Apartamente cu 2 camere

Nenumărate spații de depozitare și etajere pentru 1000 de cărți, într-un apartament de 52 metri pătrați

    Nu te gândești neapărat la o locuință cozy când auzi de pereți din cărămidă, țevi lăsate la vedere sau tavane din ciment brut. Totuși, prin adăugarea texturilor potrivite, spațiul poate căpăta foarte multă căldură și eleganță. O bună dovadă în acest sens este un apartament din Mogoșoaia, amenajat de Sebastian Pintilie de la SBS Design Studio.

    Direcția proiectului a fost dictată de finisajele alese de dezvoltator. Întregul concept de amenajare a fost conturat în jurul acestor elemente industriale care existau deja în momentul achiziției apartamentului. Principalele atuuri ale spațiului sunt înălțimea tavanelor de 2,85 metri și ferestrele mari care dau către pădurea din apropiere. Complexul rezidențial în care se află apartamentul este înconjurat de natură, iar Parcul Palatului Mogoșoaia este și el în apropiere.

    Apartamentul a fost amenajat cu 20.000 euro

    Proprietara apartamentului și-a dorit să aibă cât mai puține lucruri la vedere, așa că a insistat pentru depozitări eficiente. Nu a fost deloc simplu, mai ales că are o colecție uriașă de cărți, care include nu mai puțin de 1000 de titluri. Pentru a nu aglomera vizual spațiul, Sebastian a venit cu soluția unui perete parțial acoperit cu etajere pentru 200 de volume. Amenajarea s-a efectuat treptat pe parcursul a trei luni și a dispus de un buget de 20.000 euro.

    „Beneficiara este o antreprenoare pasionată de citit. Îi place să călătorească, să petreacă timp cu prietenii și să facă sport. Toate aceste lucruri au influențat direcția amenajării”, spune Sebastian. „Am colaborat foarte bine. A avut încredere în propunerile noastre, chit că pe unele le-a privit, inițial, cu neîncredere. Rezultatul final i-a depășit însă așteptările și spune că se regăsește perfect în stilul ales”.

    Bucătăria și livingul formează un open space lung și îngust

    Apartamentul din Mogoșoaia are o suprafață totală de 52 metri pătrați. Este compus dintr-un hol spațios, living și bucătărie dispuse într-un open space de 23 metri pătrați, dormitor și baie. În configurația inițială, propusă de dezvoltator, canapeaua ar fi trebuit poziționată cu spatele către bucătărie, împărțind vizual camera în două. Sebastian a decis să mute amplasarea televizorului pe peretele din mijlocul camerei și să ascundă cablurile de alimentare, TV și internet într-o țeavă metalică, vopsită negru. Este un element care păstrează aspectul industrial al apartamentului, fiind excelent camuflat în decor.

    Bucătăria și livingul sunt separate de o masă tip bar realizată pe comandă, care se sprijină de stâlpul de beton aparent unde se află televizorul. Zona este gândită ca un loc destinat conversațiilor, cu scaune tip bar, poziționate față în față.

    „Dimensiunile bucătăriei ne-au permis să proiectăm multe spații de depozitare. Nu numai pentru lucruri care țin de bucătărie, cât și pentru alte obiecte necesare în casă. În partea superioară am ales să spargem monotonia fronturilor cu o etajeră decorativă, realizată pe comandă din țeavă rectangulară, vopsită negru. Avem și un dulap pentru pahare, cu geam fumuriu retroiluminat”, spune Sebastian.

    Atmosferă cozy în dormitor

    Stilul industrial care caracterizează amenajarea se regăsește și în dormitor. Textilele catifelate folosite aici sunt cele care fac ca decorul să aibă un aer feminin și sofisticat. Patul ales este unul de tip boxspring cu spațiu de depozitare, în culoare neutră. Regăsim, de asemenea, un dressing înalt până la tavan cu uși de sticlă fumurie și iluminare LED în interior. Toți pereții sunt acoperiți cu cărămidă aparentă, iar pe o porțiune de zid, în dreptul patului, cărămizile sunt dispuse în model Herringbone.

    „Spațiul a fost iluminat scenografic cu o șină de lumini în care spoturile sunt tip reflector de cinematografie”, spune Sebastian. „Masa de machiaj, realizată pe comandă, este delimitată prin riflaje din MDF furniruit, iluminate lateral cu bandă LED. Un element statement este și globul mare de sticlă care atârnă din tavan. Oglinda asimetrică am ales-o pentru a da un plus de eleganță zonei”.

    Vasul de toaletă a fost mutat pentru a face loc mașinii de spălat rufe

    În proiectul inițial, baia era destul de nefuncțională, principalul inconvenient fiind acela că nu lăsa spațiu suficient pentru așezarea mașinii de spălat sau a uscătorului de rufe. A fost nevoie să mute vasul de toaletă cu 90 grade, pe peretele adiacent, pentru a face loc unui corp de mobilier care să integreze electrocasnicele. Și a înlocuit vasul de toaletă cu unul cu rezervor încastrat, fapt ce i-a permis proiectarea unei zone de depozitare, atât de necesară într-un spațiu de mici dimensiuni. Finisajele sunt cele alese de dezvoltator. În schimb, mobilierul este parte din conceptul propus de Sebastian. Oglinda cu ramă metalică, bateria și accesoriile negre sunt elemente de contrast. La fel și lavoarul verde închis, singura pată de culoare din întreaga baie.

    Resurse:

    Canapeaua extensibilă este de la Alfemo, scaunele de bar, de la The Home, la fel și masa de cafea  (Kave Home). Comoda media din living este de la VOX România. Mobilierul pe comandă a fost făcut de Atelier Nick Mob, iar riflajele din dormitor sunt achiziționate de la SBS Design Studio. Placările ceramice și obiectele sanitare sunt de la Delta Studio. Patul tip boxspring este realizat pe comandă de Gustav Living, iar scaunul rotativ din dormitor este de la Rovere Mobili. Toate perdelele și draperiile au fost achiziționate de la MarAdy Design. 

    Tips&tricks pentru amenajare de la Sebastian Pintilie

    • Recomandăm utilizarea luminii, în toate formele, pentru a scoate în evidență obiecte, mobilier, încăperi sau mici zone care dau viață unui proiect și creează atmosferă.
    • Să păstram elementele gândite de dezvoltator, dacă acestea au o poveste, caracterizează locul și spatiul și să le integrăm 100% în concept.
    • Recomandăm, ca de fiecare dată materiale, soluții și produse de calitate, pentru a nu avea doar o imagine frumoasă, ci și produse trainice în timp. Mai bine să avem mai puține obiecte de calitate, decât mai multe lucruri de calitate îndoielnică, pe care cu timpul beneficiarii vor trebui să le schimbe.

    Foto: Dan Călin

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Nenumărate spații de depozitare și etajere pentru 1000 de cărți, într-un a...