau să le cauți pe Google când ai nevoie de ele.

    16. Spațiu de depozitare cu atârnare

    p

    Folosește un organizator de pantofi agățat pentru alte obiecte. În dulapuri poți folosi un astfel de organizator ca să atârni mănuși, eșarfe sau bijuterii. În bucătărie îl poți folosi pentru depozitarea conservelor și alimentelor ambalate. Buzunarele transparente te ajută să vezi conținutul și să știi fiecare lucru unde e.

    17. Trucuri de organizare: metoda cutiei

    p

    „Metoda cutiei” folosește trei cutii: de depozitat, de donat/vândut și de aruncat. Sortează lucrurile și pune-le în cutia potrivită. Toată cheia e să decizi rapid ce trebuie să faci cu fiecare lucru.

    18. Depozitarea pungilor de plastic

    p

    Depozitează pungile de plastic într-un tub de la prosoapele de bucătărie ca să le păstrezi organizate. Mai poți să-ți cumperi un recipient de depozitare dedicat lor sau să-ți faci tu unul. Orice ai folosi depozitează-le bine și refolosește-le când te duci la cumpărături. Dacă ai prea multe pungi de plastic fă diverse proiecte DIY cu ele.

    19. Depozitare pe sezoane

    p

    Rotește hainele de sezon din partea frontală a dressing-ului ca cele pe care le porți cel mai des să fie chiar în față. În plus, dacă muți hainele în fiecare anotimp vei putea să examinezi fiecare articol să vezi dacă trebuie reparat, curățat de mirosuri sau dacă e timpul să-l donezi.

    20. Trucuri de organizare: coșuri în dulapul cu așternuturi

    p

    Folosește coșuri ca să separi diverse tipuri de așternuturi și prosoape. Pune prosoapele pentru plajă într-un coș, iar în altul cele pentru baie. Același lucru fă și cu așternuturile pentru pat și cele pentru pilotă. Când vei avea musafiri care rămân peste noapte vei avea totul la îndemână.

    21. Redu dimensiunea garderobei

    p

    Încearcă să-ți faci o garderobă minimalistă. După ce îți faci ordine în haine vei observa că nu mai ai nevoie de toate eșarfele, puloverele, blugii și pantofii pe care le credeai utile. Vei face spațiu în dulap și vei avea mai puține haine de întreținut. Donează sau vinde ce nu mai folosești.

    22. Un spațiu pentru lucrurile fiecăruia

    p

    Dacă ai o familie mare, pune un coș pentru fiecare în hol unde să-și pună pantofii și accesoriile. Dacă creezi spații de depozitare pentru fiecare membru al familiei ar putea să-ți ajute și copiii să păstreze casa mai ordonată.

    23. Ordine rapidă într-o geantă

    p

    Chiar dacă nu ai prea mult timp la dispoziție tot poți să faci puțină ordine. Să faci ordine într-o geantă nu îți ia mai mult de cinci minute. Scoate totul din ea și înlocuiește doar esențialele (portofelul, ochelarii de soare, balsamul de buze, etc). Pune într-un dosar bonurile pe care vrei să le păstrezi și hârtiile cu programări. Aruncă ce trebuie să ajungă la gunoi, cum ar fi șervețelele folosite, ambalajele și listele vechi pentru cumpărături.

    24. Trucuri pentru organizare: ordine în căsuța de e-mail

    p

    Scapă de aglomerația din căsuța de e-mail prin setarea filtrelor, dă unsubscribe la spam și șterge e-mailuri de care nu ai nevoie. Poți să-ți faci două adrese de e-mail: una pentru site-urile la care trebuie să te abonezi și una pentru apropiați. Așa vei știi că atunci când îți deschizi e-mailul vei citi doar ce dorești. Când îți verifici contul de „newsletter” poți să ștergi cu ușurință ce nu ai nevoie.

    Pentru folder-ul de junk dezabonează-te de la orice catalog pe care nu-l folosești în mod regulat sau pe care îl poți vedea online. Același lucru este valabil și pentru reviste. N-are rost să le mai cumperi dacă nu le citești niciodată. Adună cataloagele sau revistele pe care deja le-ai citit și reciclează-le.

    25. Trucuri de organizare pentru portbagaj

    p

    Chiar dacă n-are legătură cu statul în casa, îți dăm un sfat și pentru când ieși afară cu mașina. Iar la cât timp petrecem în trafic, putem spune că e ca o a doua casa. Păstrează un sac de gunoi în mașină pentru pahare de la cafea, bonuri și alte lucruri care ajung să-ți facă dezordine în mașină. Ai nevoie de doar un minut sau două pe zi ca să aduni nimicurile și mizeria din mașină. Ca să ai un portbagaj ordonat, investește în organizatoare pentru depozitarea lucrurilor esențiale.

    26. Regula de cinci lucruri pe zi

    p

    Adună cinci lucruri și găsește un loc pentru ele. Cu toții avem lucruri prin casă care parcă mereu ajung în locuri nepotrivite, cum ar fi telecomenzile, cheile sau agendele. Acum este momentul să le găsești un loc.

    27. Umple un coș pe zi

    p

    Să faci ordine în toată casă deodată este foarte obositor. Poți în schimb să umpli un coș/pungă pe zi cu lucrurile pe care vrei să le donezi sau să le arunci. Dacă împarți organizarea în sarcini mici îți va fi mult mai ușor să-ți ordonezi în timp toată casa.

    28. Trucuri de organizare pentru mutare

    p

    Dacă te muți, începe să împachetezi cât mai devreme. N-are sens să ambalezi lucrurile pe care oricum urmează să le arunci. Adună lucrurile de care nu mai ai nevoie și aruncă-le sau donează-le. Împachetează doar ce vrei să iei cu tine în noua casa.

    29. Data de expirare

    p

    Verifică cămara și frigiderul și vezi datele de expirare pentru fiecare produs. Aruncă ce nu mai folosești sau a expirat. Fă asta din când în când. Pentru alimentele perisabile fă asta în fiecare săptămână, pentru cele în conserve sau borcane verifică-le o dată la trei luni.

    30. Trucuri de organizare pentru rețete

    p

    Dacă ai rețete îndesate în cărți de bucate sau prin sertare, rezervă câte zece minute ca să le pui în ordine. Timp de zece minute adună toate rețetele și sortează-le pe cele pe care vrei să le păstrezi. Continuă apoi cu alte zece minute în care să le pui într-un dosar, și rescrie pe cele care nu se mai văd ca lumea.

    31. Metoda călătorului

    p

    Fă ordine cu metoda călătorului. Gândește-te la casa ta ca la o valiză pentru călătorii. La fel ca o valiză, casa ta are un spațiu limitat, așa că trebuie să o organizezi. Dedică un coș special pentru cosmetice, de exemplu. Atunci când se umple nu mai poți adaugă lucruri noi, decât dacă arunci sau donezi din cele deja existente. Fă același lucru cu alte obiecte din casă.

    32. Puterea scanner-ului

    p

    Poți reduce dezordinea din birou dacă investești într-un scanner. Folosește-l ca să scanezi bonuri și facturi și pentru stocarea digitală a documentelor esențiale, cum ar fi cele pentru ipotecă și garanțiile extinse. Odată scanate le poți salva pe un hard și pe laptop. În timp ce faci asta poți să scapi și de cele de care nu mai ai deloc nevoie.

    33. Trucuri de organizare pentru sărbători

    p

    Planifică din timp un Crăciun fără dezordine, prin donarea ornamentelor pe care nu le-ai mai folosit demult. Același lucru este valabil și pentru hârtia de împachetat cadouri care adună praf de mulți ani. Înainte să cumperi noi decorațiuni verifică ce ai deja.

    34. Trucuri de organizare pentru jucării

    p

    Jucăriile copiilor ajung inevitabil peste tot prin casă și fac multă dezordine. Obișnuiește-ți copii să-și depoziteze jucăriile în același loc, fie în camera lor sau într-un colț din living într-un coș. După ce termină joaca, îndrumă-i să pună la loc jucăriile.

    35. Panouri pentru organizare vizuală

    p

    Folosește un panou pentru depozitarea unor obiecte care îți aglomerează sertarele sau biroul. Dacă le pui la vedere pe panou vei știi și ce folosești mai des și ce nu-ți mai trebuie.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Organizarea casei: 35 de trucuri care o să te ajute să păstrezi ordinea